#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2013 11:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λεηλατεί τον Γράμμο η αλβανική μαφία του ξύλουΣτο χωριό Τρίλοφος, ή αλλιώς Σλήμνιτσα, στον Γράμμο, μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από τη συνοριογραμμή με την Αλβανία, ο σκληρός ήχος από τα αλυσοπρίονα σκίζει τη λευκή σιωπή στο δάσος συνήθως από τις 5 τα ξημερώματα.

Όπως γράφουν Τα ΝΕΑ σε σημερινό ρεπορτάζ τους, Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι, οι «εμπρηστές του χειμώνα» που αποψιλώνουν ολόκληρες βουνοπλαγιές, περνούν τα σύνορα με μουλάρια πριν ακόμη χαράξει.Ορίζουν με τις πατημασιές τους τα μονοπάτια στην ελληνική πλευρά του βουνού που έχουν σκεπαστεί από το χιόνι και ξυλεύουν επιλεκτικά δρυς και πεύκα. Η δράση της μαφίας του ξύλου στη Βόρεια Ελλάδα κορυφώνεται φέτος στα χωριά του Γράμμου, εκεί ακριβώς που πριν από έξι και πλέον δεκαετίες έπεσε η αυλαία του ελληνικού Εμφυλίου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι Αλβανοί που γυμνώνουν τις πλαγιές λεηλατούν τα απομακρυσμένα Γραμμοχώρια, που άρχισαν να δέχονται πίσω όσους είχαν εκδιώξει οι εμφύλιες συγκρούσεις. Εισβάλλουν στα σπίτια, κλέβουν ζώα και προκαλούν ζημιές.

Οδηγούμε με δυσκολία στον χωμάτινο δρόμο προς το πιο απομακρυσμένο χωριό, τον Τρίλοφο. Χιόνι υπάρχει μόνο στα γυρίσματα της πλαγιάς που δεν τα πιάνει ήλιος, το κρύο εδώ πάνω  καίει το πρόσωπο. Η Σλήμνιτσα, όπως αλλιώς ονομάζεται το χωριό, ήταν νοσοκομείο των ανταρτών στον Εμφύλιο. Μετά το ‘50 ερήμωσε και οι κάτοικοι, που τότε ήταν 800, σκόρπισαν. Σήμερα ξεχωρίζει από μακριά μόνο η εκκλησία, τα σπίτια είναι αραιά και πολλά σημαδεμένα από τις σφαίρες πολυβόλων.

Ο Βασίλης Μπέλος και ο Νίκος Παπαδόπουλος, καθισμένοι γύρω από την ξυλόσομπα, είναι εξοικειωμένοι με τη μαφία του ξύλου. Είναι από τους πρώτους που επέστρεψαν στον Τρίλοφο και δείχνουν την απέναντι κορυφογραμμή που έχει ξυλευτεί ολοσχερώς και το φαλακρό σημείο ξεχωρίζει στη δασωμένη έκταση.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ.Τα περισσότερα δέντρα είναι κομμένα στο ένα μέτρο από τη ρίζα, πολλά σπάστηκαν βιαστικά για να συρθούν και να πελεκηθούν πιο βαθιά στο δάσος. «Κόβουν τα δέντρα με το πρώτο φως και το μεσημέρι άλλες ομάδες επιστρέφουν για να τα φορτώσουν στα μουλάρια» περιγράφουν.

Στα 500 μέτρα μέσα στο αλβανικό έδαφος, κοντά στο χωριό Βιντόβα, οι λαθροϋλοτόμοι έχουν στήσει υπόστεγα με πριονοκορδέλες. Από εκεί, μέρος της πολύτιμης ξυλείας θα φτάσει στην Ιταλία για την κατασκευή βαρελιών σε οινοποιεία, ενώ οι πιο γεροί και ίσιοι κορμοί θα καταλήξουν κολόνες φωτισμού της αλβανικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Ακόμη, μια μεγάλη ποσότητα του λαθραίου φορτίου, λένε όσοι γνωρίζουν, θα πουληθεί για καυσόξυλα πίσω στην ελληνική αγορά.

«ΘΑ ΞΕΘΑΡΡΕΨΟΥΝ».Στα χωριά του Γράμμου, τον Τρίλοφο, το Γιαννοχώρι, το Μονόπυλο, την Καληβρύση, το Λειβαδοτόπι, ο καθένας έχει να διηγηθεί ιστορίες με λαθροϋλοτόμους. Ο Νίκος Χαλκιάς ήταν το τελευταίο παιδί που γεννήθηκε στο Γιαννοχώρι, το 1947, καθώς το χωριό ερήμωσε σε μία μέρα. «Ακούω καθημερινά τον ήχο από τα αλυσοπρίονα. Τους βλέπω να κουβαλούν με τα μουλάρια τα ξύλα. Τον επόμενο μήνα σταματά το κυνήγι και οι Αλβανοί γνωρίζουν ότι θα πάψουν να ανεβαίνουν στον Γράμμο παρέες οπλισμένων κυνηγών. Θα ξεθαρρέψουν περισσότερο» λέει.

Από τη μπροστινή θέση του κρατικού τζιπ, που κυλάει πάνω στο χιόνι, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος εξηγεί ότι  τα τελευταία χρόνια έχουν αποψιλωθεί στον Γράμμο τουλάχιστον 3.000 στρέμματα δάσους, έκταση που αντιστοιχεί σε 35.000 κυβικά (λαθραίας) ξυλείας. Η μαφία του ξύλου έχει κανόνες απαράβατους. Πιο νότια, προς την Ηπειρο, οι ομάδες των λαθροϋλοτόμων είναι μεικτές, με Αλβανούς και Ελληνες, ενώ το βουνό είναι χωρισμένο σε ζώνες.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν έμεναν ανοιχτά τα φυλάκια του Στρατού, που έχουν ερημώσει από το 2007. Χάνεται ο εθνικός πλούτος, οι περιουσίες των ανθρώπων, όμως και τα έξι φυλάκια στην οριογραμμή έπαψαν να επανδρώνονται από τη 15η Ταξιαρχία» λέει ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος, δήμαρχος Νεστορίου, ενόσω περπατάμε στο πυκνός δάσος, στη θέση Χελώνα, πάνω από το Μονόπυλο, μόλις 200 μέτρα από τα σύνορα.

Εδώ πάνω  διακρίνονται εύκολα τα μονοπάτια της μαφίας στο έδαφος. Σε ένα ξέφωτο βρίσκουμε δέντρα λεηλατημένα. Το πυκνόφυτο βουνό εδώ μέσα είναι φαλακρό. Στο χώμα βρίσκονται μόνο οι ρίζες από βελανιδιές, παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν σπασμένα κλαδιά, καθώς οι λαθροϋλοτόμοι καθαρίζουν επί τόπου τον πολύτιμο κορμό και σέρνουν τα κλαδιά πιο κάτω. Στο έδαφος, όπου έχει λειώσει το χιόνι, διαγράφονται μονοπάτια που δεν μπορεί παρά να έγιναν από ολόκληρα συνεργεία ανθρώπων, με βαριά μηχανήματα και πολλά μουλάρια για το φόρτωμα.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ! Ο Θανάσης Ζυγούρας και ο Δημήτρης Μπαμπούλης, υπάλληλοι και οι δύο στο Δασαρχείο, εξηγούν ότι κόβονται δέντρα 30-35 ετών. «Πρώτα οι δρύες, μετά τα πεύκα και κυρίως ένα είδος, τα ρόμπολα, που φυτρώνουν σε μεγάλο υψόμετρο, κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα, οξιές, ακόμη και πουρνάρια που θα πάνε για καυσόξυλα» περιγράφουν. Οπως λένε, μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα οι λαθροϋλοτόμοι είχαν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, ώστε άνοιξαν δρόμο βαθιά μέσα στο ελληνικό έδαφος κι έμπαιναν με φορτηγά. Κλιμάκιο του Στρατού έστησε αναχώματα στα περάσματα, όμως η λεηλασία συνεχίζεται.

Στο Γιαννοχώρι του Γράμμου, πίσω από το σπίτι του Νίκου Χαλκιά, κατεβαίνει το άγριο ποτάμι προς τον κάμπο. Τα παγωμένο νερό κόβει την πρόσβαση στην απέναντι κορυφή, που είναι ακόμη σπαρμένη με νάρκες των ανταρτών, όπως και πολλά σημεία στο βουνό. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν και δεν πατούν εκεί, όπως το γνωρίζουν και οι λαθροϋλοτόμοι. Κι έτσι ο βουνό σε εκείνη τη μεριά γλιτώνει.

Φόβοι για αιματηρό επεισόδιο
Στον Γράμμο οι χωριανοί πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει να συμβεί κάποιο αιματηρό επεισόδιο. Οι λαθροϋλοτόμοι αφήνουν τα μουλάρια τους στο μονοπάτι. Τα ζώα κατάσχονται από το Δασαρχείο και βγαίνουν σε δημοπρασία. Όμως κανένας κτηνοτρόφος δεν ενδιαφέρεται να τα αποκτήσει. Ολοι φοβούνται ότι οι Αλβανοί θα τα αναζητήσουν και θα κάνουν αντίποινα. Ετσι, τα ζώα αφήνονται στο βουνό και οι λαθροϋλοτόμοι  τα παίρνουν πίσω.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4782516

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/01/2013 11:25:45

  Οι Αλβανοί είναι αδίστακτοι. Τη δικιά τους χώρα την έχουν απογυμνώσει. Μόλις μπει κανείς στο αλβανικό έδαφος, βλέπει φαλακρό βουνά. Κανείς δεν συγκινείται στην Αλβανία, δεν υπάρχει συνείδηση πολίτη. Η φιλοπατρία τους περιορίζεται σε κραυγές περί Ιλλυριών και Μεγάλης Αλβανίας. Προφανώς έχουν στόχο να κάνουν τα ίδια και σε εμάς, να κάνουν την Ήπειρο κρανίου τόπο. Ο Αλβανός παραδοσιακά λειτουργεί παρασιτικά, δεν δημιουργεί. Είναι λαός έξυπνος, αλλά όχι δημιουργικός. Κλέβει από τους γειτονικούς λαούς και από τα κλεμμένα φτιάχνει τσάτρα-πάτρα ό,τι μπορέσει: Ιστορία, γραφή, λεξιλόγιο, παράδοση, πρώτες ύλες...Οι Ιλλυριοί στην αρχαιότητα ούτε καν τη γλώσσα τους δεν έγραφαν, όλες οι επιγραφές είναι είτε στην ελληνική, είτε στην αλβανική.

  • Q-Nihilism avatar
   Q-Nihilism @ ΒΙΣ 17/01/2013 12:28:44

   Το ότι η χώρα τους δεν έχει δέντρο οφείλεται, εν πολλοίς, στο καθεστώς του συμπαθέστατου Χότζα (εμμέσως βεβαίως-βεβαίως), που κάποιοι στη Δανεία του Νότου δείχνουν να θαυμάζουν...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Q-Nihilism 17/01/2013 15:42:35

    Και στα πολλά γίδια που έβοσκαν στα βουνά τους, φυσικά.

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 17/01/2013 11:43:38

  Ειμαστε για τα πανηγυρια.....
  Ουτε συνορα φυλασσονται, τα βουνα μας ειτε καιγονται ειτε αποψιλωνονται, οποτε οποια στρατιωτικη επιχειρηση συμβει στα συνορα αυτα, ειναι εκ προοιμιου καταδικασμενη. Το δε θρασος των Αλβανων καταδεικνυει οτι εχουν καταλαβει τη καταντια μας και εκμεταλλευονται την κατασταση.
  Πρεπει η Ελλαδα να δειξει -τουλαχιστον προς τους Αλβανους-οτι δεν θα ανεχεται τα παντα, γιατι αυτοι ηταν που ηταν θρασεις απο τη φυση τους, τωρα με τις πλατες των Τουρκων και με την αισθηση της αδυναμιας μας, εχουν αποθρασυνθει.

 3. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 17/01/2013 12:19:07

  Ο Στρατος δεν μπορει να παιξει καποιο αποτρεπτικο ρολο?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μικρασιάτης 17/01/2013 17:36:53

   Θα έρθει και η σειρά του στρατού για το βόρειο μέτωπο.

 4. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 17/01/2013 12:42:30

  Αντί να γράφετε όλα αυτά τα περισπούδαστα περί αλβανών, ἰσως θα ήταν χρησιμότερο να δείτε τους Έλληνες "συνειδητοποιημένους πολίτες" που χρησιμοποιούν κι εμπορεύονται το προϊόν της λαθροϋλοτομίας στην Ελλάδα.

  Το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη. Οι αλβανοί διαχρονικά ως μισθοφόροι διακρίθηκαν. Γιατί άλλωστε να διαφέρουν και σήμερα;
  Αστικά κέντρα τόσο κοντά στον τόπο ξύλευσης που να μπορούν να μεταφέρουν με μουλάρια την ξυλεία δεν έχει στην άλλη πλετρά των συνόρων, κι όσο για το απαραίτητο οδικό δίκτυο, άλλα λόγια....
  Τα δε χωριουδάκια στην αλβανική πλευρά έχουν αρκετό δάσος και λιγοστούς κατοίκους.
  Οι αλβανοί λαθροϋλοτόμοι δουλεύουν για κάτι Ελληναράδες! Βγάλτε την τσίμπλα απ' το μάτι και δείτε το δάσος.
  Όσο για το σχόλιο του ΒΙΣ: "Ο Αλβανός παραδοσιακά λειτουργεί παρασιτικά, δεν δημιουργεί. Είναι λαός έξυπνος, αλλά όχι δημιουργικός. Κλέβει από τους γειτονικούς λαούς και από τα κλεμμένα φτιάχνει τσάτρα-πάτρα ό,τι μπορέσει", ίσως ως αρβανίτης να ξέρει κάτι περισσότερο. Μιλάει το DNA (το οποίο λατρεύεις άλλωστε) ...

  • Σικελιανος avatar
   Σικελιανος @ Εύμηλος 17/01/2013 13:04:12

   Ευμηλε το οτι υπαρχουν ασυνειδητοι Ελληνες λαθρουλοτομοι ή ανθρωποι που εμπορευονται το προιον της λαθρουλοτομιας δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να καυτηριασουμε την παρανομη εισοδο στη χωρα και την παρανομη ξυλευση των Αλβανων.. αλλωστε τα περισσοτερα πανε προς Ιταλια μερια ή προς εκμεταλλευση στην ιδια την Αλβανια οπως τουλαχιστον λεει το ρεπορταζ....
   Οι Αλβανοι δυστυχως πρωτοστατουν στην εν Ελλαδι παρανομια (ελασσονα αλλα κυριως μειζονα).. επισης θεωρω οτι αρκετα απο τα αλβανικης εθνικοτητας εγκληματα που συμβαινουν στην Ελλαδα κρυβουν και ενα εθνικο μισος ενω πολλες πηγες αναφερουν την συνδεση των εγκληματικων αλβανικων ομαδων με το διαρκως αυξανομενο εθνικιστικο λομπι στη γειτονα...
   οι Αρβανιτες δε , ουδεμια σχεση εχουν με τους Αλβανους περα απο μια γλωσσικη σχετικη συγγενεια... ο παραλληρισμος σου ειναι αστοχος και ανιστορητος....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Εύμηλος 17/01/2013 13:11:09

   Το ότι έχω αρβανίτικη καταγωγή, δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι συναισθηματικά με τους Αλβανούς. Οι Αρβανίτες προσδέθηκαν στον πολιτισμικά στον Ελληνισμό, για αυτό και διαφέρουν τόσο πολύ από τους σημερινούς Αλβανούς. Η Ύδρα ήταν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της νότιας προεπαναστατικής Ελλάδας. Αυτό κάτι λέει...Και η ανάπτυξη της Κορυτσάς έγινε επειδή ήταν συνδεδεμένη με την ελληνική παιδεία. Δες τη χριστιανική συνοικία της Κορυτσάς και δες τη μουσουλμανική και βγάλε συμπέρασμα. Από την αρχιτεκτονική και μόνο των σπιτιών...
   Οσο για τα δάση στην αλβανική πλευρά των συνόρων, σε παρακαλώ θερμά να μου τα βρεις, γιατί εγώ δεν τα έχω δει. Εσύ ίσως ξέρεις καλύτερα την περιοχή και τη χώρα από εμένα....
   Το ότι Έλληνες συνεργάζονται με Αλβανούς δεν το αμφισβητώ. Απλά δεν αναιρεί το ότι οι δεύτεροι είναι θρασύτατοι και ανθέλληνες. Ειμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αλβανοί εργάτες του μετρό της Αθήνας επέχαιραν ανοιχτά για τις ληστείες μετά βιασμών που έκαναν ομοεθνείς τους στην Ελλάδα....Μιλάμε για ανθρώπους αμοιβόμενους, ασφαλισμένους και τα λοιπά...

   • Greco avatar
    Greco @ ΒΙΣ 17/01/2013 15:39:49

    εδω υπαρχουν ελληνες που γραφουν την ελλαδα εκει που δε πιανει μελανι, κατι υπουργαρες που ελεγαν να παρει τη σημαια ο ανεμος, πρωθυπουργοι που χλευασαν τον ελληνικο λαο, μια μεσαια ταξη που ζουσε μονο για τη κοιλια της και εγραφε το μελλον των παιδιων της επισης στο ιδιο σημειο...

    οι αλβανοι μας εφταιξαν...

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Greco 17/01/2013 17:39:04

     Δεν κατάλαβα; Όλοι εξορία! Αλβανοί και ελληνόφωνοι εχθροί της Ελλάδας! Το ένα κακό δεν κάνει το άλλο κακό καλύτερο. Αυτό είναι υποκρισία.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Γεώργιος Τ. 18/01/2013 10:02:24

      Καλά οι άλλοι, αλλά οι Κροάτες (!) τι δουλειά έχουν;
      Ά κατάλαβα, γενικά μιλάτε...
      Ξεχάσατε όμως μάλλον Ανδορριανούς και πολίτες του Σαν Μαρίνο.

    • Angeleyes avatar
     Angeleyes @ Greco 17/01/2013 20:41:59


     "οι αλβανοι μας εφταιξαν…"

     Στήν περίπτωση αυτή βεβαίως! Ας κάνουμε μία αρχή μέ αυτούς. Αν δέν τους σταματήσει κάποιος θά πάρουν αέρα. Τα φυλάκια ερειμωμένα. Αμ βέβαια, Τροικανοί, Γερμανοί, Κροάτες είναι υπέρ τλς μείωσης του Ελληνικού Στρατού. Περίμενε καί θά ακούσεις καί τούς Βούλγαρους. Τούς Αλβανούς τούς άκουσες ήδη περί ΑΟΖ. Τά εσωτερικά μας μπορούν νά συμμαζευτούν αργότερα.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΒΙΣ 17/01/2013 15:41:32

    Ως προς την αρχιτεκτονική υπερέχει σαφώς το Αργυρόκαστρο, η "πέτρινη πόλη", επίσης με μεγάλο ποσοστό κατοίκων Ελληνικής καταγωγής και παιδείας.
    Για τους ρέκτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής προτείνω ωστόσο και μια επίσκεψη στο Prizren (Πρισρένη) του Κοσσυφοπεδίου, σε περιοχή όπου και πριν τον πόλεμο του 1999 επικρατούσε το Αλβανόφωνο στοιχείο..

   • Karenin avatar
    Karenin @ ΒΙΣ 17/01/2013 23:31:10

    Aρβανίτης, εξελιγμένη μορφή του Ελληνα..... Τί λές για αυτό;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Εύμηλος 17/01/2013 14:15:46

   Εύμηλε, ασχέτως άν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτά που έγραψε ο προηγούμενος σχολιαστής σχετικά την εθνική ιδιοπροσωπεία των Αλβανών (και ασχέτως τί από δηλώνει ο καθένας δημοσίως, συμμορφούμενος ενδεχομένως προς στην «πολιτική ορθότητα» και ενίοτε υπερθεματίζοντας), εγώ δεν βλέπω καμία επίκληση του «DNA», ως τάχα-μου υποβάθρου αυτής, παρά μόνον από σένα!

   Μπας και σου βρίσκεται (λέμε τώρα!) κανα παράδειγμα (πχ από άλλες αναρτήσεις) όπου «αυτός ο τελώνης» εκδηλώνει την λατρεία του (sic) προς το DNA; Ή σου ξέφυγε; Γιατί εγώ τόσα χρόνια δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 17/01/2013 14:24:13

  Κόβουν ξύλα,βγάζουν λεφτά...καίμε ξύλα,ζεσταινόμαστε
  Τόσο απλό είναι...και τίποτα απο αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε τόση ζήτηση για ξυλο εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου

 6. Χριστινάκι avatar
  Χριστινάκι 17/01/2013 14:24:51

  ξυλεύουν επιλεκτικά δρυς και πεύκα: "δρύες" κύριοι, όχι "δρυς". Μην σκοτώνετε τη γλώσσα μας!

 7. factorx avatar
  factorx 17/01/2013 14:34:54

  στα NEA παρακαλώ η επισήμανση

 8. akenaton avatar
  akenaton 17/01/2013 15:21:16

  Το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να πάει στα 50 λεπτά το λίτρο και να χρωματίζεται ανεξίτηλα.
  Όποιο όχημα, στην στεριά ή την θάλασσα βρεθεί με πετρέλαιο θέρμανσης στο ρεζερβουάρ να κατάσχεται επί τόπου. Πρώτα - πρώτα τα βυτιοφόρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
  Αν συνεχιστεί η κατανάλωση ξύλων για θέρμανση του κοσμάκη, σε δυο - τρία χρόνια δεν θα έχουμε δάσος ούτε για δείγμα.
  Δεν μας φταίνε οι Αλβανοί, μας φταίνε οι νόμοι της Πολιτείας.
  Λαθροϋλοτομία υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, όμως η έκταση που έλαβε και θα λάβει στο μέλλον το φαινόμενο οφείλεται στην ζήτηση των ξύλων ως καύσιμη ύλη. Λαθροϋολοτόμευση υπάρχει σε όλα τα ελληνικά βουνά αυτή την στιγμή που γράφουμε, ακόμη και στα περιαστικά άλση και τα πάρκα των πόλεων!
  Περιγράψαμε την λύση του προβλήματος, κάποιοι πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους έναντι των δασών της χώρας μας.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ akenaton 17/01/2013 17:44:29

   και εναντι των πνευμονων μας...

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/01/2013 15:36:05

  Τα ίδια γίνονται και στην "πίσω" μεριά του Γράμμου.
  Άν μιλήσουμε και για Ροδόπη (Ελληνική και Βουλγαρική), θα πέσει πολλή κατάθλιψη.

 10. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 17/01/2013 15:39:13

  Δυστυχώς, έχουμε την ατυχία να γειτνιάζουμε με τον αχρειότερο λαό της Ευρώπης. Μια χαρά τα γράφει ο ΒΙΣ και διπλά μπράβο του , αφού είναι και Αρβανίτης ( Αυτό το γράφω, διότι κάποιοι φίλοι μου αρβανίτικης καταγωγής έχουν μια τάση να εκφράζονται σχετικά επιεικώς για τους Αλβανούς, προσπαθώντας να βρουν δικαιολογίες παντός είδους για την άθλια συμπεριφορά πολλών Αλβανών στη χώρα μας. Βέβαια ξεχνούν οτι οι Τουρκαλβανοί-μουσουλμάνοι Αλβανοί δηλαδή έσφαζαν με την ίδια ευχαρίστηση τόσο τους χριστιανούς αρβανίτες όσο και τους υπόλοιπους Έλληνες.)
  Η κατάσταση αυτή προϋπάρχει αρκετά χρόνια στην περιοχή του Γράμμου, απλά τώρα θέριεψε λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, της κατάρρευσης της κρατικής εξουσίας στην Ελλάδα και τη διόγκωση της αλβανικής αυτοπεποίθησης και προκλητικότητας. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για τα Υπουργεία Τάξης και Άμυνας. Σ΄ένα θέμα σχετικά χαμηλού προφίλ, μπορούν να δώσουν τα " κατάλληλα" μηνύματα στην Αλβανία. Επί μια δεκαετία περίπου οι Αλβανοί ( η ηγεσία εννοώ) ήταν ήσυχοι απέναντι μας. Ίσως ήταν απλή σύμπτωση ίσως ήταν απόρροια μιας"φιλική"επίσκεψης που είχαν δεχθεί το 1997. Φαίνεται, όμως, οτι η " επίσκεψη" ΄λησμονήθηκε. Χρειάζεται εκ νέου δράση. Τώρα, όμως, προτού είναι αργά. Τα ζητήματα με την Αλβανία πρέπει να εχουν λυθεί προτού μπούμε στην τελική ευθεία γιατην ανακήρυξη της ΑΟΖ στο αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

  • Ενας τριτος avatar
   Ενας τριτος @ μεταρρυθμιστής 17/01/2013 18:25:38

   "...της καταρρευσης της κρατικης εξουσιας..." Τα ειπες ολα!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ενας τριτος 18/01/2013 10:06:00

    Σωστά!
    Ενώ πριν που "υπήρχε η εξουσία" (χε χε), μόνο καίγονταν δάση (και φύτρωναν μεζονέτες).
    Αλλά ποτέ δεν κόβονταν για καυσόξυλα, υπήρχε το πετρέλαιο...

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/01/2013 17:31:40

  Ὑπάρχει μιά λύση γιά τήν λαθροϋλοτομία.
  Ἡ ἀπέναντι κορυφή πού τήν κόβει τό ποτάμι,εἶναι σπαρμένη μέ νάρκες ἀπό τόν Ἐμφύλιο καί δέν πατᾶ κανείς ἐκεῖ...

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Κυθήριος 17/01/2013 19:20:47

   Αυτη ειναι μια λυση για πολλα προβληματα σε ολα τα χερσαια (μηπως και θαλασσια ) συνορα μας...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μικρασιάτης 18/01/2013 05:54:02

    Κι εγώ έτσι νομίζω. Και αναίμακτη να προσθέσω, και σχετικά ανέξοδη.

 12. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 17/01/2013 19:18:07

  Μακαρι, γιατι τους εχουμε κατι χρωστουμενα απ το 1940 που εγιναν τσιρακια των Ιταλων. Και μετα τρεχανε παρεα...

 13. bob avatar
  bob 18/01/2013 08:19:56

  Ναρκοπέδια τώρα παντού!!!!!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ bob 18/01/2013 09:53:14

   Η Βόρεια Κορέα, άστρο φωτεινό μας δείχνει το δρόμο !

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 18/01/2013 13:14:37

    Σε σας τους αριστερούς, ανέκαθεν!

 14. Πετρος avatar
  Πετρος 18/01/2013 09:20:50

  Μενω στην Καστορια. Και νομιζω πως γνωριζω καλα το προβλημα, μιας και το ελευθερο χρονο μου οι ορεινες διαδρομες ειναι απο τις πρωτες επιλογες μου. Το προβλημα της λαθρουλοτομησης ειναι πολυ παλιο, αλλα τωρα διογκωθηκε λογω της μεγαλυτερης ζητησης σε καυσοξυλα. Καταρχην πρεπει να αναφερω οτι υπαρχουν τοσο Ελληνες οσο και Αλβανοι λαθρουλοτομοι που λειτουργουν το ιδιο ζημιογονα. Και θα ελεγα περισσοτερο οι Ελληνες. Μιλωντας για Αλβανους λαθρουλοτομους ειναι περισσοτερο σταχτη στα ματια για να καλυψουν και την ζημια που προκαλουν οι ιδιοι. Χωρις να θελω να τους υποστηριξω. Η τελευταια μεγαλη πυρκαγια στο Γραμμο ξεκινησε απο την Αλβανικη μερια και μαλιστα προσπαθουσαν να την συντηρησουν για μερες...
  Η λυση του ναρκοπεδιου, εκτος του οτι ειναι "τεμπελικη" μιας και η λογικη "βαζω ναρκες να φυλανε τα συνορα και εγω αραζω σταυροποδι", ειναι επικινδυνη. Ενα απο τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι πυροσβεστες σε πυρκαγια ειναι οι ξεχασμενες ναρκες απο τον πολεμο. Οποτε καλυτερα να μην βγαλουμε μονοι τα ματια μας.
  Οποτε δεν μενουν και πολλα. Ο στρατος ειναι η καλυτερη λυση. Να ενεργοποιηθουν ολα τα φυλακια στην συνοριογραμμη, τα οποια θα αποτρεψουν τοσο εγχωριους οσο και αλλοδαπους λαθρουλοτομους. Η εκταση ειναι τεραστια και σιγουρα η αστυνομια δεν μπορει να ελεγξει. Αλλωστε αυτα τα φυλακια ειχαν παντα κοσμο, εκτος τα τελευταια 15 χρονια.

 15. roadrunner avatar
  roadrunner 18/01/2013 09:54:01

  Έχει η Αλβανία αξιόλογα σκάφη στο πολεμικό ναυτικό της ή την πολεμική αεροπορία της ; Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω πως δεν έχει προς το παρόν.
  Αφού λοιπόν, δεν μπορεί να μιμηθεί την Τουρκία (παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και εθνικών χωρικών υδάτων), κάνει τόσα, όσα μπορεί: κλεφτοπόλεμο και απογύμνωση στο Γράμμο. Άρα χρειάζεται αντιμετώπιση-απάντηση στις προκλήσεις, ανάλογη. Δηλαδή, δεν είναι απλά θέμα οικολογικό ή κερδοσκοπίας από τη μεριά αλβανών υλοτόμων.

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2013 09:58:17

  Το πιό απλό είναι ο έλεγχος στους εμπόρους και αποθήκες καυσόξυλων.
  Παραστατικά έγγραφα, με άδειες κοπής από Δασαρχείο ή άλλη αρχή, για ξύλα που προέρχονται απ' όπου δεν απαιτείται έγγραφο εισαγωγής (εντός Ελλάδας και Κοινοτική Βουλγαρία).
  Νόμιμα παραστατικά έγγραφα εισαγωγής για ξύλα από άλλες χώρες - και Αλβανία.
  Άν δεν διαθέτουν, σφραγίζεται η αποθήκη.
  Αυτό γίνεται σε ολες τις σοβαρές χώρες. Γιατί να μη γίνεται και εδώ.
  Θα γίνουμε ποτέ κράτος νομιμότητας; Αυτό είναι το ζήτημα.

  • Πετρος avatar
   Πετρος @ Uncle Stgm 18/01/2013 13:14:54

   Μα αυτο ισχυει και σημερα. Ολοι εχουν παραστατικα κλπ κλπ. Αλλα αυτο δεν σημαινει τιποτα. Αν μπορει κανεις να σκεφτει τον ογκο των κομμενων ξυλων αλλα και την εκταση στην οποια γινεται η υλοτομηση θα καταλαβει οτι μια αδεια και ενα παραστατικο ειναι ευκολο να προσπελαστουν.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 18/01/2013 13:20:56

   Προτείνεις γραφειοκρατεία και περίπλοκες διαδικασίες, με κόστος, που δεν θα δουλέψουν κιόλας. Λες και είναι δηλωμένες οι εν λόγω αποθήκες. Στείλε έναν επιθεωρητή σε κάθε κορφοβούνι. Κόψτου και μισθό. Και θα σου φέρνει ο άλλος μετά ένα χαρτί αλβανικό, ότι δήθεν προέρχονται από εκεί και άντε να αποδείξεις μετά ο,τιδήποτε.

 17. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/01/2013 10:54:42

  Εν τω μεταξύ, κάποιοι έκοψαν για καυσόξυλα και τα κούτσουρα-απομεινάρια της ελιάς του Πλάτωνα, στην Ιερά Οδό...
  Η ελιά κάνει ωραία φωτιά στο τζάκι, με πολύχρωμες ανταύγειες, τσιτσιρίζει και ο ελαιούχος χυμός άν είναι μισόξερη...
  Όπως έλεγε και ο Sir Μπιθί, "πού να στα λέω τώρα" !

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 18/01/2013 13:53:57

   Σοβαρά μιλάμε, μετά απ' αυτό;
   Θα νοιαστούν να προστατεύσουν το Γράμμο;
   Οι κατασκευαστές αυθαιρέτων μεζονετών στα καμμένα, λόγω αναδουλειάς έχουν γίνει λαθρέμποροι καυσόξυλων. Και ως γνωστόν, οι πολλοί Αλβανοί από "εργατοτεχνικό" προσωπικό έγιναν πλέον εδώ και καιρό υπεργολάβοι. Ήδη απο τον καιρό που έκαναν οικοδομικές εργασίες.

 18. Πετρος avatar
  Πετρος 18/01/2013 13:20:48

  Μην παει το μυαλο σας σε θεωριες συνομωσιας κλπ. Μιλαμε για λαθρεμποριο. Τα βουνα της Αλβανιας εχουν μεινει χερσα απο υπερβολικη υλοτομηση, βοσκη και χωρις σχεδιο αναδασωσης. Και η πυρκαγια που ανεφερα ποιο πανω ηταν οντως εσκεμμενη. Ο λογος ηταν οτι θα δωσουν μεροκαματα στους Αλβανους για καθαρισμο της περιοχης απο τα καμμενα, γιατι μονο αυτοι διαθετουν μουλαρια. Και ειναι σημαντικο αυτο, γιατι μπορουν να βγαζουν δουλεια ακομα και στα ποιο απροσιτα σημεια. Αλλα οπως και να χει αν το κρατος δεν δειξει παρουσια στην περιοχη, που να αναφερουμε πως αποτελει και προστατευομενη περιοχη απο την Ε.Ε., θα ειναι πολυ αργα για να επαναφερουμε το δασος σε προηγουμενη κατασταση

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Πετρος 18/01/2013 16:41:13

   Το μυαλό μας είναι ανήσυχο, ως οφείλει και πάει και σε θεωρίες «συνωμοσίας». Ότι πρόκειται για λαθρεμπόριο, σε πρώτη ανάγνωση δεν το αμφισβητούμε. Επίσης, όμως, μπορεί να διαβαστεί και ως «άτυπη» εθνική πρόκληση, με την έννοια της παραβίασης και εκμετάλλευσης ελληνικών εδαφών από αλβανούς. Συνδυάστε το με τις πρόσφατες προκλήσεις Μπερίσα, με το εχθρικό τόξο Αλβανίας-Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ, καθώς και με τη συγκριτικά, στρατιωτική κατωτερότητα της γείτονος και θα δείτε ότι, αν η Αλβανία επιθυμεί, να προχωρήσει σε εδαφικές διεκδικήσεις, ο κλεφτοπόλεμος, η διασπορά φόβου στην περιοχή και η απογύμνωση του Γράμμου σαν πρώτο βήμα, διευκολύνει τα σχέδια της.

 19. μερακλαντάν avatar
  μερακλαντάν 18/01/2013 13:55:19

  Τί παρουσία στην περιοχή να δείξει το κράτος ; Το κράτος συστηματικά από τη δεκαετία του 60 και ένθεν φρόντισε να αποψιλώσει ολόκληρη την ελληνοαλβανική μεθόριο και να τους μαζέψει όλους στο μαντρί (= Αθήνα) για να τους ελέγχει πιο εύκολα. Υπάρχουν χωριά φαντάσματα και στους 4 νομούς (Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας). Βέβαια ήδη το πρώτο σοβαρό χτύπημα η περιοχή αυτή το είχε δεχτεί με τις ορδές των συμμοριτών το 1946 - 1949 αλλά οι μετέπειτα κυβερνήσεις έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

 20. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/01/2013 19:11:35

  Αν ο Στρατός αδυνατεί να εμποδίσει τους (θορυβώδεις και ορατούς) λαθροϋλοτόμους εξ Αλβανίας, τι ακριβώς ρόλο παίζει; Η Κύπρος, ως γνωστόν, "κείται μακράν" και στο Αιγαίο το Ναυτικό μας παριστάνει την Φλόρενς Ναϊτιγκαίηλ στους Αφγανούς και Πακιστανούς. Πληρώνουμε όμως αδρά (ακόμα)... Έξω, λοιπόν, τα στρατευμένα (;) τσογλάνια (μας) από τα κλιματιζόμενα γραφεία και όλοι στην μεθόριο! Ίσως έτσι γίνουν και άντρες (γιατί είδα κάποιους "στρατευμένους" να πανιάζουν στην θέα του -άδειου- όπλου)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.