06/11/2013 11:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για την Τροικα

Ως έκτακτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου που κλείστηκε για το μεσημέρι και σίγουρα συνδυάζεται με τις πρώτες επαφές με τους τροικανούς που είχαν Στουρνάρας και Βρούτσης. Τα προβλήματα που προέκυψαν στο ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας ήταν ασφαλώς και το θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτωπα είναι πολλά και η τρόικα έχει έρθει να αντιμετωπίσει με αδιαλλαξία ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα. Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και την Παρασκευή πιθανότατα να υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα για το που πάει το πράγμα, όταν θα γίνει η συνάντηση των τροικανών με τον Κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις αλλά και η μεγάλη σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα για όλα τα θέματα.

Εκκρεμεί μια συνάντηση του κ. Τόμσεν και της παρέας του με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μην δεχθεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τους τροικανούς και να πάει σε περαιτέρω πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Βερολίνο και θα έχει να πει αρκετά με την κ. Μέρκελ.

Στα καυτά θέματα όπου παρουσιάζεται διάσταση απόψεων περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Επίσης, φαίνεται να ζητούν λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία ενώ η κυβέρνηση προωθεί το σενάριο του διαχωρισμού των ΕΑΣ, της εκκαθάρισης εν λειτουργία και της διατήρησης σε ζωή της εταιρείας με λιγότερο προσωπικό.

Πρόβλημα υπάρχει και με το ασφαλιστικό και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού με τον κ. Στουρνάρα να επιμένει και χθες ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό αλλά την τρόικα να επιμένει για κενό 2-2,5 δις ευρώ.

Επίσης η τρόικα ζητά επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% καθώς πιστεύει ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ωστόσο, μια νέα αύξηση ή μείωση φόρου είναι και ψυχολογικό θέμα που παίζει μεγάλο ρόλο για την ελληνική κοινωνία.

Ατού της ελληνικής κυβέρνησης τα καλά αποτελέσματα για τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, πάνω στα οποία θα πατήσει για να ζητήσει από τους δανειστές να πάψουν να πιέζουν.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 06/11/2013 15:18:08

    Μα υπάρχει νοήμων νους που να μην καταλαβαίνει ότι είναι ήδη πολιτικά τα κίνητρα των "χαρτογιακάδων"; Πετυχαίνεις αποτελέσματα που υπερβαίνουν τους στόχους και αντί να σου πουν μόνοι τους, χαλάρωσε τα μέτρα για να επιταχύνεις την τάση ανάκαμψης, σου λένε για νέα μέτρα στεγνώματος της αγοράς από ρευστότητα και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες; Μιλάμε για απίστευτη αθλιότητα των δανειστών και δεν έχει πλέον κανένα νόημα να υποχωρούμε όταν αντιμπετωπίζουμε τέτοια στρατηγική. Απλά αντεπίθεση. Όσο και αν ο Σαμαράς θέλει ήπιους τόνους μέχρι να δει που το πάει η τρόικα, θα εκραγεί κάποια στιγμή και μου φαίνεται θα φύγουν με κλωτσιές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.