#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Τρεις παράγοντες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές.Τρείς παράγοντες φαίνεται ότι θα κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Symmetron Market Research για την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου. Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 11-18 Ιανουαρίου (στις 14 ήταν η πρώτη διακαναλική παρουσίαση των τριών βασικών υποψηφίων) και συμμετείχαν 800 άτομα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ο πρώτος παράγοντας είναι η τελική έκβαση της μάχης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, όπου ναι μεν ο κ. Αναστασιάδης ανεβαίνει σταδιακά, κερδίζοντας ανάμεσα στους πρώην αναποφάσιστους του κόμματος, αλλά ο κ. Λιλλήκας συνεχίζει να κρατά τα πολύ υψηλά ποσοστά του.

Ο δεύτερος είναι η αποχή και ιδιαίτερα αυτή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαλάς παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, αλλά το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να χρειάζεται να διανύσει πάρα πολύ ακόμη δρόμο για να πετύχει την παραδοσιακή του συσπείρωση.

Τρίτος, ότι η μη τοποθετημένη μάζα επικεντρώνεται στις παραγωγικές ηλικίες 25-34 χρονών, η οποία έχει μετεξελιχθεί στο βαρόμετρο των προεδρικών εκλογών. Το 30% αυτής της ομάδας δεν τοποθετείται υπέρ κάποιου υποψηφίου, ενώ στις ερωτήσεις άποψης και κοινωνικής συμπεριφοράς παρουσιάζει πολύ αυξημένη δυσπιστία ως προς την καταλληλότητα και τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων.

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο επιβεβαιώνεται η συντριπτική υπεροχή Αναστασιάδη έναντι των ανθυποψηφίων του. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταγράφει πρόθεση ψήφου 39,5% προσθέτοντας 1,9% στο ποσοστό που είχε στην ίδια έρευνα τα Χριστούγεννα. Ενισχυμένος εμφανίζεται κατά 1,6% και ο Στ. Μαλάς φτάνοντας το 22%, την ίδια ώρα που ο αντίπαλος του για τη δεύτερη θέση Γ. Λιλλήκας παραμένει στάσιμος (19,6% + 0,2%).

Στον δεύτερο γύρο και στα δυο πιθανά σενάρια ο Ν. Αναστασιάδης παραμένει το φαβορί. Μάλιστα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επικράτησή του αν έχει ως αντίπαλο τον Στ. Μαλά, αφού σε αυτό το σενάριο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να ελκύει ψηφοφόρους εκτός του κόμματος και μένει καθηλωμένος στο 28,8%. Αν στον δεύτερο γύρο θα βρίσκεται ο Γ. Λιλλήκας με τον Ν. Αναστασιάδη, ο τελευταίος παραμένει μεν φαβορί αλλά η μάχη παραμένει οριακά ανοικτή με το ΔΗΚΟ να κόβεται στη μέση αλλά και τους ΑΚΕΛικούς να διστάζουν να τοποθετηθούν μαζικά υπέρ Λιλλήκα (36,5%).

Στο κρίσιμο ερώτημα για το «ποιος σας έχει πείσει περισσότερο με τον πολιτικό του λόγο και την εκστρατεία του», που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την τηλεμαχία της περασμένης Δευτέρας, ο Ν. Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα με 35%, ενώ οι Στ. Μαλάς και Γ. Λιλλήκας ακολουθούν από μεγάλη απόσταση με 15% και 13% αντίστοιχα.-

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάμπος avatar
  Πάμπος 21/01/2013 21:10:51

  Εχει μεγάλη πλάκα η όλη ιστορία.
  Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της Κυπριακής ιστορίας που απαιτείται ηγέτης με καρύδια προσφέρουν στο "λαό" τρείς ευνουχισμένους υποψήφιους για να εκλέξουν πρόεδρο.
  Εμπρός κουμπάροι βουράτε και ο Θεός βοηθός γιατί πλέον μόνον από αυτόν μπορούμε να περιμένουμε κάτι αλήθεια σοβαρό.

 2. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 21/01/2013 22:13:22

  Ο Αναστασιάδης δεν ήταν ενας εκ των "ναι" και μαλιστα κεφαλαίο, τότε για το δημοψήφισμα? Αν ναι, τότε καταλαβαμε το σχέδιο, με με το ΔΝΤ και τα σχετικά που εχει τωρα η Μεγαλόνησος... βλέπε Ελλάδα επι Μέγα ΓΑΠ... περαστικά και σε σας κουμπαρούλια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.