Καταγγελία ότι «ξηλώνουν» τη «Διαύγεια» με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
04/05/2015 20:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταγγελία ότι «ξηλώνουν» τη «Διαύγεια» με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Την εξαίρεση της ανάρτησης των αποφάσεων έγκρισης δαπανών της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο, της περίφημης «Διαύγειας» που είχε νομοθετηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου, προωθεί μέσω τροπολογίας η κυβέρνηση.

Η εν λόγω τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Εσωτερικών “εκδημοκρατισμός της διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνησης-αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις”.

Εκτιμάται ότι η τροπολογία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο, που ίσχυε τα τελευταία πέντε χρόνια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα της έγκρισης δαπανών.

Σύμφωνα με επιστολή της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα) προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η τροπολογία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

Η ΕΛ/ΛΑΚ αναφέρει στην επιστολή της:

“Το υπουργείο Οικονομικών με προτεινόμενη τροπολογία (Αρ. Τροπολογίας: 105/46 30.4.2015) με τίτλο «1.Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα Διαύγεια. 2. Τροποποιήσεις διατάξεων των άρθρων 79, 104, 161, 163, 165, καθώς και του άρθρου 167 του ν.4270/2014(ΦΕΚ Α 143)» η οποία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» επικαλούμενο τις εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών.

Θεμελιώδης αρχή του προγράμματος «Διαύγεια» αποτελεί η αρχή ότι η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησής τους. Η αρχή αυτή διασφαλίζει την υποχρέωση τήρησης των αρχών της Διαφάνειας με τρόπο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί αφού η «Διαύγεια» καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών.

Είναι προφανές ότι η αποσπασματική εισαγωγή διατάξεων που αποκλίνουν από τη γενική αυτή αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο το οποίο δυνητικά θα επανεμφανιστεί αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της Διαύγειας ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ στην επιστολή της προτείνει λύσεις στο πρόβλημα που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών για τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ),καθώς μπορεί να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ, ή και να γίνει χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με τη Διαύγεια όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης στην Διαύγεια (https://www.diavgeia.gov.gr/api/help).

Η διαλειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων του Δημοσίου, που αποτελεί υποχρέωσή του σύμφωνα με το Ν. 3979/2011 και το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η αντίστοιχη προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή μεταρρύθμιση και απλοποίηση στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε αυτές των ελεγκτικών μηχανισμών. Αντίθετα η δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων είναι πρακτική που οδηγεί στην γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ διαπιστώνοντας τον κίνδυνο έμμεσης αλλά ουσιαστικής κατάργησης του προγράμματος «Διαύγεια» ζητά την απόσυρση της τροπολογίας από το σχέδιο νόμου. Παράλληλα θέτει στη διάθεση της πολιτείας την ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση για την αρωγή της με στόχο την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών ανοιχτής διακυβέρνησης”.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 04/05/2015 20:59:46

  Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα.. Η Αριστερή Κυβερνηση είναι ηθική και δίκαιη. Όλες οι δαπάνες είναι ακριβώς όσες ορίζονται με βάση τον ιδιαίτερο ηθικό κώδικα ενός αριστερού!! Δεν χρειάζεται να ανακοινώνεται σε καμια Διαύγεια καμια πληρωμή που κάνει η Αριστερά. Η διαύγεια δημιουργήθηκε για να βγαίνουν στο διαδίκτυο όλες οι πληρωμές και αμοιβές που έπαιρναν τα λαμόγια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Εμείς παίρνουμε ακριβώς όσα δικαιούμαστε ούτε ευρώ παραπάνω! Όπως ακριβώς ο πατερούλης Τσαουσέσκου είχε ένα σπίτι όσο ακριβώς δικαιούνταν ούτε τ.μ. παραπάνω. Καμία απόφαση στη Διαύγεια. Όλες είναι απόλυτα ΣΩΣΤΕΣ, ΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ, γιατί αποφασίζουν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!!!
  Πρώτη φορά Αριστερά!

 2. kromanos avatar
  kromanos 04/05/2015 22:49:18

  gaidourinoidialogoi.wordpress.com

 3. alpha avatar
  alpha 05/05/2015 08:18:38

  ε, και;
  ενώ ο χορός καλά κρατεί, αυτοί στη "Διαύγεια" ανεβάζουν τα οδοιπορικά του γεωπόνου που θα πάει στην Ανω Ραχούλα να μετρήσει τις ελιές και τα πρόβατα με το δικό του αυτοκίνητο και θα πληρωθεί τις βενζίνες μετά από δυο χρόνια και αν δεν το διαλύσει στο μεταξύ ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.