#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2013 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέλαση μνηστήρων για τη «μάχη της Αθήνας»Πρωτοβουλίες στον ορίζοντα από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικά του ισχυρού της εταίρου, της Ν.Δ., προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο σχετικά με τις δημοτικές εκλογές και να μπει μια σειρά στις τάξεις των αυτοδιοικητικών στελεχών που αγωνιούν βλέποντας το χρόνο της κάλπης να πλησιάζει επικίνδυνα.

Ειδικά στη «μάχη της Αθήνας» το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς στην πρωτεύουσα συνεχίζουν να λειτουργούν ορισμένοι συμβολισμοί, ενώ στο κέντρο της εξελίσσονται τόσο ο πόλεμος της σκληρής καθημερινότητας όσο και τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις εικόνες της εξαθλίωσης και της εγκληματικότητας πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και η άνοδος της Χρυσής Αυγής.

Οι απόψεις που επικράτησαν έως τώρα αφορούσαν την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει σε ένα νέο πλαίσιο μακριά από τις «πολυτέλειες» και τα προνόμια του παρελθόντος, όπου οι τοπικοί άρχοντες κατάφερναν ανέξοδα να διαχειρίζονται πακτωλούς χρημάτων τα οποία κατέληγαν σε φιέστες, διορισμούς και έργα βιτρίνας.

Μια βασική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση αφορά το ξεκαθάρισμα των κανόνων του παιχνιδιού, δηλαδή του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει στις εκλογές του Μαΐου. Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται, κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ αλλά και από ορισμένα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., κερδίζει έδαφος η πρόταση για τα δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, εκ των οποίων το ένα θα εμπεριέχει τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο τους δημοτικούς συμβούλους.

Λίστα 4,2 μέτρων!

Υπήρξε μάλιστα στέλεχος που ετοίμασε ψηφοδέλτιο με βάση τους υποψηφίους των εκλογών του 2010 στο Δήμο Αθηναίων και διαπίστωσε ότι έχει μήκος 4,2 μέτρα! Προσπάθησε έτσι να πείσει ότι το σύστημα αυτό έχει και πρακτικές δυσκολίες, χωρίς όμως κατά τα φαινόμενα να πείθει όσους υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία, μεταξύ άλλων, οδηγούν:

1. Σε πιο χαλαρές σχέσεις ανάμεσα σε υποψήφιους συμβούλους και υποψήφιους δημάρχους. Πολλοί σύμβουλοι που θεωρούν ότι έχουν δυνατότητα εκλογής λένε ήδη πως θα κατέβουν χωρίς να αγωνιούν για το εάν θα εκλεγεί δήμαρχος ο επικεφαλής τους. Στην αντίθετη κατεύθυνση, ωθούνται εκτός παιχνιδιού άνθρωποι που στηρίζονταν περισσότερο στη σχέση με τον επικεφαλής παρά στην εκλογική ισχύ τους.

2. Πρόσωπα τα οποία έχουν μια σοβαρή επαγγελματική απασχόληση και ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2010 εμφανίζονται τώρα εντελώς αποστασιοποιημένα. Ανάμεσά τους, έμπειρος δικηγόρος αλλά και επιχειρηματίας, που υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου Αθηναίων επί Νικήτα Κακλαμάνη.

3. Ο ίδιος ο Ν. Κακλαμάνης είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν ως τώρα καίρια τις εξελίξεις. Έχει δηλώσει από καιρό ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων «ό,τι κι αν συμβεί», επισημαίνοντας ότι τον διευκολύνει να είναι ανεξάρτητος και χωρίς κομματικό χρίσμα. Σε τελευταίες δηλώσεις του όμως αφήνει ανοιχτά παραθυράκια, λέγοντας ότι θα αλλάξει γνώμη εάν, για παράδειγμα, γίνουν τον Μάιο τριπλές εκλογές (βουλευτικές - ευρωεκλογές - δημοτικές) και εκείνος επιλέξει τη Βουλή.

4. Στελέχη που στήριξαν τον Ν. Κακλαμάνη αναφανδόν παλαιότερα, δεν διστάζουν να εκδηλώσουν τη δυσφορία τους για την «εμμονή» που εκδηλώνει στο να είναι πάλι υποψήφιος. «Ποιος σοβαρός υποψήφιος από το χώρο της Ν.Δ. θα κατέβει γνωρίζοντας ότι πολλές ψήφοι θα πάρουν άλλη κατεύθυνση;», αναρωτιούνται. Ο ίδιος όμως αντιτείνει πως η Αθήνα δεν είναι πασαρέλα για πρόσωπα με άλλες φιλοδοξίες.

5. Μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό και καθώς οι κανόνες μένουν ακόμη ασαφείς, ο μόνος που δείχνει να εκμεταλλεύεται το χρόνο είναι ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οι πληροφορίες για δημοσκοπήσεις, που ανέβαζαν τις πιθανότητες επανεκλογής του στο 4%-5%, έχουν ξεθωριάσει, καθώς οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή του έδωσαν «γήπεδο να παίξει», ενώ αξιοποιεί στο έπακρο τη στήριξη συγκεκριμένων εκδοτικών συγκροτημάτων και αυτού που ονομάζει Κοινωνία των Πολιτών. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα ευνοηθεί και από μια καλή πορεία της κεντροαριστερής «Ελιάς», στο βαθμό μάλιστα που θα συμβεί το ίδιο με τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

6. Ο Γ. Καμίνης δεν παραλείπει να απευθύνεται για στήριξη και στο χώρο της Ν.Δ., όσο και αν γνωρίζει ότι είναι «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει τις «προσωπικές στρατηγικές» μέσα στην παράταξή του και τις μάχες αλληλοεξόντωσης που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στα στοιχεία εξ ων συνετέθη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., Φιλελεύθεροι, Οικολόγοι, που έχουν ήδη αποχωρήσει). Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στελέχη στην ίδια του την παράταξη που διαμηνύουν ότι εάν δεν επέμενε ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να βρεθεί άλλο πρόσωπο για να στηριχθεί από κοινού με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

7. Αυθεντικός ανεξάρτητος και πέρα από κομματικές γραμμές ήδη από το 2010, ο Γιώργος Αμυράς αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να καλυφθεί το κενό για τους υποψηφίους που θα κατέβουν με στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει το κίνημα των πιστών στην υποψήφια του 2010 Ελένη Πορτάλιου, αλλά και εκείνοι που επιλέγουν άλλες προσωπικότητες, λέγοντας ότι χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία, όπως οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σοφία Σακοράφα. Από πλευράς ΚΚΕ άρχισε και πάλι να ακούγεται το όνομα της Λιάνας Κανέλλη, όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Άγνωστη παραμένει η κατάληξη της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη με όσα μπορεί να μεσολαβήσουν έως τις εκλογές για τη Χρυσή Αυγή.

Ο Ιανουάριος του Μιχαλολιάκου

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όλοι βιαστικοί για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Το εξάμηνο που μεσολαβούσε κατά κανόνα παλαιότερα ανάμεσα στην ανακήρυξή τους και τη διενέργεια των εκλογών φαίνεται πως είναι πλέον οριστικά παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ισχυρός δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία την υποψηφιότητά του, αλλά προαναγγέλλει τώρα ότι θα την καταθέσει δημόσια τον Ιανουάριο, ενώ αρχικά αναμενόταν να το κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνει και κυβερνητικό στέλεχος, «ήρθε η ώρα να αποδειχθεί ποιοι πραγματικά θέλουν να γίνουν δήμαρχοι για να προσφέρουν παρά για να αποκομίσουν οφέλη»…

Άρης Χατζηγεωργίου, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.