Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις - Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν
25/05/2015 13:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις - Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Ανατροπές στον εργασιακό τους βίο θα αντιμετωπίσουν μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές. Οι πληροφορίες ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν «κλειδώσει» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως για όσους είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΟΚ και τις τράπεζες.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μικρή ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, αποτελεί τη βασική αλλαγή που έρχεται και που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στόχος είναι περάσει το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο να ξεκινήσει ένας γενικότερος διάλογος για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025, ώστε από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.

Οι θεσμοί όμως ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν έτοιμο και ψηφισμένο νομοσχέδιο, και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θέλουν να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Η πρόταση των θεσμών καταργεί άμεσα όλες τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 15 έτη, ήτοι στα 67 από τα 52 ή στα 55 που μπορούν να αποχωρήσουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 ή το 2012.

Ειδικότερα, για το Δημόσιο, η κρίσιμη παράμετρος είναι η ημερομηνία πρόσληψης. Εδώ διακρίνονται 3 ομάδες ασφαλισμένων οι οποίοι, ανάλογα με το σενάριο των αλλαγών, θίγονται περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου.

Σύμφωνα με το Εθνος, η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα θα αφορούν την αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.
Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους με αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.
Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.
Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν το 1983.
«Μας έχουν γυρίσει πίσω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ζητούν αύξηση όλων των ορίων στα 62 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση και στα 67 έτη για όλους από 1/1/2016» είπε μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.
Αυτό θα σημάνει ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους και θα προκληθεί πανικός στα Ταμεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν η κατώτερη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου και ο κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 25/05/2015 14:21:29

  δηλαδή μας προτρέπουν οι "θεσμοί", οι 150.000 εργαζόμενοι με θεμελιωμένα (και έτη και ηλικία) συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που επέλεξαν να μείνουν λίγα χρόνια ακόμη στην εργασία, ΑΥΡΙΟ κιόλας να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, αν υπάρχει περίπτωση να ισχύσουν τα νέα όρια από 1-1-2016. αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, θα ισχύσει για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα, "όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε".

 2. Μεγάλα λόγια avatar
  Μεγάλα λόγια 25/05/2015 14:38:52

  Αυτοί που απολαμβάνουν προνόμια και κάποια θα πρέπει κάτω από τις συνθήκες να χάσουν, είναι οι με κάθε τρόπο προστατευμένοι από την κρατική μέριμνα, σεβαστοί κομματικοί πελάτες. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι σκληρά εργαζόμενοι υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και με τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας επάνω απ΄το κεφάλι τους, αυτοί που κινδυνεύουν να μη προλάβουν να βγούνε ποτέ τους στη σύνταξη, τι άλλο θα απαιτηθεί πια να δώσουν; Το ασφαλιστικό μας δεν είναι βιώσιμο, σίγουρα πρέπει να κοπούν αμέσως οι άνευ λόγου πρόωρες συντάξεις και οι μόνιμοι Δ.Υ, δεν είναι διόλου άδικο να συνταξιοδοτούνται στα 70, αφού έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι σαν καφενείο την αντιμετωπίζουν την ''εργασία'' τους. Στον ιδ.Τομέα, με τις συνθήκες που επικρατούν, η οποιαδήποτε παραπέρα υποβάθμιση, θα είναι απλά, έγκλημα.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Μεγάλα λόγια 25/05/2015 16:53:07

   μόνο 70; γιατί όχι στα 80 και αμέσως μετά ευθανασία! ποιο δίκαιο δεν είναι;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ foros1 25/05/2015 17:07:15

    Διακριση: η μεγαλυτερη αρετη!

   • Μεγάλα λόγια avatar
    Μεγάλα λόγια @ foros1 25/05/2015 17:43:11

    Κύριε ...Κουτσούμπα μου, το δίκαιο και το ιδανικό καi το ανθρώπινο, είναι να βγαίνουμε ΟΛΟΙ στη σύνταξη όσο είμαστε ακόμα δυνατοί και να προλαβαίνουμε να ζήσουμε απολαμβάνοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, από ότι μας επιτρεπόταν ως εργαζόμενων. Επειδή όμως ο καπιταλιστικός κόσμος είναι πολύ σκληρός και η αδικία βασιλεύει, καταλήξαμε στην Ελλάδα οι κάθε είδους αετονύχηδες, γλείφτες, κομματοχλέμπουρες, συντεχνιατζήδες, να καταφέρνουν εις βάρος των κορόϊδων να αράζουν από τα 55 ή και πιο πριν και τα κορόϊδα οι υπόλοιποι να τους πληρώνουμε ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ. Έτσι, δημιουργήθηκαν πολλών ταχυτήτων συνταξιούχοι, με προνομιούχους και δεδομένα εξασφαλισμένους τους πλέον αντιπαραγωγικούς, που όμως διέθεταν επιδεξιότερη γλώσσα και κατάφεραν σήμερα να παίζουν και τα ...θύματα ενώ είναι κάτω από τις συνθήκες, ΟΙ ΜΌΝΟΙ σωσμένοι. Προτείνω λοιπόν, για να μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για τις συντάξεις τους, αφού η εργασία τους είναι δεδομένα ισόβια, να παραμένουν και 3 χρόνια μετά τα 67, που είναι το όριο για τον ζουγκλοποιημένο Ιδ.Τομέα. Τι πιο φυσικό, όταν όλοι υποβαθμίζονται, να μην παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιοτελείς ...εκλεκτοί; Δικαιοσύνη επί τέλους! Υ.Γ Και μην πούμε πάλι το παραμύθι περί της ...εξίσωσης προς τα επάνω, γιατί με φτηνιάρηδες λαϊκισμούς, δεν βάφονται αυγά.

    • πΔπ avatar
     πΔπ @ Μεγάλα λόγια 26/05/2015 11:10:54

     Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες! (δεν είμαι ΔΥ, είναι η γυναίκα μου) Θα ήθελα να γίνει ξεσκαρτάρισμα των ΔΥ ενός προς ενός. 600 χιλιάδες είναι; 600 χιλιάδες φάκελοι. Αντιμετώπιση του καθενός προσωπικά και όχι οριζόντια για όλους. Όπως έχω απαντήσει και σε άλλον "μηδενιστή" εδώ μέσα, οι πολίτες εξυπηρετούνται, Νοσηλεύονται, ο πολίτης έχει προστασία(~χμ!), ο στρατός φυλά τα σύνορα(ξανά χμ!), η πυροσβεστική είναι σε ετοιμότητα, Ρεύμα έχουμε, τηλεφωνήματα μπορούμε να κάνουμε! Κάποιοι ΔΥ τα διεκπεραιώνουν αυτά καθημερινά από τα γραφεία τους. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται από το καφενείο όπως πολύ σωστά είπες και όλοι έχουμε εμπειρία αυτού! Δυστυχώς έτσι όπως είναι δομημένο το μαμημένο το "κράτος", ακόμη κι επώνυμη καταγγελία να κάνεις, ο υπάλληλος δεν θα εκδιωχθεί. Εδώ δεν εκδιώκονται οι παιδεραστές.

     • Μεγάλα λόγια avatar
      Μεγάλα λόγια @ πΔπ 26/05/2015 15:02:22

      Καθόλου δεν διαφωνούμε. Όπως παντού, υπάρχουν οι πολλοί ασυνείδητοι παρτάκηδες και οι λίγοι που λειτουργούν με αξιοπρέπεια. Η διαφορά είναι οτι στο Δημόσιο έχουν παραχωρηθεί όλα τα προνόμια ενώ δεν είναι όσο παραγωγικό θα απαιτούνταν σύμφωνα με τις παροχές, ενώ ο Ιδ.Τομέας εξακολουθεί να είναι το πεδίο όπου αποδεκατίζονται άδικα οι εργαζόμενοι και τους αφαιρούνται χωρίς αντίσταση και δεύτερη σκέψη, ακόμη και τα αυτονόητα. Αυτό, θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. Κανένας τους δεν επιλέγει όμως, να κοντραριστεί με τους πελάτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.