Μεγάλη καταστροφή των αγροτών: Οι Ρώσοι έδιωξαν 3.000 νταλίκες με προϊόντα
09/08/2014 18:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη καταστροφή των αγροτών: Οι Ρώσοι έδιωξαν 3.000 νταλίκες με προϊόντα

Τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν αυτή την ώρα στην χώρα μας. Περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια πήγαν προς τη Ρωσία, ωστόσο, θα γυρίσουν όλες πίσω παρ' ότι υπάρχουν συμβόλαια που είναι εν ισχύ, ενώ στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ έχουν ζητήσει την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: "Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες".

Ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ειναι το γεγονός πως μόνο για το νομό Ημαθίας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνά τους 9.000 τόνους.


Παράλληλα, οι παραγωγοί αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

Οι παραγωγοί προκρίνουν ως μοναδική λύση τη βιολογική καταστροφή όλων των αποθηκευμένων προϊόντων στα ψυγεία, αλλά και των ροδάκινων που παραμένουν στα αζήτητα στα χωράφια τους, αλλά σημειώνουν πως το κόστος και τις αποζημιώσεις θα πρέπει να τις αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβουλεύσεις

Για τα υπόλοιπα προϊόντα -πέραν των προαναφερθέντων- που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι εκτιμήσεις θέλουν τα οπωροκηπευτικά και φρούτα να καταγράφουν απώλεια 200 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εξέλιξη, καθώς χιλιάδες τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι εξαιτίας της υπερπροσφοράς στην Ευρώπη, αλλά και της υποτονικής πορείας της εγχώριας κατανάλωσης.

Επί της ουσίας η εξέλιξη στη Μόσχα αφήνει στον αέρα 600.000 τόνους οπωροκηπευτικών, γιατί ο αποκλεισμός από τη Ρωσία των περίπου 140-150 χιλ. τόνων που εξάγει εκεί η χώρα ετησίως, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλάζει άρδην τις εμπορικές ισορροπίες εντός και εκτός συνόρων.

Υπάρχει, ειδικότερα, η σκέψη από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες σε ό, τι αφορά πιθανές εξαιρέσεις, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.

Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές.

Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές της.

Εν τω μεταξύ, ανένδοτη δείχνει η Μόσχα αναφορικά με τη λίστα των προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτή είναι τελική.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διευρυνθεί και ενδέχεται να μειωθεί εάν υπάρξουν θετικές συνεννοήσεις.

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι το πλήγμα για την ΕΕ θα είναι μεγαλύτερο από ο,τι για τη ρωσική οικονομία και προσθέτει ότι με χαρά θα δεχόταν να διαπραγματευτεί επί του θέματος όμως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ούτε από την ελληνική συγκεκριμένα ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά συνολικότερα.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η μοναδική επαφή που είχε η Αθήνα με τον Ρώσο πρεσβευτή έγινε προ των αποφάσεων του κ. Πούτιν και αφορούσε σε συγκεκριμένα φορτία που έχουν δεσμευτεί από τις ρωσικές αρχές.

Διπλωματικές πηγές στη Μόσχα εκφράζουν απορία εάν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διαφοροποιηθεί από την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να θέσει μόνη της ζητήματα.

Σήμερα στο ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μόσχα, κ. Ουσάτσκας, στον οποίο οι Ρώσοι επανέλαβαν ότι οι κυρώσεις είναι αναγκαστικό και ανεπιθύμητο μέτρο αλλά το Κρεμλίνο δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την κλιμάκωση των κυρώσεων.

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, η Μόσχα επιμένει ότι η ΕΕ οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κ. Γιατσενιούκ λέγοντας ότι και αυτός επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η μεταφορά ρωσικών υδρογονανθράκων μέσω ουκρανικού εδάφους.

Η Ρωσία λέει ειρωνικά επ' αυτού ότι αυτό θα ήταν κύρωση σε βάρος των χωρών της ΕΕ και όχι σε βάρος της.

Ολη η λίστα

Με τη δημοσίευση του καταλόγου στο φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ. Τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται πλέον στη Ρωσία είναι:

0201- Κρέας βοοειδών νωπό ή διατηρημένο σε απλή ψύξη

0202- Κρέας βοοειδών κατεψυγμένο

0203- Χοιρινό νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο

0207- Κρέας και βρώσιμα παραπροϊόντα οικιακών πουλερικών ζωντανών, νωπών, διατηρημένων σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένων (κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες και φραγκόκοτες)

0210- Κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, αλατισμένα, σε άλμη, αποξηραμένα ή καπνιστά

0301- Ζωντανά ψάρια

0302- Ψάρια νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0303- Κατεψυγμένα ψάρια

0304- Φιλέτα και λοιπή σάρκα ψαριών (συμπεριλαμβανομένης της αλεσμένης), νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα

0305- Ψάρια αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ψάρια καπνιστά, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος, ιχθυάλευρα, σκόνες και συσσωματώματα ψαριών, κατάλληλα προς βρώση

0306- Μαλακόστρακα, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλακόστρακα καπνιστά, με ή χωρίς κέλυφος, έχοντα υποστεί θερμική ή όχι επεξεργασία, πριν ή κατά τη διάρκεια καπνίσματος. Μαλακόστρακα με κέλυφος, βρασμένα στον ατμό ή σε νερό, διατηρημένα ή όχι σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλακόστρακα, κατάλληλα προς βρώση.

0307- Μαλάκια, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλάκια καπνιστά με ή χωρίς κέλυφος, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.

0308- Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, καπνιστά, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα με μορφή σβόλων από ασπόνδυλα υδρόβια, εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.

0401- Γάλα και κρέμα γάλακτος, μη συμπυκνωμένα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0402- Γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0403- Βουτυρόγαλα, πηγμένα γάλα και κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, κεφίρ και άλλα προϊόντα ζύμωσης ή οξίνισης από γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή μη, με προσθήκη ή όχι ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, με αρωματικά πρόσθετα ή χωρίς αυτά, με ή χωρίς προσθήκη φρούτων, καρπών ή κακάο

0404- Ορός γάλακτος, συμπυκνωμένος ή μη, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Προϊόντα από φυσικά συστατικά γάλακτος, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0405- Βούτυρο και λοιπά λίπη και έλαια, παρασκευαζόμενα από γάλα. Γαλακτοκομικές κρέμες για επάλειψη.

0406- Τυριά και μηζύθρα

0701- Πατάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0702- Ντομάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0703- Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα και λοιπά βολβώδη λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0704- Λάχανα, κουνουπίδια, κράμβες σγουρές, γογγυλοκράμβες και παρόμοια βρώσιμα λαχανικά του είδους Brassica, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0705- Μαρούλια και ραδίκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0706- Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια για σαλάτα, σέλινα, ραπάνια και παρόμοιες βρώσιμες ρίζες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0707- Αγγούρια και αγγουράκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0708- Λαχανικά λοβοφόρα, με ή χωρίς λοβό, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη (μπιζέλια, φασόλια και λοιπά όσπρια)

0709- Λοιπά λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη, σπαράγγια, μελιτζάνες, σέλινο, εκτός από σελινόριζα, μύκητες του είδους Agaricus (Chanterelle, Boletus, τρούφες), πιπεριές του είδους Capsicum ή Pimenta, σπανάκι, σπανάκια Νέας Ζηλανδίας και σπανάκι γίγας (σπανάκι κηπευτικό), αγκινάρες, μαύρες και πράσινες ελιές, κολοκύθες, κολοκυθάκια και λοιπά λαχανικά της οικογένειας Cucurbitaceae, λαχανικά σαλάτας, φύλλα τεύτλων και άγριες αγκινάρες, κάπαρη, μάραθος, γλυκό καλαμπόκι

0710- Λαχανικά (ωμά ή βρασμένα σε νερό ή στον ατμό) κατεψυγμένα

0711- Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, σε θειωμένο νερό ή σε άλλο προσωρινό διάλυμα συντήρησης), αλλά ακατάλληλα για άμεση βρώση

0712- Λαχανικά ξερά, ολόκληρα, κομμένα σε φέτες, σε κομμάτια, ψιλοκομμένα ή σε σκόνη, αλλά χωρίς περαιτέρω επεξεργασία

0713- Όσπρια ξερά, χωρίς φλούδα, καθαρισμένα από το περίβλημα τους ή όχι, ψιλοκομμένα ή όχι

0714- Ρίζες μανιόκας, αραρούτης ή σαλεπιού, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, γλυκοπατάτες και παρόμοιες ρίζες και κόνδυλοι με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή ινουλίνη, νωποί, διατηρημένο σε απλή ψύξη, κατεψυγμένοι ή αποξηραμένοι, ακέραιοι ή κομμένοι σε φέτες ή σε μορφή σβόλων. Ψίχα από φοίνικα σάγο.

0801- Καρποί καρύδας, καρύδας Βραζιλίας και καρύδια ανακαρδιοειδών, νωπά ή αποξηραμένα, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς

0802 - Άλλοι καρποί με κέλυφος, νωποί ή ξηροί, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς

0803- Μπανάνες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των Αντιλλών, νωπές ή ξηρές

0804- Χουρμάδες, σύκα, ανανάς, αβοκάντο, γκουάβα, μάνγκο και μανγκούστα, νωπά ή ξηρά

0805- Εσπεριδοειδή, νωπά ή ξηρά

0806- Σταφύλια, νωπά ή ξηρά

0807- Πεπόνια, καρπούζια και παπάγια, νωπά

0808- Μήλα, αχλάδια και κυδώνια, νωπά

0809- Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα (συμπεριλαμβάνονται και τα νεκταρίνια), δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα, νωπά

0810- Άλλοι καρποί και φρούτα νωπά: φράουλες και αγριοφράουλες, βατόμουρα, μούρα, αγριόμουρα, κράνα, φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλα και άλλα φρούτα του γένους Vaccinium, ακτινίδια, λωτοί, tamarind, κάσιους ή ανακαρδιοειδή, λίτσι, καρποί αρτόδεντρου, sapodilla, passiflopa ή strastotsvet, καράμβολες και πιταχάγιες

0811- Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0813- Αποξηραμένα φρούτα. Μείγματα ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων του αυτού είδους.

1601 00- Λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα από κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων ή αίματος. Προϊόντα διατροφής, που παρασκευάζονται βάσει των ανωτέρω.

1901 90 110 0- Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι, πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλο κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης. Προίόντα διατροφής από γάλα, κρέμα γάλακτος, ορό γάλακτος με περιεκτικότητα ξηρού εκχυλίσματος 90% ή μεγαλύτερο κλάσμα μάζας

1901 90 910 0 - Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι ή πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλα κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης, που δεν περιέχουν λιπαρά από γάλα, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλο, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους, 5% σακχαρόζη (συμπεριλαμβανομένου του ιμβερτοποιημένου σακχάρου) ή ισογλυκόζη, 5% γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

2106 90 920 0 - Τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες γάλακτος, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους του γάλακτος, 5% σακχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5% γλυκόζη ή άμυλου κάθε είδους

2106 90 980 4 - Κατάλληλα για χρήση προς βρώση μείγματα ή παρασκευάσματα από λίπη ή έλαια ζωικά ή φυτικά ή κλάσματά τους, που περιέχουν πάνω από 15% συνολικό κλάσμα μάζας λίπους γάλακτος

2106 90 980 5 - Φοντί Τυριών

2106 90 980 9 - Λοιπά προϊόντα διατροφής, που δεν κατονομάζονται, ούτε περιλαμβάνονται σε άλλη κατηγορία.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/08/2014 22:56:26

  Κλαίει η Καστοριά. Χτυπιέται η Σιάτιστα.
  Άιντε πάλι πίσω στην προ οικονομία με γριβάδια και τούρνες...Δεν αντέχεται, really.
  Ο Καστοριανός αρχοντο-ανάρχας και large οτετζής, που συχνάζει στα γουρουνάδικα τι λέει;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 10/08/2014 15:33:02

   Χαίρεσαι με την ζημιά των ανθρώπων. Ο κατήφορός σου δεν έχει τέρμα.

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/08/2014 23:00:11

  Apropos, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει τη μεγαλύτερη συλλογή απο γούνες παγκοσμίως - τις φορά όταν παίζει το χειμώνα η Μονακό - που επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Τώρα που δεν θα παίρνει απο Καστοριά, βλέπω ότι ψώνισαν απο σβέρκο οι κυνηγοί αρκούδας grizzlie στη Βόρεια Ντακότα και στη Μοντάνα

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/08/2014 23:38:12

  Λαθραία βέβαια. Η οδός είναι Ντακότα, Μανιτόμπα (Καναδάς), Northern Territories, Αλάσκα, Βερίγγειος, φθάσαμε στη Ρωσία. Οι pigs στη Μοντάνα και οι τελωνοφύλακες στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, θα ψωνίσουν ρωσικό "λάδι" απο χέρι.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 10/08/2014 21:34:43

   Με τις κρυάδες σου, θα μας χρειαστούνε οι γούνες.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/08/2014 23:43:53

  Αυτά έχει η παγκοσμιοποίηση. Ισχύει και για τα γουνοδέρματα και για τα γουναράδικα. Και για τα γουρουνοδέρματα και για τα γουρουνάδικα. Ο άμοιρος ο Θανάσης (ποιός Θανάσης; ο Άρης) που εφεύρε τον Καστοριανού ενδιαφέροντος όρο, πρόλαβε να μάθει για την παγκοσμιοποίηση όσο πρόλαβε να μάθει ο Τρότσκυ για την κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ότι αλλαξε η πραγματικότητα στον κόσμο όλο, και το μόνο που δεν αλλάζει είναι τα μυαλά στο Ελλάντα.

 5. giannist avatar
  giannist 10/08/2014 08:48:52

  μια ερώτηση.... αυτή την ευρωπαϊκή ένωση θέλαμε να χτίσουμε? Είναι δυνατόν μια ένωση κρατών που σφυριλατείται τα τελευταια σχεδόν 60 χρόνια να υποκύπτει στην πρόταση των ΗΠΑ για εμπάρκο όταν η ζημιά για την Ε.Ε. είναι τ ε ρ ά σ τ ι α ? Και με παρά πολλές αρνητικές προεκτάσεις στο μέλλον. Διαβάζω άρθρα δημοσιογράφων "προκαλεί η Ρωσία" και τρελαίνομαι ! Για τη στάση των ΗΠΑ στη γάζα όμως (που παραδέχθηκε και πρόσφατο εξοπλισμό του Ισραϊλ) ούτε κουβέντα. Και μια ακόμη ερώτηση. Σε πιθανή διείσδυση του ισλαμικού τόξου στην διαλυμμένη και παρατημένη απο την Ε.Ε. άμυνα της χώρας μας πόσο δυνατή θα είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Ρωσία να μας συνδράμει όταν δεν έχει άνοιγμα στη Μαύρη Θαλασσα, όπως ακριβώς θέλουν οι αμερικανοί. Φοβάμαι οτι το οικονομικό εμπάργκο είναι μόνο η αρχή.......

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ giannist 10/08/2014 13:32:08

   Παμε σαν άλλοτε! Χαιρετίσματα στην Μεγάλη Αικατερίνη και στον κόμητα Ορλώφ.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 10/08/2014 13:35:33

    Συγγνώμη, εννοούσα "κνιάζ", δηλαδή πρίγκηπα Ορλώφ, και όχι "γκράφ", ως εκ παραδρομής εγράφη. жаль, князь!

  • σχετικος avatar
   σχετικος @ giannist 11/08/2014 00:14:17

   Οχι βέβαια δε θέλουμε να κτίσουμε τετοια Ευρωπη... Θελουμε μια Ευρώπη που ο πατερουλης, κατα προτίμηση πρωην χαφιές, πρόεδρος, αφού εξοντώσει κάθε ανεξάρτητο δημοσιογράφο κι αφου κλεισει καθε μη φιλικό ΜΜΕ, αφού αρπάξει όποια ανεξάρτητη επιχείρηση υπάρχει και τη χαρισει στους συναδέλφους του πρώην χαφιέδες, αφού κανει μια τεράστια περιουσία μέσα από μαφιοζικου τύπου "συνδρομές", αφού βάλει μαριονετες του στη θεση του οσο καιρο "ξεκουραζεται" αναγκαστικα απο το σύνταγμα, αφου βγαλει φωτογραφίες σε κυνηγι αρκουδας, λυκου, καρχαρία και γκοτζιλα, θα καλεσει και τον Ερντογάν να παίξουν ποδοσφαιρο οπου ο καθενας τους θα βαλει απο 833 γκολ εορταζοντας απο κοινού τον διαμελισμό γειτονικων τους χωρών...

 6. foyfoytos avatar
  foyfoytos 11/08/2014 11:16:23

  αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2012
  Κοζάνη Σαμαράς 35% - Πέλλα Σαμαράς 32% - Ημαθία Σαμαράς 30%
  Να κι ο λογαριασμός τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.