#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2013 09:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μπιλ Γκέιτς πίνει νερό…σαλονικιώτικοΜπορεί μια κίνηση πολιτών να κερδίσει τη «μάχη του νερού» στη Θεσσαλονίκη; Η Κίνηση 136, δυνητικά μέλη της οποίας είναι όλοι οι κάτοικοι της πόλης, δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να αγοράσει την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, πολεμώντας τις πολυεθνικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Μόνο που στο πλευρό της κίνησης αυτής έχει ταχθεί ο άνθρωπος που αποτελεί το «τοτέμ» του καπιταλισμού κι έχει στήσει μία από τις ισχυρότερες πολυεθνικές του κόσμου!

Ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, ο Μπιλ Γκέιτς, φέρεται να στηρίζει την Κίνηση 136 μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματός του… Οπως και να έχει, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο το ίδρυμα ενός παγκοσμίου καπιταλιστή να στηρίζει μία κίνηση πολιτών ενάντια στις πολυεθνικές…

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνηση 136, η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε Ενωση Πολιτών για το Νερό, έχει καταθέσει έγγραφο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του 51% της ΕΥΑΘ. Είναι μία από τις συνολικά τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Θεωρούνταν ως η πλέον ανίσχυρη… Ομως, μήπως τα χρήματα του Γκέιτς αλλάξουν το σκηνικό;

Τα στελέχη της κίνησης στράφηκαν σε φορείς, οργανώσεις και συνεταιριστικές τράπεζες απ’ όλο τον κόσμο που εμφανίζονται ως Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν συνολικά 22 ιδρύματα, ανάμεσα σε αυτά και το Bill and Melinda Gates Foundation. Οι 22 ΕΚΕ διαχειρίζονται για τη στήριξη παρόμοιων προσπαθειών ανά τον κόσμο ένα κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΑΘ στα χέρια των πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά πολύπλοκη. Επιχειρώντας μια απλοποίησή της: οι μετοχές θα δοθούν από το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια των ΕΚΕ, οι οποίοι θα πληρώσουν το τίμημα. Αμέσως μετά, οι ΕΚΕ θα πωλούν τις μετοχές σε μέλη συνεταιρισμών που θα συσταθούν στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κίνησης 136, Λάζαρο Αγγέλου, πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στο εξωτερικό. «Οραματιζόμαστε μια ΕΥΑΘ όπου θα έχει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα και θα λειτουργεί ως μια κοινωνική υπηρεσία και όχι ως εταιρία. Τόσο το κρατικό όσο και το ιδιωτικό μοντέλο έχουν αποδείξει τον αντικοινωνικό τους χαρακτήρα, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποτύχει», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσα από το εγχείρημα για τη “διάσωση” του νερού της Θεσσαλονίκης θέλουμε ν’ αναδείξουμε ταυτόχρονα τις εναλλακτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται στους πολίτες και στον ελληνικό λαό, στις παρούσες συνθήκες της γενικευμένης κρίσης, να αναλάβουν τις τύχες των υποθέσεων που τους αφορούν».

Οι δυνατότητες αυτές εκτιμά ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν αποτελεσματικές, μέσα από ένα κίνημα συνεργατισμού, αλληλεγγύης αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον. Ενα κίνημα κοινωνικής οικονομίας, το οποίο μέσα από το λόγο και την καθημερινή πράξη του παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης εναλλακτικό προς το καπιταλιστικό. Ενα μοντέλο παραγωγικό και οικονομικό, που συνδυάζει πετυχημένα τη συλλογική ιδιοκτησία με τα κίνητρα προς τα άτομα. «Η ορθή διαχείριση του νερού βρίσκεται στον πυρήνα μιας τέτοιας δράσης που συνδέεται με το σεβασμό προς το περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πόρων μέσα από τη δημόσια, τη μη κερδοσκοπική, δημοκρατική και με κοινωνικό έλεγχο ορθολογική χρήση του», υποστηρίζει.

Αν διαιρέσει κανείς την εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ με τον αριθμό των μετρητών νερού, δηλαδή τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι ο συμβολικός αριθμός των 136 ευρώ. Η Κίνηση 136 γεννήθηκε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2011. Πρωτοειπώθηκε από τα χείλη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκης Οικολογία στην Πράξη - Ενεργοί Πολίτες, Χρήστου Μάτη, ο οποίος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για την ανάγκη να περάσει η διαχείριση του νερού στους χρήστες του.

Το προφίλ της ΕΥΑΘ και οι 22 «σταυροφόροι»

ΤΟ 40% των μετοχών και το μάνατζμεντ της δημόσιας Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) βγαίνει προς πώληση. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κίνησης 136, η ΕΥΑΘ είχε τα τελευταία χρόνια κέρδη 75 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα της εξαγοράς, μετά και την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας της, δεν υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ. Το 2010 είχε κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 αποκόμισε 20,18 εκατ. ευρώ.

Οι 22 ΕΚΕ που στηρίζουν την προσπάθεια της Ενωσης Πολιτών για το Νερό είναι: Accion Internationl and Accion USA, Amalgamated Bank of New York (Amalgamated Ladies Garment Workers Union), Banca Etica, Bill and Melinda Gates Foundation, Blue Orchard Finance SA, Calvert Foundation, Charity Bank, Citizens Energy Company, Inc., Credit Cooperatif, Cultura Sparebank, Ecology Building Society, Epiphany Funds, FINCA International, Inc., GLS Gemeinschaftsbank eG, Merkur Cooperative Bank, Oikocredit USA, Shared Interest Inc., Social Fisnance USA, Symbiotics SA, The Cooperative Banking Group, Unity Trust Bank, Working Capital for Community Needs (WCCN).

Άγγελος Αγγελίδης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/05/2013 10:30:41

  Εύχομαι η ένεση κεφαλαίων από το εξωτερικό να σημαίνει κάτι για το μέλλον τής Θεσσαλονίκης, γιατί όσο μένουμε σιδηροδέσμιοι της αθηναϊκής ελίτ, δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι στον αιώνα τον άπαντα.
  Η Θεσσαλονίκη ζει την κρίση από πριν το 2009, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά μόνο για την Αθήνα (άντε και λίγο για τη Μεσσηνία και την Κρήτη).
  Αν ποτέ παρέλθει η κρίση, η νέα ανάπτυξη θα αφορά μόνο την Αθήνα (άντε και τη Μύκονο), ενώ η Θεσσαλονίκη θα σαπίζει μέσα στην έξωθεν επιβαλλόμενη τριτοκοσμική της παρακμή.
  Η Θεσσαλονίκη μοιάζει με μια όμορφη γυναίκα που λαχταρούσε να παντρευτεί τον άντρα των ονείρων της (το ελληνικό κράτος), ο οποίος όμως την είχε του κλώτσου και του μπάτσου, την κακοποιεί συστηματικά και την συκοφαντεί.
  Θυμηθείτε τι μας έσουρναν οι διαννοούμενοι των Αθηνών όταν ένα σχολείο στη Νέα Μηχανιώνα (που δεν είναι καν Θεσσαλονίκη) αρνήθηκε να δώσει τη σημαία στον Τσενάι. Σήμερα που η Χρυσή Αυγή δολοφονεί μετανάστες καθημερινά στην Αθήνα ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, οι ίδιοι διαννοούμενοι μιλούν για πρόβλημα ολόκληρης της Ελλάδας, όχι της Αθήνας.
  Ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ, Φεστιβαλ Κινηματογράφου, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η Αθήνα κοιτάζει πώς να το υπονομεύσει και να το ακυρώσει, γιατί δεν αντέχει να αμφισβητείται η απολυταρχία της από κανένα.
  Η δυσφήμηση της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Κοιτάξτε τις διαφημίσεις τής τηλεόρασης, οι οποίες σχηματίζουν συνειδήσεις στην Ελλάδα. Ο Θεσσαλονικιός είναι ο νεάντερταλ τού "τι δεν καταλλλαβαίνεις". Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
  Η Θεσσαλονίκη είναι αθεράπευτα ερωτευμένη με τον ωραίο άνδρα που την έχει παραπεταμένη. Όσο κι αν πονάει, η μόνη αξιοπρεπής λύση για την όμορφη νύφη είναι το διαζύγιο.

  • μπραντεφέρης avatar
   μπραντεφέρης @ Στέργιος 13/05/2013 15:09:38

   ε καλα τους ζορούς και τέτοιους δε τους ψηφίσαμε εμείς

 2. dimx avatar
  dimx 12/05/2013 11:49:03

  Δεν ειμαι προφητης αλλα μετα την "επιτυχη" προβλεψη μου οτι τον ΟΠΑΠ θα τον παρει ο Μελισσανιδης ετσι και τωρα "προβλεπω" οτι την ΕΥΑΘ θα την παρει ο Μπομπολας μετα απο ακυρωση της υποψηφιοτητας 136 για τυπικους λογους.

 3. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 12/05/2013 19:33:17

  Παρόμοια προσπάθεια έχει επιχειρηθεί και ΠΕΤΥΧΕΙ στο Βερολίνο!

  Απο όλες τις ΔΕΚΟ της συμπασας Ελλάδος, το νερό βρήκαν να ιδιωτικοποιησουν; Παντού οπου συμβαίνει αυτό πέφτει η ποιότητα του, ανεβαίνει η τιμή του και γενικώς έχουμε κακά ξεμπερδεματα...

 4. αργατεία avatar
  αργατεία 12/05/2013 23:58:51

  φίλε Στέργιο, επειδή και εγώ Θεσσαλονικιός είμαι, τι ακριβώς εννοείς όταν λες "διαζύγιο" στο τέλος του σχολίου σου? πάντως η Κίνηση 136 ακούγεται εξαιρετική ως ιδέα. Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για το θέμα, αλλά αν μπορούσε κανείς να προτείνει καμιά σχετική βιβλιογραφία ελληνικά ή αγγλικά για το θέμα θα με ενδιέφερε πολύ...ευχαριστώ

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ αργατεία 13/05/2013 06:21:17

   Με αλλα λογια ν'αγαπιωμαστε .Απο ιδεες σκιζουμε στην εφαρμογη πατωνουμε και σ'αυτην την περιπτωση ετσι θα γινει .Οι νομοι της αγορας θα υπερισχυσουν και η αγορα ιδεες για την''κοινωνικη οικονομια '' τις εχει για πασατεμπο για τον απλουστατο λογο οτι οπου λαλουν πολλοι κοκκοροι αργει να ξημερωσει.Οσο για το παραπονο της Θεσσαλονικης που θιγει ο φίλος Στέργιος μαλλον για κομπλεξ μου μοιαζει μιας μεγαλοκοπελλας που ολοι τις ξινιζουν και της μυριζουν και με τα χρονια του ψαξε -ψαξε μπαγιατεψε κι εμεινε στο ραφι.Εχω σοι στην Θεσσαλονικη που λογω σπουδων παρεμεινε εκει .Τους διακρινει αυτο ακριβως που λεει ο Στεργιος μια ανεκπληρωτη διακαη επιθυμια και ενα παραπονο γιατι δεν τους καταλαβαινουν οι χαμουτζηδες ,γιατι δεν πλησιαζουν λιγο οι χαμουτζηδες την υψηπετη διανοηση τους και παραμενουν εκτος της ακτινας δρασης της καθ'ολα ομορφης Θεσσαλονικης .Για περισσοτερα επι του θεματος φιλτατε /τη αργατεια μπορω να σου συστησω το βιβλιαρακι ''η κοινωνικη οικονομια '' του Claude Vienney 2008 εκδοσεις Πολυτροπο -Μικρη Σειρα .

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ αργατεία 14/05/2013 01:21:47

   Εννοώ ότι όσο κουβαλάμε νερό στον μύλο τής Αθήνας δεν θα δούμε ποτέ προκοπή και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη. Γιατί η Αθήνα είναι "τα σα, μα, και τα μα, μάσα-τα", που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν. Όσο η Αθήνα ήταν μεθυσμένη από το χρυσό ολυμπιακό πάρτι είχε μόνο αδιαφορία και υποτίμηση για τη Θεσσαλονίκη. Όταν η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει τα σπασμένα τής Αθήνας, το Κλεινόν Άστυ θυμήθηκε ότι είμαστε όλοι Έλληνας και άρχισε τα δακρύβρεχτα περί "εθνικών θυσιών" για το καλό τής "πατρίδας". Αν ποτέ έρθει η ανάπτυξη, αυτή θα πάει μόνο στην Αθήνα, της οποιας η αλαζονεία θα φουντώσει ξανά.
   Το μήνυμα τού Ραββίνου είναι χαρακτηριστικό τής στάσης που έχουν πολλοί Αθηναίοι απέναντι στη Θεσσαλονίκη, ο απαξιωτικός του τρόπος αγγίζει τα όρια τού ρατσισμού.

 5. Γεωργιλάς Αθανάσιος avatar
  Γεωργιλάς Αθανάσιος 13/05/2013 10:58:19

  Επειδή συμμετέχω στην Κ 136 και είμαι μέλος συνεταιρισμού νερού θα ήθελα να επισημάνω μια σημαντική διαστρέβλωση της συμμετοχής της ΕΠΝ στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ και την σχέση της με τους 22 «επενδυτές κοινωνικής ευθύνης».
  Πρώτα να πω ότι μπορείνα είναι αλήθεια ότι το όλο εγχείρημα έχει τεράστιο βαθμό πολυπλοκότητας αλλά αυτό δεν το καθιστά ούτε αδύνατο ούτε ουτοπία. Εξάλλου τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ( κρατικό & ιδιωτικό ) έχουν αποτύχει και έχουν φέρει καταστροφικές συνέπειες σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία και εντούτοις έχουμε μάθει και έχουμε συμφιλιωθεί να ζούμε μαζί τους.
  Για το φίλο «Ραββίνο» να πω ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να «αφορίζουμε» τόσο γρήγορα πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε ή που δεν έχουμε εμπειρία. Η Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών» απασχολεί σε ολόκληρη την Ευρώπη 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις ( 10% του συνόλου ) και σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται να πω ότι σε τέτοια μεγέθη και από χώρα σε χώρα, ή τομέα σε τομέα οι δομές, οι τρόποι, οι αρχές και οι αξίες ποικίλουν ανάλογα με τον κόσμο που συμμετέχει και τις συνειδήσεις που κουβαλά. Αλλά και η χώρα μας δεν είναι και τόσο μακριά από την κοινωνική οικονομία, είναι κυρίως η εποχή από την μεταπολίτευση και ύστερα που «ερημοποίησε» εκτός των άλλων και το κίνημα του «συνεργατισμού» και δεν έχουμε τωρινή μνήμη, αλλά εντούτοις η χώρα μας έχει να παρουσιάσει τρανά ιστορικά παραδείγματα από τους συνεταιρισμούς στα «Αμπελάκια», τους «εφοπλιστικούς» συνεταιρισμούς σε Ύδρα και Χίο τον 19ο αιώνα, μέχρι και το Πανικάριο Νοσοκομείο Ικαρίας που χτίστηκε το 1958 και έγινε με χρήματα των κατοίκων. Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που θα γράφαμε πραγματικά βιβλίο αν είχαμε το χρόνο και την διάθεση να μαζέψουμε αυτή την «ανείπωτη ιστορία» του τόπου μας.

  Τέλος πρέπει οπωσδήποτε να επισημάνω ότι το άρθρο του antinews κακώς επικεντρώνετε στον κ.Gates που αμφιβάλω αν γνωρίζει που πέφτει η Θεσσαλονίκη ούτε καν αν γνωρίζει την προσπάθεια των πολιτών της. Οι 22 ΕΚΕ είναι «ηθικές τράπεζες» που δραστηριοποιούνται δεκαετίας και υποστηρίζουν οικονομικά ανάλογα εγχειρήματα «κοινού σκοπού». Δεν πρέπει να μας παραξενεύει κάτι που γίνεται παγκόσμια και με μεγάλη επιτυχία. Και κυρίως να πω πώς δεν είναι αλήθεια αυτό που γράφει το άρθρο ότι οι 22 ΕΚΕ θα αγοράσουν και μετά θα πωλήσουν τις μετοχές στους πολίτες. Είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που συστήνουμε συνεταιρισμούς και συγκεντρώνουμε χρήματα τα οποία τα ελέγχει ο κάθε συνεταιρισμός μόνος του. Αυτό που κάνουν οι 22 ΕΚΕ είναι να δώσουν την δυνατότητα με μικροδάνεια σε όσους πολίτες θέλουν να αγοράσουν μερίδες και δεν έχουν τα χρήματα. Καμία εμπλοκή λοιπόν των ΕΚΕ με το νερό της πόλης μας που πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση των Θεσσαλονικιών. Για να μην κουράζω περισσότερο και για περισσότερα ενημερωθείτε στο σιτε της Κ 136.
  Ευχαριστώ για την προσοχή.

 6. μπραντεφέρης avatar
  μπραντεφέρης 13/05/2013 15:12:20

  Το ότι τύποι σαν τον ΜπιλΓκέιτς πλούτισαν χάρη στον καπιταλισμό δε σημαίνει ότι του είναι άγνωστο πως υπάρχουν άλλοι, (πάντα διαμτερικά διαφορετικοί) τρόποι για να κρατήσουν κάποια αξιοπρέπεια... Αν και περισσότερο για να κοπάζουν οι τύψεις του τα κάνει αυτά, κι αυτός και ο κάθε ανάλογος ελεήμων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.