#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Νέες καταγγελίες για τις τουρκικές απειλές για την ΑΟΖΗ Τουρκία συνεχίζει «την πολιτική του χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νατσί Κορού, ότι η «Νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Είναι σημαντικό το γεγονός, είπε, ότι η Κύπρος, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, έκτισε στρατηγικές συμμαχίες.

Με την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες ΕΝΙ ,Total, Noble και την ισραηλινή Delek, ανέφερε ο κύριος Συλικιώτης, κτίστηκαν συμμαχίες και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σημείωσε δε, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, καταγγέλλοντας τις απειλές της Τουρκίας και υλοποιώντας την πολιτική της στη βάση του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sofia or8h avatar
  sofia or8h 24/02/2013 00:01:57

  Ας είμαστε και μια φορά πιο μπροστά απο τους Τούρκους!!!

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 24/02/2013 07:45:00

  Ο Κος Συλικιώτης λέγει τα αυτονόητα.Ο Κος Ησυχος , μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΙΡΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα τι λέγει σε άρθρο του στον Ιστότοπο Iskra;
  Τίτλος άρθρου "ΑΟΖ, ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"
  Αυτό που προσωπικά κατάλαβα μέσα απο τις πολύπλοκες και αντιφατικές διαδρομές της σκέψης του Κου Ησυχου είναι πως:

  1) Σήμερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η πολιτική των «κανονιοφόρων» δυναμώνει απέναντι σε αυτή την πολιτική η Ελλάδα δεν πρέπει να υιοθετήσει την πολιτική της στρατιωτικής κλιμάκωσης την οποία εξυπηρετούν ενέργειες όπως η στρατιωτική, αμυντική, συνεργασία με το Ισραήλ ή η πρόσφατη επίσκεψη Ολάντ με όσα αυτή παρήγαγε

  2) Η Ελλάδα πρέπει να διεθνοποιήσει το θέμα μέσα απο διμερείς αναβαθμισμένες στρατηγικού τύπου σχέσεις με μια σειρά από χώρες των G-20 και να αρχίζει να απομακρύνεται από το πάγιο δόγμα «ανήκουμε στην Δύση».Ποιές χώρες εννοεί ( Ινδία, Αργεντινή, Γαλλία, Κίνα,Καναδάς, Ρωσία Βραζιλία, Γερμανία , Ινδονησία,Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ιταλία , Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες , Τουρκία , Ηνωμένο Βασίλειο , Νότια Κορέα) πιστεύω πως εάν ερωτηθεί δεν θα ξέρει και ο ίδιος να απαντήσει

  3) Η Ελλάδα κατα τον Κο Ησυχο σήμερα βρίσκεται σε αδύναμη, ευάλωτη και απομονωμένη θέση για την έως τώρα πλήρη αδράνεια της στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο. πως το στοιχειοθετεί Η στρατιωτική, αμυντική, συνεργασία με το Ισραήλ ( που όλο και περισσότερο απομονώνεται από τους γείτονες του με τις πρόσφατες εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο, στερεί την Ελλάδα από μια πάγια ιστορική σχέση με τον Αραβικό Κόσμο). Η Τουρκία γρήγορα και αποτελεσματικά καλύπτει το «κενό» που αφήνει η Ελλάδα.Οι πρόσφατες επισκέψεις του Ερντογάν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, πέραν των γεω-στρατηγικών και γεωπολιτικών επιδιώξεων, εμπεριέχουν προτάσεις για συμφωνίες και συνεργασίες στην συν- εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ, όπου η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αποτελεσματικής συμφωνίες ούτε με την Αίγυπτο ούτε με τη Λιβύη. Μέχρι στιγμής η Αίγυπτος δεν έχει αποδεχτεί τις τουρκικές προτάσεις. Οι ΗΠΑ ήδη έδωσαν το «πράσινο φως» στις σχεδιαζόμενες συμφωνίες , αφού αμερικανικές εταιρίες, κατά κύριο λόγο θα έχουν πρωταρχικό ρόλο στην έρευνα και εκμετάλλευση. Ουσιαστικά δηλαδή Συνεργασία ΗΠΑ- Τουρκίας ως απόρροια της πολιτικής της Τουρκίας η οποία και δείχνει τάσεις μερικής αυτονόμησης από την ηγεμονία των ΗΠΑ, ως ανταγωνιστική περιφεριακή δύναμη προς το Ισραήλ. Φαινομενικά δεν παράγει νόημα

  4) Λέγει ο Κος Ησυχος "το πιο ισχυρό όπλο της χώρας μας δεν βρίσκεται σε στρατιωτική κλιμάκωση αλλά στην διεθνοποίηση του θέματος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχει να εντείνει τις προσπάθειες να οριοθετήσει ΑΟΖ με τις υπόλοιπες όμορες χώρες ( Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο). Ποιές δυνατότητες έχει 1) να διακόψει το σύμφωνο στρατηγικής με το Ισραήλ και έτσι να αποκαταστήσει το κύρος της 2) Να μην εκμεταλλευτεί την θέση της στην Ευρωπαική Ενωση.
  Οι λόγοι απλοί α)Μια πολύ σημαντική είδηση έδωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, καθώς προανήγγειλε επί της ουσίας παρέμβαση της Επιτροπής στο πως θα καθορίζονται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και οι ζώνες.Εάν η είδηση αυτή επαληθευτεί και υπάρξει όντως ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το θέμα αυτό,
  β)Η Επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ .Όπως διέρρευσε την Κυριακή στην τουρκική εφημερίδα Zaman και επιβεβαιώθηκε την επομένη από πηγή του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, το Ισραήλ συμφώνησε να αναβαθμισθούν (όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία του 2002) με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της εταιρείας ELTA (θυγατρικής της Israel Aerospace Industries) τα τέσσερα αεροσκάφη Awacs τα οποία κατασκεύασε έναντι 200 εκατομμυρίων και παρέδωσε προ τριετίας η Boeing στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.Η ισραηλινή πλευρά αποδίδει την κίνησή της στις “αμερικανικές πιέσεις” (η ενσωμάτωση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της Boeing και όχι πρόβλεψη απευθείας συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ), αλλά και στην αποστασιοποίηση της Άγκυρας από το Ιράν, στο φόντο της συριακής κρίσης.

  5) ΗΕλλάδα σήμερα κατα τον Κο Ησυχο δεν έχει στρατηγική, διπλωματικό σχεδιασμό και συνήθως«σύρετε» σε τετελεσμένα γεγονότα. Η Ν.Δ. με τις πρόσφατες θέσεις για «μονομερή» κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, αποδεικνύεται ως δύναμη τυχοδιωκτική με αδιέξοδες και επικίνδυνες πτυχές. (Τρικομματική Κυβέρνηση αλλά βολεύει την Πολιτική σκέψη του Ησυχου να γράφει Ν.Δ.)

  Ποιός ο τυχοδιωκτισμός σήμερα;
  α) Η Επίσκεψη του Γαλλού Πρόεδρου Ολάντ.Ο Κος Ολάντ δήλωσε "την στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της, εφόσον αυτά στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Φαίνεται ενόχλησε και τον Κο Ησυχο το γεγονός πως Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί το ευρωπαϊκό χαρτί, εμφανίζοντας την όποια ελληνική πρωτοβουλία και ως κίνηση διασφάλισης των νοτίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και κίνηση περιφρούρησης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
  β) Τι ισχύει Σήμερα; "Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των ελληνικών δικαιωμάτων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, αυτή έχει επιτευχθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν η Ελλάδα κατέθεσε στον ΟΗΕ τον νόμο 4001/2011. Ο συγκεκριμένος νόμος για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων θέτει το πλαίσιο και το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνουν οι σχετικές έρευνες. Στον εν λόγω νόμο Μανιάτη καθίσταται σαφές ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφ' ής στιγμής κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή...». Με απλά λόγια, ο νόμος έχει ήδη ορίσει τον τρόπο προσδιορισμού της ΑΟΖ ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης και δίνει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών εξόρυξης σε περιοχές που βρίσκονται εντός του εύρους της μέσης γραμμής.

  Η οποία βελτίωση της Θέσης της Ελλάδας σήμερα οδηγεί "το θα συμμαχήσω και με τον Διάβολο" στην μητρόπολη του Καπιταλισμού ως δύσκολα εφαρμόσημο.Διάβολος υπάρχει αλλά τα παράθυρα για συνεργασία κλείνουν ένα- ένα.

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 25/02/2013 17:25:54

  Η Τουρκία είναι ένα κράτος κτισμένο πάνω σε πτώματα σφαγιασμένων λαών.

  Πολιτεύεται με τον τσαμπουκά, το θράσος, το νταβατζιλίκι, επειδή όλα μέχρι στιγμής της έχουν πάει καλά.

  Είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια θα έλεγα, ότι κάποτε θα την πατήσει. Αργά ή γρήγορα θα τής βγει η στραβή. Λίγο έλειψε, όταν εισέπραξε το αναπάντεχο γι αυτήν χαστούκι από το Ισραήλ. Εκεί είδε ότι δεν την έπαιρνε να πουλήσει τσαμπουκά κι έκανε χολωμένη πίσω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.