Ομαδικές απολύσεις ενέκρινε για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας
12/06/2014 09:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομαδικές απολύσεις ενέκρινε για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Απολύονται 45 εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου

Μια ιστορική απόφαση που ανοίγει το ασκό του Αιόλου στον τομέα των απολύσεων έλαβε Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά έκανε δεκτές τις 45 απολύσεις εργαζόμενων στην Χαλυβουργία Ελλάδος από το σύνολο των 74.

Είναι η πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Μέχρι τώρα παρά το ότι προβλεπόταν η διαδικασία κανένας υπουργός Εργασίας δεν είχε εγκρίνει αιτήματα ομαδικών απολύσεων πέρα από το όριο που θέτει ο νόμος.

Τώρα δεν αποκλείεται να υπάρξει βροχή αιτήσεων από προβληματικές βιομηχανίες για ομαδικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας για τη Χαλυβουργία Ελλάδος θα αυξηθούν τα σχετικά αιτήματα προς το ΑΣΕ, οδηγώντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο που η ανεργία στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας ανέφερε ότι οι ομαδικές απολύσεις σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να υπάρχει ή να μην υπάρχει. «Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, τόσο στην περίπτωση της Χαλυβουργίας όσο και γενικά στις προβληματικές επιχειρήσεις, η κρίση έχει σαρώσει τα πάντα. Νόμους και εμπόδια για απολύσεις. Η ίδια η αγορά έχει οδηγήσει σε πάνω από 1 εκατ. απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια προβληματική επιχείρηση ήταν και η Χαλιβουργία Ασπροπύργου όπου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.

Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ και θα περάσουν πολλά χρόνια για να φύγει από πάνω μας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. κοινός νούς avatar
    κοινός νούς 12/06/2014 10:24:30

    Κάποιοι άσχετοι και περιορισμένης αντιλήψεως ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες , αλλά και στην ελληνική πολιτική τάξη και στους δημοσιογράφους , θεωρούσαν ότι η οικοδομή δεν είναι αναπτυξιακή δραστηριότητα . Και οι άσχετοι το θεωρούσαν αυτό όταν έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου , όταν είμαστε στην άκρη της Ευρώπης και με κακές υποδομές που δεν μας επιτρέπουν την δημιουργία βιομηχανίας , πέραν των τροφίμων και ίσως των φαρμάκων και τελικά κατάφεραν να διαλύσουν την οικοδομή που ήταν το 12 % του ΑΕΠ και έδινε δουλειά σε 400 επαγγέλματα και ζωή στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ . Ακόμα και τώρα η οικοδομή θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανάπτυξη στην χώρα με σχεδόν μηδενικό κόστος γιά το κράτος , αλλά δυστυχώς οι στόχοι των δανειστών είναι η εξαθλίωση και η αγορά της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές . Σαν καλοί δανειστές , έτσι συμπεριφέρονται . Εμείς σαν καλοί δανειζόμενοι μήπως πρέπει κάποτε να μιλήσουμε ότι λεόντειες συμβάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ?

  2. Nikos avatar
    Nikos 12/06/2014 12:51:57

    Εγινε ή αρχή.Ακολουθουν οι τράπεζες που ειναι και το ζητούμενο.Θα αντισταθεί η κυβέρνηση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.