#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποδαρικό με νομοσχέδια χωρίς απώλειεςΜε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τα πολύ πιεστικά από την τρόικα και δύσκολα για τους γαλαζοπράσινους βουλευτές νομοσχέδια, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν περάσει και τους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, να επαναφέρει τον κοινοβουλευτικό «χρόνο» στο τεταμένο κλίμα κοινοβουλευτικής φθοράς του τελευταίου μήνα του 2013 ανατέλλει η νέα χρονιά.

Το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου, δικαιώνει αυτή την αισιοδοξία των επιτελών της συγκυβέρνησης καθώς τα πρώτα νομοσχέδια δεν θεωρούνται ικανά να προκαλέσουν ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Το ποδαρικό στην Ολομέλεια θα κάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για την «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», που πέρασε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή στη σκιά των συζητήσεων των δύο νομοσχεδίων για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου θα εισαχθεί για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις κυρώσεις των συμβάσεων για την έκδοση πιστοποιητικού γάμου, την απαλλαγή ορισμένων πράξεων και εγγράφων από την επικύρωση και τη διεθνή συνεργασία σε ζητήματα διοικητικής συνδρομής προς τους πρόσφυγες. Τρεις ουσιαστικά κυρώσεις που στην αρμόδια επιτροπή στήριξαν και άλλα κόμματα, εκτός από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι απομακρύνει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εκείνη που θα… ανάψει κοινοβουλευτικές φωτιές.

«Διαχειρίσιμα», επίσης, θεωρούνται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί και αναμένεται να εισαχθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία και αυτά είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που ρυθμίζει θέματα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει σχέση με παρεμβάσεις διοικητικές και εποπτείας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και του πρωτογενούς τομέα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, το νομοθετικό έργο που αναμένεται να κατατεθεί τις πρώτες ημέρες 2014 δεν είναι καθόλου μικρό αλλά ούτε και εύκολο, καθώς ένα μεγάλο μέρος του, όπως τουλάχιστον το έχουν προαναγγείλει οι ίδιοι οι υπουργοί κατά την πρόσφατη συζήτηση μομφής που έγινε στην Ολομέλεια, έμεινε πίσω προκειμένου να περάσουν εκείνα τα νομοσχέδια που ρύθμιζαν θέματα που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς ή άλλα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Κλίμα έντασης σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στις τάξεις της αντιπολίτευσης το «στρατήγημα» είναι πως θα θέσουν τη συγκυβέρνηση και τους βουλευτές της σε καθεστώς ανάλογης πίεσης με αυτή που ήταν όλο τον Δεκέμβριο.

Ενδεικτική άλλωστε η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που το μεσημέρι της Παρασκευής απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα (στις 8 και 9 Ιανουαρίου) των συνεισηγητών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταρτίζουν έκθεση σχετικά με το ρόλο της τρόικας και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μη γίνουν οι συναντήσεις μόνο με τα προεδρεία των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά οι συναντήσεις αυτές να γίνουν με όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών και μάλιστα με πλήρη σύνθεση… Δηλαδή σε μια «μίνι» Ολομέλεια! Όπου ο κάθε βουλευτής να μπορεί να λαμβάνει το λόγο και να τοποθετείται… Μια «πολιτική» επιθυμία αυτή του Αλέξη Τσίπρα με εμφανείς ένθεν κι εκείθεν στοχεύσεις και παραστάσεις εντυπώσεων…

Χαρακτηριστικός πάντως ήταν ο θεσμικός τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσπάθησε να ανακόψει αυτή τη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως «το εύλογό σας αίτημα έχει ήδη συζητηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα προσδιοριστεί από κοινού η διαδικασία της συνάντησης, ώστε να απαντηθούν ουσιαστικά όλα τα ερωτήματα τα οποία υπάρχουν και θέτουν οι Έλληνες πολίτες».
Γιάννης Απέργης, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 29/12/2013 18:04:05

  Η ουσία είναι ότι ο Σαμαράς κατάφερε το σχεδόν αδύνατο!
  Είναι ο μόνος πολιτικός στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, από ότι γνωρίζω, πού κατόρθωσε να διατηρήσει την ανοχή του εκλογικού σώματος, παρά τα δυσβάσταχτα μέτρα που πήρε σε βάρος κυρίως της μεσαίας τάξεως.
  Αλλά όμως ο μήνας του μέλιτος πέρασε και έγινε σε όλους αντιληπτό ότι κάτι άλλαξε στην ψυχολογία του κόσμου.
  Δυστυχώς στου Μαξίμου δεν εκμεταλλεύτηκαν το οιονεί moratorium και εξέλαβαν την άνευ προηγουμένου ανοχή, ως αποδοχή και συναίνεση στην εφαρμογή των σκληρότατων μέτρων!
  Μέτρα που έγιναν αποδεκτά είτε με παραπλανητικούς χειρισμούς, είτε ως αναγκαία με γνώμονα όμως την ελπίδα!
  Η ελπίδα όμως απομακρύνεται και μάλιστα ύστερα από τις δηλώσεις των ...κραταιών στελεχών της Κυβέρνησης και δη του Στουρνάρα.
  Και επειδή είμαι από αυτούς που πιστεύαμε στον Σαμαρά, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτή η εμμονή στη διατήρηση αυτής της πολιτικής!
  Ίσως υπάρχει η εξήγηση και όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω , τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος, πλειστάκις "διέταξαν" τον Στουρνάρα να λασκάρει τα μέτρα , χωρίς όμως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ παράδοξα, να ιδρώσει καθόλου το αφτί του!
  Αυτό είναι γνωστό στους κύκλους, αυτό όμως που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα είναι , πως και από που αντλεί αυτή τη δύναμη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.