15/03/2013 14:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα το κυπριακό μνημόνιο

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την Κύπρο, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα το Εurogroup με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί του κυπριακού μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί, σήμερα το απόγευμα, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα είναι βιώσιμη. Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις.

Θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό. Η τρόικα- του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)- δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Μία πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε, ωστόσο, χθες ότι αναμένει να υπάρχει η έκθεση της τρόικας στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη διάσωση της Κύπρου.

Εάν συμφωνηθεί το πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί στο Euro Working Group, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό θα αξιολογήσει, εάν το σχέδιο είναι πολιτικά εφικτό για τα κράτη- μέλη, αν μειώνει σταθερά το χρέος της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι η διάσωση θα αποπληρωθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στη συνέχεια στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσουν το πακέτο, σε μία συνεδρίαση που πολλοί αναμένου να κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Υπάρχουν ήδη σχέδια για μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, μόλις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει επιστρέψει από τη Μόσχα και οι αξιωματούχοι έχουν πιο ακριβή αντίληψη της μορφής της συμφωνίας διάσωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.