#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 10:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πληγή για την Αθήνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο«Σαράκι» που τρώει τα σωθικά της πόλης είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω συνοικίες. Μέσα από παράθυρα, τοίχους, ακόμη και στέγες που χάσκουν, οι επόπτες Υγείας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιούν αυτοψίες, μετρώντας τις ανοιχτές πληγές-ανθυγιεινές εστίες, που ολοένα αυξάνονται και μεταδίδουν την «ασθένεια» σε άλλοτε σφύζοντα από υγεία μέλη του αστικού ιστού.

Στις καταγραφές που γίνονται αναλυτικά από το 2008, ο μοναδικός δείκτης που δείχνει σχετική βελτίωση σε ορισμένες περιοχές αφορά στην παράνομη διανομή αλλοδαπών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εγκαταλελειμμένων πολλαπλασιάζεται. Η Ομόνοια, περιοχή στην οποία επικεντρώθηκαν τόσο οι αναφορές για το Κέντρο που πεθαίνει όσο και «επιχειρήσεις εξυγίανσης» όπως ο «Ξένιος Ζευς», τα παρατημένα ακίνητα αυξήθηκαν από 120 (2008) σε 127 το 2012, ενώ εκείνα που στεγάζουν αλλοδαπούς μειώθηκαν από 44 σε 20. Στη μικρή περιοχή του Ψυρρή, τα παρατημένα ακίνητα σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 19 σε 48, ενώ εκείνα με τους αλλοδαπούς παρέμειναν σταθερά 11. Σταθερή σε 6 ακίνητα έμεινε η διαμονή αλλοδαπών και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου την ίδια περίοδο που τα εγκαταλελειμμένα σχεδόν διπλασιάστηκαν από 33 σε 61.

Ενδιαφέρον εμφανίζει η εξέλιξη των καταγραφών σε περιοχές που έως το 2008 ήταν σχεδόν εκτός χάρτη ανάλογων προβλημάτων. Στον Αγιο Παντελεήμονα, δηλαδή το τμήμα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος κάτω από την Πατησίων, τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα αυξήθηκαν στο διάστημα 2008-2012 κατά σχεδόν 1.000% από 4 σε 43, ενώ η διαμονή αλλοδαπών, που ήταν μηδενική, εντοπίζεται σε 3 χώρους. Στο 4ο Διαμέρισμα (Κολωνός-Σεπόλια), τα παρατημένα ακίνητα ήταν μηδέν το 2008 για να γίνουν 43 το 2012, ενώ στα 16 από αυτά εντοπίζεται διαμονή αλλοδαπών. Στο 5ο Διαμέρισμα, που καλύπτει την περιοχή των Πατησίων ανάμεσα σε Αγ. Παντελεήμονα και Προμπονά, κατεγράφη το 2008 ένα (1) εγκαταλελειμμένο ακίνητο έναντι 22 το 2012, ενώ σε 5 από αυτά μένουν αλλοδαποί.


Πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, που από το 2007 μιλά για 1.200 εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τόνισε ότι τα 500 από αυτά αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την Αθήνα, εκφράζοντας την επιθυμία του να βρεθεί τρόπος, αν είναι δυνατόν, να κατεδαφισθούν. Εως τώρα πάντως, οι μοναδικές διοικητικές πράξεις που μοιάζει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, έστω μετακίνησης του προβλήματος, είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα». Στην ίδια περίοδο, κάθε άλλη κρατική παρέμβαση με πολεοδομικό σχεδιασμό και οργανωμένες αναπλάσεις είναι άφαντη, ενώ η αγορά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας ευκαιρίες που γεννιούνται εκεί ακριβώς όπου η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διώχνει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τους κατοίκους και ρίχνει στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων.

Άρης Χατζηγεωργίου, στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 11/02/2013 11:07:08

  Αλήθεια, σε ποιον ανήκουν;

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 11/02/2013 11:21:51

  Σε όλο το τεράστιο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, δεν θα συναντήσετε ούτε ένα εγκαταλελειμένο κτίριο. Στην Αθήνα η κατάσταση είναι εφιαλτική.
  Επίσης, ας μην λέμε ¨κτίρια με αλλοδαπούς" προκειμένου για κτίρια καταλελειμένα από αφροασιάτες λαθρομετανάστες. Αλλοδαποί είναι και νόμιμοι κάτοικοι της χώρας μας, νοικοκύρηδες, με τις οικογένειές τους. Εδώ μιλάμε για αχούρια-κοιτώνες λάθρο...

 3. kat avatar
  kat 11/02/2013 14:14:06

  Σε κάποιους που τα νοικιαζαν χρόνια σε μικροτεχνίτες που είχαν τα εργαστηριά τους ,σε μαγαζιά για αποθήκες και που η περιουσία τους απαξιώθηκε όταν κι αυτές οι μικρές επιχειρήσεις εφυγαν λόγω της λαθρομετανάστευσης... Τώρα να τα νοικιάσουν δεν μπορουν , να τα πουλήσουν κανένας δεν τα παίρνει γιατί είναι νεοκλασσικά και έχουν ειδικους όρους επισκεύης , τα αφήνουν να χάσκουν άδεια κουφάρια.
  Κρίμα γιατι θα μπορούσαν ν ' αποτελέσουν τα στολίδια της Αθήνας.

 4. νεφέλη avatar
  νεφέλη 11/02/2013 22:31:35

  Διατηρητέα κτίρια κοσμήματα αλλοτινών εποχών, ρημαγμένα κι επικίνδυνα.
  Με αντικειμενικές αξίες που σήμερα μόνο βάρη προσφέρουν.
  Με εμπορικές αξίες καταβαραθρωμένες.
  Με ζήτηση εκμηδενισμένη και λόγω των ειδικών προδιαγραφών αναπαλαίωσής τους.
  Με ιδιοκτήτες σε προφανή αδυναμία να τα συντηρήσουν.
  Ο δήμος Αθηναίων ή και το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσαν να τα ανακαινίσουν, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ ίσως, ή άλλων επιδοτήσεων κι ύστερα να τα εκμεταλλευτούν αναλόγως.
  Ποιός ιδιοκτήτης τέτοιου κτιρίου δεν θα συμψήφιζε οφειλές του προς το δημόσιο με παραχώρηση μιάς τέτοιας νεκρής ιδιοκτησίας του;

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 12/02/2013 00:16:12

  Πολλά από τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτίρια, είναι εξ αδιαιρέτου κληρονομίες. Με τους συγκληρονόμους αλυσοδέσμιους, ν' αδυνατούν από κοινού να τα συντηρήσουν, με τους συγγενείς τους να επεμβαίνουν και να διαφωνούν, τις κοινά αποδεκτές λύσεις να εμποδίζουν, ν' αντιδικούν, με τις Πρωτόδικες αποφάσεις επί χρόνια να καθυστερούν, με τα νομικά έξοδα και τους φόρους κληρονομίας εν τω μεταξύ (έντοκα) να τρέχουν.. οι συγκληρονόμοι τα εγκαταλείπουν. Η εγκατάλειψη δεν βοηθάει βεβαίως, επειδή φοροδιαφεύγουν, καθώς τα έχουν αποδεχθεί και Δεν δεν θα μπορέσουν ποτέ να τ' αποποιηθούν..
  Εξ αδιαιρέτου και εξ αδιαθέτου κληρονομίες = Κοινωνικο-Οικονομικός Μύλος!
  Ο χείριστος τύπος κληρονομίας. Οι σοφοί παππούδες έλεγαν: "δικό σου το μαχαίρι, δικό σου το πεπόνι." Πόσο δίκιο είχαν!

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ η Dimi 12/02/2013 01:09:57

   Αν μάλιστα στους συνιδιοκτήτες, εκτός από τους "τυχερούς" συγγενείς συγκληρονόμους, προστεθούν και κανα δυό ιδρύματα, εύκολα γίνεται κατανοητό το σκηνικό της εγκατάλειψης...

   Οπως λοιπόν ο νομοθέτης έσπευσε, να χαρακτηρίσει διατηρητέα όλα αυτά τα εγκαταλελειμένα επικίνδυνα ακίνητα στο κέντρο των Αθηνών, ε, ας φροντίσει τώρα να μεριμνήσει και για την διάσωσή τους !

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ νεφέλη 12/02/2013 09:59:37

    Kαλημέρα, Νεφέλη. Κυριολεκτικά, χτύπησες νεύρο με το σχόλιό σου. Από τον 11/1994, όταν έφυγε ο πατέρας μου και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω, οι 3 εξ αδιαιρέτου και εξ αδιαθέτου συγκληρονόμοι του συρόμεθα σε μια άνευ προηγουμένου νομική περιπέτεια, οικονομική αιμορραγία και απρόκλητη ηθική βλάβη (αποστέρηση φορολογικής ενημερότητας αν και φορολογικά ενήμερη μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό!), λόγω της απρόκλητης, σφοδρής αντιδικίας με τον άγνωστο σε μας οικονομικό γίγαντα και για την οποία συγκεκριμένη αντιδικία υπάρχει νομικό κενό. «Πρόκειται για καλοστημένο δόλο. Ψάξτε το! Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στη χώρα που δίδαξε τον πλανήτη ισονομία και ισοπολιτεία;» απορούν οι Αμερικανοί νομικοί. Όμως, ούτε και ο Έλληνας νομοθέτης προέβλεψε για τη παράνοια αυτή. Γι αυτό, η οποιαδήποτε (Οποτεδήποτε!) Απόφαση, θ' αποτελέσει δεδικασμένο (μέχρι και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είμαι διατεθειμένη να προσφύγω). Ποιός; είναι ο γίγαντας ουρανοκατέβατος αντίδικος ο οποίος αβρόχοις ποσί διεκδικεί την επίδικη περιουσία του πατέρα μου; Είναι από τους πρώτους γελαστούς που φωτογραφήθηκαν με τον σουλτάνο-πορθητή στην Αθήνα τον 5/2010, όταν αυτός και ο υποθηκευτής της Ελλάδας, ΓΑΠ, συνυπέγραψαν τα 22 (Είκοσι Δύο!) Μνημόσυνα της Ελληνικής Κυριαρχίας. Όταν είδα τον αντίδικο με τον μόγγολο, από τη σύγχυση έπαθα ολική αφωνία για ένα περίπου μήνα. Οι δύο άλλοι συγκληρονόμοι του πατέρα μου έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Και έμεινα η μόνη να παλεύω και για τους τρεις για την κατά Πλήρη Κυριότητα Περιουσία (με Πιστοποιητικά από 3 Υποθηκοφυλακεία) την ημέρα θανάτου του πατέρα μου. Ο κακομαθημένος γίγαντας ο οποίος έχει μάθει μονίμως να εισπράττει και ποτέ να μη δίνει, είχε τη ψευδαίσθηση ότι η υφαρπαγή αυτή, θα ήταν easy sailing γι αυτόν. Με δυσφορία του διαπιστώνει ότι ΔΕΝ..

    Αγαπητή Νεφέλη, ζούμε στο πιο όμορφο, το ζηλευτό, γεωστρατηγικά μοναδικό, παραθαλάσσιο οικόπεδο του κόσμου. Το θέμα είναι ότι τα όρνεα-υφάρπαγες, ορέγονται το οικόπεδο-μπακλαβά γωνία, χωρίς εμάς βεβαίως, τους Ελληνες κατοίκους του, κυρίους και νομείς του..

    • νεφέλη avatar
     νεφέλη @ η Dimi 12/02/2013 11:24:12

     Μα ποιός είναι αυτός ο "γελαστός οικονομικός γίγαντας με τον μόγγολο " ; Προέκυψε δικαιούχος λόγω των συνυπυγραφών; Σε ποια δικαστήρια ταλαιπωρείσαι;
     Υπομονή κι επιμονή και θα τα καταφέρεις!!!

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ νεφέλη 12/02/2013 14:09:49

      Νεφέλη, η υπομονή, η επιμονή, η πίστη ότι η δικαιοσύνη τελικά θα επικρατήσει, ο σεβασμός στη μνήμη του πατέρα, μού δίνουν τη δύναμη ν' αντέχω και αισίως, ν' ακυρώσω τα σχέδια του επίδοξου άρπαγα. Γεγονός παραμένει ότι από τον 6/2010, όταν ολοκληρώθηκε επιτέλους! η εξέταση των μαρτύρων, Πρωτόδικη Δικαστική Απόφαση μέχρι σήμερα, δεν εκδόθηκε. Είδωμεν.

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 12/02/2013 03:48:25

  Αμαν αυτή η μανία με την εικαστική παρεμβαση και τα νεοκλασικά...Γκρεμίστε οτι μπορείτε και φτιάξτε αυτά που ''πονανε'' την πόλη περισσότερο,δηλαδή πάρκα και πάρκινγκ

  • kat avatar
   kat @ Μεγάλες στιγμές 12/02/2013 17:30:46

   Αυτό που λες είναι ιεροσυλία...

 7. νεφέλη avatar
  νεφέλη 12/02/2013 15:19:24

  Αν μην τι άλλο είσαι τυχερή, που ο "αρπαγας" δεν είναι συγγενής σου.
  Αυτό πονάει πολύ.
  Καλή δύναμη λοιπόν.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ νεφέλη 12/02/2013 20:48:05

   Ευχαριστίες πολλές, Νεφέλη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.