#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: Εθνική υπόθεση ο νόμος κατά της ξενοφοβίαςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανήσυχη για τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα, θεωρεί ότι η υιοθέτηση νόμου θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο, δεν επεμβαίνει και κυρίως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να επιβάλει το περιεχόμενο του νόμου.

Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν είναι η νομοθεσία να βασίζεται στις βασικές αρχές που περιέχονται στην απόφαση-πλαίσιο της Ε.Ε. του 2008. Ωστόσο, συνέχισε, η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνες αρμόδιες για το πώς θα προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στην απόφαση-πλαίσιο.

Δεν πήρε θέση

Στην έδρα της Κομισιόν δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα επιχειρούν να εμπλέξουν την επίτροπο σε μια εσωτερική συζήτηση, εμφανίζοντάς τη να παίρνει θέση επί του περιεχόμενου της νομοθεσίας. «Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός, και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε χθες στέλεχος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό και ο εκπρόσωπος της επιτρόπου προέβη στην παραπάνω διευκρίνιση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση-πλαίσιο αποτελεί ένα περίγραμμα για τον καθορισμό εθνικής νομοθεσίας, που σημαίνει ότι αφήνει πολλά περιθώρια στις εθνικές αρχές να επιλέξουν εκείνες τα μέτρα που θα εφαρμόσουν. Ειδικότερα, η απόφαση-πλαίσιο προβλέπει την προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών-μελών, που αφορούν τα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Θεωρεί ότι οι ρατσιστικές και ξενόφοβες συμπεριφορές πρέπει να αποτελούν αδίκημα σε όλα τα κράτη-μέλη και να τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις, το ανώτατο όριο των οποίων είναι ένα έως τρία έτη στέρησης της ελευθερίας.

Η παρούσα απόφαση-πλαίσιο εφαρμόζεται σε κάθε διαπραχθείσα παράβαση: στην επικράτεια της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου μέσω συστήματος πληροφορικής, από υπήκοο κράτους μέλους ή για λογαριασμό νομικού προσώπου εγκατεστημένου σε ένα κράτος μέλος. Σχετικά με αυτό, η απόφαση-πλαίσιο παρέχει κάποια κριτήρια για την θέσπιση της ευθύνης ενός νομικού προσώπου.

Τα αδικήματα

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα ορισμένες πράξεις που διαπράττονται για λόγους ρατσισμού ή ξενοφοβίας, όπως:

-η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας ατόμων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, των γενεαλογικών καταβολών, της θρησκείας ή της πίστης, ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής,

-η διάδοση, με κάθε μέσο, γραπτού υλικού, εικόνων ή άλλων στοιχείων που εκφράζουν ρατσισμό ή ξενοφοβία,

-η δημόσια υπεράσπιση, η άρνηση ή η χονδροειδής υποτίμηση της σοβαρότητας εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή εγκλημάτων πολέμου, όπως ορίζονται από τον οργανισμό του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου - άρθρα 6, 7 και 8 -  και εγκλημάτων τα οποία ορίζονται στο καταστατικό του διεθνούς στρατοδικείου, όταν η συμπεριφορά εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος στρεφόμενο κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους μιας τέτοιας ομάδας.

Η υποκίνηση, η εκ προθέσεως συμμετοχή ή η προτροπή στη διάπραξη των προαναφερόμενων πράξεων συνεπάγονται επίσης κυρώσεις.

Αναλογικές ποινές

Για τις παραπάνω πράξεις τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν: 1) αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, 2) ποινές το ανώτατο όριο των οποίων είναι ένα έως τρία έτη στέρησης της ελευθερίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρατσισμός ή η ξενοφοβία ως κίνητρο ενός αδικήματος, θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις ή, εναλλακτικά, τα κίνητρα αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής για τον καθορισμό των κυρώσεων που θα επιβληθούν.

Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές και θα πρέπει να περιλαμβάνουν χρηματικές ποινές ή και πρόστιμα. Επιπλέον, τα νομικά πρόσωπα μπορούν να τιμωρούνται με κυρώσεις όπως: μέτρα αποκλεισμού από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις, μέτρα προσωρινής ή μόνιμης απαγόρευσης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, επιβολή δικαστικής εποπτείας, δικαστική εκκαθάριση.

Η έναρξη έρευνας και η άσκηση δίωξης ρατσιστικών ή ξενοφοβικών αδικημάτων δεν πρέπει να εξαρτώνται από αναφορά ή καταγγελία ενός θύματος.

Νίκος Μπέλλος, στον "Ελεύθερο Τύπο" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/05/2013 07:13:24

  "Κομισιόν: Εθνική υπόθεση ο νόμος κατά της ξενοφοβίας"

  Δεν εγκρίνω τις ρατσιστικές επιθέσεις. Αλλά από την άλλη εθνική υπόθεση το αντιρατσιστικό; Τα χουν πάιξει οι ευρωπαίοι. Μας "διασώζουν" όπως μας διασώζουν και μετά θέλουν να υπομείνουμε το μαρτύριο μας και με κοσμιότητα; Να μην ουρλιάζει το θύμα κατά την κατακρεούργηση;

  Θέλω να πω, δεν υπάρχει κοινωνία που θα είχε υπομείνει τόσο δραστική πτώση του βιοτικού της επιπέδου και τόσο μεγάλη αλλοδαπή εγκληματικότητα για τόσο μεγάλο χρόνο, που να μην είχε την ίδια, και πιο πιθανόν, πολύ πιο ακραία αντίδραση. Τι σκατά περίμεναν;

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Γιώργος Αχαιός 31/05/2013 10:51:35

   "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανήσυχη για τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα, θεωρεί ότι η υιοθέτηση νόμου θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο, δεν επεμβαίνει και κυρίως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να επιβάλει το περιεχόμενο του νόμου"

   Πού ακριβώς είναι η ένστασή σας; Επειδή είπαν ότι η ΕΕ "απαιτεί" κλπ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει. Σ' εμάς εναπόκειται αν θα ψηφίσουμε τέτοιους νόμους. Ουδείς μάς τους επιβάλλει. Αυτό καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Επισκέπτης 31/05/2013 14:31:41

    "Μας “διασώζουν” όπως μας διασώζουν και μετά θέλουν να υπομείνουμε το μαρτύριο μας και με κοσμιότητα; Να μην ουρλιάζει το θύμα κατά την κατακρεούργηση;"

    Τι δεν κατάλαβες;

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 31/05/2013 08:43:49

  Οι ανθρωποφάγοι αντάρτες της Συρίας, είναι ή δεν είναι "εγκληματίες πολέμου";
  Ο Μπους ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ιρακ χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ, είναι ή δεν είναι "εγκληματίας πολέμου";
  Οι βομβαρδισμοί αμάχων, ειναι ή δεν είναι "εγκλήματα πολέμου";

  Μπορούν να ποινικοποιήσουν ακόμα και την άδηλη αναπνοή!
  Τον ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ και την ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ του ΕΛΛΗΝΑ, δεν θα τα καταφέρουν!

 3. afrwnios avatar
  afrwnios 31/05/2013 08:59:20

  Νας και χρυσή αυγή
  Η θεωρία των παχνιών είναι πολύ διαδεδομένη και στην πολιτική. Πρώτος ο Antony Downs πήρε του Hotelling το μοντέλο και το εφάρμοσε στην πολιτική. Σε αυτό έχουμε μία γραμμή η οποία ξεκινάει από τη άκρα αριστερά και καταλήγει στην άκρα δεξιά. Το κάθε πολιτικό κόμμα προσπαθεί να κερδίσει το μέσο ψηφοφόρο. Βέβαια μπορεί να πάει ποιο αριστερά το ένα κόμμα εάν αντίστοιχα είναι και το άλλο κόμμα ποιο δεξιά. Αλλά στην πορεία θα δούμε και τα δύο κόμματα να συγκλίνουν προς το κέντρο της γραμμής για να εξασφαλίσουν τους περισσότερους ψηφοφόρους. Αυτό γίνεται πιο πολύ στις αμερικάνικές εκλογές που υπάρχουν δύο κόμματα το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό. Αλλά και στην Ελλάδα της μεταπολίτευσής τα δύο μεγάλα κόμματα σύγκλιναν προς το κέντρο, σε αυτήν την νοητή γραμμή της πολιτικής από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά, ώστε να κερδίσουν τον μέσο ψηφοφόρο. Έτσι είχαμε την ισορροπία Nash

  Στην θεωρία των παχνιών, η ισορροπία Nash είναι μίαν λύσιν σε ένα μη συντονισμένο παιχνίδι που αποτελείται από δύο ή και περισσότερους παίχτες, στο οποίο θεωρούμε ότι κάθε παίχτης γνωρίζει τις ισορροπητικές στρατηγικές των άλλων παιχτών. Και κανένας παίχτης δεν έχει να κερδίσει τίποτα αλλάζοντας μόνο την δικιά του στρατηγική μονομερώς.

  Αν κάθε παίκτης έχει επιλέξει μια στρατηγική και ουδείς άλλος παίκτης μπορεί να ωφεληθεί από την αλλαγή στρατηγικής, ενώ οι άλλοι παίκτες διατηρούν τις δικές τους στρατηγικές αμετάβλητες, τότε το τρέχον σύνολο των πολιτικών(στρατηγικών) επιλογών και τις αντίστοιχες απολαβές αποτελούν μια ισορροπία Nash.

  Δηλαδή, η στρατηγική του μέσου ψηφοφόρου ήταν αυτή που επικράτησε στην μεταπολίτευσή αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα λάμβαναν περισσότερο από το 85% των ψήφων. Έτσι ουσιαστικά η πολιτική τους δεν διέφερε στην πράξη αλλά λίγο μόνο στα λόγια. Σήμερα στην πολιτική αυτή γραμμή έχουν μπει και άλλοι παίχτες και επειδή το κέντρο της γραμμής είναι φορτωμένο με πολλά κόμματα γίνεται προσπάθεια από την πρώτο κόμμα να πάει πιο δεξιά (λαϊκή δεξιά) και από την αντιπολίτευση να πάει προς το κέντρο (ριζοσπαστική αριστερά) και καλά κάνει . Και οι δύο έχουν ως στόχο το μέσο ψηφοφόρο. Και δυστυχώς εξακολουθούν να έχουν ως στρατηγική αυτό του Downs το μοντέλο.  Αλλά σε αυτό το παιχνίδι της πολιτικής γραμμής των ταμπελών έχει θέση και η Χρυσή Αυγή που λαμβάνει ένα ποσοστό του 10%. Σε αυτό το οικονομικό μοντέλο σίγουρα δεν μπορεί να εξηγηθεί το ποσοστό ενός τόσο ακραίου κόμματος. Άρα θα πρέπει να αναζητηθούν τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται αυτό το κόμμα όπως το μεταναστευτικό και τι έκαναν για αυτό. πχ βοήθεια στους γεροντότερους στο κέντρο της Αθήνας με το να τους πηγαίνουν στις Τράπεζες. Επίσης, όπως έλεγε και ο John R. Searle καθηγητής στο Μπέρκλεϋ, οι εθελοντές είναι οι καλύτεροι ψηφοφόροι ενός κόμματος. Και τα νέα παιδιά της χρυσής αυγής τα περισσότερα είναι εθελοντές. Ενώ αντίστοιχα στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα νέα παιδιά πήγαιναν για να εξαργυρώσουν κάποια θέση στο δημόσιο. Και στα άλλα κόμματα νεολαία δεν υπάρχει εάν δεν συνδέεται με σχέσεις αίματος με κάποιον μεγαλύτερο μέσα στο κόμμα. Στην δημοκρατία της Βαϊμάρης όλοι οι νέοι ήταν εθελοντές στο κόμμα του Χίτλερ και όταν έβγαιναν έξω τα βράδια έπιναν μπύρα και τραγουδούσαν όπως έκαναν το 33 με την νίκη τους στις εκλογές. Το ίδιο πνεύμα μπορείς να συναντήσεις, μετά την ενοποίηση, στην Γερμανία με τους νέους όταν παίζει η εθνική τους ομάδα στο Μουντιάλ.

  Στην ψυχολογία συμπεριφοράς και κινήτρων, έκαναν μία μελέτη δύο καθηγητές από το Μπέρκλεϋ και το ΜΙΤ το 1992( a tale of two markets) και βρήκαν ότι τα παραπάνω χρήματα δεν βοηθούν κάποιον για να κάνει καλύτερη δουλειά αλλά τα κοινωνικά κίνητρα. Δηλαδή, οι φοιτητές που μετείχαν σε αυτή την μελέτη είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για την εργασία τους εάν ήταν κοινωνική ή ενδιαφέρουσα και δεν τους ενδιέφερε το χρηματικό ποσό. Αυτήν την ιδιαιτερότητα των νέων μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα άλλα κόμματα. Αλλά φαίνεται ότι αυτή που το έχει καταφέρει είναι μόνο η χρυσή αυγή.

  Επίσης, θεωρείται αντισυστημική, έναν όρο που δύσκολα μπορείς να τον εξηγήσεις. Ουσιαστικά ζητούν μείωση σε αριθμό βουλευτών, προνομίων και χρημάτων που τα άλλα κόμματα δεν αγγίζουν αυτό το θέμα. Επειδή τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κρυμμένους σκελετούς στην ντουλάπα τους και επειδή δεν βλέπω κάποιο νέο πολιτικό φορέα κατάλληλο. Ας προσπαθήσουν να δουν τα σημεία της διαφορετικότητας της χρυσής αυγής 1)πράξη κομματική 2) εθελοντισμός 3)κοινωνικά κίνητρα 4) μείωση βουλευτών και προνομιών και χρημάτων γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι το 10% των ελλήνων πιστεύει αυτές τις εθνικοτραγικές θέσεις της χρυσής αυγής.

  • afrwnios avatar
   afrwnios @ afrwnios 01/06/2013 12:44:47

   Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν βοηθούν την Νας ισορροπία στην δημοκρατία των δύο μεγάλων κομμάτων 1)αδιαφανεις οικονομικές ενισχύσεις 2) κρατικές ενισχύσεις από φορολογούμενους 3)κομματικοί στρατοι με συνδικαλιστές και ψηφοθηρία.

 4. BlackBlueBlood avatar
  BlackBlueBlood 31/05/2013 09:19:04

  ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανήσυχη για τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα...''
  Σοβαρά; Τι μου λέτε; Δεν ανησυχεί για την εξαθλίωση, τα συσσίτια, τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα, την ανεργία του 30% που δεν πρόκειται να αναστραφεί ούτε μετά από 15 χρόνια; Δεν ανησυχεί για την κατάθλιψη, τη φτωχοποίηση, την απελπισία και τη διάχυτη οργή; Τι επιλεκτική ''ευαισθησία'' πια!!! Σκανδαλώδης. Όλο φρού-φρού κι αρώματα αυτοί οι άθλιοι υποκριτές....εταίροι. Δε μας επιτρέπουν πλέον να τους πάρουμε στα σοβαρά.

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 31/05/2013 12:45:52

  Η σφαγή του Βρεττανού στρατιώτη ήταν ρατσιστικό έγκλημα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που θέτει η ΕΕ ;
  Εμπίπτει στη σχετική νομοθεσία ;

 6. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 31/05/2013 12:47:35

  Οι υποκριτες της Κομισιον, ας βοηθησουν να γυρισουν οι ΛΑΘΡΟ στις χωρες τους, ή να τους παρουν στη Βορ Ευρωπη, κι ας αφησουν τις εξυπναδες...

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 31/05/2013 13:02:32

  Εχουμε γίνει χαβούζα, γεμίσαμε με ανθρώπους που δεν ξέρουμε ούτε το όνομα, ούτε την ηλικία, ούτε τον τόπο προέλευσης, ούτε τίποτα, και μιλάνε για ξενοφοβία! Τα ελευθεριακά "φιλελεύθερα" και πάρα πολύ καλοταϊσμένα κρατικοδίαιτα υπαλληλάκια, μαζί με τα εδώ παπαγαλάκια τους...Μπορεί κανείς να τους πει ευγενικά να πάνε να πνιγούν;
  Η δικτατορία της πολιτικής ορθότητας που προωθούν οι τσαρλατάνοι του ελευθεριακού "φιλελευθερισμού", οι επίγονοι των όσων δεν έβλεπαν κανένα λιμό στην Ουκρανία του 1930 (διαβάστε τι έλεγαν οι φιλελεύθεροι σοσιαλίζοντες τότε, δεν λέω για κομμουνιστές!), θα σύρει στην Ευρώπη στον τάφο. Βέβαια, αυτοί τότε βιολογικά θα είναι τελειωμένοι, αλλά θα την πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας....
  Όψονται εις Όν εξεκέντησαν....

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/05/2013 14:41:47

  Εννοώ, το θέμα δεν είναι αν μας υποχρεώνουν ή απλά μας παροτρύνουν να ψηφίσουμε κάτι, το θέμα είναι ότι δεν αναγνωρίζουν ότι οι οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται στην ελλάδα έχουν και παρενέργειες. Μία απο αυτές είναι ΧΑ στο 12%. Δράση - αντιδραση. Αυτοί θέλουν να επιβάλλουν πάνω μας δράση. Και αντίδραση, έστω και λανθασμένη, απο κάποιους ε΄λληνες να μην υπάρχει.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Γιώργος Αχαιός 31/05/2013 17:05:11

   Δεν μάς υποχρεώνουν, όμως, όπως ελέχθη. Άλλο παροτρύνω, άλλο υποχρεώνω με κοινοτική οδηγία, η μη εφαρμογή της οποίας συνεπάγεται κυρώσεις.

   Οι εδώ προσπαθούν να μάς πείσουν ότι πρόκειται για το δεύτερο, ενώ δεν είναι έτσι.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Επισκέπτης 01/06/2013 13:58:53

    οκ, εγώ δεν είπα ότι μας διατάζουν.

 9. Γιώργος avatar
  Γιώργος 31/05/2013 15:45:22

  Εγώ έχω υψοφοβία. Είναι κακό αυτό; Μπας και χρειάζεται και ένα νομοσχέδιο για τις υπόλοιπες φοβίες; Κλειστοφοβία, υδροφοβία, αραχνοφοβία κλπ... Αλλάζουν και το νόημα των λέξεων τώρα...

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Γιώργος 31/05/2013 17:06:30

   Μπορεί να ποινικοποιήσει κανείς τις φοβίες;

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Επισκέπτης 31/05/2013 19:41:26

    Τότε γίνεται να ποινικοποιηθεί η ξενοφοβία; Είναι φοβία, τίποτα παραπάνω.

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Γιώργος 01/06/2013 13:06:03

     Ακριβώς.

 10. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 31/05/2013 17:12:20

  Αφού η ΕΕ ανησυχεί τόσο για τα κρούσματα ρατσισμού στην Ελλάδα, γιατί δεν παίρνει τους λαθρομετανάστες της Ελλάδος και να τους κατανείμει στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης; Μήπως επειδή φοβάται ότι ξαφνικά θα γίνουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ "ρατσιστές";

  Κάθε λέξη, κάθε πράξη τους με κάνει να τους σιχαίνομαι περισσότερο από όσο θα μπορούσα να φανταστώ. Γιατί απέκτησε τέτοιους βαρώνους που ζουν στον κόσμο τους για πολιτικούς η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία;

 11. δημης avatar
  δημης 31/05/2013 20:15:39

  μπορεί να ...υπάρξει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ και κατ' επέκταση ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ χωρίς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;;;;;;;;;
  -πείτε στην Επιτροπή αν ξέρουν κανένα τελευταίο με τον ΤΟΤΟ......

 12. Siegfried avatar
  Siegfried 31/05/2013 21:52:57

  Οι όποιας μορφής φοβίες προφανώς και δεν αντιμετωπίζονται με νόμους.

  Ο νόμος που ετοιμάζουν τα πολιτικά κόμματα όμως έχει σχέση με εντελώς συγκεκριμένη φοβία -κρύος ιδρώτας τους έχει λούσει-, και γι' αυτό στις ποινές προβλέπεται και η αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων. Τι δεν καταλαβαίνετε; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο τσίρκο άλα ιταλικά: ένας υποψήφιος που του έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, προωθεί ως αντικαταστάτη του τον αδελφό, τη σύζυγο ή τον κηπουρό του. Και αν αυτοί επιτύχουν ικανό εκλογικό ποσοστό πιέζει την επόμενη (συγ)κυβέρνηση για αλλαγή του σχετικού νόμου και αμνήστευση του ιδίου, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές. Με πολλά και αδύναμα κόμματα εντός κοινοβουλίου, όπως μάλλον προβλέπεται, θα δούμε διάφορα περίεργα ανάλογα με τους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων...

  Κάποια κόμματα της βουλής θέλουν να ψηφίζουν νόμους που καθορίζουν κριτήρια πολιτικώς ορθής άποψης (έλεγχος σκέψης) και που θα απαγορεύουν τη λειτουργία άλλων κομμάτων. Εκτός από βαθύτατα αντιδημοκρτατικό, μήπως υπάρχει και προφανές ίδιο συμφέρον; Ελπίζω στην σχετική ψηφοφορία να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, για να τους γνωρίζουμε έναν έναν όσους είναι τόσο ...δημοκράτες και όσους θα διαχωρίσουν τη θέση τους, ώστε να τους θυμόμαστε στις επόμενες εκλογές.

 13. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 31/05/2013 22:57:08

  Από ότι είδα στο νομοσχέδιο το ολοκαύτωμα των Εβραίων αναφέρεται ονομαστικά, τα ολοκαυτώματα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενιών μπαίνουν στο "και άλλες γενοκτονίες". Διότι προφανώς ολοκαυτώματα υπάρχουν πολλά, Ολοκαύτωμα όμως μόνο ένα. Για να εξηγούμαστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.