«Πράσινο φως» από ΣτΕ για το τζαμί στον Βοτανικό
01/07/2014 19:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινο φως» από ΣτΕ για το τζαμί στον Βοτανικό

«Ναι» στην ανέγερση του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού, λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό του 1.100.000 ευρώ όπου περιλαμβάνεται και η αμοιβή τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 χιλιάδες ευρώ.

Η ανέγερση του Τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Μουσουλμάνων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε συνταγματικούς τους νόμους 3512/2006 και 4014/2011 για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για τη χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου τεμένους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την κατασκευή κλπ, του τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Παράλληλα, συχνά στην απόφαση της Ολομέλειας γίνεται αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, που επικαλείται την αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό και τις δεσμεύσεις της χώρας από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής.

Παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του τεμένους είχε κάνει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλής, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς δεν νομιμοποίησε εμπρόθεσμα τον δικηγόρο του.

Σημειώνεται ότι ενώπιον του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, και αφορούν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους.

http://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Marcelos avatar
  Marcelos 01/07/2014 19:33:35

  Εφόσον λύθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων, σειρά έχουν τώρα τα προβλήματα των Πακιστανών...

  • Naruto avatar
   Naruto @ Marcelos 01/07/2014 22:46:34

   Να μην έχουν οι άνθρωποι ένα ορμητήριο για τις διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες τους σαν αυτές που βλέπουμε στη Συρία ;

   • Ψιτ avatar
    Ψιτ @ Naruto 02/07/2014 00:08:53

    Tζαμί δεν νοείται να γίνει, διότι θα μας θυμίζει/ συμβολίζει ΤΗΝ ΕΠΙ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ. Να βρει αμέσως η ΝΔ κάπποια δικαιολογία και να ΜΗΝ το αρχίσει. Πχ δεν μπορεί να γίνει διότι δεν έχουμε λεφτά... θα ξαναδούμε το θέμα όταν η χώρα δεν θα χρωστάει..... Αν δεν γίνουν αυτά, όλοι οι αθηναίοι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή....

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Naruto 02/07/2014 08:52:20

    Ευτυχώς προλάβε το πασοκ του Γαπ και νομοθέτησε έγκαιρα, ώστε να μην χτυπούν δυνατά οι χριστιανικές καμπάνες και ενοχλούν τους μουσουλμάνους που θα προσεύχονται στο τζαμί τους, το οποίο πήρε το "πράσινο φως" και τα "πράσινα προς λαδί" συγχαρητήρια του Μπένυ για την ανέγερσή του.... Αυτό θα πει ...προνοητικότητα...

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ roadrunner 02/07/2014 09:07:42

     Καλώς το είχε "παγώσει" το θέμα ο Βορίδης, ως υπουργός υποδομών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά ο Σαμαράς έδωσε εντολή να "ξεπαγώσει". Ας όψεται. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν κτίζει λατρευτικούς χώρους, γενικώς. Γιατί και πρέπει να κάνει αυτή την εξαίρεση και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου; Διότι το πράγμα ασφαλώς δεν θα σταματήσει εκεί. Οι απαιτήσεις των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών μόλις αρχίζουν.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Marcelos 02/07/2014 08:58:50

   @ Marcelos Εφόσον λύθηκαν τα προβλήματα των δικαστικών, σειρά έχουν τώρα τα προβλήματα των Πακιστανών...

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Επισκέπτης 02/07/2014 09:16:10

    Η δρομολόγηση για το τέμενος έγινε πολύ νωρίτερα (Νοέμβριος 2011). Την ίδια εποχή δηλαδή, που οι πολίτες δεχόμασταν τις χαριστικές βολές του ΓΑΠ με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, κάποιοι προνοούσαν για τους πακιστανούς και λοιπούς. Για να αποδίδουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" λοιπόν, η χρηματοδότηση του τεμένους ήταν κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Ραγκούσης) και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Διαμαντοπούλου).

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ roadrunner 02/07/2014 10:35:48

     Ναι, αλλά, όπως είπα, ο Βορίδης το είχε "παγώσει" και πολύ σωστά. Μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. "Με εντολή Σαμαρά" (η φράση έχει καταντήσει ανέκδοτο πια) έπεσε και πάλι στο τραπέζι.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Επισκέπτης 02/07/2014 10:37:30

      Mπορείς να το αποδείξεις ;

 2. GeorgeK avatar
  GeorgeK 02/07/2014 07:17:54

  Δεν καταλαβαίνω γιατί ντε και καλά πρέπει να είμαστε πολίτικαλι κορέκτ σε αυτό το θέμα... Υπάρχει κάποιο πλάνο πίσω από αυτό το θρησκευτικό κέντρο που θα δημιουργηθεί? (Πχ θα είναι πιο εύκολη η καταγραφή φανατικών κλπ?) Αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω την πρεμούρα. Λες και σε άλλους τομείς δεν έχουμε παραβεί κοινοτικές νομοθεσίες και τέτοια... Αλήθεια ο ναός θα είναι sunni ή shia?

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ GeorgeK 02/07/2014 10:41:21

   Μα δεν θα είναι πιο εύκολη η καταγραφή των φανατικών, διότι δεν πάνε μόνο φανατικοί να προσευχηθούν. Ούτε έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα έχει την ευθύνη του, ούτε πώς θα προσεύχονται μαζί σιίτες και σουνίτες, ούτε τίποτε. Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και δεν θα μπορούν να τον μαζέψουν μετά. Η Μητρόπολη Αθηνών έχει τις σκαλωσιές απ' έξω εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, αν είμαι σωστά πληροφορημένος, διότι δεν έχει χρήματα να περατώσει τις διορθώσεις που κάνει.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 02/07/2014 10:26:09

  Άρε Παπαφλέσσα! Κατέστρεψες μεθοδικά κάθε τζαμί που μίαινε την ελληνική γη και να τώρα οι απόγονοί σου, έχοντας βγάλει τα σωστά συμπεράσματα απο την ιστορία, έρχονται να σε διορθώσουν. Τι ήθελες και αγωνιζόσουν καημένε κι εσύ και ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι; Αφού οι απόγονοί σας αγωνίζονται για τα δικαίωματα αυτών που ονειρεύονται χαλιφάτα και φτιάχνουν και χάρτες με την ελλάδα υπόδουλη ξανά!

 4. Seagull avatar
  Seagull 02/07/2014 12:41:00

  Το ερώτημα είναι γιατί το τζαμί στον Βοτανικό δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, χάθηκαν τόσες άλλες περιοχές αραιοκατοικημένες εντός της Αττικής?

  • Eva avatar
   Eva @ Seagull 02/07/2014 12:50:56

   Εχουνε λογο προφανώς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.