05/03/2013 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΙΚΑ- ΕΤΑΜ: Pαγδαία αύξηση της αδήλωτης εργασίας

Συνεχής και ραγδαία είναι η αύξηση της αδήλωτης εργασία όπως δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δυο μήνες οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Στις 649 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια τριήμερων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, που έγιναν από μικτά κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίσθηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στην περιφέρεια όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας εξακολουθούν να εντοπίζονται σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης). Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι εντοπίσθηκαν και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως συσκευαστήρια, ελαιοτριβεία εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες.

Στην Αττική, εκτεταμένη είναι η αδήλωτη εργασία στους οδηγούς ταξί, καθώς και στις θεατρικές επιχειρήσεις όπου από τις 10 που ελέγχθηκαν οι 2 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή άγνωστες για το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου στις περιοχές Θήβας Λειβαδιάς και 'Αμφισσας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 58 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500 ευρώ.

Τις ίδιες μέρες, στην περιοχή Ηρακλείου της Κρήτης ελέγχθηκαν 142 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ.

Σε ελέγχους που έγιναν στη Θράκη, στις περιοχές Ξάνθης Καβάλας Αλεξανδρούπολης, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, σε 109 επιχειρήσεις εντοπίσθηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 49.500 ευρώ.

Στο Βόλο, ελέγχθηκαν, από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, 89 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000. ευρώ.

Το μήνα Φεβρουάριο, από την 1η έως τις 5 του μηνός, ελέγχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 128 επιχειρήσεις στις οποίες βρέθηκαν 332 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000.

Τον ίδιο μήνα, στις περιοχές Κορίνθου, 'Αργους και Σπάρτη ελέγχθηκαν, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, 95 επιχειρήσεις. Καταγράφηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 74.000 ευρώ.

Τέλος στην Αττική, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε οδηγούς ταξί από μικτά κλιμάκια των ελεγκτών του ΙΚΑ και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς μετρό, πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κλπ), ελέγχθηκαν 317 ταξί και διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών ενώ συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500 ευρώ.

Στα θέατρα της πρωτεύουσας, φαίνεται ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα. Μόνο σε 10 θεατρικές αίθουσες της Αθήνας, εντοπίσθηκαν 51 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 25.500 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 2 επιχειρήσεις αναπόγραφες.

Τέλος, και ενώ όλες οι πλευρές, το υπουργείο Εργασίας, οι επαγγελματικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, τονίζουν την ανάγκη της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Τους ελέγχους του ΙΚΑ έχουν αναλάβει πανελλαδικά μόλις 18 στελέχη της ΕΥΠΕΑ. Οι πρόσφατοι έλεγχοι έγιναν από κλιμάκια των τριών ή των 5 ατόμων, συνήθως εκτός ωραρίου των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις τα Σαββατοκύριακα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stergios Gantzios avatar
  stergios Gantzios 05/03/2013 18:26:40

  γιατι οι ελεγχτες του ΙΚΑ δεν βγαίνουν καθημερινα παγανιά να πιάσουν τα ελληνικα λαμογια που εχει γεμισει η Ελλαδα απο αυτους,πως θα πάρουν συνταξη αυτοι οι ανθρωποι αργότερα? ουτε ενσημα πληρωνουν ουτε αποδειξεις,κ. Ευαγγελάτο καταγγειλτε το γεγονος σας παρακαλω.όσοι επαγγελματιες δεν μπορουν να πληρωνουν ΙΚΑ να δουλευουν μονοι τους και με τους συγγενεις τους,ή να τα κλεισουν τα μαγαζια τους αν δεν μπορουν και να γινουν οι ιδιοι υπαλληλοι χωρις ενσημα θα τους άρεσε?

 2. leon avatar
  leon 05/03/2013 21:44:13

  μηπως λεω μηπως τα βαρη στις επιχειρησεις ειναι τεραστια με τοσους φορους και χαρατσια και μηπως οι ασφαλιστικες εισφορες ειναι και αυτες δυσαναλογες με τους τζιρους των μαγαζιων και αρα δυσβαχτατες μηπως γιαυτο κυριε stergios Gantzios που τα βρισκεις ολα ευκολα

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ leon 06/03/2013 11:47:57

   Τοτε να αρχισουμε ολοι να κλεβουμε το κρατος και οποιον πλουσιο βρουμε. Η λογικη σας το ηθικοποιει.

 3. DemetrisTheGreat avatar
  DemetrisTheGreat 05/03/2013 22:26:17

  Τελικά η Τρόικα μας φτιάχνει ή μας χαλάει περισσότερο;

 4. δημης avatar
  δημης 05/03/2013 22:28:01

  ΕΚΛΗΞΗ;;;; ΟΧΙ..
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.....

 5. Kostas avatar
  Kostas 05/03/2013 23:15:37

  Λυπάμαι αλλά κάνετε λάθος. Δεν είναι αδήλωτη εργασία. Ακολουθούν τη πρόταση του Π.Δούκα για εργασία χωρίς μισθό.

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 06/03/2013 10:28:23

  Δεν αυξήθηκε η αδήλωτη εργασία όπως δηλώνει το ΙΚΑ, απλώς μειώθηκαν (έκλεισαν) οι μη εισφοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι στατιστικά το αυτό.

 7. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 06/03/2013 19:14:57

  Πολύ πετυχημένο το σχόλιο του "Αντίθεσις". Βέβαια είναι λογικά προφανές ότι όντως η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε. Όμως...
  Πάντα υπήρχε ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους τομείς όπως τουρισμό, καφετερίες, εστιατόρια, γεωργία. Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως δεν ενδιαφέρονταν και γι' αυτό και δεν ανασήκωσαν τα μανίκια για να βεβαιώσουν ότι κανένας δεν θα εργαζόταν ανασφάλιστος. Επειδή βέβαια η μαύρη εργασία ήταν πάντα μεγάλη σε έκταση, πλήρωναν τα σπασμένα όσοι εργοδότες ήταν συνεπείς απέναντι στον νόμο μέσω αυξημένων και υπερβολικών εισφορών.
  Αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για χώρα που ανήκει στον λεγόμενο "δυτικό κόσμο" και ακολουθεί το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να υπάρχει μαύρη εργασία διότι:
  1) Καταργείται η έννοια του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Πώς να ανταγωνιστεί ο συνεπής τον παράνομο και τον κλέφτη;
  2) Λόγω του (1) αναπτύσσονται και παραμένουν στην αγορά όλοι οι φαύλοι, κλέφτες, απατεώνες επαγγελματίες και εργοδότες και σβήνουν, μειώνονται οι συνεπείς και οι νομιμόφρονες.
  3) Λόγω των (1) και (2) καλλιεργείται η νοοτροπία του απατεώνα, του εισφοροκλέφτη και του αεριτζή αφεντικού.
  4) Λόγω των (1), (2) και (3) το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ τα προβλεπόμενα και έτσι ΑΥΞΑΝΟΥΝ τις εισφορές οι οποίες βέβαια θα βαρύνουν πόλι ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ επιχειρηματίες οι οποίοι έτσι θα οδηγηθούν ταχύτερα στο κλείσιμο, ενώ αντίθετα τα λαμόγια και οι κλέφτες (των ασφαλιστικών ταμείων) εργοδότες αισθάνονται και δικαιωμένοι και με ισχυρότερα κίνητρα για συνέχιση της μαύρης εργασίας.
  Αυτά τα λίγα προς σκέψη. Και κάτι ακόμη: ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΎΝ "ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"; Ποιας ΕΡΓΑΣΙΑΣ μωρέ; Της Μαύρης, της Ανασφάλιστης, της 10ωρης με αμοιβές 3ώρου ή των 2.000.000 ανέργων και απλήρωτων; Άκου θράσος!! Τι έχει κάνει ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;;; Ε;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.