Να τελειώσει τώρα η ντροπή με τις καθαρίστριες
07/06/2014 10:32
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να τελειώσει τώρα η ντροπή με τις καθαρίστριες

Πόσο παραγωγικό είναι σαν ηθικό παράδειγμα και σαν εικόνα για την κυβέρνηση, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με τις καθαρίστριες, όταν μάλιστα έχουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δικαιωθεί δικαστικά;

Στις διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις μόνο μια φορά αισθάνθηκα πως ήρθα σε δύσκολη θέση. Δεν είχα απέναντι μου κανέναν τεμπέλη ψευτοαριστερό, που μου έλεγε τα ψυχεδελικά και ασυνάρτητα, που λένε μερικοί για την χώρα και τα προβλήματα της κι είναι συνήθως σαν να κλέβω εκκλησία. Ήταν στον ΣΚΑΙ, όταν βγήκαν ζωντανά οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Βρέθηκα να λέω αμήχανα «ελπίζω να βρεθεί λύση» και τέτοιες ανοησίες. Γιατί όταν ο άλλος είναι στον δρόμο, αφού έκανε την πιο ταπεινή δουλειά και τον φτύνουν, ανοησίες είναι τα ευχολόγια.

Δεν ήταν μόνο που τότε δεν γνώριζα το ζήτημα κι αιφνιδιάστηκα. Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που με έκανε να νοιώσω ντροπή. Την είπα, αλλά η δικαίως ωρυόμενη εκπρόσωπος των γυναικών αυτών, μάλλον ούτε καν την άκουσε, ενόσω παραβίαζε ανοιχτές πόρτες στην κοινή λογική αλλά και στα δικά μου συναισθήματα, ενώ εκπροσωπούσα στην κουβέντα την ΝΔ. Η γιαγιά μου απ’ τον πατέρα μου, ξενόπλενε σε σπίτια για να επιβιώσει με τα τέσσερα ορφανά παιδιά της. Η μια αδερφή του πατέρα μου, υπερήλικας συνταξιούχος πια, δούλεψε κι αυτή όλη της τη ζωή καθαρίζοντας σπίτια. Καθαρίστριες με λίγα λόγια. Κι όχι στην ασφάλεια του δημοσίου αλλά στην ωραία ζούγκλα του «ιδιωτικού τομέα». Δεν υπάρχει όμως καμμιά σημαντική διαφορά ανάμεσα τους και στις γυναίκες που είδα προχθές να απομακρύνονται με σπρωξιές και κεφαλοκλειδώματα από την Αστυνομία. Σκούπα, σφουγγαρόπανο και αμοιβή κινέζου κούλη.

Δεν γνωρίζω ποιο είναι το «δημοσιονομικό όφελος» από την απόλυση τους. Γνωρίζω πως ένας ημέτερος αντιπρόεδρος της Βουλής έχει διορίσει εκεί το μισό του σόϊ, με αμοιβές πολύ μεγαλύτερες από των γυναικών που καθαρίζουν τουαλέτες και σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους απ’ όπου περνούν τα διορισμένα σόγια δεξιών κι αριστερών, όταν καταδέχονται να πάνε στις Εφορίες. Γνωρίζω πως η Βουλή έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, που έχει 80.000.000 πληθυσμό. Γνωρίζω πως στρατιές αμειβομένων συμβούλων εργοδοτούνται από Υπουργεία και Οργανισμούς. Θυμάμαι δε, διορθώστε με αν κάνω λάθος, και την Βουλή να ψηφίζει απαλλαγή των Βουλευτών από τα διόδια!

Όταν λοιπόν στα ψηλά δώματα δεν νοιώσανε και κανά φοβερό πόνο από περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας ημετέρων, πόσο δίκαιο είναι και τι είδους παράδειγμα ηγεσίας να εξαθλιώνεις τους πλέον ταπεινούς;

Αλλά, αν θέλετε, να το δούμε και ψυχρά, «επικοινωνιακά». Πόσο παραγωγικό είναι σαν ηθικό παράδειγμα και σαν εικόνα για την κυβέρνηση, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με τις καθαρίστριες, όταν μάλιστα έχουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δικαιωθεί δικαστικά; Θα μας τραβήξει το αυτί η Τρόϊκα; Φοβόμαστε πως θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλη κατηγορία;

Το ότι η γιαγιά μου και η θεια μου κάνανε την ίδια δουλειά, το ότι το είπα, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, ούτε μπορεί να δικαιολογήσει την μη εκτέλεση του καθήκοντος μου απέναντι στους ανθρώπους της τάξης μου. Γιατί ως φιλελεύθερος και μαχητικός πατριώτης πιστεύω στην ενότητα της κοινωνίας, όμως πρώτον, αυτό δεν σημαίνει πως οι τάξεις δεν υπάρχουν και δεύτερον, η ενότητα αυτή πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και πρόνοια κι όχι στην καταστολή και τον κοινωνικό δαρβινισμό. Το «όποιοι μπορούν ας επιβιώσουν» δεν είναι φιλελεύθερη πολιτική κι είναι, το λέω χωρίς υπερβολή, αντιπατριωτική, όταν αδικεί τους πλέον αδύναμους μέσα στο Έθνος.

Λοιπόν, απλές και καθαρές κουβέντες. Δεν ξέρω αν είναι ή γίνανε «συριζαίες». Δεκάρα δεν δίνω. Άνθρωποι είναι και δη αδικούμενοι. Το καθήκον μου απέναντι σε αυτές τις γυναίκες και σε ό,τι θεωρώ δίκαιο κι επωφελές, επιβάλλει μια ξεκάθαρη θέση, που δεν μπορεί να είναι το «κι εγώ από προλετάριους κατάγομαι αλλά νίπτω τας χείρας μου και σας εύχομαι υγεία και καλή τύχη».

Με μια λοιπόν άμεση πρωτοβουλία από την κορυφή της ηγεσίας, να παύσει το δημόσιο να αντιδικεί με αυτές τις γυναίκες. Να αποδεχτεί την δικαστική απόφαση και την επιστροφή στις εργασίες τους. Και το κονδύλιο που θα λείψει από το ταμείο, άμα θα μας «μαλώσουν» οι δανειστές, να αντικατασταθεί με ισοδύναμο κόβοντας το αντίστοιχο ποσό από τους μισθούς βουλευτών, υπουργών κι υφυπουργών, περιορίζοντας θέσεις ημετέρων, «επιστημονικών συμβούλων» και λοιπών συγγενών. Από τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο βουλευτή ας κόψουν όλοι ένα τετρακοσάρι από τον μισθό τους και να το δώσουν σε αυτές που ζουν με την σκούπα και το ξεσκονόπανο.

Ένα ωραίο παράδειγμα ηγεσίας, μια μικρή προσφορά των πατέρων του Έθνους και της διακομματικής γραφειοκρατίας σε λίγες εκατοντάδες εργαζόμενες της κατώτερης κλίμακας, πιο κάτω δεν έχει, και στις οικογένειες τους. Απλά πράγματα. Ας τελειώσει τώρα αυτή ντροπή. Υπάρχουν άλλοι, ισχυροί και κραταιοί, για να επιδείξει το κράτος την δύναμη του. Εδώ, ας σκύψει και τείνει το χέρι. Δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι καθήκον.

(Δημοσιεύεται στην Δημοκρατία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικήτας avatar
  Νικήτας 07/06/2014 11:24:33

  Μπράβο σου φίλε. Ξεκάθαρος , σαφής . Με την δάδα του δικαίου και της τιμιότητας μπροστά. Πατριωτική όαση και σπίθα να πιστέψουμε πως ο εθνικός χαρακτήρας υπάρχει στην δεξιά με την έννοια του πόνου απέναντι στους αδύναμους που προσπαθούν τίμια για το μεροκάματο.

 2. MCA avatar
  MCA 07/06/2014 12:09:01

  Δεν νομίζω να είναι οι μοναδικές για τις οποίες δεν εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις. Αν δικαιωθούν αυτές δεν θα πρέπει να διακαιωθούν αυτόματα και οι υπόλοιποι; Το ότι είναι πρώτη μούρη στα κανάλια δεν τις κάνει σημαντικότερες από άλλους. Ποιές είναι οι αμοιβές τους;Κάτι για 2 με 3 χιλιάρικα θυμάμαι.Ίσως κάνω λάθος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ MCA 07/06/2014 12:20:56

   Κάνεις λάθος.

   • μη μερισματούχος avatar
    μη μερισματούχος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/06/2014 08:55:21

    1500 με 2000 "καθάριζαν" οι καθαρίστριες του σύριζα, όταν κάνουν την ίδια & καλύτερη δουλειά τα διάφορα συνεργεία με 500-600 ευρώ σε κάθε εργαζόμενη, για 6 ώρες εργασία ημερησίως. Θα ήταν χρήσιμο να μαθαίναμε πως, επί ποιας κυβέρνησης και με ποια κριτήρια "προσελήφθησαν" οι συγκεκριμένες.

    • seppi avatar
     seppi @ μη μερισματούχος 12/06/2014 10:19:08

     αυτό αναρωτιούνται πολλοί. Τι μισθούς έπαιρναν και πώς διορίστηκαν και γιατί να απολαμβάνουν μονιμότητας. Τα περί ταπεινού επαγγέλματος κλπ ειναι λαϊκισμός, πιστεύω. Εξαρτάται από τα πόσα παίρνεις και κατά πόσο ελεγχεται η ποιότητα της δουλειάς σου.

    • ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. avatar
     ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. @ μη μερισματούχος 13/06/2014 09:16:04

     Δεν κατάλαβες τίποτα. Αυτό το άρθρο του Φαήλου εμένα με έβαλε σε έντονο προβληματισμό, αν κακώς έφυγα απο τη ΝΔ...Αυτό το άρθρο ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΤΟΥΣΙΑ της ιδεολογίας της Λαικής Δεξιάς του Εθνάρχη. Είστε κολλημένοι απ την πλύση εγκκεφάλου των ΜΜΕ που εφαρμόζουν πάνω σας τον κοινωνικό καννιβαλισμό ώστε αυτοί να μας πίνουν ανενόχλητοι το αίμα. Σε τι διαφέρει το επιχείρημα οτι υπάρχουν και καθαρίστριες με 500 ευρώ απο εκείνο της Λαγκάρν,τ που μας έτσουξε όταν μας είπε, οτι υπάρχουν και πολίτες (πχ. στο Νίγηρα) που ζουν με 30 ευρώ το μήνα?. Την απάντηση στα δήθεν "επιχειρήματά" σου στην δίνει και πάλι ο Φαήλος μέσα απο το άρθρο του φίλε μερισματούχε: "Δεν γνωρίζω ποιο είναι το «δημοσιονομικό όφελος» από την απόλυση τους. Γνωρίζω πως ένας ημέτερος αντιπρόεδρος της Βουλής έχει διορίσει εκεί το μισό του σόϊ, με αμοιβές πολύ μεγαλύτερες από των γυναικών που καθαρίζουν τουαλέτες και σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους απ’ όπου περνούν τα διορισμένα σόγια δεξιών κι αριστερών, όταν καταδέχονται να πάνε στις Εφορίες. Γνωρίζω πως η Βουλή έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, που έχει 80.000.000 πληθυσμό. Γνωρίζω πως στρατιές αμειβομένων συμβούλων εργοδοτούνται από Υπουργεία και Οργανισμούς. Θυμάμαι δε, διορθώστε με αν κάνω λάθος, και την Βουλή να ψηφίζει απαλλαγή των Βουλευτών από τα διόδια!" Οταν σε ολόκληρη την ΕΕ τη δουλειά για 10.000.000 πολίτες την κάνουν 100 βουλευτές γιατί εμείς να πληρώνουμε 300 με άμοιβές 20 φορές μεγαλύτερες απο των καθαριστριών, μέσα στην κρίση? Είναι ανήθικο να κυβερνάς πολίτες και να τους κάνεις περικοπές στους μισθούς όταν εσύ ο ίδιος κλέβεις ασυστόλως το κράτος χαρίζοντας στον εαυτό σου εικοσαπλάσια, χωρίς να προσφέρεις και τίποτε. Ο ακρογωνιαίος λίθος του Φιλελευθερισμού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Αν αφαιρεθεί αυτός, το οικοδόμημά του καταρρέει και μετατρέπεται σε Καζινοκαπιταλισμό όπου ισχύει ο νόμος της ζούγκλας, ήτοι το δίκιο του ισχυροτέρου, με αποτέλεσμα να εκλιπαρεί την εφαρμογή Σοβιετικών μεθόδων με την κρατικοποίηση χρεωκοπημένων τραπεζών και εταιρειών,εξευτελίζοντας τελικά κάθε έννοια φιλελευθερισμού.

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 07/06/2014 12:46:53

  στην κοσμάρα τους..και όσο πάει χειροτερεύει..προς το παρόν εχουν καταληφθεί από 'μεσαιοχωρίτικες' ανυσηχίες..που μυαλό για τέτοια.. (άσε που θα σου πούν οτι 'λαικίζεις'.. αυτό που το πας)

 4. takis 400 avatar
  takis 400 07/06/2014 12:52:12

  μπραβο σου φαηλο,απο τα καλυτερα που εχω διαβασει,παροτι δεν συμφωνουν οι αποψεις μας στα περισσοτερα. ΥΓ.οταν παραβιαζεις το νομο και το δηλωνεις δημοσια,ο εισαγγελεας δεν εχει την δυνατοτητα να διαταξει τη συλληψη σου και μαλιστα με την διαδικασια του αυτοφωρου?ρωταω γιατι αν ισχυει ο κυριος που δηλωνε ευθαρσως οτι παρ ολο που υπαρχει δικαστικη αποφαση,εγω δεν τις προσλαμβανω,κοινως σας εχω γραμμενους κυριοι δικαστες,δεν θα επρεπε να συλληφθει σε ενα κρατος που τηρουνται οι νομοι?θα ηθελα την προσωπικη σου αποψη και την αποψη ως δικηγορου

 5. Marcelos avatar
  Marcelos 07/06/2014 13:24:25

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη, μπορείτε να μας πληροφορήσετε τα κτίρια του Υπ.Οικ σε Καραγιώργη Σερβίας και Σιβιτανίδειο, πόσα τετραγωνικά είναι;;; (Αν υποθέσουμε ότι μείναν 300 καθαρίστριες και απολύθηκαν οι συγκεκριμένες 300) να συγκρίνουμε από περιέργεια με τα ευρωπαϊκά δεδομένα αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου οικονομικών δικαιολογούν 600 καθαρίστριες γιατί πολύ αμφιβάλλω να υπάρχει τέτοιος αριθμός καθαριστριών στα κτίρια π.χ. της Interpol, της Europol, του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη κτλ. Πάνω από 600 καθαρίστριες δεν είχε ούτε το World Trade Center (και τα δύο κτίρια μαζί)... Αυτά τα πράγματα πρέπει κάποτε να σταματήσουν για να πάμε μπροστά σαν χώρα. Υ.Γ.: πρωτίστως φταίνε αυτοί που τις προσέλαβαν και μετά οι ίδιες οι καθαρίστριες...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Marcelos 07/06/2014 14:20:05

   Το ότι τις αποκαλούμε "καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών" δεν σημαίνει αυτό που νομίζεις, δουλεύανε σε ΔΟΥ κι άλλες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο.

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/06/2014 17:38:35

    Καλώς, δεν το γνώριζα. Πάλι όμως θεωρώ τα νούμερα υπερβολικά. Το υπουργείο κάτι θα ήξερε όταν τις απέλυε. Τώρα, τι θα απογίνουν γυναίκες 50 ετών, αυτό όντως είναι ένα θέμα...

    • helios avatar
     helios @ Marcelos 09/06/2014 19:37:06

     προτιμω ελληνιδες καθαριστριες παρα εργολαβους που απασχολουν κατα 100% αλλοδαπες με μισθους πεινας,
     αν ειχαν υπερβολικες υψηλες αμοιβες θα μπορουσε να τους γινει μειωση,
     αν ηταν υπεραριθμες θα μπορουσαν να διοχετευθουν στον τομέα της καθαριότητας σε νοσοκομεία,μέσα μεταφοράς κλπ...και να παράγουν έργο και να πεταχθουν επιτέλους έξω όλοι αυτοί οι άθλιοι εργολάβοι που τους πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ με αθλιες υπηρεσιες και που απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά και μόνο αλλοδαπούς με μισθούς πείνας

     • seppi avatar
      seppi @ helios 12/06/2014 10:19:50

      και αυτό σωστό.

    • Πάνος avatar
     Πάνος @ Marcelos 22/06/2014 15:51:51

     Ας σκεφτούμε πρώτα τι θα απογίνουν νέοι 25-35 ετών με σπουδές που είναι άνεργοι - αυτό προέχει από τους εκατοντάδες ανειδίκευτους ''εργαζόμενους'' που παρείσφρησαν με τον αλφα ή βήτα τρόπο στα διάφορα υπουργεία. Ό,τι φάγανε, φάγανε.

 6. NESTORAS avatar
  NESTORAS 07/06/2014 13:31:13

  Οι αναλύσεις του κ. Κρανιδιώτη πάντα είναι ενδιαφέρουσες ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι. Το σίγουρο είναι το εξής: Ο κ. Κρανιδιώτης προτείνει μερικές λύσεις. Το θέμα σίγουρα δεν είναι η εξοικονόμηση δαπανών ή τυχόν προηγούμενο που θα δημιουργηθεί ή ότι ο τελευταίος τεχνοκράτης -σύμβουλος δεν μπορεί να βρεί την οποιαδήποτε λύση.Την κατάσταση την βλέπουν όλοι και προσωπικά ο Σαμαράς αλλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι. Δεν θέλουν να κάνουν κάτι γιατί αυτό είναι η επιτομή της νεοφιλελεύθερης, οικονομικής (ούτε καν μνημονιακής) πολιτικής. Όχι μεταρρυθμίσεις όχι ανάπτυξη, όχι πως αυτές οι γυναίκες θα κάνουν αποδοτικότερα την δουλειά τους αλλά πως θα ευνοήσουμε τα ιδιωτικά καρτέλ, πως θα διαλυθεί κάθε στοιχείο αξιοπρεπούς εργασιακής σχέσης και πως θα γίνει ο ευρωπαικός Νότος Ταυλάνδη και Κίνα.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 07/06/2014 13:48:24

  αγαπητέ φαήλε, το πρόβλημα, και σε ρωτάω ως δικηγόρο, είναι πως ο υπουργός δεν υπακούει σε απόφαση διακαστηρίου. ξέρεις, ως δικηγόρος (ρητορικά ρωτώ για ξέρω πως γνωρίζεις), πως το ζήτημα δεν είναι απλά η απόλυση ή η επαναπρόσληψη κάποιων εργαζομένων αλλά η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. και ρωτώ: είναι νόμιμο; (γιατί ηθικό δεν έιναι σίγουρα) έχει δικαίωμα ο (κάθε) υπουργός να μην υπακούει στους νόμους και στις αποφάσεις δικαστηρίων; χαρακτηρίζει χώρα δικαιοκρατούμενη και ισόνομη αυτή η απόφασή του της ανυπακοής; η αίσθηση δικαιοσύνης και ευθυκρισίας που σε χαρακτηρίζει ως άτομο, αλλά και τα οποία αυτομάτως σε απέκλεισαν από διοικητικές ή άλλες υπεύθυνες θέσεις, και οι οποίες δίνονται στους συνήθεις οσφυοκάμπτες και γλοιώδη πολιτικά απάτριδα ερπετά, φαίνεται σε όσα γράφεις εδώ μέσα για τις καθαρίστριες οι οποίες επειδή είναι "ταπεινές" μπορούν να κοροϊδεύουν οι ντόπιοι υπάλληλοι των ξένων. τέλος, που έιναι τα χαμερπή της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ κα; ή μήπως τα συμφέροντά τους δεν απειλούνται τώρα και ας παν στον βρόντο 300 καθαρίστριες;
  ΥΓ: έλα στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ να δεις κάθε πόσο καθαρίζουν. η ξεφτίλα των γκαουλαϊτερ μετους εγκάθετους στους θώκους τους πανπιστημιακούς κάνει μπάμ. και ο κόσμος τα βλέπει αυτά και ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΑΙ...και ψηφίζει τους χιτλερίσκους της κακιάς ώρας, από ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ Νίκος Αργεάδης 07/06/2014 17:49:34

   "Γκαουλάιτερ" οι ιθύνοντες στους θώκους των ΑΕΙ/ΤΕΙ;;;;;; Τι σχέση έχουν οι ΑΚΡΟαριστεροί με τους γκαουλάιτερ;;;; Μάλλον για "τσεκάδες" πρόκειται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για αυτό όπως λέτε ο κόσμος ψηφίζει τους χιτλερίσκους...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Marcelos 08/06/2014 12:31:15

    είδος γκαουλάϊτερ είναι και αυτοί. μην μπερδεύεσαι με την ταμπέλα του αριστερού που προβάλλουν. ειδικά τα κομματόσκυλα που νέμονται τον χώρο και που τον έχουν καταντήσει βόθρο. αν θέλεις φωτογραφίες ευχαρίστως να σου στείλω. ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαξε. το άσυλο παραμένει άσυλο παρανομίας και ασυδοσίας και οι κατ' επίφασιν ηγεσίες (πρυτάνεις κα.). ίσως δει δη χρημάτων αλλά άν έχουν για πανάκριβες τουαλέττες και φανταχτερά γραφεία έχουν και για καθαρισμό.

 8. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 07/06/2014 16:22:32

  Δεν είδα καμμία αντίστοιχη ανησυχία για τις καθαρίστριες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια πως προσελήφθησαν οι εν λόγω κυρίες? Μέσω ΑΣΕΠ? Τι μέσο μισθό παίρνουν και έπαιρναν στο παρελθόν? Δικαιούνται Εφάπαξ? Τι συνολικό ύψος αποδοχών και εφάπαξ έχουν εισπράξει οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 30 χρόνια? Είναι ο αριθμός τους και οι μισθοί τους αντίστοιχοι με αυτούς που αποτιμά η Αγορά? Ειλικρινά δεν γνωρίζω την απάντηση στα παραπάνω (αν και υποπτεύομαι) - το άρθρο πάντως δεν με διαφώτισε. Εάν η ΝΔ ως "φιλελεύθερο" κόμμα φοβάται να επιχειρηματολογήσει για το αυτονόητο, ότι δηλαδή ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες καθαρισμού κάθε είδους πρέπει να γίνονται μέσω outsourcing, δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα. Το σύνδρομο της ενοχικής, φοβικής Δεξιά υπάρχει δυστυχώς και στο οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο σε αυτό των εθνικών θεμάτων. Και επί της ουσίας κ. Κρανιδιώτη, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το κόστος της μισθοδοσίας των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών δεν θα το επιβαρυνθούν οι βουλευτές αλλά οι φορολογούμενοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. @ "Μανώλης Πετράκης" 13/06/2014 09:24:15

   Εχεις απόλυτο δίκιο. Οι καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μισθό 1500 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο ΙΚΑ, διότι αποδεδειγμένα αποδίδουν πολύ περισσότερο απο τις καθαρίστριες του Δημοσίου. Ας περικόψουν λιγάκι τους μισθούς των διπλασίων και τριπλασίων απο τους απαραίτητους βουλευτές, γραμματείς, υπαλλήλους βουλής κλπ.

 9. nikos avatar
  nikos 07/06/2014 16:56:19

  Στη πολυκατοικια που διαμενω ειχαμε μονιμη καθαριστρια που μας στοιχιζε 1000 ευρω το μηνα περιπου μαζι με το ΙΚΑ της.Λογω κοινης λογικης και οχι κρισης, ΟΜΟΦΩΝΑ οι 12 διαμερισματουχοι την ΑΠΕΛΥΣΑΜΕ και προσλαβαμε συνεργειο καθαριοτητας με 47 ευρω το μηνα εδω και 7 χρονια.ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ επραξε το υπ. οικονομικων ,οποιος θελει τις υπηρεσιες τους ας προσλαβει απο μια στο γραφειο του...

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ nikos 08/06/2014 00:53:57

   ΕΥΓΕ!!!

 10. Jimakos avatar
  Jimakos 07/06/2014 16:58:33

  Ο Μαζιώτης αποφυλακίστηκε λόγω καθυστέρησης, η απόφαση για τις καθαρίστριες βγήκε σε οκτω μήνες, κομματάκι γρήγορα δεν ειναι; Στη χώρα μας που ζει και βασιλεύει ο λαικισμός, είναι αυτονόητο οτι όλοι είναι με τις καθαρίστριες, του δημοσίου βεβαίως βεβαίως, οι άλλες είναι αόρατες. Για να πω και του στραβού το δίκιο, από όλο το κηφηναριό του δημοσιόυ, ξεκίνησαν από τις καθαρίστριες; Ισως θέωρησαν οτι είναι ευκολότερο, αλλά μάλλον αποδείχθηκε οτι τα φέουδα του υπουργείου οικονομικων είναι ισχυρότερα.

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 07/06/2014 17:19:15

  Φαήλε και Νίκο,οι καθαρίστριες υποκινούνται και πατρονάρονται ως γνωστόν από το Σύριζα,γι' αυτό άλλωστε αντέχουν τόσες μέρες στο πεζοδρόμιο. Ακόμη κι η Κούνεβα βρέθηκε κοντά τους. Ενώ απαιτείται λύση στο θέμα τους,ποιά θα είναι αυτή; Οποιαδήποτε κίνηση υπαναχώρησης της κυβέρνησης,θά φαίνεται ως ήττα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ,μεγαλύτερη και από τις ευρωεκλογές. Πώς θα κάνει λοιπόν πίσω ο Σαμαράς χωρίς να χάσει επικονωνιακά;

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ Κυθήριος 07/06/2014 17:42:46

   Τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι "επικοινωνιακά" ούτε "συναισθηματικά". Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι! Το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει, τέλος.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Marcelos 07/06/2014 17:49:42

    ..οπότε ξεκινάμε από τις καθαρίστριες. δηλ. μιλάμε για σοβαρές πολιτικές

    • MCA avatar
     MCA @ rally monkey 07/06/2014 18:13:25

     Αν πιστεύετε ότι πρέπει να μικρύνει το δημόσιο από που πιστεύετε πρέπει να ξεκινήσει η κυβέρνηση ; Ποιοι πρέπει να χάσουν πρώτοι την δουλειά τους και για ποιο λόγο;

     • foros1 avatar
      foros1 @ MCA 07/06/2014 18:31:05

      αν η τρόικα αύριο το πρωϊ, έβαζε σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την διαπραγμάτευση για το χρέος, την απόλυση των 2/3 των υπαλλήλων της Βουλής, είμαι περίεργος να δω τι θα έκανε η κυβέρνηση... είναι ωραίο να ζητάμε θυσίες από άλλους, αρκεί να μην θιγούν δικά μας παιδιά.

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ MCA 07/06/2014 19:00:22

      δεν είχα αντιληφθεί πως με τους επίορκους ΔΥ (αυτούς με πειθαρχικα ακομα και ποινικά παραπτώματα, περιπτωσεις με πλαστα πτυχια, χρηματισμούς ..κλπ) έχουμε ολοκληρώσει .. το ίδιο και με τον εξορθολογισμό του αριθμού των υπαλληλών της Βουλής .. οποτε την ηθική νομιμοποίηση πλέον την έχουμε και αναζητούμε το επόμενο ταργκετ γκρούπ στις καθαρίστριες

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ rally monkey 07/06/2014 19:17:36

      Μην περιμένεις πολλά από τους επίορκους και τα πλαστά πτυχία ... από ότι ακούω, αρκετά σαϊνια με ψεύτικα πτυχία ή πιστοποιητικά, μόλις υποψιαστούν ότι πλησιάζει έλεγχος παραιτούνται για άσχετους λόγους, από το δημόσιο. Έτσι γλιτώνουν κάθε έλεγχο, κάθε ποινή και το κυριότερο την αναδρομική επιστροφή των παράνομων δεδουλευμένων.

     • MCA avatar
      MCA @ rally monkey 07/06/2014 19:28:16

      Η ηθική νομιμοποίηση υπάρχει από την στιγμή που έχουν απολυθεί ήδη μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με περισσότερα προσόντα και μικρότερους μισθούς από τις καθαρίστριες. Όταν άλλες ομάδες εργαζομένων και επαγγελματιών με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατά του δημοσίου αναμένουν ακόμα να δικαιωθούν.Με τους επίορκους και τους υπαλλήλους της βουλής δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις της τρόικας.Προσωπικά ούτε και για τους υπαλλήλους της βουλής θα ευχόμουν την απόλυση τους.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ MCA 07/06/2014 19:38:56

      Τι θα πει : "με τους υπαλλήλους της βουλής δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις της τρόικας." ; Αν θεωρήσουμε την κάθε κατηγορία απολυμένων, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες τότε, καμία κατηγορία απολυμένων από μόνη της δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικας.

     • MCA avatar
      MCA @ roadrunner 07/06/2014 20:19:55

      Απλώς περιμένω από τον rally monkey να είναι πιο ξεκάθαρος εάν είναι υπέρ ή όχι των απολύσεων στο δημόσιο.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ MCA 07/06/2014 19:04:41

      Αρχικά θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Κατόπιν θα έπρεπε να διαλυθούνε όλες οι "έξτρα ειδικές επιτροπές" οι οποίες αφενός δημιουργούνται για φωτογραφικές προσλήψεις κι αφετέρου για δεύτερους και τρίτους μισθούς. Μετά θα έπρεπε να ελεγχθεί το κάθε υπουργείο και υπηρεσία ξεχωριστά. Δεν μπορεί σε κτίρια 50 γραφείων να πληρώνονται 500 μισθοί... Μετά η εξαφάνιση της γραφειοκρατίας. Πας στο εξωτερικό σε υπηρεσία, ζητάς χαρτί, το έχει ο υπάλληλος μπροστά του, στο δίνει, υπογράφεις, εξυπηρετήθηκες, έφυγες. Πας στην Ελλάδα και ενώ ο υπάλληλος το έχει μπροστά του δεν στο δίνει εφόσον πρώτα δεν πας σε άλλον υπάλληλο να κάνεις αίτηση και σε έναν τρίτον υπάλληλο να πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό το "σπάσιμο" αντικειμένων εργασιών έγινε με τον Ανδρέα για να δικαιολογούνται οι ορδές των πρασινοφρουρών που έμπαιναν στο Δημόσιο. Συμμετέχω σε ειδικά task force (εγώ όσον αφορά τα security forces) που αναλαμβάνουν το "στήσιμο" ενός κράτους από την αρχή (π.χ. μετά από μακροχρόνιες χούντες κτλ.). Εάν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας στείλω ένα αναλυτικό πλάνο πως "στήνεται" το Δημόσιο (μαζί και η διοίκηση) μιας π.χ. κατεστραμμένης χώρας. Μιλάμε για police reform, intelligence reform, justice sector reform (μαζί και το penal system), border management, depolitication of the armed forces, health sector reform, establishment of a local banking system κτλ. κτλ. Από το planing μέχρι και το drafting, recruiting, development, και implementation. Σας μιλώ εντελώς ειλικρινά ότι η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο (δομές, υποδομές, καταμερισμός εργασίας, διοίκηση) δεν υπάρχει πουθενά σε καμία πολιτισμένη χώρα!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Marcelos 07/06/2014 19:41:19

      Αν επιτρέπετε, τί πτυχίο διαθέτετε για να συμμετέχετε σε όλα αυτά ;

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ roadrunner 07/06/2014 20:15:18

      Έχω σπουδές σε security & crisis management (κλάδος σπουδών ΑΕΙ στο εξωτερικό) και μάστερ σε criminology, interrogation tactics και forensics. Έχω και διάφορες επιμέρους εκπαιδεύσεις από οργανισμούς ασφαλείας που έχω εργαστεί στο παρελθόν αλλά δεν μπορώ να αναγράψω. Να διευκρινίσω ότι στα task force που συμμετέχω (συνήθως υπεργολαβικά για λογαριασμό μεγάλης γερμανικής εταιρείας), εγώ ασχολούμαι μόνο με τα θέματα των security forces και γενικότερα με θέματα management του public security sector. Για τα άλλα θέματα που ανέγραψα έχω γνώσεις από αυτά που βλέπω στις ομάδες που συμμετέχω και στα πορίσματα που συμπληρώνω. Εάν έχετε κάποια καλή δουλειά, είμαι μέσα :)

     • NESTORAS avatar
      NESTORAS @ Marcelos 07/06/2014 21:42:22

      Marcelos, σου θέτω δύο ζητήματα γιατί το ζήτημα πάει πιο πέρα. Λόγω και των σπουδών σε ρωτάω λοιπόν. Να μικρύνει το δημόσιο ή να πάρουν να ξαναφτιάξουν τα οργανογράμματα που παθαίνεις σοκ με την tall structure, να ορίσουν καθήκοντα (αλήθεια που υπάρχει καθηκοντολόγιο) και μετά αξιολόγηση και όχι βέβαια η αξιολόγηση ότι κάποιοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά άχρηστοι. Επίσης τι γίνεται με την εκπαίδευση training και retraining λοιπόν των εργαζομένων; Σε πληροφορώ ότι για άσχετους λόγους από το 2012 έχουν παγώσει ετησίως τις εκπαιδευτικές άδειες (αφού τις αποσυνέδεσαν από το όποιο επιμίσθιο έπαιρνε κανείς στο παρελθόν). Τέλος, ναι το δημόσιο αφού ξαναδείς τα οργανογράμματα και κάνεις όλα αυτά ναι θα μικρύνει, αλλά θα απομακρύνεις ή θα μετατάξεις όχι τυφλά όπως τώρα αλλά όσους πραγματικά χρειάζεται. Το μόνο σχέδιο που δεν ήταν σχέδιο ήταν να βάλουν απέναντι δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, να δίνουν και στους δύο μισθούς πείνας και από την πίσω πόρτα να κάνεις κουρέλι κάθε εργασιακό κεκτημένο.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ NESTORAS 08/06/2014 01:57:34

      Νέστορα, πολύ σωστά αυτά που γράφεις αν και δυστυχώς δεν έχω χρόνο να σου απαντήσω αναλυτικά. Το Δημόσιο θα μικρύνει αυτόματα μόλις θα ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις και μπούνε τα πρώτα κριτήρια. Δεν νοείται σε ευρωπαϊκή χώρα το 2014 να μην μπορεί να γίνει μηχανογράφηση υπηρεσιών διότι υπάρχουν υπάλληλοι με απολυτήριο Γυμνασίου που δεν ξέρουν τι είναι κομπιούτερ τη στιγμή που στην Ολλανδία για να προσληφθείς στην καθαριότητα των δρόμων ή σαν οδηγός τραμ πρέπει να είσαι πιστοποιημένος στα Αγγλικά σε επίπεδο proficiency! Καλό και χρυσό το training και το retraining αλλά θα πρέπει ο άλλος και να "σκαμπάζει" που λέμε και στην Ήπειρο. Αν δεν σκαμπάζει τι μετεκπαίδευση να του κάνεις... Π.χ. μου στέλνουν εμένα μεγάλοι επώνυμοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα τις φρουρές τους στο εξωτερικό να τις εκπαιδεύσω (έρχομαι και στην Ελλάδα πολλές φορές για τέτοια θέματα). Πολεμάω να τους δώσω αρχικά να καταλάβουν ότι η εργασία είναι 95% prevention και 5% καταστολή! Των αδυνάτων αδύνατο! Έρχονται κάτι πρησμένοι με χάπια από τα Γυμναστήρια και μου λένε ότι ξέρουν Kick Boxing...! Πώς να τους μάθεις τώρα αυτούς για πρόληψη, για αντίληψη και γρήγορους συνειρμούς, να τους μάθεις συστήματα να μπαίνουν με πρόσωπα σε κλειστούς χώρους, σε ανοιχτούς χώρους, συστήματα προστασίας προσώπων κυκλικά, τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβους, ομάδες backup, πού και πώς θα κάθονται τα αυτοκίνητα, άνοιγμα "διαδρόμων", να κοιτάνε τις κάμερες και να βγάζουν αμέσως "προφίλ" των πιθανών threats κτλ. κτλ.;;;;;;;;;;;;; Εδώ παραξενεύομαι κι εγώ, μιλάμε για "βόδια" ξύλα απελέκητα τελείως. Μπράβοι από τα μπουζούκια που καλείσαι να τους επιστρέψεις "επαγγελματίες σωματοφύλακες"... Στο τέλος απηύδησα και έκτοτε όποιος Έλληνας επιχειρηματίας θέλει τέτοιου είδους υπηρεσίες θα πρέπει να κάνω και το recruiting, τέλος. Μόλις θα γίνουνε λοιπόν τα πρώτα κριτήρια αξιολόγησης θα φύγουνε οι πρώτες 150.000. Κατόπιν με τα οργανογράμματα θα φύγουνε άλλες 100.000. Μετά με τη συνταξιοδότηση και καμία πρόσληψη θα φύγουνε άλλες 100.000 Έχω ξαναπεί ότι το Δημόσιο πρέπει να μείνει με 350.000 το ανώτερο! Τόσους χρειαζόμαστε και μάλιστα θα δουλεύει σαν ρολόι ελβετικό. Είχα πει ότι πληρώνουμε 1.000.000 μισθούς σε 820.000 φυσικά πρόσωπα. Μερικοί πολύ επιθετικά ανταπάντησαν άλλος ότι είναι 750.000, άλλος ότι είναι 700.000, άλλος ότι είναι 650.000 χωρίς τις ΔΕΚΟ κτλ. Εγώ να δεχτώ τα δικά τους νούμερα και ας δεχτώ το μικρότερο. Ας πούμε ότι είναι 650.000 και άλλες 100.000 στις ΔΕΚΟ. Πρέπει να μείνουμε με 350.000 όλο-όλο!!! Δεν σηκώνει η οικονομία ούτε έναν παραπάνω! Ούτε μισόν! Διαλέξτε λοιπόν από πού θα φύγουν 350.000-400.000. Χωρίς συναισθηματισμούς, ηθικούς δεσμούς κτλ. κτλ. Fact: πρέπει να μείνουμε με 350.000! Το ανώτερο! Τέλος. Μια χώρα που δεν παράγει τίποτε κι έχει μηδέν εξαγωγές με μόνα έσοδα τη φορολογία των πολιτών δεν μπορεί να έχει τη μισθοδοσία Δημοσίου της Γερμανίας με κολοσσούς όπως Mercedes, BMW, VW, Audi, Opel, Thyssen Krupp, Hochtief, Rheinmetall (δεύτερη μεγαλύτερη εξοπλιστική στον κόσμο!), ALDI, REWE, LIDL ή της Γαλλίας με Citroen, Peugott, Renault, Airbus κτλ. κτλ.!!!!!! Αυτοί οι κολοσσοί πληρώνουν δισεκατομμύρια στην εφορία! Σε εμάς ποιος πληρώνει στην εφορία και πόσα;;; Ο Κοντομηνάς, ο Γαβαλάς, ο Καρούζος, ο Αλαφούζος, ποιος;;;;; Ποιος;;;;;;;;;;;; Η Γερμανία με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κατά τόπους κρατίδια έφτασε να έχει 1.950.000 δημοσίους υπαλλήλους σε χώρα με 85 εκατομμύρια πληθυσμό!!! Εμείς δηλαδή με 10 εκατομμύρια πληθυσμό να έχουμε τους μισούς από ότι έχει η Γερμανία (έστω και το 1/3);;;;;; Να δεχτώ ότι είναι 750.000 οι μισθοί και όχι 1.000.000 όπως λέω εγώ. Έχουμε λοιπόν: μέσο όρο 2.500 Ευρώ μεικτά x 14 μισθούς x 750.000 = 26,25 Δις ετησίως!!!!!!! (Εγώ σας λέω ότι είναι άλλα 7-8 Δις επιπλέον αλλά ας όψεται). Από πού να βρεθούν 26,25 Δις ετησίως σε μια χώρα που τα μόνα έσοδά της είναι η φορολογία των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις πλέον να είναι φαλιριμένες και τους πολίτες επίσης;;;;;;;;; 26,25 Δις δεν πληρώνουνε χώρες με βαριά βιομηχανία και πληθυσμό άνω των 40-50 εκατομμυρίων! Μπήκε όλος ο λαός στα μνημόνια και κατεβάσαμε τα βρακιά για δόσεις 5-6 Δις την καθεμία τη στιγμή που θέλουμε 26,25 Δις για τους δημοσίους υπαλλήλους!!!! Χαράτσια πληρώνει όλος ο λαός αλλά οι μόνοι που εξασφαλίστηκαν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι! Έτσι θα έρθει η ευημερία;;;;;;; Πληρώνει χαράτσια όλος ο λαός, μπήκαμε στα μνημόνια όλος ο λαός αλλά ποιος εξασφαλίστηκε από τα μνημόνια;;; Εξασφαλίστηκε ο ιδιωτικός υπάλληλος ότι θα τον κρατήσει και θα τον πληρώνει ο εργοδότης;;; Εξασφαλίστηκε ο άνεργος ότι θα βρει δουλειά;;; Εξασφαλίστηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν τέλη επιτηδεύματος, ότι θα έχουνε δουλειά;;; Εξασφαλίστηκαν οι μικρέμποροι και τα μαγαζιά ότι θα έχουν πελατεία;;; όχι βέβαια... Οι μόνοι που εξασφαλίστηκαν ότι κάθε πρώτη του μηνός θα παίρνουν μισθό (με κάποιες περικοπές) είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!!!!! Μόνο αυτοί εξασφαλίστηκαν!!! Σφίγγει το ζωνάρι 10 εκατομμύρια κόσμος για να ξέρουν μόνο οι 750.000 τι τους ξημερώνει και οι υπόλοιποι να πληρώνουν αλλά να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Θεό... Ανατριχιασμένος άκουσα τον Σταϊκούρα προ μηνών ερωτώμενος για το τι έγιναν τα 4,5 Δις της τελευταίας δόσης του ΔΝΤ, να απαντάει ότι "πληρώθηκαν 23.000 εφάπαξ"!!!!!! Έτσι θα έρθει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ;;;;;; Έχω ξαναγράψει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μιας χώρας είναι απλώς διεκπαιρεωτικό προσωπικό! Ούτε εφορία πληρώνουν (οι όποιες εισφορές είναι κρατικά λεφτά που παρακρατούνται από τα μεικτά), ούτε παράγουν, ούτε εξάγουν, ούτε προσλαμβάνουν ανέργους! Η όποια ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα έρθει μόνον από τον ιδιωτικό τομέα!!! Αυτόν που τον έχουν παρατήσει στην τύχη του... Υ.Γ.: ένα πρόβλημα μεγάλο στο δημόσιο είναι επίσης ο διαχωρισμός σε διοικητικό προσωπικό και υπηρεσιακό. Δεν μπορεί να υπάρχουν υπηρεσίες και επιτροπές με 100 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 95 είναι "διοικητικοί" και οι 5 "επιχειρησιακοί". Δεν γίνεται δηλαδή 95 άτομα να διοικούν 5...

     • Π.Ε avatar
      Π.Ε @ Marcelos 08/06/2014 14:21:14

      Μπράβο , κοινή λογική που λείπει. Τι τον ενδιαφέρει τον βουλευτή πέρα από το δεκαχίλιαρο που μαζεύει κάθε μήνα και τα πιθανά μαύρα από εξυπηρετήσεις ; MONO NA ΞΑΝΑΒΓΕΙ . ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

     • foros1 avatar
      foros1 @ Marcelos 09/06/2014 14:37:55

      πίσω από τις 400.000 απολύσεις που έτσι εύκολα προτείνετε, (κόντρα στο σύνταγμα μην το ξεχνάτε), υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι που θα πεινάσουν. τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη μέρα;

     • seppi avatar
      seppi @ Marcelos 12/06/2014 10:22:16

      Σωστός.

     • πΔπ avatar
      πΔπ @ Marcelos 07/06/2014 21:43:22

      Το έχεις υποσχεθεί παλιά, με άλλο nick, ότι θα έστελνες στον Φάκτορα ένα άρθρο για crisis management. Έχεις αργήσει χαρακτηριστικά!

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ πΔπ 08/06/2014 01:03:45

      Το τι κάνω εγώ και το τι στέλνω στον Φάκτορα δεν σε αφορά. Εάν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση που λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τεχνοκρατικής κατάρτισης μπορώ να σου απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία (όσα μπορώ να δημοσιεύσω βέβαια γιατί για κάποια έχω δεσμευτεί έναντι αρχών και υπηρεσιών), πολύ ευχαρίστως να σου απαντήσω. Εάν θέλεις να μάθεις οτιδήποτε για την ασφάλεια π.χ. της Αθήνας, την κατάρτιση εγκληματικών ομάδων από αλλοδαπούς, την πειρατεία προϊόντων, το λαθρεμπόριο, την εμπορία ναρκωτικών ουσιών, την γενικότερη εγκληματικότητα που απορρέει από τους ΛΑΘΡΟμετανάστες, την κατάρτιση σκληροπυρηνικών ομάδων Σουνιτών και Σιιτών στην Αθήνα κτλ. κτλ., μπορείς να με ρωτήσεις ότι θέλεις και θα απαντήσω αντικειμενικά. Αν και νομίζω ότι και ο κ. Κρανιδιώτης είναι σε μεγάλο βαθμό ενήμερος.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ Marcelos 08/06/2014 02:01:28

      πδπ, συγνώμη για το ύφος μου (στην αρχή) ίσως κατάλαβα λάθος το δικό σου ύφος... :)

     • πΔπ avatar
      πΔπ @ Marcelos 08/06/2014 09:05:21

      Εντάξει βρε Μάρκελε! Μου αρκεί που θα ζητούσες συγνώμη από την χήρα μου όταν θα με πυροβολούσες από λάθος!!! Χε, χε, χε!!! Ξεφεύγουμε από το άρθρο και ίσως να μην έχεις χρόνο αλλά, θα ήταν ενδιαφέρουσα μία παρουσίαση πρότασης για την ασφάλεια της Αθήνας(και της Ελλάδος φυσικά) από τα "σμήνη των ακρίδων" τα οποία χρόνια τώρα δρέπουν τους καρπούς των κόπων μας.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ πΔπ 08/06/2014 15:17:18

      Θα το κάνω λίαν συντόμως, το υπόσχομαι!

     • MCA avatar
      MCA @ Marcelos 07/06/2014 19:46:01

      Το δημόσιο όπως κατά την γνώμη σας πρέπει να είναι απαιτεί ακριβώς τέτοιες επιλογές απολύσεων. Αυτός που τις αποφάσισε έχει τον δικό σας τρόπο σκέψης.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ MCA 07/06/2014 20:18:41

      MCA, έγραψα (και γράφω συνέχεια) στοιχεία και αριθμούς. Το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει, δεν χωράει αμφιβολία! Εάν τώρα υπάρχει περισσότερο "συναισθηματικό δέσιμο" με τις καθαρίστριες από ότι με κάποιον άλλον κλάδο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να απολυθούνε πρώτα εργαζόμενοι από άλλον κλάδο δεν το γνωρίζω... Δεν ζω στην Ελλάδα (δεν έχω ζήσει ποτέ εκεί).

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Α.. @ MCA 13/06/2014 09:45:47

      Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει απο τους 200 βουλευτές που περισσεύουν, αφού σε όλη την ΕΕ αναλογούν 100 βουλευτές ανα 10.000.000 κατοίκους και μάλιστα σε κράτη χωρίς κρίση. Μετά πρέπει να περάσει στους υπαλλήλους της βουλής που είναι διπλάσιοι από τον μ.ο. της ΕΕ. Στη συνέχεια πρέπει να απολύσει τους μισούς υπουργούς ,υφυπουργούς και γραμματείς υπουργείων. Ετσι θα πεισθεί ο λαός ότι δεν απολύουν 10 καθαρίστριες για να προσλάβουν μία "θυγατέρα" τους που θα εισπράττει τους 10 μισθούς της καθαίστριας. Ειναι απλά τα πράγματα φίλε ΜCΑ. Αν ο δάσκαλος δεν τηρήσει τον νόμο στον εαυτό του είναι προφανώς κλέφτης και απατεώνας . Και βεβαίως κάθε περικοπή και απόλυση που κάνει σε φτωχότερους απ' αυτόν πολίτες είναι παράνομη και καταχρηστική έστω κι αν το λέει η τρόικα, διότι ποτέ η τρόικα δν λέει στους υπουργούς να μην εισπράττουν τον μισθό και τα μπόνους τους που δεν τά 'χουν τόση ανάγκη όσο το Εθνος.

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ rally monkey 07/06/2014 18:44:26

     Το συγκεκριμένο ποστ αναφέρεται στις καθαρίστριες. Εγώ δεν είπα ότι πρέπει να ξεκινήσει από εκεί...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Marcelos 07/06/2014 18:36:47

    Τα κριτήρια δεν είναι ποτέ συναισθηματικά,ενώ πολλές φορές είναι επικοινωνιακά,δυστυχώς...

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Κυθήριος 07/06/2014 19:05:37

   Για άλλη μια φορά, μπράβο σε Φαήλο. Δέκα σαν και σένα να είχε η ΝΔ, θα κυβερνούσε εσαεί και η χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική. Ποιος να τα καταλάβει αυτά; Ο βαψομαλλιάς ο Μιλτιάδης, ή ο Κυριάκος. Τι ξέρουν αυτοί από φτώχεια και αγώνα για επιβίωση. Αυτοί γεννήθηκαν με ένα χρυσό κουταλάκι στο στόμα. Για το θέμα της Κούνεβας, αλλά και το σκλαβοπάζαρο που έχει δημιουργηθεί για την κάλυψη αναγκών καθαρισμού και άλλων βοηθητικών υπηρεσιών λόγω "περιορισμού προσλήψεων", λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες εταιρείες δήθεν παροχής υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται αισχρά και εις γνώση της πολιτείας, αυτούς τους ανθρώπους με τακτικές και εκβιασμούς που και η μαφία θα ντρεπόταν. Τούς δίνουν σύμφωνα με την νομοθεσία μικτά 560 Ευρώ, άρα καθαρά γύρω στα 400 Ευρώ και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να επιστρέψουν πίσω χέρι με χέρι τα άλλα 100 Ευρώ, γιατί αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους. Η εκμετάλλευση αυτού του είδους έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και λίγοι βολεμένοι ασχολούνται με το αυτό το θέμα.

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ Κώστας Σταματάκης 07/06/2014 20:02:03

    Αγαπητέ κύριε Σταματάκη, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, τέτοιες υπηρεσίες όπως π.χ. τον καθαρισμό των υπουργικών κτιρίων τις παρέχουνε ειδικές εταιρείες όπως π.χ. στη Γερμανία η Klueh Facility Management που είναι άλλωστε και leader σε όλην την Ευρώπη αλλά και άλλες τέτοιες εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές πληρώνουνε τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το ότι μια καθαρίστρια στη Γερμανία παίρνει 1.500 Ευρώ δεν σημαίνει ότι μπορεί ή πρέπει να πάρει και στην Ελλάδα τόσα. Αν οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες προσλαμβάνουν με 520 μεικτά όπως γράφετε αυτό δεν είναι θέμα του υπουργείου. Το υπουργείο δεν μπορεί να "ψυχοπονέσει" τις καθαρίστριες τη στιγμή που δεν τις χρειάζεται και να τις προσλάβει με 900-1000 προκειμένου να μην προσληφθούν σε ιδιωτικές εταιρείες με 560 μεικτά. Αν είναι έτσι να προσλάβει το υπουργείο και τους εργαζόμενους π.χ. των Jumbo που έχουν προσληφθεί με 520 μεικτά... Για τους 1,5 εκατομμύριο άνεργους δεν φωνάζει η Κούνεβα... Για όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με 520 Ευρώ μεικτά εδώ και δύο χρόνια δεν φωνάζει η Κούνεβα... Για τις 300 καθαρίστριες φωνάζει... Εμ βέβαια, στις καθαρίστριες υπάρχουν και κάμερες... Το κράτος φαλίρισε, πρέπει να το πάρουν όλοι χαμπάρι! Και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες πρέπει να το πάρουν χαμπάρι αλλά και οι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι...

    • Κώστας Σταματάκης avatar
     Κώστας Σταματάκης @ Marcelos 07/06/2014 20:59:55

     Αγαπητέ κύριε Marcelos, αυτό που γράφω δεν είναι να προσληφθούν όλοι από το κράτος, αλλά ότι στις εταιρείες που ασχολούνται σε παροχή υπηρεσιών (ενοικίαση εργαζομένων), να υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ως προς την σωστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργαζομένων όπως περιέγραψα παραπάνω, αυστηρές ποινές και διακοπή άδειας λειτουργίας

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ Κώστας Σταματάκης 07/06/2014 21:14:31

      Αυτή η "ενοικίαση εργαζομένων" πρέπει να εξαλείψει τουλάχιστον έτσι όπως είναι στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχουν τα Mindesttarife (στα γερμανικά) δηλαδή πλαφόν στον κατώτατο μισθό ανά κλάδο (π.χ. καθαρίστριες 1.000 Ευρώ). Επιπλέον για τις συγκεκριμένες εταιρείες υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία που τις ελέγχει αυστηρά διότι ως γνωστόν προσλαμβάνουν εργαζόμενους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και συνήθως μετανάστες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε... Στο εξωτερικό για να παρέχω τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχω (όπως έγραψα πιο πάνω) και να κάνω δική μου εταιρεία έπρεπε να έχω 500 πιστοποιητικά, εκπαιδεύσεις, ειδικότητες αφήστε που με έκαναν background check σε όσες χώρες έχω ζήσει... Στην Ελλάδα θα μπορούσα να πάω σε μια ΔΟΥ και να κάνω έναρξη ατομικής επιχείρησης και να "πουλάω υπηρεσίες της Παναγιάς τα μάτια" και δεν θα με ρωτήσει ούτε θα με ελέγξει κανείς αν γνωρίζω το αντικείμενο που "πουλάω"...

 12. NO avatar
  NO 07/06/2014 17:23:13

  Το πιο σωστό είναι να επαναπροσληφθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μισθός τους να επιστρέψει στα επίπεδα της προ μνημονίου εποχής… Όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ, που ένα χρόνο αργότερα από το «κλείσιμο» της, άνοιξε ως ΝΕΡΙΤ και με όλους τους παλιούς υπαλλήλους στη θέση τους. Απλά περιμέναμε ένα χρόνο χωρις ΔΤ κατ’ ουσία για να μην εξευτελιστεί ο Σαμαράς... Ως ποτέ το μάρμαρο θα πληρώνει ο καημένος και φουκαράς Ιδιωτικός Τομέας. Έλεος. Που ακούστηκε καθαρίστριες δημόσιοι υπάλληλοι.. Ούτε για ανέκδοτο… Ο Δημόσιος τομέας κάθε χώρας πρέπει να είναι μόνο Στρατός Σώματα Ασφαλείας, Δικαστές, Ιατροί, άντε και οι Δάσκαλοι και Καθηγητές. Για δουλείες του τύπου καθαρίστριες μπορεί να κάλλιστα την δουλεία να κάνει ιδιωτική εταιρία η οποία και θα συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου με την εκάστοτε υπηρεσία. Όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.. Έλεος, έλεος, έλεος.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ NO 07/06/2014 19:38:12

   Ά Ψ Ο Γ Ο Σ !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • "Μανώλης Πετράκης" avatar
   "Μανώλης Πετράκης" @ NO 08/06/2014 13:45:54

   Στρατός, Σώματα Ασφαλείας και ποινική δικαιοσύνη (με δυνατότητα επίλυσης ΟΛΩΝ των αστικών διαφορών με προσφυγή σε ιδιωτικά δικαστήρια - διαιτησία) ΜΟΝΟΝ. Ο ιδιωτικός τομέας παρέχει απείρως ποιοτικότερες και ανταγωνιστικότερες σε σχέση κόστους / ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και για όλα τα πορτοφόλια. Τόσα λεφτά που δίνουμε για εκπαίδευση (με δασκάλους και καθηγητές να ψηφίζουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ) ας δίνει vouchers το κράτος στις ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ χωρίς εισόδημα και χωρίς περιουσία οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Αν κάνει πίσω η ΝΔ στο θέμα με τις καθαρίστριες επί της ουσίας θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε με τα προσκυνήματα σε Άι-Στράτηγες και Μακρονήσια στο οικονομικό αυτήν την φορά πεδίο. Θα χάσει δέκα ψήφους δεξιών (προς Δράση / ΔΗ.ΞΑ. αυτήν την φορά) για κάθε ΣΥΡΙΖΑίο που θα κερδίσει (και αν).

 13. Makis avatar
  Makis 07/06/2014 17:35:14

  Ωραίος ο φαίλος αν και σε λάθος βάση.

 14. roadrunner avatar
  roadrunner 07/06/2014 18:46:21

  Μπράβο Φαήλο για την τοποθέτησή σου υπέρ των καθαριστριών που έχασαν τη δουλειά τους. Μακάρι να βρεις και ευήκοα ώτα.

 15. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 07/06/2014 19:02:30

  Κύριε Κρανιδιώτη , αν και υπήρξα πολλές φορές ψηφοφόρος του κόμματος , δεν είχα επαφές με το κόμμα , ούτε δουλειές με το κράτος . Ετσι δεν γνώριζα πρόσωπα και πράγματα και τὠρα με την κρίση και την υποαπασχόληση , έτυχε να ασχοληθώ περισσότερο με τα μέσα ενημέρωσης και έμαθα γιά κάποιους . Θεωρώ λοιπόν ότι είστε χρήσιμος γιά το κόμμα , ιδιαίτερα γιατί εκφράζετε και ιδεολογικές απόψεις και γιά αυτό δέχεστε και πόλεμο από τους θιασώτες της κυρίαρχης αριστερής ιδεολογίας και του κρατισμού και του λαϊκισμού . Στο θέμα του Δημοσίου τομέα , στην περίοδο της κρίσης δεν είχαμε προόδο . Το Δημόσιο έπρεπε άμεσα να μειωθεί στο μισό από το 2010 . Δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ , δεν έγινε και μετά . Αυτό ενοχλεί τον κόσμο που βιώνει ανεργία , υποαπασχόληση και έλλειψη ασφάλισης . Θα μπορούσαν από τότε να στείλουν στην σύνταξη όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια εργασία η πάνω από 60 χρόνια ηλικία και να απολύσουν όσους κάτω των 30 δεν είχαν παιδιά . Αν αυτό γινόταν πριν διαλυθεί ο ιδιωτικός τομέας , οι κάτω των 30 θα είχαν ελπίδες να βρούν εργασία . Τώρα το 1,5 εκ των ανέργων λίγο νοιάζεται γιά τους άλλους . Κοινωνικός αυτοματισμός λέγεται . Τι πρέπει να γίνει με τις καθαρίστριες ? Να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση προφανώς και αν θέλει το κράτος να προσφύγει εναντίον της . Αλλά δυστυχώς πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι . Οσο τα κανάλια παίζουν καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες , ενώ κάθε μέρα κλείνουν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα , ενώ η οικοδομή που ήταν το 12 % έχει σβήσει βάσει σχεδίου , ο κόσμος δεν θα ενδιαφέρεται γιά τον άλλο και ο θυμός θα μεγαλώνει . Η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό και αυτοσχεδιάζει με το μάτι στο πολιτικό κόστος , ενώ εκβιάζεται από το 8 % και φοβάται το 27 % . Τα μπάνια του λαού θα βοηθήσουν να περάσει εύκολα το επόμενο τρίμηνο , αλλά μιά προεκλογική περίοδος 5 μηνών μέχρι την εκλογή του προέδρου και ακόμα και αν αυτό ξεπεραστεί , θα μπούμε σε μιά ετήσια προεκλογική περίοδο , όπου θα αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να παραμυθιάζουμε συνέχεια τον κόσμο και με θεωρητικές αναπτύξεις δεν γίνεται κάτι , ιδιαίτερα όταν οι άλλες χώρες της κρίσης βελτιώνονται . Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και μάλιστα με καθαρές γραμμές και όραμα .

 16. Naruto avatar
  Naruto 07/06/2014 22:16:31

  Πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση του του δημοσίου απο την αρχή .Να προκαθοριστούν τα όρια και η ευθύνη του κράτους πχ ένστολοι , δικαιοσύνη , παιδεία , ασφαλεια κλπ να κλείσουν ολες οι ΔΕΚΟ που δεν εχουν λόγο υπαρξης η να ιδιοτικοποιηθούν . Η απλοποίηση της λειτουργίας θα εξαλείψει αφ'ενος την γραφειοκρατία και θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο της συναλλαγής με το δημόσιο . Η ψήφιση ενός άρθρου στο σύνταγμα που να καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των δημοσίων υπαλληλων , πχ 3% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας , μπορεί να περιορίσει τους διορισμούς . Ένας αριθμός περι τις 300.000 πιστεύω πως καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας . Κέρδος 16 δις ευρώ τον χρόνο .

 17. Π.Ε avatar
  Π.Ε 07/06/2014 22:17:02

  Φαήλο, Οι εν λόγω χώθηκαν στο Υπουργείο οικονομικών (γνωστό από ποιούς). Ενας απόφοιτος Πολυτεχνείου με 25 χρόνια Προϋπηρεσίας με 3 παιδιά (εγώ) στο ΥΕΘΑ έπαιρνα (καθαρά) 1,400 ευρώ το 2012. Μία καθαρίστρια (συγγενής μου) με απολυτήριο εσπερινού Γυμνασίου και 15 χρόνια προϋπηρεσία και κανένα παιδί έπαιρνε τον ίδιο χρόνο 2,200 ευρώ καθαρά. Το σύστημα των εφοριών όσο ο μισθός + άλλο τόσο επίδομα (ΔΙΒΕΕΤ) υποθέτω ότι το γνωρίζεις. Επίσης γνωρίζεις ότι ενώ σε όλους με το ενιαίο ο μισθός μειώθηκε 30-50% στο Υπουργείο Οικονομικών διασώθηκε σκανδαλωδώς σε τροποποίηση του νόμου ειδικά γι' αυτούς το 75% του επιδόματος αυτού; Το τι δουλειά έκαναν , πόσες ώρες πήγαιναν , πόσες μέρες έλειπαν ρωτήστε κανέναν από το Υπουργείο να σας πει..... ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΙ ΧΑΡΗ ΛΟΙΠΟΝ και ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Τέτοια δουλειά θα ζήλευε (ως προς τις αποδοχές) και κάτοχος διδακτορικού και αυτός είναι ο λόγος που κατασκήνωσαν εκεί μέχρι να τις ξαναπροσλάβετε.....

  • μακης1968 avatar
   μακης1968 @ Π.Ε 09/06/2014 16:06:40

   Σε συγκεκριμενη ΔΕΚΟ οι αποφοιτοι πολυτεχνειου με μαστερ παιρνουν 1100 ευρω βαση μισθολογιου ενω αποφοιτοι deree και ΤΕΙ χαλκιδας διοριζονται συμβουλοι με 5500 και 3500 αντιστοιχα

 18. blue nile avatar
  blue nile 07/06/2014 22:22:57

  Επειδή διαβάζω διάφορα κουφά εδώ μέσα σχετικά με τα οικονομικά... Μια απίστευτη ανακρίβεια που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι αν το δημόσιο απολύσει αρκετούς υπαλλήλους θα εξοικονομήσει χρήματα οπότε μετά θα μπορέσει να χαμηλώσει την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κατάστημα το οποίο απασχολεί δέκα υπαλλήλους και αντιμετωπίζει μια κρίση όπως η σημερινή. Για τον ιδιοκτήτη θα είναι μια πολύ ορθή πρακτική αν προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό κόστος απολύοντας ή μειώνοντας τους μισθούς.
  Αυτό όμως που είναι σωστό για μια ιδιωτική επιχείρηση που είναι ένα παράδειγμα μίκρο οικονομίας (μπορεί δηλαδή να μειώνονται τα έξοδα χωρίς να επηρεάζονται τα έσοδα ) δεν ισχύει για μια μάκρο οικονομία όπως είναι ένα κράτος.
  Γιατί εκεί τα έξοδα είναι την ίδια στιγμή και τα έσοδα.
  Κόβοντας τα έξοδα περιορίζονται αυτομάτως και τα έσοδα. Και κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Ότι δηλαδή κάναμε με το μνημόνιο. Ειδικά σε περιόδους Κρίσεις που ο ιδιωτικός τομέας περιορίζει τις δαπάνες του αν το κράτος προβεί σε απόπειρα εξοικονόμησης τύπου απολύσεων ή οριζόντιων περικοπών, λόγω της αναπόφευκτης κατακρήμνισης του ΑΕΠ θα υποφέρει περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας.
  Δηλαδή σε περιόδους Κρίσης οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα φέρνουν και άλλες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  Αυτά δεν σημαίνουν ότι ότι αν το κράτος θέλει να κάνει οικονομία δεν μπορεί.
  Αυτό που πρέπει να προσέξει σε περιόδους Κρίσης όπως τώρα είναι να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας που προσφέρει έχοντας όμως πρώτα συμπιέσει το μισθολογικό κόστος από πάνω προς τα κάτω. Επιβάλει ανώτατο μισθό 3000 και μειώνει μισθούς σε ΔΕΚΟ , επιτροπές, οργανισμούς και όπου αλλού αμείβει πλουσιοπάροχα. Ή όπως λέει ο Φαήλος μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της βουλής.
  Αν κάποιος αμοίβεται με 3500 μηνιαίως και πάει στα 2500 δεν θα σταματήσει να καταναλώνει. Θα σταματήσει να αποταμιεύει. Ενώ αν κάποιος από τα 1200 πάει στα 800 ή απολυθεί αυτά τα χρήματα θα λείψουν κατευθείαν από την κοινωνική οικονομία.
  Δεν ξέρω πόσα έπαιρναν οι καθαρίστριες.
  Αλλά αν οι μισθοί τους ήταν κάπου στα 800 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις τους είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
  Τέλος ένα μου μένει να γράψω.
  Μπράβο Φαήλο.

  • panas avatar
   panas @ blue nile 07/06/2014 23:09:27

   Απλές και σωστές σκέψεις. Μπορούσαν όμως οι ιθύνοντες να πάρουν αποφάσεις που θίγουν πρωτίστως τους ίδιους;

   • foros1 avatar
    foros1 @ panas 07/06/2014 23:57:24

    εκεί ακριβώς είναι το θέμα! να λοιπόν και ο βασικός λόγος της τιμωρητικής ψήφου, τώρα και στο μέλλον...

  • my way avatar
   my way @ blue nile 08/06/2014 06:05:03

   Κάνεις το λάθος να κατεβαίνεις στο επίπεδο των ανάλγητων χρυσαυγητοτζήμερων (το είδος ευδοκιμεί και πολυσχολιάζει) και να προσπαθείς να τους αναλύσεις τα οικονομικά αυτονόητα. Όμως, το ζήτημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι οικονομικό μόνο στην ουρά του. Είναι πρωτίστως και πάνω απ' όλα ζήτημα δημοκρατικών αρχών και αξιών και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Σεβόμαστε ή όχι τις δικαστικές αποφάσεις; Είμαστε κράτος δικαίου ή δεν είμαστε. Την κραταιά μας ισχύ θα την επιδεικνύουμε στους αδύναμους και -παραδείγματος χάρη- ο Όμιλος Λ. θα κάνει πλιάτσικο στην Δημόσια Γη, με αποικιοκρατικούς όρους; Αυτό είναι Το θέμα, όχι το οικονομικό.

  • "Μανώλης Πετράκης" avatar
   "Μανώλης Πετράκης" @ blue nile 08/06/2014 13:53:32

   Βλέπω έχει κάνει μεγάλη ζημιά σε πολύ κόσμο ο τσαρλατάνος Κέυνς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του ενός συγράμματος με οικονομικές σχολές υπό τον έλεγχο αφιονισμένων μαρξιστών / κευνσιανών.

  • Naruto avatar
   Naruto @ blue nile 08/06/2014 14:30:03

   ´´Ενώ αν κάποιος απο τα 1200 παει στα 800 η απολυθεί αυτά τα χρήματα θα λείψουν κατευθείαν απο την κοινωνική οικονομία. ´´ Σωστό μεν αλλά υπό τον όρο οτι τα χρήματα υπάρχουν η μπορούν να τυπωθούν . Αυτό το τελευταίο συνέβη επι ΠΑΣΟΚ και έγινε η δραχμή κουρελόχαρτο . Αν τα χρήματα ειναι δανεικά πρέπει να τα ξαναμαζέψεις και να τα δώσεις πίσω ,δηλαδή με φόρους οπότε κέρδος μηδέν. Το σωστό κατα την γνώμη μου θα ήταν σταδιακές απολύσεις σε βάθος δεκαετίας και προσαρμογή των μισθών στα όρια του ιδιωτικού τομέα . Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αποφάσεις παίρνονται όταν ο κόμπος φθάσει στο χτένι .

  • Naruto avatar
   Naruto @ blue nile 08/06/2014 14:32:31

   ´´Ενώ αν κάποιος απο τα 1200 παει στα 800 η απολυθεί αυτά τα χρήματα θα λείψουν κατευθείαν απο την κοινωνική οικονομία. ´´ Σωστό μεν αλλά υπό τον όρο οτι τα χρήματα υπάρχουν η μπορούν να τυπωθούν . Αυτό το τελευταίο συνέβη επι ΠΑΣΟΚ και έγινε η δραχμή κουρελόχαρτο . Αν τα χρήματα ειναι δανεικά πρέπει να τα ξαναμαζέψεις και να τα δώσεις πίσω ,δηλαδή με φόρους οπότε κέρδος μηδέν. Το σωστό κατα την γνώμη μου θα ήταν σταδιακές απολύσεις σε βάθος δεκαετίας και προσαρμογή των μισθών στα όρια του ιδιωτικού τομέα . Δυστυχώς στην Ελλάδα οι αποφάσεις παίρνονται όταν ο κόμπος φθάσει στο χτένι .

 19. blue nile avatar
  blue nile 08/06/2014 01:32:42

  @foros1 Να τιμωρήσεις ποιον όμως; Ο Σαμαράς είχε διαγνώσει έγκαιρα τα λάθη αυτής της πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ευρωπαϊκού ιερατείου που επιμένει σε αναποτελεσματικές πολιτικές και επιμένει να κάνει λαούς να υποφέρουν για αν μην πειράξει τους πολυαγαπημένους του τραπεζίτες.
  Άδικο έχει η Λεπαίν που χαρακτηρίζει την ευρωζώνη ως ένα αντιδημοκρατικό τέρας;
  Και ο Τσίπρας να βγει το πιθανότερο είναι ότι θα τον κάνουν μια χαψιά. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι ευρωκράτες το αδιέξοδο της μονοδιάστατης λιτότητας και να αλλάξουν τροπάρι. Αν κάτι με γεμίζει με αισιοδοξία είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία. Γαλλία που έχει το ειδικό βάρος να δρομολογήσεο αλλαγές.

 20. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 08/06/2014 06:33:00

  Πόσα έπαιρναν το μήνα οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών ΠΡΙΝ το 2009;;;;;;;; Για΄τι εγώ θυμάμαι ειδήσεις στο παρελθόν (προ μνημονίου) οι οποίες ανέφεραν πως οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών μέσω επιδομάτων και υπερωριών έφταναν να παίρνουν μέχρι και 4000 ευρώ το μήνα...(κάντε googling στον τίτλο: "Καθαρίστρια με μηνιαίο μισθό 4.000" κλπ. και μετά σκίστε τα πτυχία σας) Λοιπόν: ΑΝ είναι έτσι, επαναλαμβάνω, ΑΝ είναι έτσι, καλό θα ήταν να βγουν στη φόρα οι μισθοί τους εκείνης της εποχής...να βγουν στη φόρα τα μισθολογικά τους.....μη μας πιάνει και η λύπηση για κάποιες ΟΜΑΔΕΣ συμπολιτών μας οι οποίες είχαν βολευτεί και άρμεγαν το μέλλον των παιδιών μας...κανένα έλεος για κάποιους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκμεταλλευτεί την πράσινη σαπίλα και μας άρμεγαν...όταν αυτές έπαιρναν 4.000 ευρώπουλα το μήνα (εν έτει 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009) κάποιοι άλλοι, με 2 και τρία μεταπτυχιακά έβγαζαν τα μισά από αυτές....καμία λύπηση....ΤΕΛΟΣ._

 21. MCA avatar
  MCA 08/06/2014 08:15:26

  Εφόσον θέλουμε απολύσεις στο δημόσιο, η επιλογή των καθαριστριών του υπουργείο οικονομικών είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ. Αν δεν θέλουμε απολύσεις τότε, επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ σε όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ οι φορολογούμενοι για μισθούς ,ασφάλειες και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. ΥΓ.Εάν εφαρμοσθεί η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου για τις καθαρίστριες να γίνει το ίδιο και για τις υπόλοιπες δικαστικές αποφάσεις κατά του δημοσίου.

  • my way avatar
   my way @ MCA 08/06/2014 09:01:54

   Μα θα τίθεται υπό συζήτηση το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι μια δικαστική απόφαση; Σε τι είδους πολιτεία θέλεις να ζούμε; Άφησε τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά μέρος και πιάσε πάλι, απ' την αρχή, τα θεμελιώδη.

   • MCA avatar
    MCA @ my way 09/06/2014 19:19:43

    Σε μια δίκαιη πολιτεία.

    • my way avatar
     my way @ MCA 09/06/2014 20:28:54

     Ε, στη δίκαιη πολιτεία οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και εφαρμόζονται αμέσως. Στη δίκαιη πολιτεία το ισχυρό κράτος δεν ποδοπατά τον ανίσχυρο πολίτη. Όπως είπαμε, πρώτα τα θεμελιώδη.

     • MCA avatar
      MCA @ my way 09/06/2014 20:41:46

      Δεν διαφωνούμε. Δεν έγραψα κάτι διαφορετικό. Απλά εάν εφαρμοσθεί για έναν να γίνει το ίδιο για τους υπόλοιπους. Κοινωνικός αυτοματισμός είναι το ξεπάγωμα της αναστολής εφαρμογής στο Υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες του ενιαίου μισθολογίου ώστε να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες;

     • my way avatar
      my way @ MCA 09/06/2014 20:55:45

      Να πια είναι η διαφωνία μας: Ισχυρίζομαι ότι εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση, την εφαρμόζεις αμέσως και στην συνέχεια αν κάτι πρέπει να αλλάξεις σε κάποιο νόμο, για να τον βελτιώσεις, το κάνεις.

     • MCA avatar
      MCA @ my way 09/06/2014 21:18:51

      Επαναλαμβάνω συμφωνούμε. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά με τις καθαρίστριες. Γιατί τέτοια επιμονή μ αυτές; Είναι προκλητικό για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

     • my way avatar
      my way @ MCA 09/06/2014 21:24:36

      Η συγκυρία, η επικαιρότητα (αυτή τη φορά οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ) μας αναγκάζει να επαναφέρουμε την συζήτηση για τα θεμελιώδη.

     • MCA avatar
      MCA @ my way 09/06/2014 23:30:59

      Επιτρέψτε μου να πιστεύω σε επιλεκτική μεταχείριση με ιδιοτελείς σκοπούς από ορισμένους. Θύματα όλοι εμείς που έχουμε την ψευδαίσθηση ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρούμε το δικό μας δίκιο. Η σωστή αντιμετώπιση σε παρόμοιες συγκυρίες είναι να τίθεται το θέμα συνολικά για όλους. Η ΕΡΤ χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου πολιτικοί μεγαλοαστικών οικογενειών σκαρφάλωναν τα κάγκελα για μια από τις πιο ευνοούμενες κάστες του δημοσίου. Ορισμένοι δείχνουν να μην έχουν συναίσθηση της σύνθεσης της κοινωνίας.

 22. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 08/06/2014 08:32:06

  Διαβάσαμε και εδώ την αστειότητα , ότι η μείωση του δημόσιου τομέα θα μειώσει την κατανάλωση . Δηλαδή πληρώνουμε απίστευτους φόρους γιά να συντηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους άνευ αντικειμένου εργασίας , μήπως και κάποιοι από αυτούς και αυτές αγοράσουν κανένα ρουχαλάκι η κανένα εσὠρουχο , κινέζικης βέβαια κατασκευής η πάντως εισαγώμενο , ώστε να κινηθεί η αγορά . Και αφού έτσι κινείται η αγορά , τότε το κράτος να προσλάβει στο δημόσιο ένα άτομο από κάθε οικογένεια η και όλους μας , ώστε να κινείται η αγορά . Ετσι εκτός από οιονεί κομμουνιστικό καθεστώς , θα γίνουμε πραγματικό κομμουνιστικό καθεστώς . Τι άλλο θα ακούσουμε γιά να την βγάλει καθαρή ο καθένας και η κρίση να αφορά τους άλλους .

 23. my way avatar
  my way 08/06/2014 10:07:28

  Προς όλους τους σχολιαστές που υπεραμύνονται των απολύσεων των καθαριστριών: Αφού δεν βολεύεστε με τις ανέκαθεν εφαρμοζόμενες από τη Νέα Δημοκρατία, πολιτικές κοινωνικού φιλελευθερισμού (δηλαδή μείγμα πολιτικών, κατά περίπτωση) ετοιμαστείτε να ανταπεξέλθετε σε σοσιαλιστικές πολιτικές που οσονούπω, μας καταφθάνουν.

  • "Μανώλης Πετράκης" avatar
   "Μανώλης Πετράκης" @ my way 08/06/2014 15:26:52

   Ναι, εάν θέτεις έτσι το δίλημμα, εγώ αυτό επιλέγω. ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσει η Ελλάδα 50 χρόνια πίσω, να πάρει ο "κυρίαρχος λαός" το μάθημά του (όπως το πήραν οι λαοί της Αν. Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα είναι μακράν τα πιο φιλελεύθερα κράτη της Ευρώπης και αντιμετωπίζουν τους εκεί νοσταλγούς του σοσιαλισμού με οίκτο και, σε βαριές περιπτώσεις, με φαρμακευτική αγωγή) και να γίνει επιτέλους reset. Αλλιώς, με τον "κοινωνικό φιλελευθερισμό" (καινούργιος νεολογισμός αυτός ?) θα τρώμε τις σάρκες μας για 30 χρόνια ακόμα και αντί για μία γενιά χαμένη θα έχουμε δύο. Ολική καταστροφή και μετά reset με τα σωστά μυαλά και με τις σοσιαλιστικές / κομμουνιστικές / κευνσιανές / κρατικιστικές (το ίδιο πράγμα είναι όλα αυτά) λογικές οριστικά στο βόθρο της ιστορίας. Την ευθύνη βέβαια για την καταστροφή θα την έχουν πρωτίστως οι ηγεσίες της ΝΔ που ουδέποτε, στην μετά Αβέρωφ εποχή, υπεραμύνθηκαν των αξιών και των αρχών της παράταξης και άφησαν την Αριστερά (μολόνοτι παγκοσμίως αποδείχθηκε ως η πιο φρικαλέα και αποτυχημένη ιδεολογία του 20 αιώνα) να κυριαρχεί ιδεολογικά παντού στην κοινωνία από το νηπιαγωγείο μέχρι τα Πανεπιστήμια, και στο εθνικό και στο οικονομικό πεδίο.

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ "Μανώλης Πετράκης" 08/06/2014 16:26:12

    Ωωω, εσύ αδερφέ είσαι πολύ μπροστά, την παίζεις στα δάχτυλα την... οικονομία: "σοσιαλιστικές / κομμουνιστικές / κευνσιανές / κρατικιστικές (το ίδιο πράγμα είναι όλα αυτά)". Συγχαρητήρια!

   • my way avatar
    my way @ "Μανώλης Πετράκης" 08/06/2014 18:56:02

    Καλά κρασιά!

 24. takis 400 avatar
  takis 400 08/06/2014 15:02:18

  οσοι σχολιαζετε υπερ των απολυσεων και ευκολα στελνετε κοσμο εκτος εργασιας μεσα απο τα σχολια σας,περαστε τις μηνιαιες σας αποδοχες για να ξερουμε με ποιους εχουμε να κανουμε,αντε γιατι η θεωρια απο την μακακια διαχωριζονται απο μια πολυ-πολυ λεπτη κλωστη

  • Π.Ε avatar
   Π.Ε @ takis 400 08/06/2014 23:09:25

   Θεωρείς λογικό αγράμματα κομματόσκυλα (καθαρίστριες) να παίρνουν 2,000 ευρώ το μήνα και να παριστάνουν ότι δουλεύουν και νέα παιδιά με λαμπρές σπουδές να είναι άνεργα ή να δουλεύουν εξοντωτικά 10ωρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με 510 ευρώ το μήνα; Αρκετά έφαγαν τόσα χρόνια από το δημόσιο , να πάνε να βρούνε δουλειά σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού , αν βρούνε , αλλά αυτές δεν έμαθαν να δουλεύουν , να κάθονται ξέρουν. Δες και τον σωματότυπο αυτών που είναι στη φωτογραφία.... Αρκετά με τους δημοσιοξαπλάριους που μας ρούφηξαν τους φόρους τόσα χρόνια....ΑΡΚΕΤΑ.

   • takis 400 avatar
    takis 400 @ Π.Ε 09/06/2014 14:46:19

    οχι δεν το θεωρω λογικο,αλλα προτιμω εστω και αν εχουν παρει τετοιους μισθους οπως λετε,να μην βρεθουν στο δρομο 50 χρονων,να παιρνουν 1000 και τα παιδια με ολες αυτες τις σπουδες να εχουν σοβαρες δουλειες με αμοιβες αναλογες των προσοντων τους και της εργατικοτητας που επιδεικνυουν,κοινως δεν νοειτε σε σοβαρο κρατος που θελουμε να λεγομαστε,ενα παιδι με μεταπτυχιακα να αμοιβεται κατω απο 2000 ευρω.Αλλα οταν αφηνεις τον καθε μεγαλοεπιχειρηματια να κανει οτι γουσταρει και σαν κρατος δεν του βαζεις τα δυο ποδια σ ενα παπουτσι,ε τοτε αυτα γινονται,αλλα οχι να πεθανει η κατσικα του γειτονα. ΥΓ.δεν εχω καμμια σχεση με τις καθαριστριες ωστε να τις υπερασπιζομαι,αλλα με ενοχλει απιστευτα ο κοινωνικος αυτοματισμος

    • seppi avatar
     seppi @ takis 400 12/06/2014 10:28:13

     Δεν παράγουμε, φίλε μου, δεν εξάγουμε , γι αυτό και δεν υπάρχουν τέτοιοι μισθοί στην αγορά μας. το ότι κάποιος σπουδασε, δεν του γεννά αυτόματα 2000 ευρώ μισθό. Γι αυτό και οι υψηλοί μισθοί όποιου "τρουπωσε" στο Δημόσιο ειναι άδικοι και προκλητικοί.

 25. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 08/06/2014 17:14:49

  Σταθερές μηνιαίες απολαβές , έχουν μόνο οι βολεμένοι του δημοσίου . Ολοι οι άλλοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει την άλλη μέρα και πρέπει να τρέξουν γιά να σιτιστούν , αφού δεν σιτίζονται στο Πρυτανείο .

  • takis 400 avatar
   takis 400 @ κοινός νούς 09/06/2014 23:46:22

   βαλε τις ετησιες

 26. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 10/06/2014 08:22:18

  Συμφωνώ με την προτροπή του άρθρου, πλην όμως φοβάμαι ότι στο Δημόσιο υπάρχει η υποχρεωτική απαίτηση τελεσίδικων αποφάσεων.

 27. greg180 avatar
  greg180 10/06/2014 17:28:57

  Σωστή τοποθέτηση, εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί μείωση του Δημοσίου εύκολα αποδείχθηκε ότι γίνεται με τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων-απολυτηρίων, ας συνεχίσει και με το παλιό σκάνδαλο του Δικατσά να δείτε πόσοι Δ/ντάδες με πτυχία Γουαδελούπης θα βρεθούν εκτός αφήνοντας τόπο για νέους..

 28. βικυ avatar
  βικυ 10/06/2014 22:09:20

  Στο ΥΠΟΙΚ και στις ΔΟΥ που ηταν διορισμενες ως καθαριστριες καθαριζαν συνεργεια καθαρισμου ετσι κι αλλιως!!Το ξερετε αυτο κυριε Κρανιδιωτη η "αντε μωρε βολεψτε τις καπου να μην ακουγονται μπας κα μαζεψουμε καμμια ψηφο";

 29. sender avatar
  sender 12/06/2014 13:35:26

  Πέρα από το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων τους,η όλη υπόθεση έχει ξεφύγει και βλάπτει(και αυτή)επικοινωνιακά την κυβέρνηση.Γι'αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και η έκθεση των επιχειρημάτων στην κοινή γνώμη.Που ως επί το πλείστον θεωρεί ανάλγητη την πολιτική αυτή.Αν γίνουν και ''οι ομαδικές απολύσεις''μια μη ενημερωμένη κοινωνία θα κρίνει συναισθηματικά και κατηγορηματικά.Κάπως έτσι ξεπροβάλλει το φάσμα του Σύριζα(στο άμεσο;)μέλλον(;).

 30. my way avatar
  my way 13/06/2014 07:27:54

  Κύριε Κρανιδιώτη, πέραν των όσων σωστών μας παραθέσατε και αφορούν το ηθικό μέρος της πολιτικής, έπρεπε να μπείτε στον κόπο να ερευνήσετε και το οικονομικό μέρος. Αν το κάνατε, θα βρίσκατε αυτό που έψαξα και βρήκα εγώ και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η όλη υπόθεση αφορά 397 καθαρίστριες που έχουν προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ (Υπουργείο, ΔΟΥ, Τελωνεία κλπ) με ειδικό μειωμένο ωράριο και οι αποδοχές τους είναι από €373,00 μέχρι €750,00. Εάν κάνατε ευρέως γνωστά τα παραπάνω, θα περιορίζατε τις ανθρωποφαγικές διαθέσεις ορισμένων.

 31. Τσιλάκος avatar
  Τσιλάκος 18/06/2014 07:38:53

  Μπράβο Φαήλο , η γραφή σου τσακίζει κόκκαλα, αντε να τελειώνουμε με το θέμα γιατί πολύ φοβάμε ότι κάποιοι που τα έχουν στειλώσει έχουν κακό σκοπό στο μυαλό τους και γι΄αυτό διαιωνίζουν το ζήτημα για να βλάπτουν τον Σαμαρά, το λέει και ο λαός άλλωστε ,άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς.

 32. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 25/06/2014 12:54:20

  Αφού τελειώσει πρώτα η ντροπή με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Έ; Έτσι, επειδή η κοινωνία δεν είναι μόνο οι ελάχιστοι απολυμένοι του δημοσίου. Δεκαπέντε καθαρίστριες του πελατειακού κράτους από τη μία, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα από την άλλη. Αλλά ο κύριος Φαήλος νοιάζεται για τις 15, όχι για το 1,5 εκατομμύριο. Μυστήρια ικανότητα αντίληψης του κοινού περί δικαίου αισθήματος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.