#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2013 09:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με 235 "ναι" πέρασε η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρών» ψήφισαν 34 βουλευτές, από τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης. Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος ψήφισε την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης στα κόμματα, με δήλωσή του διευκρίνισε την ψήφο του, καθώς διαφωνούσε με το περιεχόμενο της τροπολογίας: «Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί μίας τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, την οποία προτείνει και υπερψηφίζει είναι πρωτοφανής. Εξέφρασα στα όργανα του κόμματός μου, μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, την ριζική μου διαφωνία στην συμπερίληψη της «τρομορύθμισης» του άρθρου 187Α στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.

Ψήφισα αυτήν την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική μου διαφωνία με αυτήν, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με την δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό "τρομονόμο"».

Την τροπολογία για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ καταψήφισαν οι ανεξάρτητοι Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Δ. Ανδρουλάκης.

Σφοδρή αντιπαράθεση για την τροπολογία σχετικά με την Νέα Ελληνική Τηλεόραση

Σε σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση για την τροπολογία που νομιμοποιεί τον ειδικό λογαριασμό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και επικυρώνει την συγκρότηση της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).
Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, εμφανίστηκε στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε σκληρότατη κριτική που είχε δεχθεί η τροπολογία του, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη την προηγούμενη Πέμπτη. Ο κος Μωραΐτης, είχε στηλιτεύσει το κλείσιμο της ΕΡΤ ως "πρωτοφανή κυβερνητική αυθαιρεσία", είχε υποτιμήσει το "υποτυπώδες πρόγραμμα της ΔΤ που δεν τιμά ούτε την ιστορία της ΕΡΤ, ούτε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών", και είχε υποστηρίξει, πως η προτεινόμενη τροπολογία, "μπορεί να δημιουργήσει ξανά τα προβλήματα και τις παθογένειες που οδήγησαν την ΕΡΤ σε αυτό το αδιέξοδο, με τις υπεραρμοδιότητες για την πρόσληψη προσωπικού".

H Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως "η προθεσμία κύρωσης της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέπνευσε την προηγούμενη Παρασκευή" και πως "δεν αφήνουν την ΕΡΤ να λειτουργήσει ενώ είναι η μόνη νόμιμη κρατική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ".

"Προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε από το παράθυρο την ανυπόστατη ΝΕΡΙΤ. Εφόσον εξέπνευσε η προθεσμία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οφείλουν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία οι αρμόδιοι υπουργοί. Νομοθέτηση με την Πράξη, δεν νοείται" συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σφοδρή υπήρξε η τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, επιφορτισμένου από τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας για την ΝΕΡΙΤ: "Τέσσερις μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το νέο σχήμα της ΔΤ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, το σημερινό σχήμα αποτυγχάνει παταγωδώς".

Σύμφωνα με τον κο Αναγνωστάκη, η τροπολογία του Παντελή Καψή, "καταστρατηγεί απολύτως τις διατάξεις των νόμων 2190/94 και 3812/09 για τη σύσταση και λειτουργία του ΑΣΕΠ. Αναδεικνύεται το πρόχειρο της αρχικής νομοθέτησης που επιχειρείται να καλυφθεί με κατάχρηση μιας δήθεν έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας: Άλλα ισχύουν για τους συμβασιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλα για εκείνους της γενικής δημόσιας διοίκησης και άλλα για τους συμβασιούχους της ΝΕΡΙΤ...". Εν κατακλείδι, ο κος Αναγνωστάκης μετέφερε πληροφορίες, πως "το κόστος για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι μιλούν για πάνω από 300 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως δεν θα έχει παθητικό αποτέλεσμα".

"Στεναχωρέθηκα για τις βαριές κατηγορίες του κου Αναγνωστάκη και για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μας. Ήμασταν ανοικτοί στην συνεργασία, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Υπήρξε μεγάλη προκατάληψη και προσπάθεια να υποτιμηθεί με ψεύδη το εγχείρημα" απάντησε ο Παντελής Καψής.


Για το κόστος του κλεισίματος της ΕΡΤ και λειτουργίας της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, ο κος Καψής αντέταξε πως "στους δύο μήνες λειτουργίας της ΔΤ, είχαν ξοδευτεί 1.832.000 - και οι 500.000 οφείλονται στο ότι η ΔΤ δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή και να έχει πρόσβαση στο αρχείο της ΕΡΤ. Άρα, το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 1 εκατομμύριο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τηλεόραση στον κόσμο που να λειτουργεί με τέτοιο κόστος".


Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η τροπολογία προβλέπει παράταση των δίμηνων συμβάσεων κατά δέκα μήνες, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.: "Για να προσλάβει η ΝΕΡΙΤ τον κόσμο που χρειάζεται, μονάχα μέσω ΑΣΕΠ και μη έχοντας αποκτήσει ακόμη νομική διάσταση, θα περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Αν θέλουμε να έχουμε δημόσια τηλεόραση, θα πρέπει κατά συνέπεια να παραταθούν αυτές οι συμβάσεις. Βάλαμε δέκα μήνες γιατί κάποιοι θα προσληφθούν για την ελληνική Προεδρία - και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός να χρειαστεί να μείνει μέχρι το τέλος της ελληνικής Προεδρίας" ανέφερε ο κος Καψής, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να εκπέμπει στις αρχές του νέου έτους.


Τέλος, ο υφυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι, ούτε η ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε η Ένωση Συντακτών συνέδραμαν στο εγχείρημά του, παρότι λύνει ουσιαστικά ζητήματα, όπως π.χ. το προβληματικό προηγούμενο καθεστώς των διετών συμβάσεων, που οδηγούσε σε διακοπή επιτυχημένων εκπομπών, ή συνεργασιών με επιτυχημένους δημοσιογράφους, με τη λήξη της διετίας. "Είμαι ανοικτός σε οιαδήποτε κριτική και σε όλα τα κόμματα - αλλά όσο εξαρτάται από μένα, η ΕΡΤ των κομματικών παρεμβάσεων και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει" κατέληξε ο κος Καψής,

Η ομιλία του υφυπουργού, έπεισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί καταψηφίζεται η τροπολογία.

"Ζητούμε άμεση επαναλειτουργία του νέου φορέα, να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις της δεύτερης φουρνιάς με τα δίμηνα, ώστε να αρχίσει από τώρα να οργανώνεται η ΝΕΡΙΤ και να απελευθερωθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής - όχι με βία. Αυτή η κόντρα, μας οδηγεί σε τυφλή πόλωση που δεν οδηγεί πουθενά" υποστήριξε ο κος Κουκουλόπουλος.


"Όποιος ψηφίσει την τροπολογία θα εγκληματήσει" απάντησε για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης. "Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ θα σκοτώσουν το δημιούργημά τους, το νόμο Ραγκούση που αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου Πεπονή. Η παράταση των δίμηνων συμβάσεων ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες συμπεριφορές και των άλλων υπουργών. Προσπαθούν να καλύψουν ένα κακό προηγούμενο, ανατρέποντας ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο" συμπλήρωσε ο κος Τσούκαλης.

"Είχαμε προειδοποιήσαμε πως θα έρθει κάποια στιγμή που θα κυβερνάμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα παράγουν αποτελέσματα χωρίς να γίνονται δεκτές απ' τη Βουλή. Αυτό συνέβη και στην ΕΡΤ" σχολίασε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία.

"Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τροπολογία αυτή, ενώ επί της ουσίας είναι ένα τεχνικό ζήτημα" παρατήρησε αργότερα η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ).

"Φτάσαμε να έχουμε για την ΝΕΡΙΤ παράταση δέκα μηνών. Είχαμε δύο μήνες, καθολική αποτυχία και πάμε τρέχοντας" σχολίασε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.