#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2014 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας …Χριστιανός Ορθόδοξος!Τι σχέση μπορεί να έχει η εκκλησία με την Αριστερά στην Ελλάδα; Κι όμως, εν όψει εκλογών σε μια χώρα Ορθόδοξων, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κωλοτούμπες. Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται άρθρο του Economist. Φέρνοντας το παράδειγμα ενός 20χρονου ψηφοφόρου του Αλέξη Τσίπρα από την Ξάνθη, ο οποίος παράλληλα έχει και καλές σχέσεις με την Εκκλησία, γράφει: «Ο Νίκος, ένας νεαρός άνδρας από την Ξάνθη, περνά την ζωή του σε μια δύσκολη ισορροπία. Όπως και άλλοι Έλληνες στα 20 τους, είναι τρομαγμένος από το κοινωνικό κόστος της λιτότητας που πρέπει να αντέξει η χώρα. Οι πολιτικές του ιδέες βρίσκονται προς τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να ακυρώσει το Μνημόνιο. Στην υπόλοιπη ζωή του, είναι ένα ενεργό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου συμμετέχει σε θεολογικές συζητήσεις και βοηθά ως ψάλτης».

«Υπήρχαν εποχές στα πρόσφατα χρόνια που μια τέτοια ισορροπία έμοιαζε αδύνατη. Τα ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων -μαζί με άλλους- και των νταήδων της Χρυσής Αυγής, έχουν τουλάχιστον υπογείως χρησιμοποιήσει θρησκευτική ρητορική για να κερδίσουν στήριξη στην σκληρή ξενοφοβική τους γραμμή, στην οποία οι μετανάστες θεωρούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Στα τέλη του 2013, ήρθε ένα βίντεο στο φως όπου ο Νίκος Μιχαλολιάκος μιλούσε για τους ιερείς και περιέγραψε ορισμένους από αυτούς ως χρήσιμους υποστηρικτές. Όλο αυτό έχει ενισχύσει τον αντικληρικό ζήλο πολλών υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διακοπούν οι βαθιές θεσμικές σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κράτους» γράφει η ερφημερίδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν γίνει πιο εύκολα για τον Νίκο και τους ομοϊδεάτες του: «Ο φλογερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φαινόταν σκληρός αντικληρικός: δεν έχει παντρευτεί στην εκκλησία ούτε έχει βαπτίσει τα παιδιά του. Αλλά λίγες ημέρες πριν, είχε μια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και βρήκε κοινό έδαφος με την εκκλησία όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, το περιβάλλον και την φτώχεια. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέπληξε έναν βουλευτή ο οποίος έκανε μια γελοία εμφάνιση σε ένα τοπικό φεστιβάλ κάνοντας πως έδινε τις Ευχαριστίες ντυμένος σαν παπάς. Προς απογοήτευση κάποιων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος είπε ότι η ‘η προσβολή των ιερών μυστηρίων μιας θρησκείας είναι απαράδεκτη συμπεριφορά’». Και συνεχίζει: «Για κάποιους, αυτή η στροφή είναι απλώς μια ρεαλιστική προσαρμογή από ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται πρώτο σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις και έχει την ευκαιρία να αναλάβει την εξουσία. Αυτό μπορεί να είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να κινηθεί από τον ριζοσπαστισμό προς τον ρεαλισμό και τον σεβασμό».

«Για όσους δεν έχουν σχέση με κανένα από τα δύο, η ελληνική εκκλησία και η ελληνική παραδοσιακή αριστερά μπορεί να μην απέχουν και πολύ» καταλήγει το άρθρο. «Και τα δύο στρατόπεδα είναι καχύποπτα με την παγκοσμιοποίηση. Το καθένα είναι βαθύτατα προσηλωμένο στη δική κατανόηση των γραπτών και της αποκάλυψης της αλήθειας. Κανένας δεν διατίθεται να ξαναδιαβάσει εκείνες τις ιερές αλήθειες στο φως της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας. Λοιπόν, τι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να μάθουν ο ένας από τον άλλο; Στην καλύτερη περίπτωση, τόσο η θρησκεία όσο και η ριζοσπαστική πολιτική μπορεί να φτάσουν στη ρίζα των προβλημάτων, αναλύοντας τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πιστεύουν και να ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.  Όπως και το μαντείο των Δελφών στην αρχαιότητα, με τη ρήση του ‘γνώθι σαυτόν’, που ενθάρρυνε την αυτοεξέταση και την αυτογνωσία. Στη χειρότερη περίπτωση, η πίστη και ο πολιτικός ριζοσπαστισμός έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: ενθαρρύνουν μια νοοτροπία του θύματος και κατηγορούν τους άλλους για ό,τι πηγαίνει στραβά. Το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι κατά πόσον η εκκλησία και η αριστερά θα ενισχύσουν ο ένας τις αρετές του άλλου, ή θα ενώσουν τις αδυναμίες τους».

http://www.economist.com/blogs/erasmus/2014/01/greece-religion-and-politics

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/01/2014 13:58:29

  Προβλέπω στο μέλλον να προστεθεί στο εορτολόγιο της εκκλησίας ο όσιος Αλέξιος ο Μπατσοκάφτης, πολιούχος των Εξαρχείων!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/01/2014 14:39:11

   Μόλις βαφτίστηκε,ἐσύ τόν ἁγιοποίησες κιόλας;
   Ἄσε νά ψηθεῖ πρῶτα στό καμίνι τῆς πίστης...

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Κυθήριος 16/01/2014 15:53:08

    Τι να κάνω , η ειλικρινής ,ευσεβής φάτσα του με συγκινεί! (μια ιδέα θα ήταν να τον στείλουμε ιεραπόστολο στην Αφρική...)

  • Παστός Αστός avatar
   Παστός Αστός @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/01/2014 15:05:08

   Η επόμενη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:
   http://www.youtube.com/watch?v=MReq7VteJAI

   Απολυτίκιο Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου - 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

   Ἦχος πλάγιος α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
   Ἀρεταὶς θεοσδότοις ἐκλάμψας ὅσιε, Μοναστικῆς πολιτείας ὤφθης λαμπρὸς χαρακτήρ, καὶ φωστὴρ θεοειδὴς Πάτερ καὶ ἔξαρχος, Θεοδόσιε σοφέ, τῶν Ἀγγέλων μιμητά, θεράπων ὁ τῆς Τριάδος ἣν ἐκδυσώπει ἀπαύστως,ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Παστός Αστός 16/01/2014 15:55:11

    Ο Αγ. Θεοδοσίος ο Κοινοβιάρχης θα είναι ο προστάτης Αγιος των καταλήψεων φαντάζομαι!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Παστός Αστός 16/01/2014 15:56:28

    ΥΓ: Ολα τα λεφτά το...παστός αστός!

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 16/01/2014 14:10:14

  Ο Βαρθολομαίος έχει πάει σε πανθρησκευτική σύναξη όπου άναψε κεράκι μαζί με Σιχ, μάγους-Σαμάνους και Βουδιστές στην "Ανώτερη Δύναμη". Την άλλη φορά συμπροσεύχοταν μαζί με ανιμιστές μπροστά στο είδωλο της "Γαίας". Τέλος, έχει να τρέχει και στο σπίτι του Ατατούρκ και να ικετεύει τον Θεό για την ανάπαυση της ψυχής του αρχισφαγέα του Ελληνισμού. Στον Τσίπρα θα κόλαγε τώρα? Εδώ βρήκανε και κοινό έδαφος για το "περιβάλλον" (Αλγκοριανοί τσαρλατανισμοί περί υπερθέρμανσης του πλανήτη). Να φωνάξουνε και τον Παπανδρέου να μιλήσει με θέμα "Ορθοδοξία και Πράσινη Ανάπτυξη". Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Μανώλης Πετράκης 16/01/2014 14:48:03

   Ιστορικά ,το Πατριαρχείο πατάει πάντα σε πολύ λεπτό πάγο , και γι'αυτό να δείχνουμε κατανόηση για τους ελιγμούς που αναγκάζεται να κάνει.

  • Nik avatar
   Nik @ Μανώλης Πετράκης 16/01/2014 16:42:55

   Εκείνη η φάση στον Αμαζόνιο, με ράσα σε θερμοκρασία 45 και υγρασία 90% είναι αξέχαστη.

  • Γιάννης Ζωγράφος avatar
   Γιάννης Ζωγράφος @ Μανώλης Πετράκης 17/01/2014 11:15:29

   Για ποιόν λεπτό πάγο, ο Βαρθολομαίος (ο άνδρας, όχι ο θεσμός του Πατριαρχείου) είναι ή δειλός ή συνειδητός πράκτορας των Σουλτάνων, ή και τα δύο.
   Ένας θρησκευτικός ηγέτης, ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, εξ ορισμού πρέπει να έχει κάποιες αρχές που είναι σταθερές. Αυτός στο μόνο που είναι σταθερός είναι εις το να εξευμενίζει τον τύραννο -- έχει δε φθάσει στο σημείο να σπιλώσει την μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821, με την εξής δήλωση: «Δυστυχώς οι δυο λαοί διέκοψαν την υπέροχη [!?] συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές». (Η φιλοτουρκική δήλωση του Πατριάρχη, έγινε μια μόλις βδομάδα πριν την ενθρόνισή του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 2 Νοεμβρίου του 1991 -- βλ. Αυριανή και Ελεύθερη Ώρα – 30 Οκτωβρίου 1991).

 3. sender avatar
  sender 16/01/2014 14:12:17

  Αφού η[ας πούμε]αριστερά''κλέβει''χριστιανούς του μεσαίου πολιτικού χώρου,η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί με την οικειοποίηση της κοινωνικής πολιτικής που ευαγγελίζεται ο Σύριζα.

  • Giannis. avatar
   Giannis. @ sender 16/01/2014 20:45:58

   Αυτό θα ήταν το ιδανικό φίλε sender.
   Nα κρατικοποιήσει πχ. μια τράπεζα (που ούτως ή άλλως πληρωμένη μέσω ΤΧΣ την έχει)και να προσλάβει 100.000 εργάτες απο τους ανέργους του ΟΑΕΔ για να συνεχίσουν τους αυτοκινητοδρόμους ή και να χρηματοδοτήσει
   50.000 νέους επιχειρηματίες.

 4. Giannis. avatar
  Giannis. 16/01/2014 14:15:41

  Ο Λένιν μάλιστα συνιστούσε στους αριστερούς όχι μόνο με τους παπάδες αλλά και με τον διάβολο ακόμα να συμμαχούν προκειμένου να νικήσουν.
  Αλλωστε κι απ' τους δηλώνοντες "χριστιανούς ορθόδοξους," πόσοι δεν αμφισβητούν το Θεό?
  Ολοι οι ξένοι που τυχαίνει να παρευρεθούν σε ορθόδοξη λειτουργία συμπεραίνουν οτι οι Ελληνες δεν αντιμετωπίζουν και με πολύ φόβο τον θεό όπως οι υπόλοιποι χριστιανοί και "οι εκκλησιές στην Ελλάδα θυμίζουν θορυβώδες καφενείο παρά τόπο μετάνοιας και προσευχής, όπου κανείς σχεδόν απ' το ακροατήριο δεν προσεύχεται..." όπως μου το περιέγραψε ένας Ευρωπαίος φίλος μου.

  • sender avatar
   sender @ Giannis. 16/01/2014 14:38:08

   Οι Ελληνες από την αρχαιότητα ακόμη,έτσι αντιλαμβάνονται την σχέση τους με τα θεία.Χωρίς φόβο και με την ανάλαφρη στάση απέναντι στον οικείο και δικό τους Θεό-συγγενή και όχι τιμωρό Πατέρα των σκοτεινών γοτθικών ναών της Δύσης.

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ sender 16/01/2014 15:12:10

    thumbs up :)

   • Giannis. avatar
    Giannis. @ sender 16/01/2014 20:41:47

    Ακριβώς!
    Γιατί λοιπόν όχι και ο Τσίπρας?

    • sender avatar
     sender @ Giannis. 16/01/2014 23:14:09

     Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Giannis. 16/01/2014 23:24:46

     Παρακαλώ! Θα τον αποκαλείς Οσιο Αλέξιο , ασεβή!

 5. Eva avatar
  Eva 16/01/2014 14:19:22

  Και χαμαιλέων και παραλλαγή
  της κακιάς ώρας.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 16/01/2014 14:24:53

  Οι τακτικοί αναγνώστες του ANTINEWS, πιθανόν να θυμούνται αυτό που επανειλημμένως έχω γράψει: "Αν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αντιχριστιανική και τόσο ανθελληνική, τότε τα ποσοστά του θα άγγιζαν αυτά του Κ. Καραμανλή, του 1974!".
  Τώρα δεν μένει παρά να ακούσουμε τον Τσίπρα να εξαγγέλλει μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης!!

 7. Giannis. avatar
  Giannis. 16/01/2014 14:30:32

  Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα αγαπητέ ΝΤΙΝΟ.
  Οπως λεμε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...

 8. ΣΤΑΘΗΣ Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΣΤΑΘΗΣ Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 16/01/2014 14:32:41

  Για όσους συνέλληνες γνωρίζουν -έστω και γενικά, την πολιτική ιστορία της χώρας μας, δεν θεωρούν ούτε καν είδηση το γεγονός ότι τα κόμματα προσαρμόζουν τον πολιτικό τους λόγο, ανάλογα με την εκλογική τους επιρροή. Θα συνιστούσε αφέλεια στους υποψιασμένους πολίτες αν πίστευαν ότι ο συνθηματικός λόγος του 3% που πριν λίγα χρόνια αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει καμια σχέση με τον σημερινό, όπου αντί του σκοπού κυριαρχεί η σκοπιμότητα.
  Γενικότερα, κανένα κόμμα δεν έχει συγκροτημένο πολιτικό λόγο, ούτε βεβαίως και πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, αντιγράφοντας την ρητορική των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης , απευθύνεται σε όλες τις ομάδες και ιδιαίτερα στα λεγόμενα ΡΕΤΙΡΕ του δημοσίου (υπάλληλλοι ΔΕΚΟ, υπαλληλοι υπ. οικονομικών, της Βουλής, καα), για "αποκατάσταση" και ταυτόχρονα καλλιεργεί προσδοκίες σε ευρύτερα σρώματα.
  Για το θέμα της Εκκλησίας, ειδικότερα, η στάση του είναι εξηγήσιμη: η εκλογική πελατεία διακρίνεται από έναν συντηρητισμό, αντίθετα από τον παρουσιαζόμενο από τους τηλεμαϊντανούς "προοδευτικό" μανδύα.
  Αν θυμηθούμε ανάλογα ιστορικά παραδείγματα θα λυθεί κάθε απορία
  Στάθης Χ. Χριστοδουλόπουλος.
  Μακρίσια Ν. Ηλείας

 9. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/01/2014 17:40:40

  Ἐκτός τόπου καί χρόνου ἡ προσέγγιση τοῦ ἄρθρου τοῦ Economist.
  Προσπαθεῖ νά ἐντοπίσει καταρχήν τίς διαφορές μεταξύ τῆς Ἑλληνικῆς ἀριστερᾶς καί τῆς ἑλληνικῆς ἐκκλησίας,βλέποντάς τις μέ τό ἀποστειρωμένο πρίσμα τῆς καθολικῆς θεολογίας πού κολλάει στούς τύπους καί τῆς ξεφεύγει τελείως ἡ οὐσία πού εἶναι ἡ πνευματική ἐκείνη σχέση τοῦ ἀνθρώπου ὄχι ὡς ἀτόμου,ἀλλά ὡς προσώπου,μέ τήν ὀρθόδοξη ἐκκλησία.
  Ἔτσι ἐπιφανειακά λοιπόν γνωματεύει τήν δῆθεν στροφή τοῦ...ἀντικληρικαλιστή Τσίπρα πρός τήν ὀρθόδοξη παράδοση,συμπεραίνοντας ὅτι τελικά ἀριστερά καί Ὀρθοδοξία δέν ἀπέχουν πολύ...
  Ἡ μόνη σοβαρή ἐξήγηση αὐτῶν τῶν μεταστροφῶν τῆς ἠγεσίας τοῦ ΣΥΡΙΖΑ πρός τήν Ἐκκλησία, εἶναι τό μάζεμα ὅσο γίνεται περισσότερων ψήφων,ἀπό ἐκεῖ πού οὔτως ἤ ἄλλως δέν προσδοκοῦσαν νά μαζέψουν πολλούς...

 10. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/01/2014 21:28:49

  Απλά, η Εκκλησία είναι μέρος του Ελληνισμού. Ο οιανδήποτε θέλει να πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να σεβαστεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία.

 11. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/01/2014 21:34:37

  Έτσι είναι Κυθήριε.

 12. Naruto avatar
  Naruto 17/01/2014 01:14:38

  Συμφωνώ με τον sender έτσι είμαστε εμείς και αυτή είναι σχέση μας με τον θεό.
  Δεν είμαστε δούλοι του θεού αλλά πλάσματα του,ο θεός δεν έχει ανάγκη από δούλους . Για τον economist τώρα αν θέλουν να δουν διαφορετική θρησκευτική συμπεριφορά να πανε στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ και να δουν τους Εβραίους πως μαλώνουν με τον θεό .

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ Naruto 17/01/2014 21:47:57

   Το ίδιο έλεγε και ο Περικλής Γιαννόπουλος! "Ο Έλλην, δεν έχει φύσει άλλη σχέσιν με τους Αγίους του -δηλαδή τους Θεούς του- παρά τας αυτάς φιλικάς εκδηλώσεις που έχει με τους βουλευτάς του. Συναλλάσσεται, ανταλλάσσει φιλοφρονήματα και δώρα, και πηγαίνει προς αυτούς, όταν εις την οικίαν του εορτάζοντος αγίου χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν μουσικήν. Ο Έλλην φύσει, επισκεπτόμενος τον Θεόν, αποκαλύπτεται, μένει όρθιος και χαιρετά μειδιών, του ομιλεί εις ενικόν αριθμόν, και συνομιλεί διά του τραγουδούντος ιερέως και ψάλτου. Και μετά την βραχείαν επίσκεψιν, εις την αυλήν και το προαύλιον, εννοεί να στήση το πανηγύρι του, να φάγη, να πιή, να χορεύση, να τραγουδήση, να ευφρανθή, και με όλας τας εκδηλώσεις της χαράς, του οίνου, του έρωτος, ευφραίνει τον Θεόν του. Είναι εντελώς αδιάφορον, εάν δεν συμφωνή η πραγματικότης, με τας ιδέας κάθε φραγκοφορεμένου ιερομωρολόγου. Άλλο ραγιάς και άλλο Έλλην. Άλλο φραγκοπίθηκος και άλλο Έλλην. Ο λαός μας ούτω εκδηλώνει το θρησκευτικόν του αίσθημα σήμερον και ο λαός της ακμής της νέας θρησκείας μας, ήτοι της εποχής των Χρυσοστόμων, ούτω εξεδήλωνεν αυτόν. Και ούτω εξεδήλωνεν εαυτήν τότε και η επίσημος εκκλησία. Η τωρινή θρησκεία μας έχει την σκυθρωπότητα της σκλαβιάς που επέρασε, την θλίψην των βασάνων που διήλθε, και αυτήν ακόμη τώρα την επίδρασιν των ευρωπαϊκών ιδεών διά των Γερμανοπαθών παπάδων και επί πλέον την εξωτερικήν μορφήν την οποίαν εφιλοπόνησεν δι' όλα η Ελεεινότης μας."
   Περιλής Γιαννόπουλος, "Η Ελληνική Γραμμή και το ελληνικόν χρώμα", εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2013, σσ.68-69

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.