Κάνουν και... περιοδεία το βίντεο για τις γερμανικές αποζημιώσεις!
14/05/2015 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάνουν και... περιοδεία το βίντεο για τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Ησυχος: Θα παίξει και σε γερμανικά πανεπιστήμια

Όχι μόνο δεν θα σταματήσει να προβάλλεται, αλλά θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις καθώς και γερμανικά πανεπιστήμια το βίντεο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.


Το βίντεο προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής που έχει αναλάβει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Οπως είπε ο υφυπουργός Αμυνας κ. Ησυχος σήμερα στο ΣΤΑΡ: «Το βίντεο που αναρτήθηκε στο μετρό κατά του ναζισμού είναι άσχετο με την διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την στιγμή μεταξύ των δύο χωρών, Γερμανίας και Ελλάδας. Υπάρχει νομικό, ιστορικό και πολιτιστικό έλλειμμα για τον ναζισμό στην χώρα μας και το επιβατικό κοινό, ιδιαίτερα οι νέοι μας, θα πρέπει να πληροφορηθούν για τον ναζισμό να μην αγνοούν το παρελθόν, αλλά να θωρακιστούν για το σήμερα και το αύριο».

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν «ανοιχτές διαδικασίες που συντελούνται αυτή την στιγμή σε Γερμανία και Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο και άλλα ζητήματα, αλλά αυτά είναι ξεχωριστά θέματα από την διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών. Η ιστορική μνήμη που χρειάζονται και οι δύο λαοί είναι άσχετη με την διαπραγμάτευση. Αυτοί οι μήνες είναι σημαντικοί για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Είχαμε την επέτειο της εισβολής των ναζί στην Ελλάδα και παράλληλα, την σημαντική νίκη των λαών κατά του ναζισμού. Ο φασισμός δεν είναι κάτι που πέρασε, είναι ζωντανός και σήμερα στην κοινωνία».

Υπογράμμισε δε ότι το βίντεο θα πάει και σε άλλες πόλεις αλλά και σε πανεπιστήμια.

Σε αυτό προβάλλονται εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα, το 1941, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει.

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει εντύπωση αλλά και αντιδράσεις καθώς την ίδια περίοδο η Ελλάδα επιδιώκει να πείσει τους εταίρους της -και δη, το Βερολίνο- να «μαλακώσουν» την στάση τους έναντι της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ενώ παραδέχεται ότι η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί και να προβάλλεται το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό σε 5 γλώσσες είναι δίκη του, του Πάνου Καμμένου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την ίδια στιγμή κάνει λόγο για προβοκάτσια!

Ο κ. Ήσυχος καταγγέλλει διαστρέβλωση και προβοκάτσια, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο το βίντεο που έπαιξε το Spiegel (προέρχεται από επίσημη εκδήλωση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών) κι άλλο το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό. Στο βίντεο αυτό, με τίτλο «σώζουμε τη μνήμη, δεν ξεχνάμε» γίνεται αναφορά στους 40.000 εκτελεσμένους, τους 300.000 νεκρούς από πείνα, τους 63.000 Έλληνες Εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος και στα άλλα δεινά που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο επίκεντρο του βίντεο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση των λαών της Ευρώπης απαντά ο κ. Ήσυχος και ισχυρίζεται: Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού.


Το εν λόγω βίντεο, που δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, εμφανίζεται να προκαλεί αντιδράσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Tουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.

Ερώτηση από το Ποτάμι

Επί του θέματος κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιασ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός, προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Εξωτερικών.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ' αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.

Κύκλοι της ΣΤΑΣΥ σημειώνουν ότι το βίντεο παίζει στους σταθμούς του μετρό εδώ και περίπου μία εβδομάδα, ύστερα από σχετική οδηγία που έλαβαν από το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προβολή του, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του βίντεο αποτελεί ένα κοινωνικό μήνυμα.

Για προβοκάτσια μιλά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Επί του θέματος, από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, καθώς, όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας - Τουρισμού και Εξωτερικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα.

Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό.

Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό:

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών».

protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΤ avatar
  ΤΤ 13/05/2015 18:35:04

  Μαδούρο. Ούτε καν Τσάβες...

 2. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 13/05/2015 18:45:04

  Δεν έχω δει το video. Αν είναι όμως έτσι, όπως περιγράφεται, αποτελεί καθεστωτική προπαγάνδα υποβάλλοντας τον Ελλ. λαό σε διχαστικά διλήμματα. Είναι λάθος.

 3. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 13/05/2015 20:54:07

  .Όσα βίντεο και να φτιάξουν οι δικοί μας για το θέμα αυτό, το βίντεο των ίδιων των Γερμανών με τον Αργύρη Σφουντούρη θα παραμείνει αξεπέραστο, αριστούργημα !!!

 4. D.I.A avatar
  D.I.A 14/05/2015 00:06:58

  ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΙΝΤΕΟ????? Τι εστοίχισεν εις την Ελλάδα ο Συμμοριτοπόλεμος: 1. Απώλειαι εις ανθρώπους. α) 1025 αξιωματικοί και 14.535 στρατιώται εφονεύθησαν. β) 2243 αξιωματικοί και 34.666 στρατιώται ετραυματίσθησαν γ) 2884 αξιωματικοί και στρατιώται και 4123 ιδιώται εξηφανίσθησαν. δ) 165 κληρικοί και 239 διδάσκαλοι εξοντώθησαν. ε) 931 ιδιώται εφονεύθησαν η ηκρωτηριάσθησαν από νάρκας. ς) 28.000 αθώα παιδιά ανηρπάγησαν. ζ) 750.000 γυναικόπαιδα ξεσπιτώθηκαν και κατέφυγον εις πόλεις. 2. Υλικαί καταστροφαί. Η εικών της καταστροφής συμπληρώνεται εκ
  των διαφόρων καταστροφών (αρπαγών, κατασχέσεων, κλοπών, λεηλασιών,
  εμπρησμών, ανατινάξεων και αχρηστεύσεων) ως μαρτυρεί ο κατωτέρω πίναξ: α) 7.690 πόλεις, κωμοπόλεις και χωρία ελεηλατήθησαν. β) 476 οδικαί γέφυραι κατεστράφησαν. γ) 863 γεωργικαί γέφυραι και 13.700 χιλιόμετρα δημόσιαι οδοί κατεστράφησαν. δ) 439 σιδηροδρομικαί γέφυραι
  ανετινάχθησαν, 5 σήραγγες και 80 σιδηροδρομικοί σταθμοί επυρπολήθησαν
  και εξηλώθησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. ε) 24.264 οικίαι κατεστράφησαν ολοκληρωτικώς και 22.000 ηχρηστεύθησαν μερικώς. ς) 15.139 αγροτικαί εγκαταστάσεις, αποθήκαι, σταύλοι και αχυρώνες χατεστράφησαν. ζ) 50 εκκλησίαι κατεστράφησαν εκ
  θεμελίων, 85 σχολικά κτήρια επυρπολήθησαν, 1.600 εφθάρησαν και 85
  αστυνομικοί σταθμοί κατεστράφησαν. η) Εις χιλιάδας ανέρχονται τα αρπαγέντα αιγοπρόβατα, βοοειδή, και ιπποειδή. θ) Εις 7.300 τόννους τα αρπαγέντα πτηνοτροφικά προϊόντα. ι) Εις δισεκατομμύρια δραχμών αι ζημίαι
  εκ της αρπαγής και καταστροφής Γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων,
  δασών και δασικών προϊόντων, εργοστασίων και τεχνικών μέσων, έργων
  τηλεπικοινωνιών, οικοσκευών και μέσων διαβιβάσεως και εκ της μη
  εκμεταλλεύσεως της γης, και διαφόρων έργων, διότι οι νέοι αντί να
  εργάζωνται ήσαν εις τον πόλεμον. ια) Μόνον τα πολεμικά έξοδα δια την
  αντιμετώπισιν της ανταρσίας και τα έξοδα συντηρήσεως εκατοντάδων
  χιλιάδων ανταρτοπλήκτων ανέρχονται εις 4.500.000.000 δραχμάς. Η αποτίμησις των τεραστίων ζημιών
  ανέρχεται εις το κολοσσιαίον ποσόν των 15.000.000.000 σημερινών δραχμών,
  εκ δε της υλικής ταύτης καταστροφής επήλθεν οπισθοδρόμησις και αναστολή
  της οικονομικής προόδου τουλάχιστον κατά πέντε έτη. Δια να συλλάβη τις το μέγεθος της καταστροφής αρκεί να έχη υπ” όψιν του, α) ότι εις τους τρεις «γύρους» του
  Κ.Κ.Ε. έπεσαν: 40.000 θύματα κατά την κατοχήν, 56.000 κατά τον
  Δεκέμβριον και 58.000 κατά τον συμμοριτοπόλεμον, σύνολον δηλαδή 150.000
  θυμάτων. ιβ) Ο πόλεμος με τους Ιταλούς έδωσε 15.000 θύματα και με τους Γερμανούς 8.000. Σύνολον δηλαδή θυμάτων 23.000. Συγκρινόμεναι αι καταστροφαί των «γύρων»
  με τας καταστροφάς εκ των Ιταλών και Γερμανών δίδουν το συμπέρασμα, ότι
  αι προκληθείσαι υπό των κομμουνιστών εις βάρος του Ελληνικού λαού
  καταστροφαί είναι επταπλάσιαι από ό,τι με τον Χίτλερ και Μουσολίνι. Και δύναταί τις να φαντασθή εις ποίον
  σημείον ευδαιμονίας θα ήτο η Ελλάς εάν δεν υφίστατο την μεγάλην αυτήν
  αιμορραγίαν και εάν υπήρχεν αυτός ο πλούτος όστις έγινε στάχτη και
  εκονιορτοποιήθη από τας επιδρομάς, τους εμπρησμούς, τας ανατινάξεις και
  τας λεηλασίας.

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ D.I.A 14/05/2015 17:59:34

   Να αγιάσει το στόμα σου (και η ηλεκτρονική σου πένα)!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ D.I.A 15/05/2015 13:20:01

   Αυτο το βιντεο αγαπητε D.I.A επρεπε να το εχει κανει η ΝΔ απο χρονια αλλα μας εφαγε η συμφιλιωση με την οποια δεν διαφωνω καθολου αλλα πρεπει να τη θελουν ολοι η τουλαχιστον να τη διαχειριζονται καλυτερα. Εδω αλωνιζουν και εχουν και τις καλυτερες δικαιολογιες..... Ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι ερχονται γεγονοτα και σε τετοιες καταστασεις επικρατει ο τολμηρος και ο πιο αφοβος. Τη Δεξια τη γνωριζω απ τα γενοφασκια μου δε θα τολμησει. Ο εχων και κατεχων πληθυσμος εχει βγαλει τα λεφτα του εξω (δεν εξαιρω τους κυβερνησαντες ουτε και τους κυβερνωντες) και νομιζει οτι θα επιβιωσει. Αμ δε. Το τσουναμι θα ενεργοποιησει κι αλλα "ρηγματα", απροβλεπτα, οπως στους μεγαλους σεισμους και τοτε.....δεν θαχουμε ουτε τη παρηγορια του διαδικτυου να τα λεμε...

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ Ρηνα 15/05/2015 15:07:15

    Πέστα Ρήνα. Σε κουφούς, σε τυφλούς και σε άφρονες που τρέχουν με σπασμένα τα φρένα φωνάζουμε.

 5. Savaren avatar
  Savaren 14/05/2015 00:14:48

  Αυτός ο Ποτάμης όμως! Γερμανικότερος των Γερμανών ο άτιμος. Μιλάμε για διαμάντι. Άξιος ο μισθός του.

 6. George N avatar
  George N 14/05/2015 06:32:08

  Μια υπερπαραγωγή του Ministry of Peace και του Truth Committee για την "ενημέρωση" των κατοίκων της Oceania.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ George N 14/05/2015 19:27:33

   Άκυρος παραλληλισμός. Καί τα εγκλήματα τα έκαναν καί αποζημιώσεις ωφείλουν καί τον χρυσό τον σήκωσαν.

   • George N avatar
    George N @ ΚΜ 14/05/2015 21:29:49

    KM είσαι πολύ έξυπνος ώστε να μπορείς άνετα να ξεχωρίσεις την προπαγάνδα, την καπηλεία και την χειραγώγηση από τα αναμφισβήτητα εγκλήματα. Ακόμα κι όταν το απύθμενο μίσος σου για την Γερμανία καμιά φορά σε παρασύρει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.