#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2013 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεφούσκωσε αλλά δεν τελείωσε η Χρυσή Αυγή

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την προφυλάκιση βουλευτών και μελών της


Οι πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις ανακόπτουν μεν τη σταθερή δημοσκοπική άνοδο που παρουσίαζε τους τελευταίους 16 μήνες το νεοναζιστικό μόρφωμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου, πλην, όμως, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Alco για το «ΘΕΜΑ», η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστά στην πρόθεση ψήφου που υπερβαίνουν τη δύναμη την οποία κατέγραψε στις περυσινές βουλευτικές εκλογές (6,97% τον Μάιο και 6,92% τον Ιούνιο).

Τα ευρήματα της έρευνας, όπου καταγράφεται ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αμφισβήτησης και καχυποψίας της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών σχετικά με την εξελισσόμενη επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης, συνιστούν αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό μήνυμα-καμπανάκι για τον πολιτικό κόσμο ότι δεν έχουν εκλείψει οι (κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί) λόγοι για τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στράφηκε στη Χρυσή Αυγή.

Στην πανελλαδική μέτρηση της Alco, που έγινε το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, η δύναμη της Χρυσής Αυγής παρουσιάζει σαφή πτωτική τάση σε σχέση με την υψηλότερη δημοσκοπική της επίδοση για το 2013 που ήταν το 10,8% και το απέσπασε τον περασμένο Ιούνιο. Παραμένει, ωστόσο, στην τρίτη θέση με πρόθεση ψήφου της τάξης του 6,4%, η οποία με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται ότι είναι στο 7,2%.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι η απήχηση της Χρυσής Αυγής, όπως φαίνεται στη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου, υποχώρησε απότομα μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά έκτοτε φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στην επιβεβαιωμένη από τις κάλπες εκλογική της απήχηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υψηλή συσπείρωση της τάξης του 75% των ψηφοφόρων που την προτίμησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σε προηγούμενες μετρήσεις η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ήταν της τάξης του 90%, αλλά και το σημερινό επίπεδο θεωρείται αρκετά υψηλό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόνον ένα μικρό μέρος όσων εμφανίζονται να την εγκαταλείπουν δηλώνει άλλη επιλογή, με σχεδόν ισομερή κατεύθυνση προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι υπόλοιποι τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση αναμονής, στρεφόμενοι, κατά βάση, προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Καχυποψία για τις έρευνες

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η καχυποψία των πολιτών για την αντιμετώπιση που θα έχουν τα κατηγορούμενα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αφού μόλις το 53% απαντά θετικά στο ερώτημα αν θα τύχουν δίκαιης δίκης, όπως διαβεβαίωσε η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ το 27% απαντά αρνητικά.

Η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως αυστηρή στην κριτική της προς τις διωκτικές αρχές σε σχέση με όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σε ποσοστό 66% οι πολίτες πιστεύουν ότι οι Αρχές δεν έκαναν όσα έπρεπε για να τιθασεύσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής και μόλις το 21% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι αντιμετωπίστηκε σωστά η εξτρεμιστική δράση των ταγμάτων εφόδου.

http://www.protothema.gr/politics/article/316815/xefouskonei-alla-den-teleionei-i-hrusi-augi/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 07/10/2013 08:49:51

  Διερωτάται και δικαιολογημένα νομίζω ο απλός πολίτης σήμερα:
  Είναι άραγε η Χ.Α εγκληματική οργάνωση στο βαθμό που την εμφανίζουν τα ΜΜΕ, ή εμφανίζεται ως τέτοια κατά ένα τρόπο, ώστε να εξυπηρετούνται συγκυριακά και κάποιες άλλες σκοπιμότητες?.
  Η κοινή γνώμη κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πείστηκε πλατειά ακόμη ότι δεν εξυπηρετούνται συν τοις άλλοις και κάποιες σκοπιμότητες.
  Βεβαίως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται, ότι οι μαύροι σατανάδες της Χ.Α, δεινά μπορούν να επιφέρουν στην κοινωνία και μόνο τέτοια.
  Και αυτό γιατί έχουν σαν κεντρικό κορμό στην ιδεολογία τους τον φασισμό με τα παγανιστικά του καρυκεύματα αφενός και αφετέρου, με τις εκδηλώσεις τους και τον τρόπο πολιτικής τους έκφρασης έχουν εκθέσει τη Χώρα σε διεθνή εξευτελισμό.
  Ναι εξευτελιζόμαστε με την δραστηριοποίηση αυτού του μορφώματος από πολιτικά λούμπεν, στα βλέμματα του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου όπου γης και τίποτε άλλο.
  Πρέπει να ξεκαθαρίσει πειστικά και για τα καλά το τοπίο με τα αναφερόμενα πειστήρια της λεγόμενης εγκληματικής αυτής συμμορίας..
  Πλήρες φως σε έκνομες ενέργειες των χρυσαυγιτών με αδιάσειστα ντοκουμέντα..
  Το έχει ανάγκη ο Τόπος όσο τίποτε άλλο και πριν είναι πολύ αργά….

  • Οδυσσέας avatar
   Οδυσσέας @ Ατσαλάκωτος 07/10/2013 11:39:22

   Η Φωτεινή Πιπιλή μιλώντας πριν λίγο σε εκπομπή του alfa 98.9 σε εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου είπε ότι οι συμπολίτες μας που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή είναι «λούμπεν στοιχεία». Συγκεκριμένα είπε ότι ένας πατέρας που βιάζει τα παιδιά του ψηφίζει Χρυσή Αυγή.
   Κάνω έκκληση στη συνταγματική νομιμότητα, στην δημοκρατία, στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στα όργανα της πολιτείας που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών να κινηθούν αυτόματα για την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην Ελληνική δημοκρατία.
   Περιμένω να επέμβει εισαγγελέας. Εύκολα μπορεί να εντοπίσει του λόγου το αληθές ζητώντας την κασέτα της εκπομπής της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου . Το συγκεκριμένο ελέχθη λίγο πριν το κλείσιμο 1 παρά πέντε το μεσημέρι, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

   ΥΓ. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Χρυσή Αυγή. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα ψήφισα Νέα Δημοκρατία (Α Αθηνών) και σταυρούς έβαλα στη Φωτεινή Πιπιλή και στο Βασίλη Κικίλια.

   • Mariana avatar
    Mariana @ Οδυσσέας 08/10/2013 11:23:30

    Τα λάθη πληρώνονται...

 2. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 07/10/2013 11:30:13

  "Ναι εξευτελιζόμαστε με την δραστηριοποίηση αυτού του μορφώματος από πολιτικά λούμπεν"

  Η Φωτεινή Πιπιλή μιλώντας πριν λίγο σε εκπομπή του alfa 98.9 σε εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου είπε ότι οι συμπολίτες μας που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή είναι «λούμπεν στοιχεία». Συγκεκριμένα είπε ότι ένας πατέρας που βιάζει τα παιδιά του ψηφίζει Χρυσή Αυγή.
  Κάνω έκκληση στη συνταγματική νομιμότητα, στην δημοκρατία, στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στα όργανα της πολιτείας που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών να κινηθούν αυτόματα για την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην Ελληνική δημοκρατία.
  Περιμένω να επέμβει εισαγγελέας. Εύκολα μπορεί να εντοπίσει του λόγου το αληθές ζητώντας την κασέτα της εκπομπής της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου . Το συγκεκριμένο ελέχθη λίγο πριν το κλείσιμο 1 παρά πέντε το μεσημέρι ,Δευτέρα 7 Οκτωβρίου2013

  ΥΓ. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Χρυσή Αυγή. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα ψήφισα Νέα Δημοκρατία (Α Αθηνών) και σταυρούς έβαλα στη Φωτεινή Πιπιλή και στο Βασίλη Κικίλια.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Οδυσσέας 07/10/2013 14:29:58

   Αὐτό ἀποδεικνύει πόσο ἐκτός πραγματικότητας εἶναι μερικοί βουλευτές πού μᾶς ἐκπροσωποῦν στή Βουλή...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Οδυσσέας 07/10/2013 17:40:32

   Κάκιστα ψήφισαν ΧΑ όσοι την ψήφισαν αλλά δεν μπορεί να είναι όλοι τους «λούμπεν». Απαράδεκτη λοιπόν η δήλωση αλλά ίσως εκείνη την ώρα να μην βρέθηκε σε καλή στιγμή η κυρία Πιπιλή, καθότι λέγεται άλλωστε ότι έχει ένα ... θέμα. Και γενικότερα όμως όμως είναι βαρίδι για την παράταξη. Ως τομεάρχης μεταναστευτικού (!) παλιότερα, έχανε η μάνα το παιδί, κι εκείνη ήταν σαφώς κατώτερη τον περιστάσεων. Πέρσι τον Νοέμβρη πάλι, την πείραζαν τα ονόματα των Αγίων στις στάσεις του μετρό!

 3. JayAr avatar
  JayAr 07/10/2013 15:02:02

  Πιστεύει κανεις τις δημοσκοπήσεις..? Και τον Σύριζα πέρυσι τον Μάιο τον έδιναν 6%..!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.