17/04/2013 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση Σαμαρά για τη διάσωση 1000 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Πρωτοβουλία για τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» της χώρας. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης ευχήθηκε για συμβολικούς λόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά, να παραδώσουν την πρώτη πυραυλάκατο μια μέρα έστω νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς, εμείς οι 1.000 περίπου οικογένειες των εργαζομένων για την πρωτοβουλία και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Μια μονάδα εξαθλιωμένη, μετά από δύο χρόνια παίρνει μπροστά και μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε τα ναυπηγεία αλλά καλούμε και τους έλληνες εφοπλιστές να τα στηρίξουν».

Στην Ολομέλεια της Βουλής υπερψηφίστηκε τροπολογία έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν λευκό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, η τροπολογία δόθηκε για κατάθεση σε βουλευτές, προκειμένου να παρακαμφθεί η πλέον χρονοβόρος διαδικασία της κατάρτισης υπουργικής τροπολογίας, και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων.

«Ο ανάδοχος δίνει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία, συνεχίζουν να εργάζονται οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι, συμφωνούμε σε νέο πρόγραμμα για τους πυραυλακάτους, δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση τιμήματος. Η τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή» ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίσης η ρητή αναφορά στο κείμενο της διάταξης νόμου, ότι η προκαταβολή ή η καταβολή των πληρωμών, χορηγείται υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και με την προϋπόθεση της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων» ανέφερε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας.

«Το νέο πλαίσιο συμφωνίας δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία, γιατί δεν το επέτρεπαν οι διαδικασίες» διευκρίνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε συνεννόηση, η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, και πρέπει η λύση να είναι άμεση. Σε σύντομο χρόνο θα φέρουμε στη Βουλή την τροποποίηση της συμβάσεως, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε μετά με τον Σκαραμαγκά» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία.

Την τροπολογία υπέγραφαν οι Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝ.ΕΛ.), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Γεωργία Μαρτίνου (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 18/04/2013 06:08:54

  Επιτέλους, καταλάβατε!..

  Κι αλλού, και στα νησιά, και στην Πελοπόννησο, και στην Β. Ελλάδα και στην Θράκη, άντε!

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ Θόδωρος 17.06.2012 18/04/2013 09:51:45

   Το παραπάνω σχόλιο αναφέρεται στην κυβέρνηση, δεν είναι πληθυντικός ευγενείας.
   Οι υπουργοί πρέπει να ξυπνήσουν, ή να 'ρθουνε ξύπνιοι στη θέση τους.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/04/2013 15:37:34

  Ο Σύριζα και το ΚΚΕ παρών; Σε κάτι τόσο απλό; Και μετά τολμούν να κατηγορούν για διχαστική ρητορεία τους άλλους;

 3. Helix avatar
  Helix 19/04/2013 11:05:32

  τόσο σημαντική είδηση και θάφτηκε απ' όλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.