Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος;
29/10/2014 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος;

Με… σκοτσέζικο ντους μοιάζουν οι ανακοινώσεις και διευκρινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τη συνέχιση των ανασκαφών στον τάφο της Αμφίπολης.

Το εκπληκτικής ομορφιάς ψηφιδωτό και η αποκάλυψη του πανέμορφου κεφαλιού της Σφίγγας είχαν δημιουργήσει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για το μεγάλο μυστικό που κρύβει το εντυπωσιακό αυτό μνημείο. Ενώ οι φήμες για την ανακάλυψη σπουδαίου αγάλματος δεν επιβεβαιώθηκαν ήρθαν και οι ανακοινώσεις για να «προσγειώσουν» εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των ανασκαφών.

Κι ενώ χθες είδαμε όλοι για πρώτη φορά βίντεο μέσα από τον τάφο ενώ θαυμάσαμε τα φτερά των Σφιγγών και το σκίτσο που φτιάχτηκε και δείχνει πώς θα είναι τα μοναδικά αυτά αγάλματα μετά την αποκατάστασή τους, οι απαντήσεις της Λ. Μενδώνη έδωσαν νέα τροπή στη συζήτηση. Και νέα τροφή για το τι συμβαίνει πραγματικά με τον τάφο και με τον «ένοικο».

Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος; 21552 photo

Κατ' αρχάς το υπουργείο αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πορτάκι που να οδηγεί σε νέο θάλαμο. «Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση. Συμπερασματικά δεν υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, όπως πολλοί ήλπιζαν. Και το ερώτημα είναι: «Εδώ τελειώνει η ανασκαφή; Αν ναι που βρίσκεται ο νεκρικός θάλαμος; Και αν δεν υπάρχει μήπως τότε δεν είναι τάφος;

Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης η απάντηση που δίνει η κ. Λίνα Μενδώνη στην ερώτηση: «Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;

Η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού απαντά: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα». Αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα δηλαδή, ίσως να υπάρχει οριζόντιος τοίχος σφράγισης του νεκρικού θαλάμου. Επομένως, πλέον ψάχνουν κάτω από αυτό το δάπεδο, μπορεί δηλαδή να υπάρχει υπόγειος νεκρικός θάλαμος ο οποίος σφραγίστηκε με οριζόντιο τοίχο. Η ανασκαφική ομάδα έχει ακόμη πολύ δουλειά, κυρίως να απομακρύνει τα χώματα άνω του ενός μέτρου από το χώρο.

Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος; 21553 photo

Ένα νέο πεδίο συζήτησης ανοίγει η απάντηση της κ. Μενδώνη σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου. Λέει χαρακτηριστικά: «Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».

Πράγματι είναι ένα σπάνιο μνημείο, όμως, θα αιωρείται για πολλά χρόνια το ερώτημα για το ποιος παρήγγειλε αυτόν τον τάφο κι αν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και από ποιους.

Τέλος, η περίπτωση της σύλησης του τάφου ξεκαθαρίζει περισσότερο από ποτέ. Η κ. Μενδώνη και οι αρχαιολόγοι είναι πλέον σίγουροι. Ο τάφος έγινε στόχος τυμβωρύχων και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ανθρώπινη παρέμβαση. Το ερώτημα είναι τι πήραν από τον τάφο; Τι έχουν αφήσει; Εχουν καταστρέψει σημεία του, έχουν βάλει εμπόδια στην ανακάλυψη του νεκρικού θαλάμου;

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος; 21554 photo

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η παρατήρηση ότι πιθανότατα χώματα και τοίχοι σφράγισης τοποθετήθηκαν μετά την κατασκευή του τάφου. «Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη».

Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί έριξαν τα χώματα στο χώρο; Για να προστατέψουν περισσότερο τον τάφο από τους τυμβωρύχους ή μήπως εκείνοι που σύλησαν τον τάφο τον «έχτισαν» καθώς δεν είχαν κάποιο άλλο λόγο να ξαναμπούν;

Τέλος, θα πρέπει να δοθούν και απαντήσεις σχετικά με τα σύμβολα και τα γράμματα που έχουν βρεθεί στον περίβολο του τάφου και τα οποία συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».

Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος; 21555 photo

Τα σημάδια αυτά είχαν απασχολήσει την Αμερικανίδα αρχαιολόγο και ιστορικό Dr Dorothy Lobel King. Συγκεκριμένα σε ανάρτηση της στο προσωπικό της ιστολόγιο έχει αναφερθεί σε μικρές επιγραφές όσο ένα μονόγραμμα και συγκεκριμένα υποστηρίζει πως στον τάφο της Αμφίπολης έχει εντοπιστεί το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ουσία είναι ότι το μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι κρύβεται εκεί.

[photo_5]

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 29/10/2014 07:39:15

  Η απογοήτευση νομίζω ότι εδράζεται κυρίως στο ότι όλο αυτό το τεράστιο ταφικό οικοδόμημα τελικά φαίνεται ότι έχει μόνον τρία δωμάτια/θαλάμους, πολύ "λίγα" για τα μεγαλεπήβολα που φανταζόμασταν με την αχαλίνωτη φαντασία μας (βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Επίσης, στο ότι η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο προχώρησε και δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο μέχρι στιγμής. Άρα, δεν έχουμε και πολλά ακόμη να βρούμε και αφού μέχρι τώρα δεν βρήκαμε κάτι τρομερό, άρα μάλλον τελειώνει άδοξα ο πόθος μας να είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου η έστω κάποιου οικείου του.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Διογένης 29/10/2014 10:53:27

   Διογενη εχουν ακουστει εκπληκτικα σεναρια! Το πιο απλο ειναι οτι 25 μετρα ανασκαφη ειναι δυνατον να περιτριγυριζεται απο μισο στρεμα περιβολο; Το πιο ευφανταστο εχει να κανει με θεωρια που σχετιζεται με καθοδηγουμενη "πολεμικη" των Σκοπιων εναντιον μας.... Παντως το θεμα δεν τελειωνει εδω, εχουμε να δουμε κι αλλα....

   • Naruto avatar
    Naruto @ Ρηνα 29/10/2014 18:08:12

    Ρήνα ειναι όντως περίεργο ,μισό χιλιόμετρο περίβολος για ένα τάφο 25 μέτρα . Μπορεί να ειναι ταφικό συγκρότημα , να υπάρχουν δηλαδή περισσότεροι τάφοι στον υπόλοιπο λόφο και θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα .

 2. sender avatar
  sender 29/10/2014 18:23:45

  Ο,τι θέλει να υπάρχει.Για την περιπέτεια όμως,την ομορφιά και το κλείσιμο του ματιού των αγαπημένων προγόνων μας(εν τω μέσω του συγχρόνου ζόφου,ασχήμιας και αμνησίας),που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε,αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ sender 29/10/2014 20:11:44

   Έτσι είναι και ότι και να βρεθεί καλό θα είναι αλλά ήδη φαίνεται ποιοι έδωσαν τον πολιτισμό στον κόσμο και αυτό μας φθάνει, αρκεί να παλέψουμε κι εμείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα γύρω μας, είτε ατομικά είτε συλλογικά...

 3. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 29/10/2014 23:37:30

  Το δημοσιευθέν στις12/10/2014 παρακάτω σενάριο επιβεβαιώνεται με την πρόοδο των αναςκαφών: "Η κυκλική αποψίλωση του ψηφιδωτού πιθανόν να οφείλεται στην πτώση της άμμου σφράγισης από οπή οροφής που συνέδεε με σιλό άμμου που πιθανόν να υπήρχε, για ταχεία και ασφαλή σφράγιση του τάφου. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα σιλό άμμου σφράγισης πάνω από κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας την φυσική της ρευςτότητας της άμμου πετυχαίνουν ταχεία και ομοιόμορφη σφράγιση των δωματίων του τάφου έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις, στους προστατευτικούς τοίχους. Οι προστατευτικοί τοίχοι, που "χτίζονταν" πολύ γρήγορα αν οι μαρμάρινοι όγκοι τους ήταν τοποθετημένοι δίπλα στους κανονικούς τοίχους κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να υπάρχει καλαισθησία και να μεταφέρονται, δρούσαν ως προστατευτικά στοιχεία των αγαλμάτων και των θυρών, αλλά και ως εξισορροπιστές πίεσης από την άμμο σφράγισης. Η τεχνική με την ταυτόχρονη ροή της άμμου πρέπει να ήταν γνωστή από την χρησιμοποίησή της στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν με λίγο προςωπικό, γρήγορα και με ασφάλεια να σφραγίσουν έναν σημαντικότατο ταφικό μνημείο σε περίπτωση ανάγκης. Βέβαια από την πτώση της άμμου θα υπήρχαν αναπόφευκτα κάποιες απώλειες, είτε από την ορμή κρούσης της άμμου με το δάπεδο (που εκτινάςει τις ψηφίδες) είτε με την εκτίναξη ποσοτ ήτων άμμου που μπορεί να δημιουργήσει αλλοιώσεις ή καταςτροφές μικρής έκτασης στο γύρω χώρο. Πιθανόν οι καταστροφές στα πρόσωπα των καρυατίδων να οφείλονται στην κάκωση από εκτινάξεις άμμου. Η μαρμάρινη πόρτα, αν δεν είχε προστατευτικό τοίχο, πιθανόν δεν άντεξε λόγω ανισότητας των πιέσεων εκατέροθεν."

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΓΓΣ 30/10/2014 14:35:32

   Είχα διαβάσει με ενδιαφέρον τότε το σχόλιο σου αυτό. Ωστόσο, η θεωρία αυτή πάσχει σε ένα σημείο: Όπως έγραψε και άλλος σχολιαστής προχτές, η πλήρωση των θαλάμων με χώματα φαίνεται ότι έγινε μετά την σύληση. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το σπασμένο κεφάλι της μια σφιγγός βρέθηκε στον μέσα-μέσα θάλαμο. Και οι τοίχοι σφραγίσματος επομένως, τότε φτιάχτηκαν. Να φτιάχτηκαν μετά την σύληση όμως τα σιλό που λές, δεν στέκει ως υπόθεση - γιατί ήδη είχε μπαζωθεί η υπερκείμενη τούμπα (το βουναλάκι), από πάνω. Και να προϋπήρχαν πάλι δεν στέκει - γιατί, άν τα είχαν φτιάξει εξαρχής για να γεμίσουν τους θαλάμους με χώματα, ποιός ο λόγος να περιμένουν για να το κάνουν ΜΕΤΑ την σύληση;

   • ΓΓΣ avatar
    ΓΓΣ @ ΚΜ 30/10/2014 16:08:49

    Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη σφράγισης του τάφου, πιθανόν μετά την ήττα στις Κυνός Κεφαλές (197π.Χ.) εδόθη η εντολή για σφράγιση του Τάφου. Αφού πήραν τα φτερά και τα κεφάλια των Σφιγγών στα ενδότερα τμήματα για να τα προστατεύσουν και να " φαίνεται" ο Τάφος συλημένος, έκτισαν τους τοίχους σφράγισης και εξισορρόπισης των πιέσεων και ενεργοποίησαν την ροή της άμμου απο τα σιλό. Η θραύση της πόρτας και των φτερών προήλθε από την δύναμη εκτίναξης της άμμου. Το Μνημείο ΔΕΝ είναι συλημένο. Υπομονή! Θα βρεθεί και η άλλη κεφαλή της Σφίγγας και η υπόγεια διαδρομή.

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/10/2014 14:44:32

  O τάφος είναι πολύ σημαντικός από μόνος του. Μακάρι να βρούμε έναν επιφανή νεκρό σε χρυσή λάρνακα. Αλλά ακόμη κι αν δεν βρούμε, θα έχουμε αυτό το υπέροχο αρχαίο οικοδόμημα. Σίγουρα η ελληνική γη έχει και άλλα μυστικά να αποκαλύψει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.