08/04/2013 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Kίνδυνος στάσης πληρωμών ,αυτό τον μήνα

Οριακή και δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι αυτό τον μήνα εξαντλούνται τα δημόσια οικονομικά.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει «σχέδιο Β», επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι υπό συζήτηση.

Επίσης, τόνισε ότι έξοδος της Κύπρου από το ευρώ «ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο "κούρεμα" όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, αλλά σε ολόκληρη την οικονομία, και το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είναι η ώρα της διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και συγκεκριμένα «η ώρα που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό και η ώρα που θα ξοδεύουμε όσα σηκώνει η τσέπη μας». Πρόσθεσε, δε, ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ουσιαστικά, από μηδενική βάση. Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει στις 18 Απριλίου με στάση πληρωμών και εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γεωργίου επισήμανε ότι λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν, γι' αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.

Επίσης, σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους, όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος μήνας να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Η γενική λογίστρια τόνισε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα, ύψους 85 εκατ. ευρώ, δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μη δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

«Σε περίπτωση», είπε, «που σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου» προσθέτοντας ότι αν δεν ανανεωθούν, τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. euagelos avatar
  euagelos 08/04/2013 13:46:59

  Πότε τα φάγατε ορέ 6 κοντέινερ λεφτά???

 2. Storm1a1 avatar
  Storm1a1 08/04/2013 14:04:18

  Αυτά "πήγαν" στις Τράπεζες.
  Μην μπερδεύεστε.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/04/2013 15:55:43

  Καλά....
  Ας μην έχουν αποκλειστικές ειδήσεις και έκτακτα δελτία.
  Να ρωτάνε στο Ελλάντα, όποτε είναι για έλευση της Τρόικας ή κατέθεση νομοσχεδίων στη Βουλή για τα προτεινόμενα μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος παύσης πληρωμών, χρεοκοπίας κλπ
  Οταν οι κουμπάροι ψηφίσουν ΝΑΙ όλα θα λυθούν και τα € θα βρεθούν...

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 08/04/2013 17:40:27

  Πώς κάνουν έτσι αυτοί οι Κύπριοι; Ας πουλήσουν μισό νησί να τα βρούν, όπως θα έλεγαν και οι Γερμανοί (που είναι φίλοι μας)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.