#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2013 11:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μανιτάκης: Έως το τέλος Μαΐου η απόφαση για το ποιες υπηρεσίες του δημοσίου θα καταργηθούνΟι γενικοί διευθυντές που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση, είναι εκείνοι που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για την προώθηση της αναδιοργάνωσης των δομών του Δημοσίου.

Μιλώντας το πρωί, στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εξήγησε ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι όλη η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου γίνεται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα περιγράμματα θέσεων συντάσσονται από τους γενικούς διευθυντές και είναι οι γενικοί διευθυντές εκείνοι που θα περιγράψουν τις θέσεις με καθημερινή δουλειά βασιζόμενοι στην κύρια αποστολή του κάθε υπουργείου που είναι προσδιορισμένη. Αυτοί θα κάνουν, οι γενικοί διευθυντές δηλαδή, και την τοποθέτηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, το προσοντολόγιο τους, αλλά κυρίως με τα βασικά υπηρεσιακά τους καθήκοντα στις νέες θέσεις. Θα γίνει μια εσωτερική αναδιανομή του προσωπικού».

Όπως ανέφερε ο υπουργός «ήδη η εξοικονόμηση που επέρχεται από τις αλλαγές που προχωρούν με στόχο τη συμπύκνωση, τη μείωση του όγκου των δημοσίων υπηρεσιών, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 30% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50%». Αυτό συνέβη διότι, όπως εξήγησε ο κ. Μανιτάκης, ακολουθήθηκαν πολύ ορθολογικά κριτήρια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε όμως και στην προεργασία της μελέτης που έγινε επί των ημερών του Θεόδωρου Πάγκαλου και τον βαθμό αξιοποίησης της. «Το ζήτημα της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων συζητείται στην Ελλάδα τρία χρόνια τουλάχιστον. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά όλοι μας ποια είναι η αιτία της αθρόας δημιουργίας οργανισμών, που δεν ήταν πάντοτε αναγκαίοι. Ήδη με το Ν. 4109/2013, τον Ιανουάριο συγχωνεύθηκαν 197 Νομικά Πρόσωπα δημόσιων φορέων ενώ καταργήθηκαν 8 φορείς.

Είναι ελάχιστο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Είναι μικρό δείγμα αλλά ήταν ένα δείγμα που έδωσε μια πρώτη εμπειρία. Ήδη τόσο τις μελέτες της λίστας Πάγκαλου, όπως αποκαλείται, όσο και όλη η προεργασία που έχει γίνει τις έχουμε, τις μελετάμε όλο αυτό το διάστημα. Και επειδή το έργο είναι πολύ δύσκολο και πολύ λεπτό και δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να μην προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, αλλά να κάνουμε μια στοιχειώδη αξιολόγηση, να μετρήσουμε τη χρησιμότητα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «εντός του Μαϊου θα εντοπιστούν επιτέλους αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν, μετά από αξιολογήσεις όμως και μελέτες οι συγχωνεύσεις σε μια δεύτερη φάση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theo1 avatar
  Theo1 18/04/2013 16:44:42

  Χα ωραίο! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ποιί Γενικοί Δ/ντές;
  Πρώτον: ονομάζονται Προϊστάμενοι των Γενικών Δ/νσεων.
  Δεύτερον: κατά κύριο λόγο είναι τοποθετημένοι από τους πολιτικούς προϊσταμένους και όχι κριμένοι από τα υπηρεσιακά συμβούλια και για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής σε πολιτικές πιέσεις, χατίρια και ρουσφέτια, προκειμένου να διασώσουν το τομάρι τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αιρετές περιφέρειες, αν όχι όλες, έχουν ελάχιστους προϊσταμένους (όχι μόνου τους των Γενικών Δ/νσεων , αλλά και απλών τμημάτων) κριμένους από υπηρεσιακά συμβούλια προϊσταμένων.
  Μη μου πείτε ότι γι΄αυτό φταίνε οι Δ.Υ. Είναι καθαρά πολιτική επιλογή των κυβερνώντων της τελευταίας τριετίας.

 2. leak avatar
  leak 19/04/2013 01:11:23

  Όποιος είδε την συνέντευξη του εικονιζόμενου κυρίου στον Παπαχελά κατάλαβε την ποιότητα του ατόμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.