Ιερά Σύνοδος: Χωρίς κηδεία και μνημόσυνο όσοι επιλέγουν αποτέφρωση
31/10/2014 18:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιερά Σύνοδος: Χωρίς κηδεία και μνημόσυνο όσοι επιλέγουν αποτέφρωση

Η Εκκλησία δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους. Για την παραπάνω συνέπεια που θα έχουν όσοι επιλέγουν την αποτέφρωση μετά το θάνατό τους ενημερώνει τους πιστούς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος με εγκύκλιο που έστειλε στις ιερές μητροπόλεις.

Η Σύνοδος προσθέτει στην εγκύκλιό της ότι «παρά ταύτα επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και τη διακριτική ευχέρεια του οικείου μητροπολίτου η τέλεση απλώς τρισαγίου».

Στην ίδια εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύνοδος τονίζει πως «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος». Προσθέτει ότι «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους».

Ακόμη, η Σύνοδος αναφέρει πως για να αποφευχθεί οποιαδήποτε, θεολογική, κανονική, ανθρωπολογική εκτροπή, «απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του».

Η ΔΙΣ επισημαίνει ότι με τα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «ο νομοθετης δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του νεκρού».

Εάν ο θανών δεν είχε εκφραστεί εν ζωή περί της μετά θάνατον επιθυμίας ταφής ή αποτρεφρώσεως του σώματός του, «η αποτέφρωση δύναται να λάβει χώρα με μόνη τη δήλωση του/της συζύγου ή 'συντρόφου', μετά του/της οποίου έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τη δήλωση των συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού». Το παραπάνω η Σύνοδος το χαρακτηρίζει «καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κεκοιμημένου μέλους της Εκκλησίας».

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/10/2014 18:32:37

  Το θέμα της κηδείας και της νεκρωσίμου τελετής όσων έχουν τελέσει πολιτικό γάμο είναι το μεγάλο σημείο τριβής της Εκκλησίας με τον κόσμο. Το επόμενο θα είναι αυτό όσων έχουν επιλέξει να αποτεφρωθούν. Ίσως η Ι.Σ. θα πρέπει να ξεχωρίσει αυτούς που οικειοθελώς επιλέγουν πρίν πεθάνουν ότι επιθυμούν να κάψουν τη σορό τους,από αυτούς που δεν έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία και την απόφαση την παίρνουν οι δικοί τους άνθρωποι. Τους δεύτερους να τους κηδεύουν κανονικά,στους πρώτους να διαβάζουν μόνο ένα τρισάγιο. Σίγουρα πάντως όσοι επιλέγουν την αποτέφρωση του σώματός τους μετά θάνατον,έχουν θέσει οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός Εκκλησίας,οπότε ίσως δεν τους ενδιαφέρει και η κηδεία...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 31/10/2014 19:19:28

   Έτσι είναι, οι επιλογές μας μας καθορίζουν, και οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Απλά πράγματα για τον κοινό νου...

 2. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 31/10/2014 18:49:39

  Η συμμετοχή στο σώμα της Εκκλησίας , όπως και σε κάθε άλλο σύνολο πνευματικό, πολιτικό, αθλητικό κλπ, προϋποθέτει την αποδοχή των κανόνων, των παραδοχών, των παραδόσεων και των αξιών της. Κανένας δεν υποχρεώνεται να συμμετάσχει αλλά και κανένας, που αυτόβουλα αποφασίζει την συμμετοχή, δεν μπορεί να καθορίζει τα πλαίσια των ανωτέρω κατά περίσταση και διάθεση.

 3. Tassos avatar
  Tassos 31/10/2014 20:35:04

  Στην Θεσσαλονίκη πάντως έχει κορεστεί το χώμα στα νεκροταφεία και όταν τους ξεθάβουν οι νεκροί είναι (περίπου) αναλλοίωτοι και έχουμε σκηνές από ταινίες τρόμου.

 4. ντίνος αναγνωστόπουλος avatar
  ντίνος αναγνωστόπουλος 01/11/2014 20:07:58

  πρωταρχικά αποφασίστε να κάνετε τη διάκριση μεταξύ Εκκλησίας, που είναι το σύνολο των πιστών στη θυσιαστική Αγάπη του Χριστού και του θρησκευτικού ιερατείου, ιδιοτελών διαχειριστών υποταγμένων στην πολιτική εξουσία και συνεργαζόμενων με αυτήν. Αυτό το ιερατείο καθοδηγούμενο από τον Αντίπαλο έχει αντιστρέψει το παράδειγμα ζωής του Κυρίου και καθορίζει κανόνες, παραδοχές, παραδόσεις και αξίες απαιτώντας υποταγή στην αυταρχική αυθαιρεσία του. Μια ακόμη εξουσία, που συντηρεί "ποίμνιο" μάζας σε βάρος της Ηθικής της ελεύθερης βούλησης. Στις μέρες μας είναι πασιφανής η ανεκτικότητα της θρησκευτικής εξουσίας απέναντι στη γενοκτόνο πολιτική εξουσία μέσω της οικονομικής εξαθλίωσης των κατοίκων της χώρας μας χάριν αμοιβαίου ταπεινού συμφέροντος. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Τολμήστε να το αντιμετωπίσετε και θα φαιδρύνει η συνεσπασμένη από τη μισαλλοδοξία καρδιά σας. Όταν δημιουργήσετε χώρο στην αγάπη "χωρίς προϋποθέσεις", να εγκατασταθεί στην ψυχή σας και να τήξει τα παγερά σκότη των δογματικών περιορισμών, όλα τα άλλα θα τακτοποιηθούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.