#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι τέλος Ιουλίου στην κινητικότητα οι 12.500Με ανοιχτά τα μείζονα ζητήματα για την υποχρεωτική αποχώρηση ακόμα 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και την άμεση υπαγωγή σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα 12.500 εργαζομένων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται για την πρώτη τετ α τετ διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης. Αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να ζητήσει νέα παράταση, πέραν αυτής που έχει ήδη λάβει, προκειμένου να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων. Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι προθέσεις των δανειστών μας καθώς, σύμφωνα με έγγραφο-φωτιά, που αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», η εξασφάλιση της τοποθέτησης του συγκεκριμένου προσωπικού σε σχήμα κινητικότητας τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μεγάλο μέρος της «δεξαμενής» των διαθέσιμων θα προκύψει από υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων σε ειδικότητες Θεολόγων και Γυμναστών, που κρίνονται πλεονάζοντες. Μετά το «φιάσκο» με τα ερωτηματολόγια, στη Βουλή αναμένεται να έρθει προς ψήφιση σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιγράφονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι προκειμένου να εντοπιστούν οι 12.500 που θα περάσουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Τα κριτήρια θα είναι… οριζόντια. Δηλαδή, θα αφορούν πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθαρό ποινικό μητρώο.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Είναι απαραίτητη για να δομήσουμε πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες και για να υποστηρίζουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, έχουμε καλύψει τους στόχους μας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου  όσον αφορά στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις», θα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Τριμερή. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θεωρούνται με ορόσημο το τέλος Ιουλίου:

- Η μεταφορά 12.500 μόνιμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων αθροιστικά στο σχήμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

- Η ολοκλήρωση των πλάνων στελέχωσης για 450.000 υπαλλήλους αθροιστικά. Τα πλάνα στελέχωσης για την κεντρική κυβέρνηση έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Αναμένεται η δράση να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν πλάνα για περίπου 300.000 εργαζομένους.

Εκτός από τα παραπάνω προαπαιτούμενα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει:

- Να προσδιορίσει με λεπτομερή πλάνα τις προσλήψεις για το 2013, σε συνεργασία με την τρόικα. «Έχει δοθεί στο Μηχανισμό Στήριξης υπόδειγμα πλάνου προσλήψεων και θα σταλεί και σημείωμα με τις πολιτικές προτεραιότητας», ανέφερε στον «Τύπο της Κυριακής» έλληνας αξιωματούχος.

- Να προετοιμάσει σχέδιο νόμου με όλες τις προβλεπόμενες αλλαγές που έχουν προκύψει μετά την αξιολόγηση των ρόλων και των υποχρεώσεων των θέσεων των γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων.

- Να ολοκληρώσει, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, τη μελέτη για τον εντοπισμό διοικητικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. «Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο εντοπισμού των ρυθμίσεων που επιφέρουν διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις με στόχο να περιοριστούν στο 20% των πιο επιβαρυντικών διαδικασιών. Οι ομάδες εργασίας καθυστέρησαν να ξεκινήσουν με αποτέλεσμα το όλο έργο να έχει καθυστερήσει. Ο υπεύθυνος του προγράμματος δήλωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα είναι σε θέση να υπολογίσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να απαντήσει πότε θα είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων», σημειώνει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που έφτασε στα χέρια επιτελών των υπουργείων.

Παρά τις πολλές… ασκήσεις επί χάρτου, στις οποίες επιδόθηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το όριο της 30ης Ιουνίου για την υλοποίηση του πρώτου «κύματος» διαθεσιμότητας δεν πιάστηκε. Με δεδομένο πλέον ότι η διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της νέας δόσης, στα τέλη Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί, με γνώμονα την ανάγκη «αλλαγών, αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί της παράτασης της προθεσμίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτάσσοντας την τήρηση της μνημονιακής δέσμευσης για τις πρώτες 2.000 απολύσεις, με… όχημα την ΕΡΤ. Παράλληλα, θα δεσμευτεί για την από εδώ και πέρα πιστή υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα από τον προκάτοχό του.

Στο «μικροσκόπιο» ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση»

Υπό συνεχή έλεγχο θα βρίσκεται και ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση». Όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση θα προσλαμβάνει ένα νέο υπάλληλο για κάθε μία έξοδο από το Δημόσιο, που θα προέρχεται από:

- Επιόρκους.

- Προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δέουσα αξιολόγηση των δομών τους.

- Υπαλλήλους που αξιολογούνται, ενώ έχουν ήδη μπει στο σχήμα της κινητικότητας.

- Εργαζομένους που αποχωρούν οικειοθελώς.

- Υπαλλήλους που βρίσκονται σε κινητικότητα και μέσα σε 12 μήνες δεν έχουν καταφέρει να μεταταγούν.

«Εάν η μηνιαία παρακολούθηση από την Τρόικα εντοπίσει ότι ο προγραμματισμός δεν εφαρμόζεται σωστά, το ένα προς ένα θα μειώνεται ως αναλογία προσλήψεων», τονίζει το απόρρητο έγγραφο.

Δημήτρης  Γκάτσιος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 30/06/2013 10:58:40

  Βαριέμαι τις πομφολογίες 5 χρόνων πλέον...
  Ας ξανά γράψω λοιπόν ότι τόσα χρόνια ...ως γραφικός λέω:

  -πάνω από 6,000 με προσωρινές δικαστικές διαταγές (σε δήμους κυρίως και σε ΥΠΠΟΑ...πλέον) χωρίς κανένας να διώκει τον δικαστή τους δικηγόρους του δημοσίου και τους δημάρχους. Πως βρε παλληκάρια (δικαστές - δικηγόροι - δήμαρχοι) κάποιος που έχει προσληφθεί σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (κυρίως) καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Τι γράφει η σύμβαση; (απαγορεύεται η παράταση ...λύεται αυτοδικαίως κλπ) Πως δεν εμφανίζεται ο δικηγόρος του Δημοσίου στις δίκες και δίνεται αναβολή;

  Να μείνουν τα παιδιά αλλά ο δικαστής ο δήμαρχος και ο νομικός σύμβουλος του δημοσίου να πάει σπίτι του....όπως και κάθε υπάλληλος που δεν εμφανίζεται.

  -Πόσα ΝΠΙΔ έχει το δημόσιο; Πόσες ορχήστρες; Πόσα ΜΜΕ σε τοπικό (αυτοδιοίκηση) επίπεδο; Πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι; ...όλα τα παραπάνω πλην των υπαλλήλων έχουν Προέδρους ΔΣ και κολλητούς που αλλάζουν όποτε αλλάζει και ο Υπουργός.... Αν πχ για να γίνω και ....αριστερός το ΥΠΠΟΑ έχει μια ορχήστρα στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, ενώσει τα ΝΠ και διώξει όσους είναι με ασφαλιστικά ....ξέρετε πόσα εξοικονομεί; ...αλλά μετά πως ο κάθε Υπουργός, σε κάθε Υπουργείο, θα διορίζει στα εποπτευόμενα ΝΠ ...ΔΣ και Προέδρους; ...τόσοι κομματικοί φίλοι υπάρχουν.

  -Πόσοι πχ εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν; Δεν εργάζονται δηλαδή για τον λόγο που έχουν προσληφθεί; Είτε γιατί έχουν ....ψυχολογικά προβλήματα είτε γιατί ασκούν διοικητικά καθήκοντα ...που απαγορεύεται από τον υπαλληλικό κώδικα για απεριόριστο χρονικό διάστημα ;

  -Πόσοι είναι πάνω από 62 (...που "εργάζονται"); Πόσοι είναι οι μετακλητοί και σύμβουλοι των Υπουργών (δεν μπορούν να είναι υπάλληλοι στις θέσεις αυτές....); Πόσους υπαλλήλους έχει η Γερμανική Βουλή και πόσους η Ελληνική; Γιατί δεν έχει φύγει το προσωπικό της ΜΟΔ; ....δεν υπάρχουν διαχειριστικές αρχές; με αποσπασμένους;

  -Πόσοι είναι οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ; 50% από 1/08/2013 άμεσα και καμία έγκριση πρόσληψης από καμία Υπηρεσία αν δεν συνοδεύεται από πίνακα του υπηρετούντος προσωπικού.

  Από τα τέσσερα παραπάνω μέτρα φεύγουν πάνω από 30,000 € ...αύριο που είναι και 1/7/2013.

  Αλλά δεν ΘΕΛΟΥΝ οι πολιτικοί, πόσες φορές να το πούμε....και βρίσκουν την κινητικότητα τη διαθεσιμότητα και ότι του φανεί του λωλοστεφανή....είτε διώχνοντας άδικα και οριζόντια είτε κάνοντας προσλήψεις και ρουσφέτια.

  Για αυτό λοιπόν ας κάνουν ότι θέλουν και ας μην μας ζαλίζουν ούτε την κοινωνία στοχοποιώντας τους ΔΥ ούτε τους ΔΥ λοιδορώντας και κατηγορώντας που ορισμένοι από εμάς και προτάσεις έχουν και λύσεις και μας ...γράφουν.

  • τέστε avatar
   τέστε @ Ο Ιθαγενής 01/07/2013 16:42:22

   πόσους αξιωματικούς έχει ο στρατός??

  • B. Antoni avatar
   B. Antoni @ Ο Ιθαγενής 05/07/2013 21:05:39

   Δε βγαίνει νόημα από κάποια πράγματα που αναφέρεις. Ας πάρουμε το παράδειγμα της ΜΟΔ: "Γιατί δεν έχει φύγει το προσωπικό της ΜΟΔ; ….δεν υπάρχουν διαχειριστικές αρχές με αποσπασμένους;"
   Αξιοποίησα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ένα από αυτά διαχειρίζονται οι αποσπασμένοι σε Διαχειριστικές Αρχές υπάλληλοι της ΜΟΔ. Από τη δική μου εμπειρία διαβεβαιώνω ότι είναι υψηλού επιπέδου κι απ' ό,τι ξέρω έχουν αξιολογηθεί με διαγωνισμό γραπτό και προφορικό. Επομένως, γιατί να φύγουν υπάλληλοι που διαχειρίζονται με διαφάνεια τους μόνους πόρους που μπαίνουν στη χώρα, στηρίζοντας την ανάπτυξη; Αν φύγει, από ποιους θα αντικατασταθεί;

 2. Ισμήνη avatar
  Ισμήνη 30/06/2013 17:27:23

  Αν θέλει η κυβερνηση και ειδικά η ΝΔ, να πάρουμε στα σοβαρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για διαφάνεια, αξιοκρατία και δημόσιο που θα επιλέγει υπαλλήλους μόνο μέσω Ασεπ, θα πρέπει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση, περί εξαίρεσης από διαθεσιμότητα-απολύσεις, όλων των εργαζομένων που προσελήφθησαν μεσω Ασεπ (οι εκπαιδευτικοί μάλιστα από γραπτό διαγωνισμό).
  Αλλιώς, αυτά που λέει για αναμόρφωση του δημοσίου, είναι μία από τα ίδια
  και θα το καταλάβουν και οι πέτρες πλέον.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ισμήνη 01/07/2013 17:59:51

   Ας το ξαναπούμε γιατί ο καθένας γράφει ....για τους άλλους πάντα....

   & ; τι σημαίνει αυτό;
   Ο διαγωνισμός δεν είναι αξιολόγηση του έργου αλλά τρόπος εισόδου.
   Αξιολόγηση είναι η συνάρτηση του εκπαιδευτικού υπόβαθρου των γνώσεων και του παραγόμενου έργου.
   Κάποτε έμπαινε (επί κλαδικών) και η κουτσή Μαρία στο Δημόσιο
   Τώρα θα εχουμε τις νέες ιερές αγελάδες ….των διαγωνισμών;
   Εχω στην υπηρεσία δύο από την ΕΣΔΔ και πέντε έξι με το ΑΣΕΠ που δεν θα τους είχα στον ιδιωτικό τομέα ούτε κουλούρια να πουλάνε στη γωνία.
   Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν μπει από το παράθυρο (κυρίως συνδικαλιστές και κολλητοί αυτών) που δεν θα έπρεπε να περνάνε ούτε έξω από την Υπηρεσία.
   Για αυτό λοιπόν μην γενικεύεις.
   Το νομικό πλαίσιο πως να μπαίνει κάποιος έχει τυπικά λυθεί με το ΑΣΕΠ(που δεν είναι πανάκεια και έχει παραθυ….ράρες)
   Η αξιολόγηση όμως είναι άλλο πράγμα....και για να το πάω παραπέρα η αναγκαιότητα ύπαρξης της θέσης (ακόμα και ο καλύτερος να είσαι) είναι διαφορετικό.
   Αλλά είμαστε στην χώρα των …διακρίσεων και όχι της ουσίας….

   ΥΓ

   και χωρίς να ακολουθώ την περπατημένη της ομαδοποίησης και κατηγοροποίησης ομάδων εργαζομένων: πόσοι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν γιατί έχουν γνωματεύσεις; πόσοι ασκούν διοικητικά καθήκοντα; πόσοι είναι αποσπασμένοι σπίτια τους; ....με εξετάσεις και ΑΣΕΠ....να μην πούμε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι της επετηρίδας.
   Γιατί πχ ο υπαλληλικός κώδικας ορίζει για πόσο και πως μπορούν να ανατίθενται ....αλλότρια καθήκοντα....& για να το προχωρήσω όταν υπήρχε το ΥΠΑΙΘΠΑ τι έγινε για να μην βγουν οι εκπαιδευτικοί από τα γραφεία;....ή μήπως οι Αναπληρωτές που κέρδιζαν ...μόρια ήταν με γραπτό διαγωνισμό;
   Στην χώρα έχουμε μπερδέψει την αξιολόγηση του έργου (που οι εκπαιδευτικοί όποτε γίνεται λόγος κάνουν ....συλλαλητήρια) με την αξιολόγηση της ....εισόδου.
   Το ίδιο γίνεται βέβαια ...κλαδικά είτε για σώματα ασφαλείας είτε για στρατιωτικούς είτε για κάθε κλάδο που θίγεται...

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 30/06/2013 18:15:20

  Μην ξεχνάμε ότι στο ΑΣΕΠ υπάρχει κι η προσωπική συνέντευξη ...
  Κοινώς, το παραθυράκι για να γεμίσουν ουρές και πάλι τα γραφεία των πολιτευτών!

 4. Kokovios avatar
  Kokovios 30/06/2013 18:28:13

  δοκιμη

 5. Kokovios avatar
  Kokovios 30/06/2013 19:12:49

  Τα κριτήρια θα είναι… οριζόντια. Δηλαδή, θα αφορούν πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθαρό ποινικό μητρώο.

 6. Kokovios avatar
  Kokovios 30/06/2013 19:39:37

  Δηλαδη ο αποφοιτος μιας χαμολοβαθμης σχολης οπως ας πουμε το ΤΕΙ Κουτσουφιαρης με ενα μεταπτυχικο δια αλληλογραφιας και ξενη γλωσσα θα ριχνει στα αυτια σε ενα εκπαιδευτικο που προσληφθηκε με γραπτο διαγωνισμο ΑΣΕΠ.

 7. Ισμήνη avatar
  Ισμήνη 30/06/2013 20:43:20

  Στο Ασεπ δεν υπάρχει καμία προφορική συνέντευξη. Ειδικά οι εκπαιδευτκοί που έχουν διοριστεί με Ασεπ, διαγωνίστηκαν αποκλειστικά γραπτώς.
  Αν η κυβέρνηση καταργήσει τον Ασεπ στην πράξη, μη εξαιρώντας διορισμένους με Ασεπ από διαθεσιμότητα, τότε την καραμελα περί αξιοκρατίας και διαφάνειας μην την ξαναπιάσει στο στόμα της. Ας την αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση.
  Και σαν εκλογική απήχηση αν το δει, οι διορισμένοι με Ασεπ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μακριά από τους "συνδικαλιστες με την ντουντούκα" και μόνο με αυτούς, μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμη το δημόσιο.
  Εκτός αν προτιμα εσαεί να συνδιαλέγεται με συνδικαλιστές τύπου Φωτόπουλου...Αυτά θέλει να δει ο κόσμος από τη ΝΔ, όχι μία από τα ίδια..

 8. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 30/06/2013 22:17:49

  Πάγιες και διαρκείς ανάγκες...μεγάλη εφεύρεση.Τελειώνει η σύμβαση σου αλλά με μια δικαστική απόφαση συνεχίζεις να πληρώνεσαι κανονικά μέχρι να αποφασίσει ο Αρειος Πάγος.Παρά το γεγονος οτι ηξερες όταν υπέγραφες την πρόσληψη και την ημερομηνία αποχώρησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.