Νέα βόμβα κατά των μνημονιακών νόμων
24/06/2014 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα βόμβα κατά των μνημονιακών νόμων

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Νέα βόμβα κατά των μνημονιακών νόμων που έγιναν κατόπιν απαιτήσεων της τρόικας, έριξαν οι δικαστές, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση για τους δικαστικούς και τις περικοπές τους. Το ΣτΕ σήμερα ανατρέπει νόμο για τις εργασιακές σχέσεις που επέβαλε η τρόικα από το 2012 και με τον οποίο η κυβέρνηση είχε καταργήσει μονομερώς και αυθαίρετα τη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα στο δικαίωμα της ασθενέστερης πλευράς, που είναι πάντοτε η πλευρά των εργαζομένων, να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Δηλαδή πλέον οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία για να διεκδικήσουν τους μισθούς τους που περικόπτονται

Πλέον οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ξαναμπαίνουν στο τραπέζι, καθώς στην περίπτωση διαφωνίας με τους εργοδότες, τα συνδικάτα θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, προσδοκώντας σε μια ευνοϊκότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Εργατολόγοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει, επίσης, ως ανάχωμα στο «κύμα» των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η ανατροπή επίσης είναι «χαστούκι» κατά της τρόικας και της αυθεντίας των δανειστών που έρχονταν κάθε λίγο και λιγάκι και απαιτούσαν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις με την απειλή της χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 για τους δικαστικούς, με ένα ποσό που θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα κοστίσουν στο δημόσιο 1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΑΣΙΛΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΗΣ 24/06/2014 19:55:29

  EΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΒΡΑΔΥΝΟΥΣ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΔΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ;

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ ΒΑΣΙΛΗΣ 24/06/2014 22:03:09

   Αφού μοχθήσαμε, φορολογηθήκαμε, μας έκαναν μειώσεις, χάςαμε εργαςιακά δικαιώματα, πληρώςαμε εκτακτες ειςφορές, φόρους αλληλεγγύης, μείναμε άνεργοι, δεν βγήκαμε συνταξιούχοι στα 40 ή στα 50 ή στα 60, βγάλαμε πλεόνασμα. Οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, του κράτους που μας φιλοξενεί, μοιράζει το πλεόνασμα στους νόμιμους μερισματούχους. Την υγεία μας να έχουμε να τους εξυπηρετούμε.

 2. Marcelos avatar
  Marcelos 24/06/2014 20:37:13

  Η χώρα όπου κάνουνε απόλυτο κουμάντο οι συντεχνίες και τα συνδικάτα! Καλό θα είναι να μην μεταφραστεί πουθενά στα Αγγλικά αυτή η είδηση γιατί θα τρομάξει ακόμη και ο Κιμ Γιονγκ Ουν...

 3. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 24/06/2014 21:14:03

  "Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία". Άρθρο 22, παρ.2 Σ. Προφανώς ορθή η απόφαση του ΣτΕ, όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/06/2014 01:44:46

  πέρα από αυτά, θέλω να ακούσω για σχέδιο ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΟ, όχι τι θέλουν τα ξένα συμφέροντα και τι θα δώσουν οι εδώ τοποτηρητές τους για να πάρουν την επομενη δόση (τους). δίχως στρατηγικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ σχέδιο (και να μην ξανακούσω "τι θα πουν οι βρυξέλλες" και το δουλικό "μα αυτό θέλι η ευρώπη") όσο ρεσυτό και να δοθει δεν πρόκειται να δούμε εθνική προκοπή. και φυσικά, δουλειά, δουλειά, δουλειά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.