Μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία και η Φωκίδα
02/02/2015 16:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία και η Φωκίδα

Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, η μισή Ελλάδα «πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι μέχρι το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα υποχωρήσουν σημαντικά.

Αρχίζει να μετρά τις πληγές της η Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό. Παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις. Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών. Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα. Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα ουσιαστικά μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- σήμερα το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους. Όλη τη νύχτα, μηχανήματα της περιφέρειας προσπάθησαν να ανοίξουν άλλες προσβάσεις από τη δασική περιοχή χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού βρέθηκαν μπροστά σε καινούργιες κατολισθήσεις.

Στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα αποτυπώνονται ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κατολισθήσεις απειλούν ακόμη και χωριά. Χθες στο χωριό Κρίκελλο, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά και η περιφέρεια προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού από τη στιγμή που σημειώθηκε κατολίσθηση ακριβώς πάνω από το χωριό. Έπειτα από προσπάθεια που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, μπόρεσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνεται σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στάβλους που παρέσυραν οι κατολισθήσεις, προσβάσεις που έχουν διαλυθεί και, το κυριότερο, ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά προστατευτικά έργα υπήρχαν στον Σπερχειό ποταμό αλλά και τους χείμαρρους στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία έχουν ήδη καταστραφεί και απειλούνται χωριά πλέον, στην επόμενη μικρή βροχή. Τα σημεία στη Βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβήματα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ είναι :

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου.

Δ.Α. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Επ. Ο. Πάλλης –Πενταλόφου, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων διεκόπη η κυκλοφορία.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

Επ. Ο. Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

(Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα)

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διεκόπη η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις:

Επ. Ο. Άνω Ποταμιάς – Κάτω Ποταμιάς.

Επ. Ο. Αργυρουπόλεως – Σεβαστού.

Επ. Ο. Μανδρών – Γαλλικού.

[Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς]

Λόγω υπερχείλισης ποταμού Γαλλικού, διεκόπη η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της Επ. Ο. Ακροποταμιάς – Μελάνθιου – Λαοδικηνού, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς .

Π.Ε.Ο. Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός) έως διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και φερτά αδρανή υλικά (λάσπη), διεκόπη η κυκλοφορία και διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από το 9ο έως 25ο χλμ. (λόγω θυελλωδών ανέμων και χιονόπτωσης).

Οδικό δίκτυο Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 40ο έως 44ο χλμ.

Επ. Ο. Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, από 10ο έως 23ο χλμ.

Δ.A. ΚΟΖΑΝΗΣ

Στο 200ο χλμ. της Εγνατίας Οδού (Βόρειος Κλάδος), λόγω έντονης βροχόπτωσης συσσωρεύτηκαν όμβρια ύδατα στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Καλαμιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει η άντληση των υδάτων από σταθμούς της Π.Υ. Κοζάνης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Β' ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ.

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δ.Ο. Νάουσας – 3-5 πηγάδια από 7ο έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

Δ.Ο. Νάουσας – Σελίου από 10ο έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

Δ.Ο. Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 20ο χλμ. έως 26ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ.

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 28ο χλμ

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.