Μενδώνη: Μπήκαν τυμβωρύχοι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πού έφτασαν
25/09/2014 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μενδώνη: Μπήκαν τυμβωρύχοι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πού έφτασαν

Για την ύπαρξη μαρμάρινου περάσματος στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης που οδηγεί κάπου, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, η κ.Μενδώνη αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για τον «ένοικο» του ταφικού μνημείου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής.

«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κ.Μενδώνη.

«Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο», πρόσθεσε.

«(Θα έχουμε εικόνα) όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν θα έχουμε τα στοιχεία. Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία», συνέχισε η κ.Μενδώνη.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι' αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι' αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο ιδιωτικών χορηγιών, δήλωσε: «Δεν είμαστε αρνητικοί, κάθε άλλο. Άλλωστε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό. Επί της αρχής, όμως, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς», είπε η γγ του υπ. Πολιτισμού.

Περιστέρη: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αποκαλυφθεί το μυστικό

Μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε νέα για το μυστικό της Αμφίπολης, δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Αικατερίνη Περιστέρη, κάνοντας λόγο για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων που ισχυρίζονται ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός.

Η κυρία Περιστέρη μιλώντας στην εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», χαρακτήρισε το μνημείο μοναδικό, ενώ τα ευρήματά που ανακαλύπτουν καθημερινά, τους εκπλήσσουν και τους συγκινούν.
Τόνισε δε πως ο τάφος αποκλείεται να είναι ρωμαϊκός και χαρακτήρισε τις δηλώσεις κάποιων ως απωθημένα που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Η συνέντευξη της κυρίας Περιστέρη:


«Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου.

Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή, η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν.

Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, το οποίο συνέχεια ενημερώνει με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό όλους τους πολίτες με κάθε λεπτομέρεια για τη δουλειά μας. Στέλνω τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου στην Ομογένεια της Αυστραλίας και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα. Τρέφω σεβασμό και αγάπη για όλους τους Έλληνες που ζουν μακριά από την Πατρίδα, οι οποίοι έχουν επιλέξει κοντινούς ή μακρινούς τόπους για δεύτερη Πατρίδα τους. Έχω και εγώ στην οικογένεια μου ομογενείς, ενώ η κόρη μου επέλεξε το Παρίσι για δεύτερη Πατρίδα της, όπου σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στη Σορβόννη και τώρα ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα εκεί».

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τρελό νερό avatar
  Τρελό νερό 25/09/2014 12:21:36

  Αν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των αρχαιολόγων, δεν πιστεύουμε τίποτε. Μακάρι τα σενάρια να διαψευσθούν και ο τάφος να μην έχει συληθεί.

 2. Seagull avatar
  Seagull 25/09/2014 13:40:55

  Αρχαιολόγοι, σεισμολόγοι, οικονομολόγοι, όλοι μία από τα ίδια, ο ένας το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του. Πέραν ουδεμίας αμφιβολίας τα ευρήματα της Αμφίπολης είναι μοναδικά και μας γέμισαν χαρά, όμως έχει γίνει τελικά σιριάλε, αν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να αντλούν χρηματοδοτήσεις έχει καλώς αλλά αν παίζεται κανένα παιγνιδάκι του στυλ κοιμίζουμε το πόπολο για να ξεχνιέται, καλό είναι να ξέρουν οι εμπνευστές ότι αυτά όταν ανακαλυφθούν επιστρέφουν ως μπούμερανγκ.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 25/09/2014 15:46:07

  Η εύρεση και ανασκαφή ενός μνημείου ή ενός τάφου είναι φυσιολογικό να γεννά όλα αυτά τα ερωτήματα, που για να απαντηθούν θέλουν χρονοβόρα έρευνα. Δεν γίνεται να υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις απαντήσεις, γι αυτό και ήταν άστοχες οι δηλώσεις το δεκαπενταύγουστο οτι σε δύο βδομάδες θα ξέρουμε. Επίςης δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρεπει να υπάρχει μία κυρίαρχη άποψη και να ακκολουθούν όλοι αυτή. Δεν λειτουργει έτσι η επιστήμη.

 4. Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ avatar
  Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ 25/09/2014 20:16:51

  Έχουν βρει ευρύματα και δεν έχουν κάνει χρονολόγηση τους ακόμη ; Θα έπρεπε να γνωρίζουν με απόκλιση μιας δεκαετίας πάνω κάτω για ποιά ιστορική περιόδο μιλάμε αλλά πως θα συνεχιστεί το σήριαλ χωρίς αγωνία ;

  • ΣΟΛΩΝ. avatar
   ΣΟΛΩΝ. @ Ένας ΚΟΥΚΟΥΕΣ 27/09/2014 09:13:30

   Ξαναδιάβασέ το φίλε ΚΟΥΚΟΥΕ. Σαφέστερη χρονολόγηη απ' αυτήν της κυρίας Περιστέρη μπορείς να κάνεις εσύ? το είπε και το έγραψε: 320-300 π.Χ. Μήπως ήθελες να σου πεί 310 με απόκλιση μιας δεκαετίας πάνω κάτω?Θα το καταλάβαινες καλύτερα έτσι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.