Ξεκινά άμεσα η απόσυρση ροδάκινων για διάθεση σε ευπαθείς ομάδες
19/08/2014 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκινά άμεσα η απόσυρση ροδάκινων για διάθεση σε ευπαθείς ομάδες

(Ανανεωμένο) Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά το κιλό δια μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης μετά το πέρας της σύσκεψης με τους ροδακινοπαραγωγούς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο πλαίσιο, πάντα, των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Ερωτηθείς για το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων (ηρτημένη στα δέντρα παραγωγή και αποθηκευμένων στα ψυγεία) απέφυγε να τις προσδιορίσει, υπογραμμίζοντας όμως πως αν γίνει διαχείριση σε πρώτη φάση 10.000 τόνων, η αγορά θα αποσυμφορηθεί. «Η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των παραγωγών», τόνισε ο κ. Καρασμάνης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε ζητήσει την καταγραφή όλων των ποσοτήτων και σύμφωνα με τους παραγωγούς η αδιάθετη ποσότητα αγγίζει τους περίπου 55.000 τόνους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί με εναλλακτικούς τρόπους για απόσυρση έως 40.000 τόνους.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα σε ότι αφορά στην οργάνωση των παραγωγών, γεγονός που η παρούσα συγκυρία έρχεται να αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς η τιμή που δίνεται στους μεμονωμένους παραγωγούς είναι η μισή (13,5 λεπτά το κιλό από 27 λεπτά το κιλό). Πρόσθεσε, δε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να λάβουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί την ίδια τιμή.

«Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο», υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος, «και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό απέδειξε και η σημερινή συνάντηση, Στο τέλος του δρόμου θα κάνουμε και τον απολογισμό». «Εμείς», συνέχισε, «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί».

Η πρόταση για χυμοποίηση

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης είπε αν στη δωρεάν διανομή συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου) τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικότερα.

«Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, καθώς απαιτείται η έγκριση της. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί κι από την ευρωπαϊκή οργάνωση παραγωγών ροδάκινου «AREFLH». Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής η Κοινότητα δίνει στους παραγωγούς ένα κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς. Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η ενδεχόμενη ζημιά από την αλλοίωση των φρούτων.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις αποθήκες του νομού Ημαθίας βρίσκονταν αδιάθετοι 12.000 τόνοι ενώ στα δέντρα παραμένουν 13.000 τόνοι. Σημείωσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες εξήχθησαν πάνω από 4.000 τόνοι σε τιμές από 30-35 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς τα μέτρα διαχείρισης κρίσης περιλαμβάνουν την απόσυρση προϊόντων από την αγορά (υγειονομική ταφή, δωρεάν διανομή σε ιδρύματα, διανομή σε κτηνοτρόφους), «πράσινη» συγκομιδή, μη συγκομιδή, προώθηση κι επικοινωνία και κατάρτιση και επανεκπαίδευση παραγωγών.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανεξάρτητος avatar
  Ανεξάρτητος 19/08/2014 10:49:35

  Απ' ότι ακούγεται στα ροδακινοχώρια, κάποιοι "ξύπνιοι" αγροτοσυνδικαλιστές πάνε να κάνουν αρπαχτές, διογκώνοντας το μέγεθος της ζημιάς. Απαιτείται πολύ προσοχή και πραγματικός έλεγχος, προκειμένου να είναι δίκαιη η όλη διαχείριση του θέματος και έναντι των άλλων επαγγελματικών κλάδων που τυχόν θίγονται από το εμπάρκο. Εν τω μεταξύ, στους πάγκους των λαϊκών τα ροδάκινα δεν πέφτουν κάτω από 1 ευρώ. Γιατί, εφόσον υπάρχει "τόσο" απούλητο εμπόρευμα;

 2. valia avatar
  valia 19/08/2014 14:13:24

  Τι διαφορά ανάμεσα στο πως αντιμετωπίζουμε έναν αγρότη, έστω μεγαλοαγρότη και έναν εφοπλιστή για παράδειγμα. Ο δεύτερος εκβιάζει ασύστολα την Ελλάδα και τους κατοίκους της, ότι αν πληρώσει φόρους , θα βάλει στα φουγάρα του ξένη σημαία, λες και δεν το κάνει.. κι εμείς δεχόμαστε άνετα ότι έτσι πρέπει να γίνει, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, κανείς δεν αφήνει τα λεφτά του χωρίς ανταλλάγματα κλπ.. Ο αγρότης, που όσο να 'ναι δεν κάνει και το ευκολότερο επάγγελμα, ζημιώνεται από ενέργειες της ΕΕ κι εμείς αντί να διεκδικήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές αποζημιώσεις, του τη λέμε κι από πάνω γιατί δεν γίνεται μητέρα Τερέζα να τα μοιράσει, αντί να τα θάψει. Η απόφαση να διαθέσει κάποιες ποσότητες σε ιδρύματα ή σχολεία ή σε απόρους, είναι άσχετη με το πως θα αντιμετωπίσει το κράτος τη ζημιά και όχι μόνο για τα ροδάκινα. Διάβασα ότι από τις αποζημιώσεις θα ωφεληθούν οι χώρες που κυρίως είναι υπεύθυνες για την κρίση στην Ουκρανία. Περίφημα....

 3. zame avatar
  zame 19/08/2014 20:07:35

  το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα μήτε έλεγχο ετσι ανεξέλεγκτα το κυριεύει η αλαζονεία.

 4. m.s avatar
  m.s 19/08/2014 20:16:11

  Στο χωριό μου λέμε ότι από τη ζημιά δε βγάζεις κέρδος , αλλά 27 λεπτά στις ομάδες παραγωγών και 13,5 στους μεμονωμένους, κάτι είναι και αυτό . Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα με την Ουκρανία θα επιλυθεί σύντομα και η αγορά θα ξανανοίξει για τους αγρότες. Πιστεύω όμως ότι ένα βέτο ελληνικό (όπως λέει ο Σύριζα) στην απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία , θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα (με την ΕΕ έχουμε εξαγωγές περίπου 11 δις )τα οποία θα συνεχίζονταν κι αν ακόμα επιλύονταν το πρόβλημα της Ουκρανίας. ΥΣ Στη φωτό το ''ροδακινάκι'' πάνω στα καφάσια είναι όλα τα λεφτά. :D

  • GregA avatar
   GregA @ m.s 19/08/2014 20:57:44

   Τι νομίζεις ότι είναι οι αγορές και μόλις (εάν λήξει γρήγορα) η κρίση της Ουκρανίας, θα ξαξανοιξουν οι αγορές της Ρωσίας. Ξέρεις πόσο χρόνο και κόπο χριεάζεται για ν' ανοίξεις μια αγορά που έκλειε για κάποιο λόγο; Πολλαπλάσιο από το να ανοίξεις μια εντελώς νέα. Γιατί να επανακάμψει η Ρωσία στους πρωτεργάτες των κυρώσεων, εφόσον οι νέοι προμηθευτές την ικανοποιούν τόσο στα εισαγόμενα προϊόντα όσο και στις νέες πολιτικές ισορροπίες;, που σταδιακά διαμορφώνονται στη διάρκεια της κρίσης; Τώρα εξηγείται η πολιτική της κομισιόν στο επενδυτικό εγχείρημα της Ρωσίας στα ενεργειακά της Ελλάδας.

 5. giorgos avatar
  giorgos 21/08/2014 17:12:51

  Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα φάει τα ροδάκινα ευπαθείς, στρατός κλπ αλλά οι παραγωγοί θα πάρουν όσα λεφτά συμφωνήθηκαν με τους Ρώσους και του χρόνου τι θα γίνει??? Αυτά είναι τα προβλήματα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.