#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2013 18:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης

 Σε ηλικία 95 ετών και ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής.

Η κατάσταση της υγείας του Γλαύκου Κληρίδη τα τελευταία χρόνια ήταν επιβαρυμένη, ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία.

Το βράδυ της Πέμπτης ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος ανέφερε ότι ο Γ. Κληρίδης έπεσε σε κώμα και πως η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη.

Στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη τις τελευταίες ώρες βρισκόταν η κόρη του Καίτη Κληρίδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/11/2013 20:31:18

  Η ψυχή εγκατέλειψε τό σώμα τού Γλαύκου Κληρίδη.
  Τό φθαρτό σώμα θά ξαναεπιστρέψει στό χώμα πού τό γέννησε.

  Άν υπάρχει λογοδότηση ψυχών, εθνικές ερινύες καί εθνικοί καθαρμοί, τού εύχομαι τόν παράδεισο καί όχι τήν κόλαση.

  Το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου, τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος καί οι συμμετοχές του στό Club of Rome δέν ξέρω άν είναι εκείνα τά ισχυρά εχέγγυα πού θά επιτρέψουν τήν ψυχή του τήν είσοδό της στό εθνικό πάνθεο τού πέρα κόσμου, τού ομηρικού.

  Σέ κάθε περίπτωση, η κάθε ψυχή έχει τίς δικές της αμαρτίες νά εξομολογηθεί.
  Ο θεός νά τόν συγχωρέσει.

  Υπενθυμίζω:
  Η διαπλοκή δεν έχει πατρίδα.
  http://www.antinews.gr/2011/03/17/91634/

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/11/2013 00:30:30

  Eνας μεγαλος Ελληνοκυπριος πολιτικος.

  http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1029.html#more

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 16/11/2013 05:16:35

   Χωρίς να θέλω να πάρω θέση πάνω σε αυτό που λες, εσένανε δεν σου πέφτει λόγος, επειδή είσαι (πρωτίστως) Αμερικάνος. Μόνο οι Έλληνες έχουμε δικαίωμα να τον κρίνουμε.

   ΥΓ: Ο Θεός να τον αναπαύει.
   ΥΓ2: Ευτυχώς για τον Ελληνισμό που δεν πέρασε το Σχέδιο Ανάν, όπως αυτό διαμορφώθηκε.

   • yiannis avatar
    yiannis @ ΚΜ 16/11/2013 20:30:07

    Το σχέδιο Αναν, θα κριθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις. Με βάση τα δεδομένα της εποχής επέστρεφε η πλειοψηφία των προσφύγων σπίτι τους. Και δεδωμένου ότι κάποιοι Κερυνιώτες θα αρνιώνταν την επιστροφή τους (επειδή έχουν 'τακτοποιηθεί'στις ελεύθερες περιοχές) θα επέστρεφαν όλοι. Δεν είχε το δικαίωμα κανείς, να λέει στους πρόσφυγες ότι δεν θα επιστρέψουν σπίτι τους. Σήμερα οι Ελληνοκύπριοι πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, κάποιοι δουλεύουν εκεί , ο αριθμός των εποίκων αυξάνεται.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ yiannis 16/11/2013 21:27:30

     Πέρα από όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, το να λέμε ότι ΘΑ επέστρεφαν στα σπίτια τους κάποιοι Έλληνες, προϋποθέτει ότι θα τηρούσαν τα συμφωνηθέντα οι Τουρκοκύπριοι (η Άγκυρα δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους). Όμως, άν θυμάσαι καλά, οι επιστροφές εδαφών θα λάμβαναν χώρα το νωρίτερο 1-2 χρόνια (ανάλογα με τις διάφορες εκδοχές του Σχεδίου) από την ενεργοποίηση του Σχεδίου Ανάν. Άφθονος χρόνος δηλαδή για να πάει κάτι στραβά (και ο νοών νοείτω). Από την άλλη, τα αρνητικά μη αντιστρεπτά τετελεσμένα (κατάλυση νομικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας) θα ίσχυαν από την πρώτη στιγμή που θα έπεφταν οι υπογραφές.

     Αυτά δεν τα λέω σε καμία περίπτωση για να μηδενίσω το έργο του μακαρίτη. Κατάφερε να ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια και να βάλει την Κύπρο στην ΕΕ (όταν ακόμα κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μετατρέπονταν αυτή σε όργανο γερμανικής κυριαρχίας), δημιουργώντας θετικά τετελεσμένα για την Κύπρο. Όμως το Σχέδιο Ανάν, όπως διαμορφώθηκε, καλώς απορρίφθηκε στην πορεία από τον λαό.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΚΜ 17/11/2013 08:17:20

    Δυστυχως για σενα νομος για την αφαιρεση της ιθαγενειας δεν υπαρχει πλεον στην Ελλαδα.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 17/11/2013 18:17:25

     Δεν είπα να σου ξηλώσουν την ιθαγένεια (ασχέτως άν στην περίπτωσή σου θα ήταν απολύτως ενδεδειγμένο). Είπα πως ότι λες, τα ακούμε βερεσέ, για τον λόγο που ανέφερα.

 3. Αντώνης Παπαδόπουλος avatar
  Αντώνης Παπαδόπουλος 16/11/2013 09:34:37

  Για μας τους Έλληνες της Κύπρου, ειδικά τους απογόνους της μεγάλης πλειοψηφίας των αγωνιστών για την Ένωση, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ηγέτης μας, ο πατέρας μας. Αγωνίστηκε για την ένωση, αγωνίστηκε για αυτό που λέμε σαν καραμέλα η επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο. Τον έδιωξαν από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1936, στην ΕΟΚΑ η συνεισφορά του υπερέβη αυτή των περισσοτέρων δικηγόρων που βοήθησαν αγωνιστές, δεν έκανε ποτέ λαϊκισμό σε βάρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή (σε αντίθεση με πολλούς στο Κέντρο και στ'Αριστερά, σε Κύπρο και Ελλάδα, που βρήκανε το λαϊκισμό στο Κυπριακό ως ευκαιρία για να κάνουν καριέρα ή ρελανς για την συνοδοιπορία τους) συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις της μητέρας πατρίδας με σταθερότητα, συνέπεια και ρεαλισμό. Υπήρξε Έλληνας με κεφαλαία, ένας "μεγάλος Έλληνας" που είπε ο πρόεδρος Σαμαράς, που υπηρέτησε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της ιδιαίτερης πατρίδας του (όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης) και του Ελληνισμού εν γένει. Είναι από αυτούς που γέμισαν την Κύπρο με ελληνικές σημαίες (σε αντιπαραβολή με ορισμένους που σας πουλάνε πατριωτισμό και τις κατέβασαν από το 2005 και μετά, γιατί τους ενδιέφερε να μοιραστούν μεταξύ τους τα λεφτά από την ΕΕ και το αέριο και ας μην ξαναζήσει Έλληνας στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο). Λάθη έκανε (ως Ελληνας δεν καλλιέργησε δημόσιες σχέσεις στον λαό της Ελλάδας, στηριζόμενος στις κυβερνήσεις, αντίθετα με άλλους Κύπριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν τις κυβερνήσεις της Ελλάδας εντός της Ελλάδας), αλλά ήταν ο αγνότερος όλων τελικά και ο συνεπέστερος ΕΛΛΗΝΑΣ από όσους διατήρησαν αξιώματα στον τόπο αυτό. Είχε όραμα και διορατικότητα, όπως είπε και ο Σαμαράς, κι αν τον ακούγαμε από παλιά θα είχαμε πετύχει αν όχι την πολιτική Ένωση, σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον την πνευματική, ψυχική Ένωση.

  Δια ταύτα: δεν δέχομαι κανέναν εξυπνάκια, που ανακάλυψε ενδεχομένως την Κύπρο το 2004 και την βιώνει ως κάτι μακρινό, φανταστικό, να τον αποκαλεί "ελληνοκύπριο" (όρος που χρησιμοποιείται όταν κάνουμε συγκρίσεις με τουρκοκύπριους), ή να αφήνει αιχμές.

  Για εμένα την Ελλάδα την εξέφρασε ο πρωθυπουργός με λόγια μεστά και περιεκτικά. Για τα γιωτόμπαλα, υπάρχει και ο Αλέξης με τη Δούρου)

  http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5819.html

 4. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 16/11/2013 15:37:40

  Ο Κληρίδης έλεγε να καταδικαστεί ο Διγενής ως δολοφόνος. Ήταν ΕΟΚΑ και άρα ενωτικός μόνο μέχρι εκεί που του επέτρεπε η πολιτική του καριέρα.

  • Αντώνης Παπαδόπουλος avatar
   Αντώνης Παπαδόπουλος @ Ελευθερία 16/11/2013 19:06:00

   Αφού δεν ξέρεις, γιατί μιλάς;

   Ο Κληρίδης με τον Γρίβα συνεργάστηκε και στην ΕΟΚΑ και μετά την ανεξαρτησία. Μετά την καταστροφή αποκατέστησε πολιτικά τους Γριβικούς, πληρώνοντας το τίμημα. Ο Αναστασιάδης, σας αρέσει δεν σας αρέσει, είναι απόγονος πολιτικός και του Γρίβα και του Γλ.Κληρίδη.

   Ελευθέριος Βενιζέλος (όχι ο Βαγγέλης), Κωνσταντίνος Καραμανλής (όχι ο Κωστάκης), Γλαύκος Κληρίδης. Αν τους ακούγαμε, θα είχαμε Ένωση, έστω στην επόμενη γενιά. Αντ'αυτού, ακολοθούμε τον κάθε θεομπαίχτη που είτε λειτουργεί παρορμητικά είτε άλλα λέει κι άλλα κάνει.

   Υ.Γ.: Ο Γρίβας-Διγενής ήταν λεβέντης, Ελληναράς, τακτική ευφυία στα στρατωτικά αλλά και πολιτικά αφελής (είχε όραμα αλλά όχι πολιτική όραση, είπε προσφυώς ο Κληρίδης). Ενας αληθινός ήρωας, που τον χρησιμοποίησε και ο Μακάριος και πολιτικάντηδες της Αθήνας και η χούντα.

   • Ελευθερία avatar
    Ελευθερία @ Αντώνης Παπαδόπουλος 16/11/2013 21:37:37

    Εντάξει, εγώ δεν ξέρω. Εσείς που ξέρετε τους διωγμούς του Μακάριου στους Γριβικούς προκειμένου να επιβληθεί η... πολιτική που έγινε αντίθετη της Ενώσεως μετά την εξορία του, γιατί δεν τους αναφέρετε;

    Αυτό που μου λέτε αντιφάσκει. Ή ήταν λεβέντης ή ήταν δολοφόνος, όπως τον αποκάλεσε ο Κληρίδης όταν η Αθήνα είχε χούντα.

    Επίσης τον Κων/νο Καραμανλή τον ακούσαμε και κάναμε Ζυρίχη. Είδατε καμία Ένωση;

    Όσο για τον Αναστασιάδη... χάρισμά σας. Μη σας λείψει το μέγεθος της πολιτικής του μεγαλοσύνης που άφησε την ΕΕ να μαγαρίσει ό,τι είχε απομείνει στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.

  • yiannis avatar
   yiannis @ Ελευθερία 16/11/2013 20:35:22

   Το ότι κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους για τα καμώματα του Γριβά, εσένα δεν σου λέει τίποτα δηλαδή. Και ότι τον υποστηρίζεις, σε κάνει και σενα κλέφτρα Όχι κλάδος ελαίας, αλλά κορμός ελαίας ἐπρεπε να δοθεί στους προγόνους σου, για το κακό που μας έκανε ο φίλος σου ο Γρίβας.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ yiannis 16/11/2013 23:57:50

    Δεν τα έχασαν τα σπίτια τους λόγω του Γρίβα, ο οποίος ήθελε την Ένωση, αλλά λόγω αυτών που υπαναχώρησαν από τον στόχο αυτό, και συμβιβάστηκαν με την (κολοβή) ανεξαρτησία. Από εκείνο το σημείο και μετά, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν έγιναν στην πορεία κι άλλα σφάλματα που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι οι Τούρκοι θα δημιουργούσαν προβλημα και ότι κάποια αφορμή θα επινοούσαν. Και, τέλος πάντων, ο Γρίβας (που άλλωστε δεν βρισκόταν στη ζωή όταν έγινε η Εισβολή) ποτέ δεν κάλεσε από ραδιοφώνου «Σώστε τους Τούρκους από τους Έλληνες!».

    • Γιαδικιάρογλου avatar
     Γιαδικιάρογλου @ ΚΜ 17/11/2013 19:23:37

     Ούτε κατεπάτησε κάποιον όρκο .

    • yiannis avatar
     yiannis @ ΚΜ 17/11/2013 19:52:17

     Η Ενωση όμως δεν εξαρτώταν από τους Κυπριους, όσο δικαιο και να είχαν, αλλά από τις διαπραγματεύσεις. Χασαμε δυο ευκαιρίες. Η μια ήταν το σχέδιο Ατσινσον. Και η άλλη ήταν το 1921 οταν ο Ελληνικός στρατός εφθασε μεχρι την Αγκυρα και οι Ελληνες σφαχθηκαν μεταξύ τους. Επρεπε ο Βενιζέλος να μείνει μεχρι εκει που του είπαν οι μεγάλες δυνάμεις και να ανασυγκροτεί τον στρατο. Και σιγα σιγα, αφου αποδυνάμωνε τους Τούρκους, θα ερχοταν η ωρας της προσάρτιση της Κύπρου.
     Μια αλλη ευκαιρία ήταν η Ελλαδα να προσπαθούσε να προσφέρει η ιδια αυτά που προσφέρει η Τουρκία στους ξενους.
     Και ακόμη πολύ φοβάμαι ότι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνησεις δεν ήταν ποτέ τόσο στην Κύπρο, όσο οι Τουρκικές για τους Τουρκοκυπρίους.
     Ο θυμός και οι ενστικτώδεις ενεργειες δεν προσφέρουν το εφικτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.