Μετά τον Τσίπρα έγινε καλή χριστιανή και η Δούρου!
20/03/2014 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τον Τσίπρα έγινε καλή χριστιανή και η Δούρου!

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που φιλάει τα χέρια των δεσποτάδων, όταν είναι μπροστά οι κάμερες αλλά δηλώνει άθεος στο εξαρχειώτικο κοινό του, ήρθε και η σειρά της Ρένας Δούρου να μας πει πόσο καλή χριστιανή είναι

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, μιας και πλησιάζει και το Πάσχα, πληροφορηθήκαμε ότι η Ρένα Δούρου είναι ένα βήμα πριν την... χειροτονία της σε Μοναχή. Διότι με τη φόρα που πήρε και μετά τη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα agioritikovima.gr, που πρόσκειται στο Άγιον Όρος, επιβεβαιώνει την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εκκλησία, προς άγρα ψήφων φυσικά.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που φιλάει τα χέρια των δεσποτάδων όταν είναι μπροστά οι κάμερες αλλά δηλώνει άθεος στο εξαρχειώτικο κοινό του, και η Δούρου μας αποδεικνύει πόσο καλή χριστιανή είναι. Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια που θα αλλάζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, αναγνωρίζει πως οι δράσεις της Εκκλησίας συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, πως η Αθωνική πολιτεία ανά τους αιώνες έχει «αναντικατάστατη προσφορά», αλλά και πως η στήριξη από το κράτος και την ΕΕ πρέπει να είναι αποδεκτές από την Ιερά Επιστασία του Αθωνα.

Επιτίθεται μάλιστα στον κ. Σαμαρά για την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος και ότι υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματά τους.

Εχουμε όμως μια απορία. Τον κ. Σταθάκη τον άκουσε που μίλησε ξεκάθαρα περί χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους; «Είναι αυτήν τη στιγμή ανάγκη -φυσικά με διάλογο με την Εκκλησία και συναινετικά- να εκσυγχρονίσουμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Το οικονομικό σκέλος είναι δευτερεύον και έχει πάρα πολλές σημαντικές άλλες πτυχές, για τις οποίες η Εκκλησία ενδιαφέρεται, πέρα από το θέμα της μισθοδοσίας και το αν γίνεται με άμεση φορολόγηση των πιστών ή όχι. Είμαστε σταθερά υπέρ του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας και με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου» υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης. Πλήρες αλαλούμ.

Αν θέλετε, λοιπόν ν' αγιάσετε μαζί με την κ. Δούρου διαβάστε τη συνέντευξη της και κάντε το σταυρό σας.

Κυρία Δούρου, μέσα σε αυτή τη γενική κρίση που ζούμε το Άγιον Όρος πιστεύετε ότι θα μπορούσε να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας;

Κύριε Θεοχάρη το Άγιον Όρος, χώρος απόλυτης γαλήνης, μακριά από τις πιεστικές ανάγκες ή τα ανούσια της καθημερινότητας αποτελεί το κατεξοχήν πνευματικό περιβάλλον που ευνοεί την περισυλλογή, την βαθιά αυτοκριτική, μια αποστασιοποιημένη στάθμιση των πραγμάτων. Δέχεται στους κόλπους του κάθε προσκυνητή με πολύ απλότητα αφήνοντας κατά μέρος τις αμαρτίες, τα λάθη και τα ανθρώπινα πάθη. Η ελπίδα όμως δεν αποτελεί μια αυτοματοποιημένη κατάσταση. Πηγάζει από την εσωτερική ισορροπία, από την πνευματική εγρήγορση… κυρίως από τη δοκιμασία. Ο,τιδήποτε συμβάλλει σε αυτά, συνιστά πηγή ελπίδας και πίστης στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Τι σημαίνει για εσάς το Αγιο Ορος και πως σκέπτεστε να το στηρίξετε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία της χώρας;

Η καλύτερη και αμεσότερη πηγή πληροφόρησής μου για το Όρος είναι οι συζητήσεις με ανθρώπους που το επισκέπτονται, αλλά και υπηρετούν στην ευλογημένη αυτή περιοχή του κόσμου. Φρονώ ότι αποτελεί ένα σταθερό σημείο πνευματικής αναφοράς για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, υπό την έννοια ότι σε φέρνει αντιμέτωπο - και συνάμα σε καθοδηγεί - με τα πάγια υπαρξιακά ερωτήματα που μας έχουν απασχολήσει από αρχαιοτάτων χρόνων σχετικά με τη φύση του ανθρώπου, το σκοπό της ζωής, το θάνατο… Και αυτή η προσφορά του Όρους είναι αναντικατάστατη.

Το Όρος αποτελεί εξάλλου από μόνο του, από την ιστορία του, από τις πνευματικές του καταβολές, έναν βράχο αντίστασης στις χίμαιρες. Το άρθρο 105 του Συντάγματος ορίζει επακριβώς τα της διοίκησης και της λειτουργίας του. Δεν έχει ανάγκη κανενός είδους εξωτερικής παρέμβασης. Φρονώ ότι έχει ωστόσο ανάγκη στήριξης και μάλιστα ουσιαστικής στον παγκόσμιο ρόλο που έχει και δυστυχώς το «ξεχνάνε» αρκετές φορές. Εκείνο που είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα επιχειρήσει να διασφαλίσει, είναι να υπάρχει το περιβάλλον που θα επιτρέπει στο Άγιο Όρος να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, με ηρεμία και προσήλωση στα της ψυχής, στα του πνεύματος, στα του ανθρώπου. Χωρίς πρόθεση πρόκλησης τολμώ να προσθέσω στα τελευταία: στα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας.

Έχουμε ακούσει ότι κάποιος συγγενής σας έζησε στο Άγιον Όρος. Είναι αλήθεια; Πώς αισθάνεστε ως γυναίκα που δεν έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε αυτόν τον Ιερό τόπο;

Για λόγους αρχής, θα προτιμούσα να μην θέσω σε κοινή θέα μία πτυχή της οικογενειακής μας ιστορίας, υπαρκτής αλλά προσωπικής. Άλλωστε, έτσι αντιλαμβάνομαι το ελάχιστο χρέος μου απέναντι σε μια επιλογή ζωής που με γεμίζει με αισθήματα δέους και συγκίνησης. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θέλω να είμαι επίσης απόλυτα ειλικρινής: ζηλεύω και το καταπολεμώ ως οφείλω.

Με ψυχραιμία αντιλαμβάνομαι ότι ο,τιδήποτε συνιστά το μεγαλειώδες της μακραίωνης παράδοσης του Άγιου Όρους ενέχει και την απαγόρευση της εισόδου των γυναικών εκεί που τιμάται η Παναγία. Ορθολογικά παρουσιάζεται ως αντίφαση, αλλά είναι μια σπουδαία συζήτηση θεολογική που το περιορισμένο της συνέντευξης θα την αδικήσει. Ωστόσο, η παρηγορία έρχεται από το γυναικείο μοναστήρι της Ορμύλιας, αυτής της «πύλης του Άθω». Έτσι ώστε να μην στερείται ο μισός πληθυσμός, οι γυναίκες, αυτή την πάνω από όλα πνευματική εμπειρία, την οποία γεύονται, ανεξαιρέτως, όλοι οι άνδρες.

Μία εικόνα εγκατάλειψης αντικρύζει κανείς στο Άγιο Όρος. Η πολιτεία αδιαφορεί. Δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι αγροτικοί και είναι της δεκαετίας του' 50 . Επίσης, η Πολιτεία έχει αρνηθεί επανειλημμένως να εγκρίνει προγράμματα του κημειλιακού πλούτου 100 χρόνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στους επιστήμονες και στις γυναίκες ποο δεν έχουν πρόσβαση στο Όρος . Εσείς τι θα κάνετε;

Καταρχάς δεν θα υποσχεθούμε την άμεση επίλυσή τους, όπως έπραξε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο κύριος Σαμαράς. Όχι γιατί δεν θεωρούμε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά από σεβασμό στην αθωνική πολιτεία. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ως πολίτες τη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού και τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινείται. Θεωρούμε πως ό,τι έχει να κάνει με το Άγιο Όρος πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, το σεβασμό στους θεσμούς που το διέπουν, με πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση του έργου του.

Για παράδειγμα στους δρόμους που αναφέρεστε, να δούμε ενδελεχώς ποιες αρχιτεκτονικές ή άλλες μελέτες υποδεικνύουν την ελάχιστη αλλοίωση του μοναδικού στην χώρα μας οικοσυστήματος συνδυάζοντας παράλληλα την επίτευξη των απαραίτητων λειτουργιών. Την επίτευξη αυτού του σκοπού εξυπηρετούν αρχιτεκτονικά σχέδια που σέβονται προτάσεις προερχόμενες από την Ιερά Επιστασία. Μία σκέψη προς την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, μέσα σε ένα ρεαλιστικό και όχι ψηφοθηρικό πλαίσιο, είναι η πλήρης εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχετικά με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παγκόσμια προβολή της αλλά και την βελτίωση των υποδομών που υπολείπονται, όπως εύστοχα περιγράφετε.

Τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας τι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει προς την βελτίωση τους;

Βιώνουμε δύσκολους και πρωτόγνωρους καιρούς. Καιρούς που δεν προσφέρονται ούτε για μεγάλα λόγια ούτε για «παίγνια» κάθε είδους. Καιρούς που απαιτούν, σχεδόν επιβάλλουν, λόγια αλήθειας και ειλικρίνειας. Δεν χωρούν πλέον δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία που διεθνώς χαρακτηρίζεται από μη προβλεψιμότητα και αστάθεια, ενώ στο εσωτερικό γνωρίζουμε όλοι τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής. Με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας των δύο παραγόντων, τονίζω ότι στο θέμα σχέσεων κράτους – εκκλησίας, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια αλλά με διάλογο να επιδιώξουμε τη συνεννόηση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Πως βλέπετε το έργο της εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου δεδομένης και της καλής προσωπικής σχέσης του με τον του πρόεδρο σας.

Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι στη σημερινή συγκυρία της οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, οι κοινωνικές δράσεις της εκκλησίας συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, η σχέση εκκλησίας – κοινωνίας νοηματοδοτείται εκ νέου, λαμβάνοντας νέες, δυναμικές μορφές.

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που ξεχωρίζει και για την κοινωνική του ευαισθησία που μεταφράζεται και σε παρεμβάσεις. Όπως αυτή τον Φεβρουάριο του 2012, όταν σε επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό, κ. Παπαδήμο, παρατηρούσε, σε σχέση με τα αιτήματα των δανειστών της χώρας: «Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. riot avatar
  riot 20/03/2014 19:50:37

  Μόνο με Χριστιανούς κάνει "δουλειές" η Εκκλησία;

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/03/2014 20:02:52

  "Χειροτονία μοναχής" δεν υπάρχει, υπάρχει όμως κουρά μοναχής. Δεν γνωρίζω βέβαια αν η Δούρου θέλει να καρεί μοναχή, αλλά, χωρίς να την θεωρώ ειλικρινή στις προθέσεις της, πιστεύω πως αρχίζει η Αριστερά να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εξοντώσει ηθικά και κοινωνικά τους χριστιανούς, όπως επιχείρησαν κάποτε στη Σοβιετική Ένωση και αλλού. Αντίθετα, οι διώκτες έκαναν ένα τεράστιο δώρο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, προσφόροντάς της χιλιάδες νεομάρτυρες και ομολογητές που κοσμούν σήμερα το ορθόδοξο εορτολόγιο (μεταξύ αυτών ο δημοφιλής στην Ελλάδα άγιος Λουκάς ο Ιατρός). Δεν νομίζω ο Σύριζα να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν παταγωδώς Λένιν, Τρότσκυ, Στάλιν και Χρουστσώφ.

 3. ΜΒ avatar
  ΜΒ 20/03/2014 20:22:17

  Είναι το λιγότερο ύβρις προς το Θείο και προσβολή σε όσους αληθινά θρησκεύονται η επίκληση της θεοσέβειας από τους υπαίτιους για τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων και, κυρίως, για τις χιλιάδες αυτοκτονίες απελπισμένων που αυτοί οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη, τη φιλαλληλία, την πενία, την ταπεινότητα, τη δικαιοσύνη και εκδίωξε από το Ναό αυτούς που τον είχαν μετατρέψει σε "οίκον εμπορίου". Οι συγκυβερνώντες όχι μόνο παραβιάζουν όλα τα διδάγματα του Χριστιανισμού, αλλά, θρασύτατα και προκλητικά εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών με επικοινωνιακούς φαρισαϊσμούς. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις μομφές στο ΣΥΡΙΖΑ (θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα) και ας κοιτάξουν τα δικά τους ανομήματα. Κι ας έχουν υπ' όψιν ότι ο Θεός ούτε ταμπέλες ιδιοκτησίας δέχεται ούτε περιπαίζεται.....

  • Hunter avatar
   Hunter @ ΜΒ 20/03/2014 20:46:59

   Ευνοεί φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ και η "χαμηλών τόνων" προσωπικότητα του Αρχιεπίσκοπου... Για μένα παραείναι χαμηλών τόνων. Δεν μπορεί να μην έχει άποψη η εκκλησία για το τι τραβάει ο λαός 4 χρόνια τώρα, για τα μνημόνια, για τις αυτοκτονίες κτλ. κτλ.

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 20/03/2014 20:41:39

  Δεν ξέρω αλλά όλη αυτή η κατανυκτικότητα-λίγωσα πια!-μού θυμίζει τη ντροπαλοσύνη της Δήμητρας Λιάνη όταν έκανε την προσευχή της μπροστά στις κάμερες. Θα ήταν ενδιαφέρον να δει κάποιος το βίντεο της μέρας της ορκωμοσίας των βουλευτών! Προτιμώ χίλιες φορές τους σκληροπυρηνικά άθεους κομουνιστές, που η ειλικρίνεια τους αφενός μεν δεν γνωρίζει πολιτικάντικους συμβιβασμούς αλλά και που ξέρουν έμπρακτα-χωρίς όμως να αφίστανται των ιδεών τους-να τιμούν κάποιον που πιστεύει και να τον σέβονται. Η περίπτωση της Λιάνας Κανέλλη είναι ενδεικτική. Θυμάμαι μάλιστα κάποιους ΣΥΡΙΖΑίους να τη λοιδωρούν σε διάφορες τελετές-ορκωμοσία, αγιασμούς κλπ-όπου παρευρίσκεται κλήρος, επειδή κάνει το σταυρό της. Τόχει καταγγείλει η ίδια.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ iconology2009 20/03/2014 21:25:21

   Πολύ σωστή η τοποθέτησή σας,συμφωνώ απολύτως.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 20/03/2014 21:32:29

  Με εκπλήσσει δυσάρεστα η ρηχότητα και η κοινοτυπία των ερωτημάτων που παρατίθενται από ένα-υποτίθεται-εκκλησιαστικό site που σχετίζεται κιόλας με το Άγιο Όρος. Πιό πνευματικές φαίνονται οι απαντήσεις της Δούρου,παρά οι ερωτήσεις. Κατά τα άλλα,η όψιμη ενασχόληση κάποιων εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τα θεία,βγάζει μάτια για την σκοπιμότητά της...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 20/03/2014 22:05:26

   Πόσο συμφωνούμε...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Κυθήριος 20/03/2014 22:30:59

   Τα ρεπορτάζ του συγκεκριμένου ιστότοπου δείχνουν ανθρώπους με ανύπαρκτη θεολογική και εκκλησιαστική παιδεία. Όπως συμβαίνει και με τον γνωστό Νίκο Π. του γνωστού άγαν φιλοπατριαρχικού ιστόστοπου, αλλά και με την Μ. Α. του "συγκροτήματος".....Έχω την εντύπωση ότι κριτήριο για να ασχοληθείς με την εκκλησιαστική ειδησεογραφία είναι η τραγική ημιμάθεια για το αντικείμενο "Εκκλησία". Δυστυχώς, λείπει πολύ στην Ελλάδα μία ιστοσελίδα του επιπέδου της pravoslavie.ru.

 6. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 20/03/2014 23:29:02

  Απολύτως τίποτα το ορθόδοξο δεν υπάρχει στα λεγόμενα της Δούρου. Μόνο φληναφήματα και γενικότητες για την "φύση του ανθρώπου, το σκοπό της ζωής, το θάνατο". Αυτά μπορεί να αφορούν προτεστάντες που πιστεύουν σε έναν light και politically correct θεό, σε έναν γλυκούλη-Χριστούλη ή , ακόμη χειρότερα, σε έναν Ιησού Μεγάλο Διδάσκαλο όπως τον αποκάλεσε ο Ομπάμα (σε κάτι δηλαδή μεταξύ MLK και Γκάντι). Οι Ορθόδοξοι ομολογούν πίστη στον Θεάνθρωπο Ναζωραίο και στα αιώνια δόγματα της Ορθόδοξης Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και δεν έχουν "ερωτήματα" γιατί έχουν λάβει την αποκαλυμένη Αλήθεια, τον Λόγο.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 20/03/2014 23:37:32

  Πάντοτε λέγαμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αντιχριστιανικός και τόσο φιλομεταναστευτικός, τα ποσοστά του θα ήταν πάνω από 40%. Δεν μένει τώρα να τον δούμε με πανό στο Σύνταγμα εναντίον του Ισλαμικού Τζαμιού!

 8. ANTILOGOS avatar
  ANTILOGOS 21/03/2014 06:44:07

  Αυτη θα μεταλλαχθεί σε Μαρία Μαγδαληνη για να τσιμπήσει κανένα ψήφο. Ο μαυρογιαλουρισμός στο ύψιστο μεγαλείο του.

 9. Barbara avatar
  Barbara 21/03/2014 13:39:36

  Αντιπαθέστατη η Δούρου και τέρμα προκλητική αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκαιο όταν πηγαίνει ο Σαμαράς στο Αγιο Ορος, ο Σπηλιωτόπουλος στις εκκλησίες, εκεί μόκο τα σχόλια...

  • Factorx avatar
   Factorx @ Barbara 21/03/2014 14:16:28

   'Μόκο"να λες στο σπ'ιτι σου ή στο σαϊτ του, παρακαλώ. Εδω θα εκφράζεσαι ευγενώς. Κατα τα άλλα ο Σαμαράς δεν δηλώνει "αθεος" ,ούτε πολέμιος της εκκλησίας. Αντιολαβού - και τελευταία φορά που ανέχομαι ανόητη προπαγάνδα απο σένα

   • Barbara avatar
    Barbara @ Factorx 21/03/2014 14:58:33

    Συγνώμη παρεσύρθην! Δεν προπαγανδίζω.

 10. Aegean times avatar
  Aegean times 21/03/2014 15:39:56

  Τι ανανέωση ιδεών, στρατηγικής, πρακτικών, προσώπων κλπ. , του πολιτικού συστήματος είναι αυτή, πραγματικά μένουμε άφωνοι! Θα περίμενε κάποιος να δει καινούργια πράγματα από τους συριζαίους αλλά μία από τα ίδια, στην ίδια πεπατημένη και σίγουρη συνταγή συλλογής " ελαφρών " ψήφων κι ας πάει και το παλιάμπελο. Ξαφνικά θυμίθηκαν τα κεριά, τα λιβάνια, τα ψυχοσάββατα. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθούν να αποσπάσουν ψήφους δια μέσου της πίστης των ψηφοφόρων, ένα τόσο προσωπικό συναίσθημα που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν φαίνεται γιατριά τελικά, νοσεί πολύ άσχημα το πολιτικό μας σύστημα, όποιος το πλησιάζει είτε μολύνεται αυτομάτως είτε καλουπώνεται στα ίδια στερεότυπα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.