#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/05/2013 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δημοσκοπήσεις «πληγώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑΣτο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού επιτελείου και της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης έχουν μπει οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχειά των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εσωτερικές έρευνες που «τρέχει» το Μέγαρο Μαξίμου φανερώνουν ένα μετεωρισμό του εκλογικού σώματος καθώς, παρά τα διαδοχικά, σκληρά οικονομικά μέτρα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να διατηρεί δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται πίεση και να υποχωρεί, ενώ καταγράφονται υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων.

Η αδυναμία της Κουμουνδούρου να δημιουργήσει ρεύμα εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με βαθύτατη ύφεση για έκτη χρόνια και ανεργία σε ιστορικά υψηλά, επιβεβαιώνει αυτό που έχει γίνει αντιληπτό εδώ αρκετό καιρό από προηγούμενες μετρήσεις: Ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν διακρίνει σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μεταφράζεται σε πολιτικό έλλειμμα και μειωμένη αξιοπιστία.

Τα επαναλαμβανόμενα ήξεις αφήξεις του Αλέξη Τσίπρα, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν θα καταγγείλουν, θα αναστείλουν, θα διαπραγματευθούν ή θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο και αν θέση του κόμματός τους είναι η παραμονή ή η έξοδος από το ευρώ, έχουν στοιχίσει δημοσκοπικά στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνες που διενεργούνται και πέραν αυτών που γίνονται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες (επτά - οκτώ στους δέκα) απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται επαρκώς με την τρόικα, μια μικρότερη αλλά  σημαντική πλειοψηφία, περίπου έξι στους δέκα, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευόταν ακόμα χειρότερα! Είναι ένα από τα στοιχεία που αναδεικνύουν το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της πολιτικής αξιοπιστίας. Αυτό είναι σε σημαντικό βαθμό απόρροια της ασαφούς θέσης της Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο. Αν δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με το πρόγραμμα της τρόικας, πώς θα πείσει ότι θα διαπραγματευθεί και τι ακριβώς θα διαπραγματευθεί;

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στις μετρήσεις είναι η εκτίμηση των περισσότερων, πάλι σε ποσοστό περίπου έξι στους  δέκα, ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Αυτό έχει δυο εξηγήσεις, οι οποίες φαίνεται να ισχύουν αμφότερες: Ένα μέρος του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ατζέντα εγκατάλειψης του ευρώ και ένα άλλο τμήμα εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ λόγω αδυναμίας να διαχειριστεί την κατάσταση.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι με μια δική του κυβέρνηση αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ διαμορφώνεται, αναλόγως της μέτρησης, περίπου στο 50%.

Η αίσθηση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης λειτουργεί ανασχετικά στη δημιουργία καθαρής εκλογικής δυναμικής υπέρ του, διότι η πλειοψηφία του κόσμου, ακόμα, θεωρεί προτιμότερη την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από τις μετρήσεις, περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Αναλόγως της έρευνας υπάρχει διακύμανση στο ποσοστό, όμως γενική διαπίστωση είναι ότι η υποστήριξη της παραμονής στο ευρώ έχει υποχωρήσει σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, ωστόσο παραμένει με καθαρή διαφορά η πλειοψηφούσα άποψη.

Αυτή η τάση υπέρ του ευρώ συνοδεύεται και εξηγείται από την εκτίμηση μιας πλειοψηφίας 60% - 70%, αναλόγως της μέτρησης, ότι τυχόν έξοδος από το κοινό νόμισμα θα οδηγούσε σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα! Τα ποσοστά,  δηλαδή, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανάγκη παραμονής ή όχι στο ευρώ είναι αντίστροφα από αυτά που καταγράφονται στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Η αμφισημία του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σχετικά με την παραμονή ή μη στην ευρωζώνη τού δημιουργεί ένα διπλό πρόβλημα. Καθιστά διστακτικό απέναντί του εκείνο το τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και επίσης καχύποπτο το μέρος των ψηφοφόρων του που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

(Ειρήσθω εν παρόδω, περίπου πέντε στους δέκα ερωτηθέντες Ελλαδίτες πιστεύουν ότι και η Κύπρος πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, παρά την πρόσφατη καταστροφική απόφαση που επιβλήθηκε στο νησί από τους Γερμανούς).


Μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης ο εαυτός της


Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται και από το εξής:

Παρότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, σε ποσοστό που κυμαίνεται τουλάχιστον γύρω στο 55% - 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά περισσότερο, δεν έχει θετική γνώμη για τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ή για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός και για το αν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, η πλειοψηφία θεωρεί ότι ούτε ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Εν κατακλείδι, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του να μεταφράσουν σε σαφές πολιτικό ρεύμα και καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα, τόσο ως κόμμα έναντι της Ν.Δ. αλλά και σε ό,τι αφορά τη σύγκριση ηγετικών χαρακτηριστικών μεταξύ Σαμαρά -Τσίπρα, μια τόσο επιβαρυμένη οικονομικά συγκυρία για το σύνολο του ελληνικού λαού, καταδεικνύει το πρόβλημα πολιτικής ουσίας και επικοινωνίας της Κουμουνδούρου και αντίστοιχα τα περιθώρια διαχείρισης που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γι’ αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης περισσότερο θα μπορούσε να απειληθεί από την επιβάρυνση της κοινωνίας λόγω ανεργίας, ύφεσης και μέτρων, δηλαδή από τις εξελίξεις αυτές καθαυτές, παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Καθαρό προβάδισμα Σαμαρά στην καταλληλότητα

 Στη σύγκριση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός υπερέχει στα ποιοτικά στοιχεία (αν και σε πολλές ερωτήσεις προηγείται ο «κανένας»).

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ. Σαμαράς έχει καθαρό προβάδισμα έναντι του κ. Τσίπρα σε όλες τις μετρήσεις (με ποσοστό πάντα τουλάχιστον υπερδιπλάσιο) και αυτό υπογραμμίζει το δεύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: Το ηγετικό έλλειμμα του αρχηγού του σε σχέση με το σημερινό πρωθυπουργό, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο πολιτικό έλλειμμα που παρουσιάζει ως κόμμα.

Λάμπρος Καλαρρύτης, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 14:55:39

  Καλά χάνουμε χρόνο, εφημερίδες, σάιτ και πολίτες για να ασχοληθούμε με τον Τσίπρα;;;; Τα πράγματα είναι απλά. Τα χρόνια προβλήματα ανταγωνστικότητας αυξάνουν τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και τις ανάγκες δανεισμού. Το μόνο δίλλημα που έχει μια χώρα/κοινωνία είναι αν θα τα επιλύσει σε ένα σκληρό ή ένα μαλακό νόμισμα. Αυτή η συζήτηση ποτέ δεν άνοιξε στην ελληνική κοινωνια, καθώς η ελληνική κοινωνία είχε πλάσει το δικό της μύθο:''Ευρώ χωρίς μνημόνιο''. Αυτή η υπερβατική ανοησία είχε γίνει κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία και φυσικά βρέθηκαν αυτοί που της παρουσίασαν το ''σχέδιό'' τους. Τσίπρας, ψεκασμένοι, νεοναζί της έταξαν ευρώ χωρίς μνημόνιο. Η ''ευημερία'' της ελληνικής κοινωνίας δε θα είχε σχέση με μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία (που η τρικομματική υπόσχεται αλλά δεν κάνει) για να αλλάξουν αυτά που μας έφεραν ως εδώ αλλά τα ελλείμματα θα έκλειναν με τσαμπουκά και το εμπορικό ισοζύγιο θα ισορροπούσε με χτυπήματα στα ευρωπαϊκά τραπέζια. Και βάλθηκαν να μας αποδέιξουν πόσο τσαμπουκάδες και άντρακλες είναι, μιλώντας σε κάθε ευκαιρία με άναρθρες κραυγές. Μετά από -σχεδόν- 1 χρόνο από τις δεύτερες εκλογές, όλες οι χώρες της ΕΖ διαθέτουν 2 τάσεις. Η μία πρεσβεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις εντός ευρώ, ενδεχομένως με ένα παράλληλο αναπτυξιακό σχέδιο. Και η άλλη απορρίπτει πλήρως τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και ζητά επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και διάλυση της ΕΖ. Σε όλες τις χώρες της ΕΖ αυτή είναι η κυρίαρχη συζήτηση, εκτός από την Ελλάδα, που ακούμε και άλλες ''προτάσεις''. Όσοι είμαστε υπέρ του ευρώ και όσοι είναι υπέρ της δραχμής έχουμε ένα χρέος να επιβάλλουμε να ανοίξει σοβαρά αυτό το θέμα ως συζήτηση και να επικεντρωθούμε σε αυτή, δεν έχουμε καιρό να ασχολούμαστε με τις ανοησίες του Τσίπρα και των ψεκασμένων!

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 16:04:47

   Πες τα !Καλη Ανασταση !

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 16:42:23

   !!!!!

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/05/2013 14:19:31

   Στην Οικονομία δεν υπάρχει μονόδρομος.Συμφωνώ και εγώ με την πρώτη λύση αλλά μην ζητάς απο έναν λαό που βιώνει τα χειρότερα να σκέφτεται λογικά και ψύχραιμα.Το ποσοστό του Σύριζα είναι απελπιστικά και τραγικά κατανοητό!!!

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Μεγάλες στιγμές 06/05/2013 16:03:37

    Τόσα χρόνια με την ''ευημερία'' ο λαός δεν ήθελε να ακούσει δύσκολες επιλογές/μεταρρυθμίσεις που δε θα μας έφταναν σε αυτό το σημείο. Τώρα που φτάσαμε σε αυτό το σημείο πάλι ο λαός δε θέλει να ακούσει δύσκολες λύσεις/επιλογές αλλά πάλι θέλει να ακούει παραμύθια. Απορώ πότε σε αυτή τη χώρα θα αποφασίσουμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον μας με ρεαλιστικές προτάσεις και πότε ο λαός θα είναι ώριμος να μετάσχει σε αυτόν;
    Υ.Γ.: Ξαναδιάβασα το πρώτο σχόλιό μου και έχει ένα τεράστιο ορθογραφικό λάθος. Δίλημμα όχι δίλλημα όπως έγραψα!!!

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ Συριζαλβανία του Χότζα 06/05/2013 16:22:43

     O λαός τις άκουγε τις μεταρρυθμίσεις αλλά τα κανάλια τις παρουσίαζαν ως μη αναγκαίες και ως δεξιός μπαμπούλας.Δεν φταίει που τρομαζε.
     Απο την άλλη,δεν συμφωνώ οτι προτιμάει να ακούει παραμύθια καθώς αν αυτό ήταν αληθές θα έβλεπες τον Σύριζα στις δημοσκοπήσεις με 40άρια.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Μεγάλες στιγμές 06/05/2013 20:37:56

      Σε ένα βαθμό έχεις δίκιο, ειδικά για τη στάση των ΜΜΕ, αλλά ας είμαστε δικαίοι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις δεν ήταν ποτέ πλειοψηφικές στην Ελλάδα. Αν υπολογίσουμε ένα 15% αριστερών που βάφτιζε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης ως αντιδραστική-νεοφιλελεύθερη, τη μεγάλη πλειοψηφία οπαδών του παλιού ισχυρού ΠΑΣΟΚ που λάτρευε τον κρατισμό καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ (λαϊκοδεξιοί) που ήταν υπέρ των ήπιων προσαρμογών (δικαιολογία για να μη γίνει τίποτα), η πραγματική κοινωνική απήχηση των μεταρρυθμίσεων ήταν μικρή. Για να είμαι ακριβής, οι περισσότεροι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις με μια προϋπόθεση, να μην τους περιλαμβάνουν. Αν ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός στο παρελθόν ανακοίνωνε το πρόγραμμα του κομματός του που περιελάμβανε όλα τα μέσα ανάσχεσης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο επαγγέλματος, ανοίγματα επαγγελμάτων, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και όχι ιδεολογήματα του τύπου ''εκσυγχρονισμός'' ή ''επανίδρυση του κράτους'', το γκρέμισμα αυθαιρέτων και ένα κάρο άλλες μεταρρυθμίσεις, το πιθανότερο είναι ότι δε θα έβρισκε τη ψήφο του στην κάλπη. Τέλος, σε σχέση με το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ κλπ έχεις δίκιο είναι μεγάλο αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα!

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 04/05/2013 16:35:20

  Μιά παρατήρηση εάν μου επιτρέπετε.
  "... η επιστροφή στο (ΕΙΣ ΤΟ) Εθνικό νόμισμα..." είναι λάθος!
  Επιστροφή ΣΕ Εθνικό νόμισμα πρέπει να αναφέρετε.
  Αφ' ενός αποτρέπει τον συνειρμό με την "Δραχμή" και αφ' ετέρου δεν είναι η ονομασία το αναφερόμενο/ζητούμενο αλλά, η Νομισματική του Ισοτιμία.
  Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην Δραχμή με την ισοτιμία της σε Ευρώ κι αυτό το καταλαβαίνω κι εγώ ο μηχανικός.
  Το νέο Εθνικό Νόμισμα θα μπορεί να ονομάζεται ΜΝΑ, ΟΒΟΛΟΣ, ΦΟΙΝΙΚΑΣ ή όπως αλλιώς.
  Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι, ανεξαρτήτως ονομασίας, δεν θα είναι της ιδίας αγοραστικής αξίας.

  Καλή Ανάσταση!
  Εθνική και προσωπική!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.