Οι Ελληνες «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους και τις βάζουν σε... γερμανικές τράπεζες
08/06/2015 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ελληνες «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους και τις βάζουν σε... γερμανικές τράπεζες

Οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2012, γράφει η Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αιμορραγούν ακατάπαυστα το 2015, καθώς η απειλή ενός Grexit ωθεί τους Έλληνες να σηκώνουν τα χρήματά τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μόνο μέσα στον Απρίλιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 5 δισ., τάση που αποτέλεσε συνέχεια του πρώτου τριμήνου, όπου οι εκροές έφτασαν τα 22 δισ., ποσό που ισοδυναμεί με το περίπου 15% των συνολικών ελληνικών αποταμιεύσεων.

Τα χρήματα αυτά πάνε όπου οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι πιο σίγουρα. Είναι απλό: ανοίγουν έναν λογαριασμό στο εξωτερικό και στη συνέχεια κάνουν εμβάσματα κατά βούληση. Δισεκατομμύρια έχουν φύγει έτσι προς Ελβετία. Αλλά και η Γερμανία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Αυτό το αποδεικνύουν στοιχεία της ΕΚΤ: οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο ανέβηκαν κατά €600 εκ., φτάνοντας συνολικά στα € 3,8 δισ. – το υψηλότερο ποσό από το 2012.

Προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Κι εκείνη μπορεί να την εγκρίνει μόνο όσο τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αξιόχρεα. Αυτό ισχύει ακόμα, αν πιστέψει κανείς την επικεφαλής της επιβλέπουσας αρχής στην Ευρώπη, Danièle Nouy, σε δηλώσεις της στην «Welt am Sonntag». Όμως όσο περισσότερο εισρέει η έκτακτη ρευστότητα, τόσο αυξάνεται και η δυσπιστία έναντι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Γι' αυτό και ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, ζητά να υπάρξουν άμεσα έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων.

Ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff είναι επίσης της άποψης ότι η Ελλάδα χρειάζεται πέντε με δέκα χρόνια περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, για να εξυγιάνει την οικονομία της. Ο Hans-Peter Grüner του Πανεπιστημίου του Mannheim πιστεύει επίσης ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι αναπότρεπτη, το αργότερο μόλις η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα σταματήσουν και οι έκτακτες εισροές από την ΕΚΤ.

Ωστόσο το τίμημα θα είναι υψηλό: «Ήδη η σκέψη της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων εντείνει τις εκροές χρημάτων προς το εξωτερικό», λέει ο Ansgar Belke από το Πανεπιστήμιο του Duisburg. Εάν πραγματικά υπάρξουν περιορισμοί, τότε αυτό θα έχει πολλές παρενέργειες. «Οι επενδυτές από το εξωτερικό θα αποφεύγουν τη χώρα, διότι δε θα μπορούν εκεί να διακινήσουν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους. Οι εγχώριοι αποταμιευτές και επενδυτές θα εξακολουθήσουν να στέλνουν τις περιουσίες τους εκτός της χώρας – απλώς μέσα στα καθορισμένα πλαίσια». Οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν έτσι να αιμορραγούν, απλώς πιο αργά , λέει ο Belke. Μάλιστα τα χρήματα που δεν μπορούν να φύγουν για το εξωτερικό, θα επενδυθούν σε ακίνητα, δημιουργώντας μέχρι και νέες φούσκες, συμπλήρωσε.

Στην περίπτωση της Κύπρου οι έλεγχοι οδήγησαν και σε δραστική μείωση των πιστώσεων από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα, Marcel Fratzscher, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων πρέπει να είναι η απολύτως τελευταία επιλογή, για να αποτρέψουν μία περαιτέρω εκροή κεφαλαίων και να σταματήσει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. «Εχουν τεράστιο κόστος για μια οικονομία διότι καταστρέφουν την ακόμα υφιστάμενη εμπιστοσύνη και αποτελούν στην πράξη μια κατάσχεση των αποταμιεύσεων. Γι' αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα μόνο αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ανέφερε.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΜ avatar
    ΚΜ 09/06/2015 20:22:13

    Οι καταθέσεις σε γερμανικές τράπεζες, πέραν του ότι ενισχύουν την οικονομία της Γερμανίας (κάτι εγγενώς βλαβερό για κάθε μη Γερμανό, αν εξετασθεί εφεαυτού καθαρά), υπόκεινται κιόλας στο δίκαιο της Γερμανίας. Δεν υπάρχει μεν κίνδυνος χρεωκοπίας της ιδίας της τράπεζας, υπάρχουν όμως άλλα... Όποιος θέλει να βγάλει τα λεφτά του από την Ελλάδα (καλώς ή κακώς), άν θέλει να είναι εξασφαλισμένος, οι μόνες του επιλογές είναι όχι απλώς εκτός Ευρωζώνης, όχι απλώς εκτός ΕΕ, αλλά εκτός Ευρώπης εντελώς. Εκεί που δεν φτάνει το μακρύ χέρι ούτε της Γερμανίας ούτε καμιανής άλλης εκβιαζόμενης από εκείνη κυβέρνησης (ελληνικής ή άλλης ευρωπαϊκής).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.