#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2013 07:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Κρίσιμες αποφάσεις για τη στήριξη σε Σύνοδο Κορυφής και EurogroupΚρίσιμο για την Κύπρο είναι το επόμενο 48ωρο, καθώς στις συνεδριάσεις των ηγετών της ευρωζώνης και αύριο το βράδυ στο Εurogroup θα κριθεί η μορφή της στήριξης που θα λάβει από τους εταίρους. Στις αποφάσεις αυτές μπορεί να εμπλακεί και η Ελλάδα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που βρίσκονται στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, που θα ξεκινήσει αργά σήμερα το βράδυ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπέι έχει εντάξει ως βασικά θέματα συζήτησης την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Βιωσιμότητα χρέους

Το θέμα της Κύπρου θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν στο γενικό πλαίσιο της στήριξης της Λευκωσίας και να δώσουν οδηγίες στο Eurogroup.

Το «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, που σημαίνει ότι όσο πιο μικρό είναι το ποσό της ευρωπαϊκής στήριξης τόσο πιο εύκολα θα καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17,5 δισ. ευρώ, με τους εταίρους να επιθυμούν τον περιορισμό της συμμετοχής τους περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού υπάρχουν στο «τραπέζι» διάφορα σενάρια, τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία μέσω εξαγοράς από τη Μόσχα της Λαϊκής Τράπεζας και για το λόγο αυτό στο τέλος της εβδομάδας ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρής θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή για συνομιλίες με το Κρεμλίνο. Ένα ποσό 3 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε η νέα κυπριακή κυβέρνηση καθώς και για μεταφορά στο Δημόσιο πόρων των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Συμβιβαστική λύση

Τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν θα μπορούσαν να βρεθούν από την Ελλάδα, μέσω ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο χειρίζεται το δάνειο της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν περισσεύουν χρήματα για τις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι το θέμα υφίσταται, θα βρίσκεται στο τραπέζι και σε περίπτωση που αποτελέσει την τελική επιλογή, τότε θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει και την Ελλάδα, διατηρώντας το πνεύμα των αποφάσεων του Δεκεμβρίου για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Οι όροι του ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης και τους όρους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στη στήριξη, ενώ μέσα στα σενάρια είναι και αυτό της μη συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού και της κάλυψης του ποσού μόνο από τους Ευρωπαίους. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, κάτι που η Λευκωσία αρνείται κατηγορηματικά, ενώ αρνητικοί είναι επίσης η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση το Εurogroup της Παρασκευής δεν θα λάβει την τελική απόφαση για την Κύπρο, δεδομένου ότι εκκρεμεί το θέμα της αξιολόγησης της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για τη στήριξη. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι στόχος είναι η επίτευξη την Παρασκευή μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, μέσω νέας συνεδρίασης του Εurogroup, κατά πάσα πιθανότητα υπό μορφήν τηλεδιάσκεψης.

Νίκος Μπέλλος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.