13/12/2013 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Υπογράφηκε από τη (διυπουργική) Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα υπεγράφησαν αφενός η «Έγκριση πορισμάτων της έκθεσης αξιολόγησης της εφαρμογής του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό», η οποία αφορά την αξιολόγηση του προϋφιστάμενου Πλαισίου, και αφετέρου η «Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», που αφορά το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Για το θέμα ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Σχετικά με το θέμα ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό έγινε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

σωστά οργανωμένος χώρος για υγιή ανάπτυξη του τουρισμού
σεβασμός στο περιβάλλον
ήπιες μορφές τουριστικών επενδύσεων, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία

Δίνουμε τη χωροταξική κατεύθυνση για να λυθούν προβλήματα που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεν μας αφήνουν να πάμε παρακάτω. Που σημαίνει:

Συγκεκριμένες ζώνες για την τουριστική ανάπτυξη και όχι ασυνάρτητη  και πολλές φορές αυθαίρετη δόμηση καταλυμάτων
Διεύρυνση σε περιοχές που χρειάζεται να πάμε οργανωμένα ώστε να γίνουν προορισμοί απαιτήσεων
Υποδομές που αφήνουν χώρο και περιθώριο και για άλλες χρήσεις, όπως οι αγροτικές για παράδειγμα.

Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό είναι μέρος του συνολικού μας σχεδίου για μια Χωροταξία Προόδου.

Για να μη γερνά η φυσική ομορφιά του τόπου μας, για να μην αδικούνται ολόκληρες περιοχές της Χώρας, για να έχουμε τις επενδύσεις εκείνες που η Ελλάδα επιλέγει και επιθυμεί».

Σχετικά με το θέμα η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε:

«Το Ειδικό Χωροταξικό αποτελεί πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου για τον τουρισμό.
Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα ώστε να δημιουργηθούν σωστές υποδομές, να απαλειφθεί το φαινόμενο της άναρχης τουριστικής  ανάπτυξης και να αναπτυχθεί η  εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ενισχύεται η μετάβαση από ένα μαζικό και μονοθεματικό τουρισμό σε ένα ποιοτικό πολυθεματικό τουρισμό.

Καθορίζονται όροι για έλευση ξένων επενδύσεων και μπαίνουν θεμέλια για να αναπτυχθεί ο Ελληνικός τουρισμός συγκροτημένα, με σχέδιο και κυρίως όραμα.
Το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα με το Χωροταξικό για τον Τουρισμό με την  ΚΥΑ που υπογράψαμε, αποτελεί την πρώτη φάση από την συνεργασία μας με το ΥΠΕΚΑ.
Έχουν να γίνουν πολλά ακόμα.

Το σχέδιο μας για τον τουρισμό εκτείνεται σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει σειρά  παράλληλων  δράσεων  που στοχεύουν σε θέματα υποδομών, ποιότητας, εκπαίδευσης, προβολής. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών ο Ελληνικός τουρισμός θα κατακτήσει πολύ σύντομα τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη».

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα avatar
    Δήμητρα 15/12/2013 19:12:48

    ." ..Καθορίζονται όροι για έλευση ξένων επενδύσεων και μπαίνουν θεμέλια για να αναπτυχθεί ο Ελληνικός τουρισμός συγκροτημένα, με σχέδιο και κυρίως όραμα. ..." .........Το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα με το Χωροταξικό για τον Τουρισμό με την ΚΥΑ που υπογράψαμε, αποτελεί την πρώτη φάση από την συνεργασία μας με το ΥΠΕΚΑ.
    Το άρθρο επίσης αναφέρει: "Έχουν να γίνουν πολλά ακόμα..." δηλ. μεταξύ αυτών θα σταματήσει και η δια βίου χρημ/ση-επιδ/ση & δαν/ση των ίδιων και ίδιων ακόμα και των συγγενών-απογονων φίλων και γνωστών , οι οποίοι όταν ξεκίνησαν από το χωράφι τους οι περισσότεροι και μη έχοντας καμιά επαφή με τον έξω κόσμο (...) , εκτός από εμπειρία "απέκτησαν" εμπειρία στου πελάτη το κεφάλι ...; (Ακόμα κι αν αλλάζουν τα ονόματα παραμένουν οι συγγένειες και τα παρεάκια....). Θα δούμε επιτέλους να δίνονται ευκαιρίες και βοήθεια και σε άλλους που δεν έχουν τα κονέ ή θα συνεχίσει ο αποκλεισμός τους από διάφορα προγράμματα και δανειοδοτήσεις; Δυστυχώς υπάρχουν στεγανά ...και οι ευκαιρίες-βοήθειες δίνονται στοχευμένα για συντήρηση και ενίσχυση όλων αυτών που συντήρησαν και συντηρήθηκαν απ'αυτό το σύστημα ... και όχι εκεί που πραγματικά πρέπει για να δώσουμε την ευκαιρία και το κίνητρο για την αποκέντρωση και δημιουργία νέων επιχ/σεων από ανθρώπους νοικοκυραίους με παιδεία και όραμα και ικανότητες και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί από αυτά τα σκληρά μέτρα και την ανεργία των νέων... Αυτό σημαίνει θέτω βάσεις γι' ανάπτυξη... κι όχι υποστηρίζω τους ίδιους και ίδιους να επεκταθούν και συντηρηθούν(....) αλλά δίνω ευκαιρία και σε άλλους που έχουν ανάγκη και τους στηρίζω να ξεκινήσουν ειδικά αν έχουν θέση έστω και μια μικρή βάση .... Η τακτική που ακολουθείται δεν βοηθάει στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως στην καταπολέμηση παθογενειών .... απλώς ευνοεί κάποιους και αποτελειώνει τους ήδη καταδικασμένους .....Οι οικονομολογοι και όλοι οι υπόλοιποι το γνωρίζουν ....Εμείς απλώς το εισπράττουμε αφού εξαναγκαζόμαστε να συντηρούμε με την φοροληστεία όλους αυτούς τους άξιους και ικανούς και λίγο πονηρούληδες (;) με τελικό στόχο να αποκτήσουν τους κόπους μας; .....
    Αυτός ο αποκλεισμός εκτός από στοχευμένος είναι και άδικος, αν όχι ανήθικος... ....Είναι λυπηρό,, διότι από τα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι οι παθογένειες του συστήματος (" κατάλληλων γνωριμιών" .., στις κατάλληλες θέσεις......) καλά κρατούν..... Αυτά δυστυχώς αφορούν σε όλες τις δομές αυτού του οικοδομήματος που ονομάζεται ας πούμε.... κράτος....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.