Καλούν την γραμματέα Βενιζέλου να καταθέσει για τη λίστα Λαγκάρντ
26/02/2015 20:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλούν την γραμματέα Βενιζέλου να καταθέσει για τη λίστα Λαγκάρντ

Το επιτελικό στέλεχος στο περιβάλλον του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνεργάτης του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη -εξειδικευμένη σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών- Σοφία Ρίτσου, ήταν η δεύτερη μάρτυς, που κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, κατά τη δίκη του πρώην υπουργού.

Όπως κατέθεσε η κ. Ρίτσου, οι πληροφορίες της για τη λίστα, η οποία στάλθηκε από τη Γαλλία, προέρχονται από ακούσματα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη σύσκεψη για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου CD, υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υστερα από ερώτηση της εισαγγελέως της Έδρας, η κ. Ρίτσου ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα ότι την 1η-10-2012 κάποιος με τον κωδικό «Σοφία» «μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.

Η κ. Ρίτσου τόνισε πως αυτός δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς εκείνη χρησιμοποιούσε -ως κωδικό- το επώνυμό της, αλλά -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- η γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ονομάζεται Σοφία Μπέλπα. Κατόπιν προτάσεως της εισαγγελέως, η κ. Μπέλπα θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυς την 5η Μαρτίου 2015.

Τρίτος μάρτυρας ήταν στην αποψινή συνεδρίαση ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τις εξαδέρφες του. Οπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος, η σχέση του πρώην υπουργού με τις δύο γυναίκες ήταν αδιάφορες. «Βρίσκονταν μία φορά τον χρόνο σε βαφτίσεις» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου «πήρε πολλά ρίσκα και δεν θα ρίσκαρε για το συγκεκριμένο γεγονός», δηλαδή της αφαίρεσης των ονομάτων των εξαδέρφων του από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το πώς γνωρίζει ο ίδιος για τις σχέσεις του πρώην υπουργού με τις εξαδέρφες του, απάντησε: «Από τον αείμνηστο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείο του Γιώργου». Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Έδρας, Γιώργος Μπομπόλης, παρατήρησε, πάντως, ότι ο πρ. υπουργός Οικονομικών γειτονεύει με τις εξαδέρφες του στη Σκόπελο.

Ο ακαδημαϊκός και πρώην ευρωπαϊκός διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ήταν ο τέταρτος και τελευταίος μάρτυρας της αποψινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην «εντιμότητα και το ήθος τού πρώην υπουργού Οικονομικών, που τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωή» και σημείωσε ότι είναι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται. Σε ερώτηση του προέδρου αν είχε κουβεντιάσει με τον κατηγορούμενο γι αυτά που του αποδίδονται, ο κ. Διαμαντούρος απάντησε ότι ο πρ. υπουργός δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Η εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε το σχόλιο του μάρτυρα για το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του την επίμαχη λίστα, την κράτησε έξι μήνες και δεν την παρέδωσε στον επόμενο υπουργό. «Δεν γνωρίζω τι έκανε και τι δεν έκανε. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απάντησε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παίζει παιχνίδια. Έχει έντονο αίσθημα ευθύνης».

Η επόμενη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ορίσθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.