«Να κριθεί αντισυνταγματική η αναδρομική μείωση των συντάξεων»
06/02/2014 06:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Να κριθεί αντισυνταγματική η αναδρομική μείωση των συντάξεων»

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των συντάξεων των ένστολων όλων των σωμάτων, δικαστικών, καθηγητών των ΑΕΙ και διευθυντών του ΕΣΥ, σύμφωνα με εισήγηση, ενώπιον της Ολομέλειας, του γενικού Επίτροπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύση Λασκαράτου.

Η πρόταση του κ. Λασκαράτου αναμένεται να γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ΕΣ, καθώς οι δικαστές είναι δέσμιοι της παλαιότερης (από 27 Φεβρουαρίου 2013) γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια αυτή είχε γνωμοδοτήσει επί του τότε νομοσχεδίου για το Μνημόνιο ΙΙΙ και είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι μειώσεις των συντάξεων.

Ο κ. Λασκαράτος επισήμανε ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι αντίθετες

στην Αρχή της Ισότητας ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν,

στην Αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και

στην Αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Με άλλα λόγια δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως είναι αυτή των στρατιωτικών.

Εξάλλου, στις περιπτώσεις των παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα λαμβανόμενα μέτρα (μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, κ.λπ.) να κατανέμονται συνεχώς σε συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών λόγω της φορολογικής ασυνέπειας των οποίων προκαλείται σε μεγάλο βαθμό η δυσμενής οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα μας.

Ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας τόνισε «ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των ενστόλων έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, αφού οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Για τους δικαστικούς λειτουργούς

Αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος τόνισε ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.

Η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με το κ. Λασκαράτο, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.

Οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων των ενστόλων, δικαστών κ.λπ., ενώ παράλληλα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι οι περικοπές υπάγονται στο κύκλο των υποχρεώσεων της χώρας μας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της μέσα στο επόμενο διάστημα.

newsroom naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/02/2014 09:29:06

  Αυτο ειναι που λενε να εχεις και το μαχαιρι και το πεπονι....Αφου ρυθμισαν οι δικαστικοι τα αναδρομικα τους, τωρα ρυθμιζουν και τις συνταξεις τους! Θα τολμησει κανεις να επεμβει σ αυτη τη καταφωρη αδικια που συντελειται εδω και χρονια; Αμαν πια οι δικαστικοι που "Γιαννης κερναει, Γιαννης πινει"......

 2. my way avatar
  my way 06/02/2014 14:59:06

  Δεν ήταν αναμενόμενο; Δεν είναι αναμενόμενη η περαιτέρω έκδοση σωρείας δικαστικών αποφάσεων, από τα Ανώτατα Δικαστήρια, για τους τόσους αντισυνταγματικούς νόμους και για τις τόσες παράνομες και καταχρηστικές διοικητικές πράξεις τον καιρό των μνημονίων;

 3. my way avatar
  my way 06/02/2014 19:28:48

  Test, test, test...

 4. —› —ΠΗΛΕΑΣ avatar
  —› —ΠΗΛΕΑΣ 07/02/2014 02:04:59

  '...δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα...." Οι αρχαίοι έλεγαν το "ου με πείσεις, καν με πείσης" αλλά η εμμονή των δικαστικών στο επιχείρημα ότι, "ότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει απαίτηση" έχει και τα όριά της. Εν προειμένω, τι χρειάζεται ο κος Λασκαράτος για να πεισθεί ότι, αφού, πανθομολογουμένως (πλην ΓΑΠ) "δεν υπάρχει μία", οι περικοπές αποτελούν μονόδρομο; Από που του προκύπτει ότι οι στρατιωτικοί (και οι δικαστικοί, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της αναγνώσεως) έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα; Πως επιτίθεται στον ΙΤ (χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά) καταλογίζοντάς του και τα αίτια της κρίσεως(!) όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι είναι ο ΔΤ που χρεωκόπησε την Ελλάδα, αλλά ο ΙΤ έχει συντριπτικά περισσότερα θύματα εκ της κρίσεως; Αιδώς Αργείοι (δικαστές)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.