Μητροπολίτης Σεραφείμ κατά Χόκινγκ: Εχει σύγχυση, είναι συμπλεγματικός λόγω της σωματικής δυστυχίας!
04/10/2014 12:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητροπολίτης Σεραφείμ κατά Χόκινγκ: Εχει σύγχυση, είναι συμπλεγματικός λόγω της σωματικής δυστυχίας!

Ισως δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά αυτό που έκανε ο γνωστός για τις... αιρετικές αλλά άκρως συντηρητικές απόψεις του Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. Ο μητροπολίτης σε επιστολή του επιτίθεται με απίστευτους χαρακτηρισμούς κατά του σπουδαίου καθηγητή Μαθηματικών, Στίβεν Χόκινγκ και του «απαντά» για τις απόψεις που έχει σχετικά με αν υπάρχει θεός ή όχι.

Πρόσφατα ο Χόκινγς, γνωστός και για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει αλλά που ποτέ δεν τον εμπόδισαν να γίνει ένας κορυφαίος επιστήμονας, είχε πει ότι βάσει των θεωριών του Ο Σεραφείμ επιχειρεί να απαντήσει στις επιστημονικές θεωρίες Χόκινγκ αλλά προκαλεί με το να χρησιμοποιεί την παραπληγία του επιστήμονα: «Με αφορμή τον συνεχιζόμενο θόρυβο που έχει προκαλέσει διεθνώς η κυκλοφόρησις του τελευταίου βιβλίου του παραπληγικού Βρετανού αστροφυσικού Stephen Hawking...», σημειώνει στην αρχή της ανακοίνωσής του ο κ. Σεραφείμ, ο οποίος στη συνέχεια αφιερώνει ολόκληρη παράγραφο στο πρόβλημα της υγείας του κ. Χόκινγκ.

«Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν διά την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν διά την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του...», υποστηρίζει ο Ιεράρχης.

Η απίστευτη επιστολή του Σεραφείμ καταλήγει μάλιστα: «το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του»!

Ο Στήβεν Χόκινγκ είχε πει πρόσφατα: «Ήταν φυσικό να πιστεύουμε στο Θεό για όσον καιρό δεν είχαμε αναπτύξει τις επιστήμες», εξηγεί στο σχετικό video.

«Όταν έγραφα στο Χρονικό του Χρόνου πως επιτυγχάνοντας μια ενοποιημένη θεωρία των φυσικών νόμων, οι επιστήμονες θα μπουν στο μυαλό του Θεού, εννοούσα πως θα γνωρίσουν όλα όσα θα γνώριζε και ο Θεός, αν υπήρχε. Όμως κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Είμαι άθεος», επεσήμανε.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 04/10/2014 13:20:33

  Σεβασμός στην σωματική μειονεξία ή αναπηρία του συνανθρώπου μας,χριστιανού, ή όποιου άλλου θρησκεύματος,ή άθεου. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς στη θέση του καθηγητή... Βέβαια όταν κι εκείνος λέει ότι δεν υπάρχει Θεός την προσωπική του γνώμη εκφράζει και μάλιστα χωρίς να την τεκμηριώνει.Σεβαστή,αλλά δεν είναι θέσφατο. Πέρα όμως απ' αυτά,ο Μητροπολίτης εκφράζει κι εκείνος προσωπική του άποψη,όχι ολόκληρη την Εκκλησία,ούτε φταίει η θρησκεία μας για τις απόψεις του...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Κυθήριος 04/10/2014 15:46:18

   Οι ανάπηροι πρέπει να έχουν τον σεβασμό ακι την βοήθειά μας. Αλλά Έχει δίκιο ο Σεραφείμ ότι συχνά η αναπηρία φέρνει ψυχολογικά προβλήματα. Έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα κι αυτό είναι κατι αυτονόητο. Δεν κάνεις λοιπόν καλά να απολογείσαι για τον μητροπολίτη. Έχω δει ολόκληρες οικογένειες να αναπτύσσουν ψυχολογικές άμυνες ακόμη και για μία μικρή σωματική μειονεξία ενός μόνο μέλους της. Σε κάθε περίπτωση ο κάθε άνθρωπος εκφράζει την ψυχοσωματική του κατάσταση. Ο ωραίος, νέος, δυνατός νιώθει αυτοπεποίθηση. Ο άσχημος συνήθως λιγότερη. Οι γέροι είναι "σόφρωνες" όχι διότι έγιναν σοφοί με τα χρόνια αλλά γιατί σε σωματικό επίπεδο πρέπει να προσέχουν το κάθε τους βήμα. Αυτό τους στερεί ενθουσιασμό, ορμή, αυθορμητισμό. Δεν κάνουν ας πούμε μία ξαφνική εκδρομή. Σκέφτονται τα φάρμακά τους και αν υπάρχει νοσοκομείο κοντά. Πάρε όλα αυτά και πολλαπλασίασέ τα επι 1000 κι έχεις την τραγική κατάσταση του χόκινς. Έχει όλα τα δίκια να είναι πικαρισμένος. Είναι τραγικό όταν η σωματική κατάσταση είναι τόσο άσχημη αλλά το μυαλό εξακολουθεί να δουλεύει και να αντιλαμβάνεται. Μακάρι να μην βρεθεί κανείς στην θέση του.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 04/10/2014 19:39:44

    Μαζί σου,συμφωνώ απολύτως με όλα όσα λές! Πρόθεσή μου ήταν κυρίως να επισημάνω την κριτική που γίνεται κατά προσωπικών απόψεων που κάθε εκπρόσωπος της Εκκλησίας ή απλός χριστιανός εκφράζει και ότι για την κάθε προσωπική άποψη δεν είναι σωστό να κατηγορείται και να στοχοποιείται ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας,ή αυτή ως θεσμός. Γιατί δυστυχώς έτσι γίνεται και αυτό θα γίνει και τώρα με τον Σεραφείμ,είτε συμφωνούμε μαζί του είτε όχι. Φαντάσου να λέγαμε το αντίστοιχο: αφού ο Χώκινς είπε ότι είναι άθεος,όλοι οι επιστήμονες είναι άθεοι..Δεν είναι όμως έτσι και δεν είναι σωστό να τους ισοπεδώνουμε όλους...

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Κυθήριος 06/10/2014 13:28:11

   "Βέβαια όταν κι εκείνος λέει ότι δεν υπάρχει Θεός την προσωπική του γνώμη εκφράζει και μάλιστα χωρίς να την τεκμηριώνει" Φοβερή άποψη. Αντί να ζητάς από αυτό που πιστεύει στο Θεό να το τεκμηριώσει ζητάς απ' αυτόν που δεν πιστεύει. Μα τεκμηριώσει τί δηλαδή ?

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Ηλίας 06/10/2014 15:02:10

    Να τεκμηριώσει το πώς δημιουργήθηκαν όλα χωρίς την πρόνοια ενός ανώτερου όντος.

   • Ανεξάρτητος avatar
    Ανεξάρτητος @ Ηλίας 09/10/2014 06:45:21

    Πες μας εσύ πως δημιουργήθηκαν όλα.

 2. Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ avatar
  Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ 04/10/2014 13:52:48

  Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο από κορυφαίο ηγέτη των Χριστιανοταλιμπάν. Ο ε

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/10/2014 17:32:53

  Προσέβαλε έναν προικισμένο αλλά άτυχο συνάνθρωπο. Ξέρει τι θα πει Χριστιανική αγάπη; Αυτοί οι της "ελληνορθόδοξης" σαρίας (της δήθεν Ελληνικής και δήθεν Ορθόδοξης), είναι καθαροί νεοπαγανιστές: σε λίγο θα προτείνουν και Καιάδα για τους άτυχους συνανθρώπους μας.

  • Naruto avatar
   Naruto @ Uncle Stgm 04/10/2014 20:00:10

   Τώρα και εσύ προσπαθείς να τους ξεπεράσεις όλους σε ακραίες απόψεις .

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 04/10/2014 20:36:40

   Ευτυχώς που εσύ δεν είσαι σαν αυτούς τους τελώνες...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Uncle Stgm 05/10/2014 01:42:20

   Δεν νομίζω ότι προσέβαλε κανέναν. Αυτό που επισήμανε είναι ότι η κατάστασή του Χόκινς έχει προφανές και έντονο αντίκτυπο στις θεωρίες του για την ζωή και τον θεό. Μπορείς να αγαπάς τον αλκοολικό αλλά οφείλεις να διακρίνεις πότε μιλάει το αλκοόλ κι όχι η πραγματική φύση του ανθρώπου. Μπορείς να αγαπάς τον ανάπηρο αλλά να αντιτίθεσαι σε πεσιμιστικές ή μηδενιστικές θέσεις στις οποίες ίσως να τον ωθεί η κατάστασή του. Αυτά τα δύο, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 04/10/2014 18:46:15

  Απονιά! Έγκλημα καθοσιώσεως για κάθε ένα που θέλει να λέγεται, πόσο μάλλον να είναι, χριστιανός. Το εκατοντάκις εξαμαρτείν...-η λίστα των ατοπημάτων του συγκεκριμένου κληρικού δεν έχει τέλος!

 5. Naruto avatar
  Naruto 04/10/2014 20:16:54

  Πάντως με τέτοια πάθηση δεν μπορείς να μείνεις ψυχολογικά ανεπηρέαστος και να μην ξεχνάμε η σκλήρυνση κατα πλάκας απο την οποία πάσχει είναι νοσος του εγκεφάλου . Ακόμα και οι θέσεις του στην θεωρητική φυσική που διατύπωσε τελευταία έχουν αμφισβητηθεί έντονα απο συναδέλφους του .

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Naruto 04/10/2014 20:35:00

   Νομίζω φίλε Naruto,ότι δεν πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας,αλλιώς τόσα χρόνια θα είχε πεθάνει και σαφώς θα είχε επηρεαστεί η εγκεφαλική του λειτουργία πρίν. Η πάθησή του είναι πιό σπάνια και λέγεται όπως διαβάζουμε,αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, που τον έχει αφήσει παράλυτο.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Κυθήριος 04/10/2014 21:16:56

    Σωστά δεν είναι ακριβώς το ίδιο αν και ανήκει στη οικογένεια των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως και η πολλαπλή σκληρυνση .Ολες αυτές οι παθήσεις ειναι γνωστές ως απομυελινωτικές .

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος 04/10/2014 23:49:34

    @Κυθήριος Ο Ιατρός-Νευρολόγος ο οποίος θ’ ανακαλύψει τα Αίτια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, θα βραβευθεί με το Βραβείο Nobel Ιατρικής. Τόμοι επί τόμων οι βιβλιογραφίες και παρόλα αυτά, Μυστήριο άλυτο η ασθένεια αυτή, η οποία δείχνει να προτιμά και να προσβάλει τα νέα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, στη πιό παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Οι νευροχειρουργοί μάλιστα στην Αμερική, συνιστούν να παρακολουθούνται οι πτώσεις των παιδιών από τη νηπιακή τους ηλικία. Και εφόσον οι πτώσεις τους αυτές είναι συχνές όπως και η αστάθεια των χεριών τους (πέφτουν τα πιάτα, τα ποτήρια, «χάνεται» η μπάλα στα παιχνίδια..), γεγονότα φαινομενικά δικαιολογημένα, οι γονείς συνιστάται να απευθύνονται σε νευρολόγους με εξειδίκευση στην ασθένεια αυτή. Στη πατρίδα μας, το Εθνικό Καποδιστριακό Αιγινήτειο Νοσοκομείο είναι πρώτο μεταξύ ίσων με τις αντίστοιχες Νευρολογικές Κλινικές του εξωτερικού.

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/10/2014 20:21:33

  Αν και αθεος ζει στην ευσπλαχνια του Θεου! Ας σκεφτουμε μονο αν αυτο το υπεροχο μυαλο κατοικουσε σε ενα υπεροχο σωμα. Το αποτελεσμα θα ηταν μια ατελειωτη επαρση. Τα επιγεια χρονια του θα τελειωσουν γρηγορα και μαζι και οι πονοι του. Εκει που θα παει ομως θα εχει ενα τεραστιο ελαφρυντικο ακριβως λογω αυτης του της σωματικης καταστασης, για οσους κατανοουν τα λεγομενα μου....Κι ας μην το κατανοει ο ιδιος.

  • alex avatar
   alex @ Ρηνα 06/10/2014 00:21:29

   Πού θα "πάει" μωρέ; Έχετε πιστέψει ό,τι έγραφαν Εβραίοι βοσκοί 2.500 χρόνια πριν, σαν τα πρόβατα. Ωραίο το παραμυθάκι αλλά ξυπνήστε επιτέλους!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ alex 06/10/2014 02:24:00

    Ελπίζω όταν ξυπνήσω, να μην ξυπνήσω ημιμαθής χλαμυδοφόρος κάγκουρας.
    ΥΓ: Εσένα άραγε το πρόβλημά σου είναι ότι ήταν Εβραίοι ή ότι ήταν βοσκοί;

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ ΚΜ 08/10/2014 11:08:18

     Το πρόβλημα είναι η έλειψη κριτικής σκέψης από την πλειοψηφία του κόσμου, όπως εσύ δηλαδή.

 7. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/10/2014 20:35:39

  Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ έχει κάνει πολύ περισσότερα για τους αναπήρους από όλους μας. Και επειδή έχει σταθεί δίπλα τους, γνωρίζει πολύ καλά πόσο η αναπηρία μπορεί να τους επηρεάσει δυσμενώς και στην ψυχολογία τους. Από εκεί και πέρα, φοβάμαι ότι ενδεχομένως να υπήρξε μια ατυχής παρανόηση. Διότι μπορεί ο μεν Στήβεν Χώκινγκ να μην πιστεύει στον Θεό αλλά δεν ξέρω κιόλας να είναι και προβοκάτορας. Ενδέχεται λοιπόν να έφτασαν στα αυτιά του Μητροπολίτη δηλώσεις του γνωστού αρχι-τρολ, ταλεμπάν της αθεϊας και τσαρλατάνου, Ρίτσαρντ Χώκινς (παραπλήσιο επίθετο) και να τις απέδωσε εσφαλμένα στον (πολύ γνωστότερο) φυσικό.

  • Naruto avatar
   Naruto @ ΚΜ 04/10/2014 22:38:07

   Richard Dawkins λέγεται αυτός που αναφέρεις και τον περιγράφεις σωστά .

 8. Outis avatar
  Outis 04/10/2014 21:07:48

  Το argumentum ad hominem του μητροπολίτου δεν βλέπω να επισημαίνει κάποιος σχολιαστής. Δηλαδή, αν κατά τον κ. Σεραφείμ η αθεΐα του Χόκινγκ είναι αποτέλεσμα της παθησής του, πόθεν πηγάζει η αθεΐα του Dawkins, του Harris, του Dennett (για να αναμφέρω μερικούς διάσημους) αλλά και όλων των άλλων άθεων, επιστημόνων και μη, που χαίρουν άκρας υγείας και δεν έχουν κάποια ΣΩΜΑΤΙΚΗ αναπηρία ή που δεν είναι ολιγότερον υγιείς από τον κ. Σεραφείμ;

  • Γιαγιά avatar
   Γιαγιά @ Outis 04/10/2014 21:35:59

   Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος τυγχάνει να βασανίζεται από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Δεν γενίκευσε για όλους όσοι δηλώνουν άθεοι. Δεν οδηγούνται όλοι στο ίδιο λάθος, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία και βαδίζοντας ακριβώς στον ίδιο δρόμο.

   • Outis avatar
    Outis @ Γιαγιά 04/10/2014 22:38:41

    Δηλαδή, μας λέτε, ερμηνεύοντας προφανώς τον μητροπολίτη, ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας κατέληξε στο λάθος της αθεΐας λόγω της πάθησής του, ενώ άλλοι, μπορεί να καταλήξουν στο ίδιο λάθος για άλλους λόγους. Δεν σας απασχολεί ότι ήδη έχετε πάρει θέση και χαρακτηρίζετε την αθεΐα "λάθος"; Έχετε αποδείξει κάτι (εσείς ή και ο κ. μητροπολίτης) και δεν το ξέρουμε; Ακόμα και η αιχμή του δόρατος των σύγχρονων αθεΐστών, ο Dawkins, δεν δηλώνει 100% βέβαιος, αλλά με βάση την δική του κλίμακα (1-6, όπου 1= ολοκληρωτικά πιστός και 6=ολοκληρωτικά άθεος) δηλώνει κάπου μεταξύ 5-6, αφήνοντας περιθώριο στην περίπτωση που υπάρξουν νεώτερα δεδομένα. Αλλά, βεβαίως, αυτός είναι επιστήμονας και ξεκινώντας από την υπόθεση "υπάρχει Θεός" (50%) και "δεν υπάρχει Θεός" (επίσης, 50%) καταλήγει στην στάση που προανέφερα, διότι αυτά τα δεδομένα, ενδείξεις και αποδείξεις έχει και αφήνει κάποιο, ελάχιστο είναι αλήθεια, περιθώριο. Ενώ εσείς... Και για να παραδοξολογήσω: Ισχυρότατη ένδειξη της μη υπάρξης Θεού για μένα αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η ύπαρξη του εν λόγω "αγίου"...

    • Γιαγιά avatar
     Γιαγιά @ Outis 04/10/2014 23:37:01

     O Mητροπολίτης, δεν μπορεί παρά να θεωρεί την αθεϊα λάθος. Αν πίστευε κάτι διαφορετικό, δεν θα έπρεπε και δεν θα εδικαιούτο να είναι Μητροπολίτης. Η πίστη δεν έχει 50%. Δεν είναι ..περίπου. Ή πιστεύεις ή όχι. Παρ΄όλα αυτά, δικαίωμα του καθενός είναι να αυτοκοροϊδεύεται οτι ...ψηλώνει αν αντιπαραθέσει την πεπερασμένη του λογική στο Θεϊκό. Επίσης δικαίωμά του είναι να φανατίζεται κατά κάποιας θρησκείας, όταν δεν συμφωνεί με το ...πνεύμα ενός λειτουργού της. Ο Θεός όμως, είναι άλλη Ιστορία και αν κοιτάξει με ταπεινότητα καθένας γύρω του, θα τον νιώσει σε όλα και παντού. Εκεί είναι η ουσία. όλα τα άλλα, χάσιμο χρόνου.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Outis 04/10/2014 23:46:54

     Στρεψοδικείς. Η ύπαρξη (ή μη) του Θεού δεν αποδεικνύεται. Και μάλιστα, το ότι δεν αποδεικνύεται, αποδεικνύεται. Άρα, κακώς απαιτείς «απόδειξη» ως προϋπόθεση για να χορηγήσεις εσύ, η ανωτάτη αρχή (χλευάζω φυσικά), στην Γιαγιά, το δικαίωμα να την χαρακτηρίζει λάθος. Βάσει της ορθόδοξης Πίστης, εξ ορισμού είναι λάθος η αθεΐα και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε περισσότερο με τις σοφιστείες σου. Εσύ, λέγε πάντως ελεύθερα ότι δεν είναι λάθος - εμείς δεν σου αμφισβητούμε το σχετικό δικαίωμα, όπως εσύ αμφισβητείς το δικό μας. Ο δε παπατζής Ντώκινς (και όχι Χώκινς, όπως έγραψα παραπάνω) δεν με ενδιαφέρει ότι δηλώνει «6 στα 10» γιατί τσιρίζει και τρολάρει σαν «11 στα 10».

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 05/10/2014 02:19:05

      Σωστός ΚΜ. Η επιχειρηματολογία του Ιμμάνουελ Κάντ. Η γνώση και η εμπειρία δεν μπορούν να τεκμηριωσουν ούτε την ύπαρξη, ούτε την μη ύπαρξη. Ο Θεός ή ο μη Θεός δεν είναι θεωρητικά αποδείξιμη πρόταση. Δεν είναι ζήτημα "γνώσης": στην περίπτωση αυτή (και κάθε άλλη που κάτι δεν είναι αποδείξιμο), αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι γνώση, στην πραγματικοτητα είναι πίστη. Είναι όμως "λειτουργικά απαραίτητος": δηλαδή "χρειάζεται" για να έχει νόημα αυτό που είμαστε και αυτό που είναι ο κόσμος. Να το πώ απλά: είτε κανείς ξεκινά από μια αφετηρία που υποθέτει ότι υπάρχει Θεός (είναι πίστη, όχι γνώση), είτε από την αντίθετη (πάλι πίστη είναι), ο άνθρωπος πρέπει να πράττει, να πορεύεται στη ζωή του, σαν να υπάρχει Θεός. "Γιατί άν δεν υπάρχει, τότε όλα επιτρέπονται" (Ντοστογιέφσκι), οπότε ...αλίμονο μας, το παιχνίδι είναι χαμένο εξ αρχής για τον άνθρωπο. Απλά, τον Θεό τον χρειαζόμαστε.

     • cynthia avatar
      cynthia @ Uncle Stgm 05/10/2014 10:43:17

      Πολύ μεγάλη συζήτηση κ με φιλοσοφικές προεκτάσεις , αλλά δεν είναι το σημείο αιχμής αυτής της ανάρτησης . Το να ερμηνεύεις τον ψυχισμό και τις απόψεις ενός ανθρώπου με κριτήριο την σωματική του εμφάνιση και να προβαίνεις σε συμπεράςματα επιδεικνύοντας στο τέλος μιά υποκριτική μεγαθυμία ενώ στην ουσία τον ακυρώσεις κ τον προσβάλεις , είναι αυτό που κυριαρχεί στην ανάρτηση .

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ cynthia 05/10/2014 14:50:23

      Ο Πειραιώς είναι πολλές φορές λίγο ακραίος στις τοποθετήσεις του, αλλά επί της ουσίας πάντα ειλικρινής και σωστός. Όσο και να ενοχλεί, είναι όφελος για τον Ελληνισμό να μιλάει ελεύθερα, μην υπολογίζοντας τις αντιδράσεις.

     • cynthia avatar
      cynthia @ Uncle Stgm 05/10/2014 10:44:13

      Πολύ μεγάλη συζήτηση κ με φιλοσοφικές προεκτάσεις , αλλά δεν είναι το σημείο αιχμής αυτής της ανάρτησης . Το να ερμηνεύεις τον ψυχισμό και τις απόψεις ενός ανθρώπου με κριτήριο την σωματική του εμφάνιση και να προβαίνεις σε συμπεράςματα επιδεικνύοντας στο τέλος μιά υποκριτική μεγαθυμία ενώ στην ουσία τον ακυρώσεις κ τον προσβάλεις , είναι αυτό που κυριαρχεί στην ανάρτηση .

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ Uncle Stgm 05/10/2014 11:30:15

      Θείε πολύ καλή η επιχειρηματολογία σου. Ταυτίζεται άλλωστε με εκείνη των σοβαρών επιστημόνων αθειστών οι οποίοι δεν λένε οτι δεν υπάρχει Θεός επειδή δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, αλλά αντιθέτως λένε οτι δεν μπορουμε καν να αποδείξουμε ούτε οτι ο θεός δεν υπάρχει αλλά ούτε οτι υπάρχει. Αρα ο θεός δεν αφορά την επιστήμη. Ειναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου.Oπως π.χ. και η ικανότητά του να εκτιμά την τέχνη. Ξέρω πολλούς ανθρώπους για τους οποίους ο Παρθενώνας είναι απλά ενα ερείπιο απο γκρεμισμένες παληές πέτρες. Δικαίωμά τους. Αυτοί χάνουν... Πολύ σωστά λοιπόν καταλήγεις: Απλά, τον Θεό τον χρειαζόμαστε. Eκείνο που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε και μας κάνει ζημιά, είναι οι επι γής δήθεν "πιστοποιημένοι" αντιπρόσωποί του τύπου Σεραφείμ, με τις χρυσες καδένες και τα χαιμαλιά και την αμορφωσιά τους που μας ξεφτιλίζει διεθνώς. Να μην πω και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και με κόψει ο Φάκτωρ...

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 05/10/2014 11:48:02

      Όπως θάλεγε και ο Κίρκεγκωρ, πίστη είναι η αγωνία του ανθρώπου να ΜΗΝ υπάρχει. Αλλά εν τέλει, αυτό το ερώτημα δεν υφίσταται. Άλλο γνώση και άλλο πίστη. Η γνώση έχει όρια. Ο ά νθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει τον κόσμο που αντιλαμβάνεται ως τέτοιο. Δεν μπορεί να γνωρίσει το αυτό καθεαυτό καθώς μετέχει του κόσμου. Και ποιού κόσμου τάχα. Ενός; Πολλών; Ποιος ξέρει. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο σχετικό διήγημα ενός σπουδαίου διηγηματογράφου, του Γιενς Πέτερ Γιάκομπσεν (Δανός κι αυτός!) με τίτλο Η πανούκλα στο Μπέργκαμο. http://feltor.wordpress.com/2013/05/03/45-7/ Για εκείνους, πάντως, που ορκίζονται στο όνομά του Του, μου έρχονται στο νου εκείνοι οι στίχοι του Βάρναλη (άθεος κι αυτός βέβαια) από τους Πόνους της Παναγιάς Κι αν κάποτε τὰ φρένα σου μ᾿ αλήθεια, φως της αστραπής,
      χτυπήσει ο Κύρης τ᾿ ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις!
      Θεριὰ οι ανθρώποι, δὲ μπορούν το φως να το σηκώσουν!
      Δεν ειν᾿ αλήθεια πιο χρυσὴ σαν την αλήθεια της σιωπής.
      Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/10/2014 16:12:14

      Έτσι ακριβώς είναι Γιάννη: Άλλο γνώση, άλλο πίστη. Γνωστό από τα χρόνια του Κάντ, πιο σαφές από τα χρόνια του νεαρού Χέγκελ, πριν το 1800, τότε που μοιράζονταν ως συγκάτοικοι το ίδιο φοιτητικό δωμάτιο στο Τύμπιγκεν, μαζί με τον Χαίλντερλιν και τον Σέλλινγκ. Το ξέχασε όμως μετά, τόσο η θετικιστική επιστήμη και η θετικιστική θεολογία. Ο απόλυτος τρόπος, συχνά βάρβαρος, που διεξάγεται αυτός ο "διάλογος", δείγμα του οποίου είναι η αντιχριστιανική δράση των μεταμοντέρνων "χριστιανών" και των κοινωνικών δαρβινιστών αθέων, από αυτό ακριβώς πηγάζει: "Ο θετικισμός και ο επιστημονισμός είναι η απάρνηση του στοχασμού" (Χάμπερμας). Οι μέν θελουν έναν χρήσιμο "άγριο θεό" που θα ικανοποιεί την ακόρεστη βουλιμία τους για δύναμη, οι δε θέλουν να σώσουν τον αποτυχημένο εργαλειακό (μη)-ορθολογισμό τους απο τις τύψεις της αποτυχίας: Και το Άουσβιτς και η κλιματική αλλαγή, και οι ανορθολογικές ολοκληρωτικές τάσεις στο σημερινό κόσμο, και πάρα πολλά άλλα, είναι εδώ. Και δείχνουν ότι το εγχείρημα της αυτο-σωτηρίας του ανθρώπου έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο κοινωνικός ψυχαναλυτής πριν την ψυχανάλυση Ντοστογιέφσκι, "το είχε πιάσει" έγκαιρα.

    • ΆλυτηΕξίσωση avatar
     ΆλυτηΕξίσωση @ Outis 05/10/2014 00:14:07

     Μπορώ να αποδείξω τον Θεό στατιστικά. Ας πάρουμε το ανθρώπινο σώμα: Η πιθανότητα να έχουν γίνει όλες αυτές οι οργανικές λειτουργίες στην τύχη, είναι στατιστικά μηδενική. George Horace Gallup, 1901-1984, Αμερικανός, ο πατριάρχης των Δημοσκοπήσεων Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα
     έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια
     Κι η ερημιά πολλή, που να χωρά ο Θεός. Οδυσσέας Ελύτης

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΆλυτηΕξίσωση 06/10/2014 12:16:13

      Μπορεί να ήταν πατριάρχης των δημοσκοπήσεων, στη βιολογία όμως ήταν σκράπας. Το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής διαδικασίας trial and error, δεν το λες και "τυχαίο"...

     • ΆλυτηΕξίσωση avatar
      ΆλυτηΕξίσωση @ βαγγέλας 06/10/2014 13:09:58

      1) «Είναι μια αρχαία παράδοση, που παντού έχει μεταφερθεί απ' τους πατέρες στα παιδιά, ότι όλα πηγάζουν απ' τον Θεό και ότι όλα έγιναν απ' αυτόν για μας.»
      Αριστοτέλης 2) Τις ασπίδες του ο σόφρων, δεν τις παραπετά στην άκρη εν ώρα πολέμου, μόνο και μόνο γιατί διαπίστωσε επάνω τους μιά....γρατσουνιά. 3) Η λογική είναι πεπερασμένη. Η Βιολογία είναι επιστήμη. Ο ουρανός, η θάλασσα, ο αέρας, πάντοτε θα μιλούν πιο πειστικά....

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΆλυτηΕξίσωση 06/10/2014 17:32:22

      φιλόλογος;

     • ΆλυτηΕξίσωση avatar
      ΆλυτηΕξίσωση @ ΆλυτηΕξίσωση 07/10/2014 11:34:18

      Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, για την σχέση μεταξύ...επιστήμης και πίστης στον Θεό. Διαβάστε με προσοχή τον διάλογο και εξάγετε ο καθένας τα συμπεράσματά του!
      Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
      Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
      Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;
      Φοιτ.: Φυσικά.
      Καθ.: Είναι ο......
      Θεός παντοδύναμος;
      Φοιτ.: Ναι
      Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
      Φοιτ.: ..
      Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
      Φοιτ.: Ναι.
      Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;
      Φοιτ.: Όχι.
      Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;
      Φοιτ.: ο.. .. Θεός..
      Καθ.: Σωστά.. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;
      Φοιτ.: Ναι.
      Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
      Φοιτ.: Ναι.
      Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
      Φοιτ.: ...
      Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
      Φοιτ.: Μάλιστα.
      Καθ..: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;
      Φοιτ.: ...
      Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
      Φοιτ.: Όχι, κύριε.
      Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;
      Φοιτ..: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
      Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
      Φοιτ.: Ναι.
      Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
      Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
      Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
      Φοιτ: Κύριε καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
      Καθ.: Ναι.
      Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
      Καθ.: Ναι.
      Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της. Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...
      Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
      Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;
      Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως.. Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
      Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ μου;
      Φοιτ.: Κύριε, θέλω να καταλήξω ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική...
      Καθ..: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;
      Φοιτ.: Κύριε καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε καθηγητά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου κάτι, κύριε καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
      Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.
      Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
      Καθ.: ..
      Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
      Καθ.: ..
      Φοιτ.(προς την τάξη): Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του κ.καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του κ.καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
      Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.
      Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε.. Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.. Το όνομα του νεαρού φοιτητή ήταν …Άλμπερτ Αινστάιν! http://www.newsbomb.gr/blogs/story/220833/sygklonistikos-dialogos-kathigiti-–-foititi-gia-to-an-yparhei-o-theos#ixzz3FS6RcDTv

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΆλυτηΕξίσωση 07/10/2014 12:55:12

      Άκρως διασκεδαστικό αν και υποψιάζομαι ότι ο διάλογος δεν είναι πραγματικός αλλά internetικός μύθος. Όπως έγραψα και πιο κάτω, "Τα πάντα καταλήγουν στην Πίστη. Θρησκεία και Επιστήμη είναι γραμμές παράλληλες που δεν τέμνονται ποτέ. Είναι ανόητο να προσπαθεί κανείς χρησιμοποιώντας τη μία να προσπαθεί να ακυρώσει την άλλη και αυτό απλά φανερώνει τις προκαταλήψεις του δικού του εσωτερικού κόσμου, κι όχι καμιά αντικειμενική πραγματικότητα." Πάντως την εξέλιξη την έχουμε παρατηρήσει σε λειτουργία, σε οργανισμούς με μικρή διάρκεια ζωής (διότι χρειάζονται πολλές γενιές για να εκδηλωθεί).

     • ΆλυτηΕξίσωση avatar
      ΆλυτηΕξίσωση @ βαγγέλας 07/10/2014 15:30:19

      Δεν διαφωνούμε επί της ουσίας. Λέει ο Αϊνστάιν:
      «My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble minds. That deeply emotional conviction of the presence of a superior reasoning power, which is revealed in the incomprehensible universe, forms my idea of God» (ό. π.).
      Δηλαδή: «Η δική μου θρησκεία συνίσταται σ’ έναν ταπεινό θαυμασμό του απεριόριστου ανώτερου πνεύματος, που φανερώνει τον εαυτό του στις μικρολεπτομέρειες που αντιλαμβανόμαστε με τον αδύνατο κι εύθραυστο νου μας. Αυτή η βαθιά συγκινητική πεποίθηση ότι υπάρχει μια ανώτερη λογική δύναμη, που γίνεται φανερή στο ακατάληπτο σύμπαν, σχηματίζει την ιδέα μου για τον Θεό». Εδώ ο Αϊνστάιν (σχεδόν) αντιγράφει τον Έλληνα φιλόσοφο Αναξαγόρα. Το παρατσούκλι που είχαν «κολλήσει» στον Αναξαγόρα (στενό φίλο του Περικλή) ήταν ο «Νους»! Τον αποκαλούσαν ο «Νους» επειδή πίστευε ότι ετούτον εδώ τον αισθητό κόσμο που μας περιβάλλει τον κατασκεύασε κάποιος ανώτερος νους.''

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ ΆλυτηΕξίσωση 07/10/2014 16:03:45

      Aν τα πεις αυτά στους ορθόδοξους ταλιμπάν της Εκκλησίας της Ελλάδος θα σε αφορίσουν. Ακούς εκεί Θεός=κάποιος ανώτερος νους...Δηλαδή Θεός=Αλλάχ=Ιεχωβάς=Χριστός=Αστάρτη=Γαία? Γιατί όλοι συμφωνουν οτι ο Θεός, όπως λέει ο Αινστάιν και ο Αναξαγόρας είναι απλά ένας απεριόριστα ανώτερος νούς, δεν ξέρουμε αν είναι αντρας ή γυναίκα, νέος ή γέρος, καλός ή κακός, παντοδύναμος ή ανίσχυρος , αν μας καταλαβαίνει ή όχι, αν ενδιαφέρεται για τη γή ή είναι σε άλλα σύμπαντα κλπ., αλλά ο καθένας εννοεί ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΣ του Θεός, και είναι έτοιμος να σφάξει τους απίστους που έχουν άλλο θεό. Μέχρι και τους πολιτικούς τους αντιπάλους ονομάζουν Ισλαμολάγνους. Τι ψάχνεις να βρείς αγαπητή Αλ.Εξ.? Θα τολμούσες να το πείς απο τον άμβωνα της εκκλησίας σου οτι για σένα ο Θεός είναι αυτός που εννοούσε ο Αινστάιν και όχι ο πατέρας του Ιησού?

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Γρηγόρης 08/10/2014 10:09:27

      Ο Θεός είναι ένας και δεν κρατάει ...μαχαίρι. Τι σημασία έχουν τα ονόματα; Αρκεί κανείς να προσπαθεί στην καθημερινή ζωή του να συμπεριφέρεται με αφυπνισμένη συνείδηση και σε αρμονία με τις επιταγές της. Η χρησιμοποίηση της θρησκείας από τους πονηρούς και τους ...τυχοδιώκτες για ίδιον όφελος, είναι πράγμα σύνηθες και το προσπερνάμε αδιάφορα, ως ασήμαντο. '' Θα τολμούσες να το πείς απο τον άμβωνα της εκκλησίας σου οτι για σένα ο Θεός είναι αυτός που εννοούσε ο Αινστάιν και όχι ο πατέρας του Ιησού?'' Ο Θεός είναι ο πατέρας όλων. Είτε το πω στην ερημιά, είτε στην εκκλησία, είτε σωπάσω.

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ Άλυτη Εξίσωση 08/10/2014 13:46:08

      Σύμφωνοι, αλλά εγώ πιστεύω οτι είναι Θεά, πανέμορφη Αφροδίτη και Μητέρα όλων των ανθρώπων. Αυτή γέννησε και τον Θεό του Αβραάμ μεταξύ άλλων...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Γρηγόρης 08/10/2014 21:35:23

      Εσείς όμως, καλύτερα ναμην λέτε ''πιστεύω'' όταν προχωράτε σε τόσο λεπτομερείς περιγραφές, χωρίς να έχετε την παραμικρή ένδειξη! Καλύτερα να λέτε φαντάζομαι και επιθυμώ. Από εκεί και πέρα, καμία σημασία δεν έχει τι λέτε, αλλά πως ζείτε, με ποιόν τρόπο συμπεριφέρεστε στους συνανθρώπους σας και πόσο αυστηρός κριτής του εαυτού σας καταφέρνετε να είστε.

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ Άλυτη Εξίσωση 09/10/2014 10:15:09

      . Εδώ συμφωνούμε απόλυτα αγαπητή Αλ. Εξ. Αλλωστε στην καθομιλουμένη, όταν λέμε πιστεύω πχ. οτι ο φίλος μου θά 'φτασε τώρα στη Θεασαλονίκη (χωρίς να ξέρουμε αν είχε ατύχημα) ή όταν λέμε πιστεύω στο θεό, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ένδειξη, χρησιμοποιούμε την λέξη πιστεύω με την έννοια του φαντάζομαι και επιθυμώ. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην επιστημονική πίστη που δεν δέχεται ούτε μια φορά να βγεί λάθος αυτό που πιστεύουμε, και στην πίστη στο Θεό που είναι καθαρά υποκειμενική και διαφορετική για κάθε άνθρωπο και ο καθείς τον φαντάζεται όπως επιθυμεί ιδίως άν ανήκει και σε άλλη φυλή και Εθνος... Ομως εκείνο που έχει σημασία τόσο για τον Χώκινγκ όσο και για τον Σεραφείμ, που είναι το θέμα μας, καμία σημασία δεν έχει τι λένε, αλλά πως ζούν, με ποιόν τρόπο συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους και πόσο αυστηροί (ή μάλλον δίκαιοι) κριτές του εαυτού τους καταφέρνουν να είναι, πράγμα που ισχύει και για σας και για εμένα φυσικά. προσωπικά πιστεύω οτι ο Χώκινγ σ' αυτή την κριτική παίρνει Άριστα αλλά ο Σεραφείμ δεν πιάνει τη βάση.

     • remali avatar
      remali @ βαγγέλας 06/10/2014 22:52:24

      τυχαιο η μη ας μου πει καποιος πως δημιουργηθηκε η ζωη. Ας διαβασει στοιχειωδη βιολογια και να μου πει. Μην αρχισει ο καθε ημιμαθης να μου πει οτι κατασκευασαν κυτταρα απο απλες ενωσεις. το πειραμα του Μιλερ δημιουργησε καποια πιο πολυπλοκα μορια απο τις λιγες απλες ενωσεις Ας μου εξηγησει πως δημιουργηθηκαν τα εκατονταδες οργανιδια στα διαφορα πρωτοζωα και πως προσαρμοστηκαν με μια λογικη ευφυια που σε αφηνει αναυδο. Περιμενω οχι οσα τα εκατομυρια χρονια που περασαν.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ remali 07/10/2014 10:40:03

      Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και πολύ νεώτερες εξελίξεις από το πείραμα Ούρι-Μίλερ που έγινε το 50. Είστε πολύ πίσω. Όπως και νάχει, η ύπαρξη ή μη του Θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί από πειράματα, θεωρίες ή την αίσθηση του δέους που νιώθει ο άνθρωπος από την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου. Και οι ιθαγενείς όταν είχαν δει πυροβόλο όπλο για πρώτη φορά νόμιζαν ότι είναι κεραυνός των θεών, αλλά απλά τους έλλειπαν βασικές γνώσεις για να κατανοήσουν την λειτουργία του. Θα πρέπει να έχουμε την ταπεινότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι που δεν κατανοούμε εμείς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει θεϊκή προέλευση. Τα πάντα καταλήγουν στην Πίστη. Θρησκεία και Επιστήμη είναι γραμμές παράλληλες που δεν τέμνονται ποτέ. Είναι ανόητο να προσπαθεί κανείς χρησιμοποιώντας τη μία να προσπαθεί να ακυρώσει την άλλη και αυτό απλά φανερώνει τις προκαταλήψεις του δικού του εσωτερικού κόσμου, κι όχι καμιά αντικειμενική πραγματικότητα.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ βαγγέλας 08/10/2014 10:40:44

      Θα πρεπει να ειμαστε ταπεινοφρονες και να αντιλαμβανομαστε οτι κατι που δεν κατανοουμε εμεις δεν σημαινει απαραιτητα οτι ΔΕΝ εχει θεικη προελευση...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Zugzwang 08/10/2014 13:53:10

      Ακριβώς Zugzwang!

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ Zugzwang 09/10/2014 09:53:42

      Αγαπητοί Zugzwang και εσύ Κυθήριε που συμφώνησες, δεν ξέρω γιατί θεωρήσατε αναγκαίο να μου απαντήσετε αυτά που απαντήσατε, εγώ δεν έγραψα "Όπως και νάχει, η ύπαρξη ή μη του Θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί από πειράματα, θεωρίες ή την αίσθηση του δέους που νιώθει ο άνθρωπος από την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου" ;;; Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει βέβαια, στα 99% των ανθρώπων...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ βαγγέλας 09/10/2014 10:26:13

      Φίλε Βαγγέλα,με το σχόλιό σου συμφωνώ,εκτός από το σημείο εκείνο που επισημαίνει ο αγαπητός Zugzwang με την προσθήκη του. Για δές το κι εσύ καλύτερα: Λές,θα πρέπει να έχουμε την ταπεινότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι που δεν κατανοούμε εμείς,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει θεϊκή προέλευση. Μα,αν πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάτι που δεν το κατανοούμε εμείς δεν σημαίνει ότι έχει θεϊκή προέλευση,αυτό είναι η απλή λογική,διότι άλλοι μπορεί να το κατανοούν,ή να το κατανοήσουν στο μέλλον. Ενώ αν παραδεχθούμε ότι κάτι που δεν το κατανοούμε, αυτό δε σημαίνει ότι ΔΕΝ έχει θεϊκή προέλευση,αυτό προϋποθέτει την πίστη,όπως το λές κι εσύ και απαραίτητη προϋπόθεση της πίστης είναι η ταπείνωση.

  • Naruto avatar
   Naruto @ Outis 04/10/2014 22:54:35

   Η αθεία όλων αυτών πηγάζει απο την αλαζονεία τους .

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Outis 04/10/2014 23:48:45

   Οι άλλοι, απλούστατα, δεν έχουν το ελαφρυντικό της αναπηρίας. Σωματικής τουλάχιστον, γιατί υπάρχουν κι άλλες.

 9. cynthia avatar
  cynthia 04/10/2014 21:33:56

  Χαλκός ηχών , κύμβαλον αλαλάζον ...Δεν είναι να απορεί κανείς γιά την κρίση αξιών που μαστίζει την πατρίδα μας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ cynthia 04/10/2014 23:52:32

   Ενώ άμα ήταν υπέρ του γάμου των κίναιδων (όπως προκύπτει από άλλα σχόλιά σου) θα του βάραγες παλαμάκια.

   • cynthia avatar
    cynthia @ ΚΜ 05/10/2014 04:06:53

    Προς Κορινθίους Α επιστολή . Συνιστάται έλεγχος μνήμης κ κρίσης .

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ cynthia 05/10/2014 21:04:29

     Η αλήθεια είναι ότι ανατρέχω τώρα στα σχόλιά σου και σε κανένα δεν εντοπίζω αβαντάρισμα της διαστροφής. Με άλλη σχολιάστρια σε μπέρδεψα! Με συγχωρείς.

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 04/10/2014 22:01:01

  Όταν η Πίστη απουσιάζει, κανένα Θαύμα, κανένα Σύμπαν, κανένα Πειστήριο, Δεν είναι αρκετό. Στους αγριεμένους ανέμους των αλγεινών καιρών, καθημερινά δοκιμάζεται το σταθερά αναμμένο κεράκι της Πίστης. Η οποία, Δεν χρειάζεται Πειστήρια καθώς αυτή πιστεύει στα Θαύματα πολύ πριν αυτά συμβούν. Ο Δρ. Στήβεν Χόκινγκ, εμφανώς πιστεύει στην αθεΐα του. Ίσως, να είναι και αυτή, μία κάποια ιδιότυπη μορφή πίστης.. Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ζωή και η Επιστήμη Χωρίς Θεό = Εφιάλτες τους οποίους ανά τους αιώνες και μέχρι μυελού οστέων, βιώνει η Ανθρωπότητα.

 11. Γρηγόρης. avatar
  Γρηγόρης. 04/10/2014 22:12:50

  Δηλαδή ο Σεραφείμ έχει την εντύπωση οτι αυτός είναι πιο ένθεος απο τον Χώκινγκ? Ο Χώκινγ δεν φοράει ποτέ μεταξωτά, ούτε χρυσές καδένες και ασημένιες ράβδους...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γρηγόρης. 04/10/2014 22:32:19

   Έχεις την εντύπωση δηλαδή ότι αυτά είναι χρυσά και ασημένια; Για μπρούτζινα και ορειχάλκινα επιχρυσωμένα ή επαργυρωμένα έχεις ακούσει;

   • Γρηγόρης avatar
    Γρηγόρης @ Κυθήριος 06/10/2014 09:41:17

    Aκόμα χειρότερα αν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με ψεύτικα...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Γρηγόρης 06/10/2014 18:05:05

     Μονά-ζυγά δικά σας!

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ ΚΜ 07/10/2014 14:03:28

      Επειδή έχω δίκιο...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Γρηγόρης 07/10/2014 14:13:29

      Αντιφάσκεις λέμε! Εσύ λες ότι έχεις και δίκιο κι από πάνω; Και στην τελική, κανέναν δεν πήγαν να κοροϊδέψουν οι παπάδες ότι δήθεν αυτά που φοράνε είναι χρυσά - αυτά τα λέτε κάτι σαν εσένα για να τους συκοφαντήσετε. Άρα, επιπλέον στρεψοδικείς κιόλας!

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ ΚΜ 07/10/2014 17:24:22

      Πάς καλά? Είπα εγώ οτι πάνε να μας κοροϊδέψουν οι παπάδες ότι δήθεν αυτά που φοράνε είναι χρυσά? Συ είπας. Εγώ είπα οτι προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν με τις χλιδάτες χρυσαφένιες και μεταξωτές αμφιέσεις τους. Ο Κυθήριος προσπάθησε ανεπιτυχώς να με πείσει οτι τα χρυσά χαιμαλιά και οι καδένες τους ,με τα οποία όντως προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν, (αλλοιώς θα φορούσαν ενα απλό ράσο όπως οι Αγιορείτες, όπως μας δίδαξε και ο Χριστός με τον απλό του χιτώνα), είναι ψεύτικες απομιμήσεις απο μπρούντζο, θέλοντας να μου πεί οτι τάχα δεν ξοδεύουν πάρα πολλά λεφτά για να μας εντυπωσιάσουν, αλλά λίγα. Τώρα τί συμπέρασμα έβγαλες εσύ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο φίλε ΚΜ.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Γρηγόρης 07/10/2014 18:02:05

      Οι αρχιερεις αλλα και οι ιερεις κανουν αυτο που κανουμε ολοι σε εξαιρετικες περιστασεις: φορανε "τα καλα τους"! Μαλιστα επειδη παριστανται συχνοτατα σε "Μυστικο Δειπνο" θεωρειται επιβεβλημενο απο αιωνες στη παραδοση της εκκλησιας να ενδυονται με μεγαλοπρεπεια για να τιμησουν το Χριστο και την Εκκλησια Του. Βεβαιως ολα τα εγκολπια ειναι επιχρυσα καθως και τα πετραδια στις μητρες ψευτικα, τωρα αν κοστολογησουμε και τις χρυσοκλωστες στα αμφια..... Στη καθημερινη τους ζωη ολοι κυκλοφορουν με το ρασο και οι Επισκοποι με ενα Σταυρο και την επισκοπικη ραβδο (επιχρυση κι αυτη). Τις περισσοτερες φορες αυτα ειναι δωρα επι τη χειροτονια τους. Σε εναν παπα θυμαμαι πριν χρονια στην ενορια μας βαλαμε ολοι και του πηραμε αμφια γιατι αυτα που ειχε ηταν τα μοναδικα και ειχαν τριφτει.....

     • , avatar
      , @ Γρηγόρης 07/10/2014 18:43:09

      Φίλε μου,από το πρώτο σου σχόλιο αντελήφθην ότι δεν έχεις καμμίά σχέση με την ορθόδοξη παράδοση και κατά συνέπεια την αμφίεση των Ιερέων και των Δεσποτάδων και τί συμβολίζει το καθένα από αυτά τα ''χαϊμαλιά και τις καδένες'' όπως τα λές,που φορούν.Ό,τι και να σου πώ γι' αυτά δεν θα καταλάβεις. Βεβαίως και αυτά που φορούν είναι ακριβά,δε τα βρίσκεις στο γιουσουρούμ όσο όσο... Όμως κι εσύ κι εγώ όταν πάμε να ράψουμε ή να αγοράσουμε ένα κοστούμι,κατά τα γούστα μας,δεν θα τα σκάσουμε; Προσπάθησα,ανεπιτυχώς παραδέχομαι απ' ό,τι στη συνέχεια απεδείχθη,να σου πώ ότι τα χρυσά και ασημένια που λές εσύ απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα.Γιατί όπως και να το κάνεις,άλλο κοστίζει μια χρυσή αλυσίδα κι άλλο μια ψεύτικη,ἐτσι δεν είναι; Και μια και αναφέρεις και τους Αγιορείτες,όσο ταπεινοί κι αν είναι,φαίνεται ότι δεν έχεις δεί καθόλου τέτοιους,στην τύχη το λές,γιατί δεν έχεις δεί τί στολές φορούν όταν τελούν τη Θεία Λειτουργία...Τί νομίζεις ,οτι τα φορούν για να σε εντυπωσιάσουν; Μα είναι κλεισμένοι στα μοναστήρια τους,στην εσχατιά του Άθωνα,δεν τους βλέπεις! Στα λέω αυτά,διότι έχεις δημιουργήσει μια στρεβλή πραγματικότητα στο μυαλό σου και κατηγορείς καταστάσεις που δεν τις αντιλαμβάνεσαι επακριβώς.

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ , 07/10/2014 19:35:08

      Δεν είμαι τόσο άσχετος όσο νομίζεις αγαπητέ μου. Ομως θερώ οτι εκτός απο τους πολιτικούς πρέπει να αρχίσουμε να ξεβρωμίζουμε και απο τους θρησκευτικούς μας διεφθαρμένους ηγέτες. Δε λέω τίποτε παρισσότερο απο αυτά που έψαλλε στον πάπα και τους καρδιναλίους ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης όταν τους μέμφθηκε δημόσια για τον χλιδάτο βίο που διήγαν, ούτε τίποτα παραπάνω απ' αυτό που "έψελνε" στους δικούς μας χλιδάτους αρχιερείς και Φαρισαίους ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός... Και σήμερα οι περισσότεροι απ' τους δικούς μας δεν πάνε πίσω. Στην μονή Δοχειαρίου π.χ.που με αγάπη επισκέτομαι πάντα, δεν είδα κατά τη θεία Λειτουργία τους Αθωνίτες να φοράνε ανάλογα χαιμαλιά. Την ψυχή τους φορούσαν που έφτανε κυριολεκτικά μέσα απ΄την εκπληκτική χορωδία τους στον ουρανό. Τέτοια λειτουργία σε "κοσμικό" ναό αποκλείται σήμερα να υπάρξει. Στο χωριό μου ναί, πρίν απο 50 χρόνια υπηρχε . Εχει πεθάνει όμως ο Αγιος εκείνος παπάς που την έκανε και ο γιός του ένας απο τους μεγαλύτερους συνθέτες Βυζαντινής μουσικής προτιμάει να μεταλαμπαδεύει το Βυζαντινό πάθος του πατέρα του σε χώρες όπου η εκκλησία είναι ακόμα τόπος προσευχής και μετανοίας και όχι δημοσίων εμφανίσεων της πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Σέβομαι τις τίμιες απόψεις σου, αν και εγώ για σένα όπως κι εσύ για μένα, πιστεύω οτι έχεις δημιουργήσει μια στρεβλή πραγματικότητα στο μυαλό σου και υπερασπίζεσαι καταστάσεις που δεν τις αντιλαμβάνεσαι επακριβώς.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Γρηγόρης 07/10/2014 20:49:18

      Αν και τα σχόλιά σου με έκαναν αυτό να πιστέψω,παρ' όλα αυτά την τελευταία φράση του σχολίου μου την παίρνω πίσω και σου ζητώ και συγνώμη. Όμως σε όλα σου τα σχόλια δείχνεις να γενικεύεις,και γενικώς να μπερδεύεις την παράδοση και την λειτουργική τάξη και αμφίεση των ιερέων με την επίδειξη. Ναί και επίδειξη θα υπάρξει,η ανθρώπινη ματαιοδοξία έχει δυστυχώς εισχωρήσει και στην ιερατική τάξη,αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας όπως ίσως μπορεί να νομίζεις...

     • Γρηγόρης avatar
      Γρηγόρης @ Κυθήριος 08/10/2014 08:16:49

      . Τώρα φίλε Κυθήριε μιλάμε ήσυχα κι απλά. Δεν χρειάζεται να μου ζητάς συγγνώμη και να μου δημιουργείς τύψεις. Δεν πιστεύω οτι η ανθρώπινη ματαιοδοξία που έχει εισχωρήσει στην ιερατική τάξη είναι ο κανόνας , ειδικά εδώ στην επαρχία, στην Αθήνα νομίζω είνα. Αν σου έδωσα την εντύπωση πως θεωρώ οτι είναι γενικώς ο κανόνας, τότε έχεις δίκιο οτι υπερέβαλλα. Ομως δυστυχώς όπως συμφωνούμε έχει προχωρήσει πάρα πολύ και πιστεύω έχει το πάνω χέρι και στην ιερατική μας τάξη όπως και στην πολιτική. Ούτε μπερδεύω την παράδοση και την λειτουργική τάξη και αμφίεση των ιερέων με την επίδειξη.(Αν και εκεί πολλά στοιχεία της παράδοσης που τείνουν προς τον εντυπωσιασμό δεν είναι σωστά και εσφαλμένα δημιουργήθηκαν). Άλλο τι κάνουν μέσα στο ναό στη διάρκεια της θείας λειτουργίας και άλλο έξω στην κοινωνία. Εκεί δεν τηρούν καμμιά παράδοση όταν συμπεριφέρονται εξ ίσου ή και πιο επιδεικτικά απο τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Είχα φίλο και συνεργάτη εναν αληθινό Αρχιμανδρίτη Ιερομόναχο, αυτοδίδακτο μηχανικό, που έκτισε και συντήρησε ακόμα και με προσωπική εργασία τις περισσότερες εκκλησίες του νομού μας. Θα μπορούσε να ζεί μεσα στη χλιδή και τα Τζακούτσι. Ο Δεσπότης με τις καδένες (έστω μπρούτζινες) τον πίεζε να πάρη τη μαύρη Μερσεντές και τον οδηγό που δικαιούνταν. (Προφανώς για να μην δημιουργεί στους πιστούς συνειρμούς σε βάρος του ). Δεν τη δέχτηκε ποτέ. Μόνος του οδηγούσε,χωρίς το ράσο μάλιστα, το Φόρντ Έσκορτ του που το συντηρούσε και επισκεύαζε μόνος του. Πολλές φορές τον συνάντησα με τασαπί και φτυάρι καταιδρωμένον να δουλεύει. Ομως εκείνο που με πικραίνει ιδιαίτερα αγαπητέ Κυθήριε, είναι που μέσα στην μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε η χώρα μας μετά τον πόλεμο, ασχέτως αν οι πολιτικοί που κυβερνάνε συμπεριφέρθηκαν ως δωσίλογοι για να σώσουν το τομάρι τους, η Εκκλησία δεν πήρε ούτε μία αξιοπαρατήρητη πρωτοβουλία ως ώφειλε, πέρα απο μια δήλωση του Ανθιμου το 2009 προς τους δανειστές οτι αυτό που κάνουν να μας απαιτούν όλα τα δάνεια εδώ και τώρα με το μαχαίρι στο λαιμό, είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο για εταίρους. Έκτοτε ουδέν. Ισως γι αυτό και να είμαι υπέρ το δέον θυμωμένος με την εκκλησιαστική εξουσία.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Γρηγόρης 08/10/2014 18:32:25

      Αγαπητέ Γρηγόρη ωραίο το παράδειγμά σου με τον αρχιμανδρίτη,έχω κι εγώ ένα παρόμοιο να σου πώ,για το Δεσπότη της Τριπόλεως (Μαντινείας και Κυνουρίας),που κυκλοφορεί οδηγώντας μόνος του ένα σκαραβαίο,και δουλεύει σκάβοντας και οργώνοντας ο ίδιος με τρακτέρ τα κτήματα της Μητροπόλεως και κάποιων φτωχών μοναστηριών ακόμη και σήμερα,τον έχω δεί σε φωτογραφίες. Όσο για την Εκκλησία ότι δεν πήρε καμμιά αξιόλογη πρωτοβουλία που λές,θα σου θυμίσω μόνο τον μακαριστό Χριστόδουλο τί πρωτοβουλίες είχε πάρει και πόσο είχε λοιδωρηθεί επειδή τα έλεγε έξω από τα δόντια,ακόμη και από τους ''εντός'' της Εκκλησίας ανθρώπους...

     • Γρηγόρης. avatar
      Γρηγόρης. @ Κυθήριος 08/10/2014 21:27:18

      Μιλάω για μετά το 2009 φίλε Κυθήριε. Οχι για πριν την κρίση. Συμφωνώ, και έχω κι εγώ αρκετά άλλα τέτοια παραδείγματα αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστο μέσα στην κρίση, να είναι ο κανόνας...Η Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, έχασε την ευκαιρία της Ιστορίας της ,να ξεκινήσει την Αναγέννηση του λόγου του Χριστού, δια της επιστροφής στις αιώνιες και ανεκτίμητες αξίες καί όχι στον μαμωνά των αγορών που ελέγχονται απο τους Παγκόσμιους Τραπεζίτες. Ο Ιερώνυμος έπρεπε να πάει στον Πάπα και όχι ο "άθεος" Τσίπρας. Και να μη φύγει απ' το Βατικανό αν δεν ξαναενωθούν οι Εκκλησίες κι αν δεν επανορθώσει έμπρακτα ο παρών πάπας αυτά για τα οποία ο προκάτοχός του μετανόησε εδώ στην Αθήνα και ζήτησε συγγνώμη. Ιδού εν χριστώ αδελφέ επίσκοπε Ρώμης να του πεί, η ευκαιρία να αποδείξετε έμπρακτα οτι είστε ο πάπας των φτωχών .Το χρήμα δεν σας λείπει. Ενεργοποιείστε το για να επανορθώσετε τα λάθη σας.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Γρηγόρης 09/10/2014 10:47:49

      Αγαπητε Γρηγοριε, ο συνονοματος σου ηγουμενος φορα την ηγουμενικη και μεγαλοσχημη "μπερτα' του μοναχου, τη επιβλητικη και ατελειωτη, που χρειαζεται να την κρατουν δυο μοναχοι απο πισω, κι αυτο για να τονισει τη μεγαλοπρεπεια που απαιτειται οταν τιμαται η Παναγια η Γοργοϋπηκοος, οι Αρχαγγελοι κ.α. Ο μοναχικος βιος οπως και ο κληρος στις πολεις εχουν ενα ορισμενο τυπικο που το σεβομαστε. Ομως -οπως και σε ολους τους ανθρωπους-υπαρχουν και εκει ανθρωποι με τα σφαλματα τους, με τις υπερβολες τους, με τους επηρεασμους τους.....Στο χερι μας ειναι να επιλεξουμε, να απορριψουμε οσους δεν ειναι σωστοι. Αλλα για να το κανουμε αυτο πρεπει πρωτα εμεις οι ιδιοι να εχουμε καθαρη ματια για να μπορουμε να διορθωνουμε τα στραβα των αλλων. Πρωτα διορθωσου και μετα διορθωνε, πρωτα καθαρισου και μετα καθαρισε τους αλλους, πρωτα να ποιμανθεις και μετα να ποιμανεις, διατυμπανιζει αιωνες τωρα η Εκκλησια μας. Αυτο ειναι το δυσκολο κατα τη γνωμη μου, αλλα φερνει αποτελεσμα. Η κατακριση ειναι το πλεον ευκολο.... Παντα φιλικα.

 12. bob o mastoras avatar
  bob o mastoras 05/10/2014 03:14:41

  :)
  Ο Hawkins λέει απλά, (εδώ και χρόνια), ότι το επιχείρημα ποιός εφτιαξε το σύμπαν, δεν ευσταθεί. Απέδειξε γιατί δεν είναι απαραίτητη συνθήκη η παρουσία Του, για τη δημιουργία του σύμπαντος. Γι αυτό έγινε γνωστός. Για το αν υπάρχει Θεός ή όχι, ο ίδιος δεν δηλώνει βέβαιος. Η αισθητική πάντα έπασχε, αλλά και αδιάβαστος, ο Σεραφείμ;

 13. Χρηστος avatar
  Χρηστος 05/10/2014 07:48:49

  Οσο ο Χωκινγκ μπορει να λεει ότι δεν υπαρχει θεος, χωρις φυσικα να μπορει να το αποδειξει, άλλο τοσο και ο Πειραιως δικαιούται να λεει ότι εφτασε σ αυτό το συμπερασμα λογω της αναπηριας του. Γιατι λοιπον τον πρωτο δεν τον κατακρινουμε?

  • Μαριαλένα Μερόλη avatar
   Μαριαλένα Μερόλη @ Χρηστος 06/10/2014 07:40:22

   Ε προφανώς και δεν γίνεται να εξισώνουμε τον Χώκινγκ με έναν χριστιανοταλιμπάν.Ο ένας προσφέρει εδώ και χρόνια στην επιστήμη και ο άλλος που αλήθεια; στα κηρύγματα μίσους και στον αξεπέραστο ρατσισμό

 14. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 05/10/2014 10:06:42

  Το Θεό δεν μπορούμε να τον γνωρίσουμε στην ουσία του,ούτε να τον κατανοήσουμε.Γνωρίζουμε όμως περί του Θεού από τις ενέργειές του. Και,πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ο Θεός,ή θα δεχτούμε ότι υπάρχει,ή ότι δεν ξέρουμε.Δε γίνεται κάτι που άλλοι άνθρωποι έχουν λάβει εμπειρική γνώση για την ύπαρξή του εμείς να λέμε ότι δεν υπάρχει...

  • Γρηγόρης avatar
   Γρηγόρης @ Κυθήριος 05/10/2014 14:11:51

   Oχι μόνο ενας αλλά πολοί θεοί υπάρχουν αγαπητέ Κηθύριε, όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα γνωρίσουμε στην ουσία τους,ούτε να τα κατανοήσουμε.

 15. Fiscal avatar
  Fiscal 05/10/2014 10:26:25

  Ακούγοντας τα λόγια του κατά τα άλλα συμπαθή και όντος κορυφαίου επιστήμονα Stephen Hawkins ότι το σύμπαν δεν έχει δημιουργό μου έρχεται στο μυαλό η βιβλική φράση του Παύλου στην προς Κορινθιους Α΄"Κύριος γινώσκει τους διαλογισμούς των σοφών ότι μάταιοι εισί".

 16. Σταθερά λ avatar
  Σταθερά λ 05/10/2014 13:38:07

  Στοιχηματίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών εδώ μέσα δεν έχει καμία σχέση με θετικές επιστήμες. Μάλλον για δικηγόρους ή νομικούς - φιλόλογους σας κόβω όλους :)

  • Μπέλμπας avatar
   Μπέλμπας @ Σταθερά λ 05/10/2014 18:49:54

   Κι όμως, θα το συγκεκριμένο είδος στο οποίο αναφέρεσαι μπορεί να βγάλει μέχρι και πυρηνικούς φυσικούς, συναδέλφους του Χόκινγκ. Σε γενικές γραμμές δεν συνηθίζουν να περιφρονούν την κοινή λογική και τους κανόνες τις διαλεκτικής πάντοτε, ειδικά στην δουλειά τους. Μόνο εκεί που έχουν "ειδική ανάγκη" το κάνουν αυτό, όπως σε ζητήματα θρησκευτικής πίστης και πολιτικών πεποιθήσεων. Κατα τα άλλα θα βρεις στις τάξεις τους από μαθηματικούς μέχρι γιατρούς. Γενικά όταν δεν έχεις το σθένος να πας κόντρα σε συγκεκριμένες πτυχές του εαυτού σου και να φιλοσοφήσεις έξω από την «ζώνη υπαρξιακής σου άνεσης», μπορεί να έχεις ό,τι πτυχίο θετικών ή θεωρητικών επιστημών θέλεις και να καταλήξεις από θρησκόληπτος χριστιανός μέχρι νεοναζί.
   Ειδικά ένας συγκεκριμένος εδώ σε αυτή την συζήτηση, θα σε εξέπλητε αν σου πω οτι έχει ισχυριστεί πως είναι κάτοχος διδακτορικού. Δύσκολα το πιστεύει κανείς αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να λέει αλήθεια. Γιατί δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση η μόρφωση με την καλλιέργεια όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

 17. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 05/10/2014 20:59:55

  Καλημέρα ΚΜ. Επιστημονική απόδειξη πως υπάρχει Θεός δεν υπάρχει. Όμως απόδειξη ότι υπάρχει Θεός υπάρχει. Ο ίδιος ο Χριστός είναι η καλύτερη απόδειξη. Ο Χριστός δεν ίδρυσε θρησκεία αλλά ίδρυσε την Εκκλησία του εαυτού Του. Αυτό κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ένας Θεάνθρωπος.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Χρήστος Δημάρης 06/10/2014 03:20:00

   Γειά σου Χρήστο, χαίρομαι που «ξανανταμώνουμε» μετά από καιρό. Ελπίζω να είσαι καλά. Καταλαβαίνω τί θες να πεις, όμως άμα ο άλλος απαιτεί να ακούσει με το μάτι/να δεί με το αυτί/να βρει αποδείξη της ύπαρξης του Θεού με τους στείρους κανόνες της τυπικής λογικής, τί να κάνεις; Μόνο να προσευχηθείς μπορείς να τον φωτίσει ο Θεός, να υπερβεί τους περιορισμούς του. ΥΓ: Σήμερα, τυχαία, έμαθα ότι ένα παληκάρι που ήξερα και πρόσφατα πήγε για δόκιμος μοναχός προέρχονταν από οικογένεια που δεν ήθελε να ακούει καθόλου για Εκκλησία. Κι όμως, τον βρήκε τον δρόμο...

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ ΚΜ 06/10/2014 12:19:02

    Και πάλι καλημέρα ΚΜ. Το ιστορικό παράδοξο του Ιησού μόνον οι άθεοι το έχουν καταλάβει. Γι αυτό και προσπαθούν να αποδείξουν πως ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ. Αφού η ύπαρξη ενός τέτοιου προσώπου είναι η απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Αντιγράφω από ένα άρθρο ενός αθέου ( http://www.pare-dose.net/536 ) ".. Είτε ο Ιησούς Χριστός ήταν μια θεότητα που επέλεξε να θαμπώσει χιλιάδες αλλά να μην αφήσει κανένα ίχνος, που κατάφερε να επηρεάσει – όχι τους Ιουδαίους – αλλά μια μικρή χούφτα μυστηριωδών οπαδών των οποίων οι διάδοχοι γρήγορα διασπάστηκαν σε πολυάριθμες αντιμαχόμενες φατρίες, είτε ο Ιησούς Χριστός ήταν το κατασκεύασμα ανθρώπινων μυαλών, ένα κατασκεύασμα που προδίδεται ανά πάσα στιγμή από την αντίφαση και την παράλειψη... " Τώρα όσον αφορά τα συγκεκριμένα που είπε ο άξιος Μητροπολίτης Πειραιώς είναι άστοχα. Όλοι μας όμως κάνουμε τα λάθη μας. Έχει κάνει και άλλα λάθη ο Μητροπολίτης. Αν όμως κρίνουμε συνολικά τον Μητροπολίτη πρέπει να πούμε πως είναι παλληκάρι και όχι αυτά που λέει το antinews. Το οποίο δεν βάζει και όλη την απάντηση του Μητροπολίτη στον άθεο Χώκινς. Και η οποία απάντηση είναι απολύτως εύστοχη.

 18. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 06/10/2014 12:18:22

  Η cynthia έκανε το πιο εύστοχο σχόλιο και για υτό το επαναλαμβάνω: "Το να ερμηνεύεις τον ψυχισμό και τις απόψεις ενός ανθρώπου με κριτήριο την σωματική του εμφάνιση και να προβαίνεις σε συμπεράσματα επιδεικνύοντας στο τέλος μια υποκριτική μεγαθυμία ενώ στην ουσία τον ακυρώνεις και τον προσβάλεις , είναι αυτό που κυριαρχεί στην ανάρτηση".

  • Αριστείδης-- avatar
   Αριστείδης-- @ βαγγέλας 06/10/2014 12:36:30

   Ακριβώς. Και αυτό αποδεικνύει περίτρανα πόσο ακατάλληλος είσαι για Αρχιεπίσκοπος.

 19. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 08/10/2014 08:23:16

  Όποιος αμφιβάλει για την ύπαρξη του Θεού δεν έχει παρά να ρωτήσει τον εχθρό του, το Σατανά.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ MantisKalhas 08/10/2014 19:27:34

   Πολύ σωστό Μάντη.

 20. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 08/10/2014 19:32:25

  Αιρετικές οι "απόψεις" του Σεραφείμ; !!! Τί το αιρετικό έχει διδάξει ο άνθρωπος; Καταλαβαίνουμε τί λέμε;

 21. Αστ. Καυσ. avatar
  Αστ. Καυσ. 08/10/2014 20:49:26

  Πέρδεται ο Σεραφείμ, 100 σχόλια. Γεννημένος σταρ, εξ ου και τα κροκοδειλί παπούτσια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.