Θύμα BULLYING δηλώνει η 22χρονη που μαχαίρωσε τρεις συμμαθήτριές της
03/04/2015 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θύμα BULLYING δηλώνει η 22χρονη που μαχαίρωσε τρεις συμμαθήτριές της

Ελεύθερη αφέθηκε το μεσημέρι, με εντολή της εισαγγελέως Ποινικής Δίωξης, η 22χρονη που τραυμάτισε χθες το απόγευμα με μαχαίρι τρεις συμμαθήτριές της, μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας στην τεχνική σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη.

Η εισαγγελέας παρέπεμψε την κατηγορούμενη σε ρητή δικάσιμο, για τις 8 Ιουνίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ συνοδεία αστυνομικών θα παραπεμφθεί σε ψυχολόγο και ψυχίατρο για να διαγνώσει αν είναι κλονισμένη η ψυχική της κατάσταση και υγεία.

H 22χρονη που κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε απόπειρα και κατ’ εξακολούθηση, εξερχόμενη από το δικαστικό μέγαρο με τη συνήγορό της Γιάννα Παναγοπούλου, ήταν ταραγμένη και σε φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και δεν θέλησε να πει κάτι στους δημοσιογράφους

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είναι ένα παιδί που έχει πέσει θύμα bullying κάτι που ισχυρίστηκε και η ίδια στην κατάθεσή της. Πρόσθεσε ότι στις ιδιόχειρες σημειώσεις της που βρέθηκαν μέσα στη σχολική της τσάντα, στο σημείο όπου έγινε το χθεσινό αιματηρό περιστατικό, το οποίο είναι σε γνώση της εισαγγελέως και έχει υποβληθεί στη ποινική δικογραφία, γράφει μέρες πριν το συμβάν τα εξής: «Δεν θέλω να τους σκοτώσω- Δεν θέλω να τους τραυματίσω- Θέλω απλώς να τους σταματήσω».

Όπως πρόσθεσε η κ. Παναγοπούλου το παιδί αυτό υφίσταται σχολικό εκφοβισμό και βία με όλες τις μορφές.

Υφίστατο έναν «Γολγοθά» καθώς το σχολείο είχε καταντήσει για την ίδια να είναι αφόρητο. Ήταν μια καλή μαθήτρια και καλύτερη από τα θύματα, στα οποία επιτέθηκε.

Τόνισε ότι η 22χρονη ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι οι συμμαθήτριές την κορόιδευαν για την εξωτερική της εμφάνιση, την περιέπαιζαν επειδή φορούσε γυαλιά, την σχολίαζαν ότι δεν είναι τόσο όμορφη και δεν είχε τόσο καλή εξωτερική εμφάνιση όσο τα θύματά της, οι συμμαθήτριές της στις οποίες επιτέθηκε. Αυτό που την ώθησε να επιτεθεί, υπογράμμισε η συνήγορος, ήταν ότι τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο γίνονταν συζητήσεις για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού λόγω της επικαιρότητας αλλά και της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Η ίδια έχοντας πέσει θύμα του σχολικού εκφοβισμού και ασπαζόμενη το γεγονός ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται κανείς δεν αφουγκράζεται τη δεινή της ψυχολογική θέση στην οποία έχει περιέλθει προσπάθησε να εξηγήσει στις καθηγήτριές της την κατάσταση την οποία περνούσε.

Όμως ένοιωθε ότι κανείς δεν την αντιλαμβανόταν και δεν αφουγκραζόταν τη δεινή της ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει», τόνισε η κ. Παναγοπούλου και πρόσθεσε ότι «αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς και είχε πάει στο σχολείο κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος όπου είχε μιλήσει με την 22χρονη και η ίδια είχε πει αυτά που περνούσε».

«Δεν ήταν κάτι το εφήμερο και το προσωρινό», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήταν μία κατάσταση των τελευταίων ημερών ήταν μία χρόνια κατάσταση».

Η συνήγορος ανέφερε επίσης ότι η 22χρονη επανειλημμένως είχε εκφράσει και γνωστοποιήσει την κατάσταση την οποία περνούσε στον διευθυντή της σχολής της και στους καθηγητές, όμως κανείς δεν ασχολιόταν με την ίδια, αλλά μόνο με τα θύματα, τις συμμαθήτριές της που την ενοχλούσαν.

Η κ. Παναγοπούλου δήλωσε, εξάλλου, ότι η 22χρονη στις σημειώσεις της αναφέρει τα εξής: «Εγώ είμαι ένας αδύναμος άνθρωπος που θα πρέπει να σταθώ στα πόδια μου».

«Αυτό τα λέει όλα, αυτό δηλώνει την αδυναμία, τη ψυχολογική της κατάσταση αλλά και τη σωματική- είδατε είναι μια κοπέλα μικρής σωματικής διάπλασης δεν είναι πρόσφορη να τελέσει τέτοια ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται» συμπλήρωσε η συνήγορος υπεράσπισης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/04/2015 23:14:06

  Λένε ότι ήταν θύμα bullying...

 2. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 03/04/2015 20:11:01

  Θύμα ενδοσχολικής βίας εννήλικο άτομο 22 χρονών ? Πρέπει να διδαχθούμε καινούργια γλώσσα για να συνενοούμεθα.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Οπούντιος Λοκρός 03/04/2015 22:56:14

   Είναι ενδοσχολική βία αφού αφορά σπουδαστές που φοιτούν στην ίδια σχολή, με την ιδιαιτερότητα ότι είναι ενήλικοι (όπως και στην περίπτωση Γιακουμάκη). Υπάρχει μια διαφορά από την ενδοσχολική βία στους ανηλίκους σε δημοτικά και γυμνάσια. Εδώ στα ενήλικα τμήματα του ΟΑΕΔ ο καλύτερος σπουδαστής μπορεί πιθανόν, να γίνεται στόχος, από τους υπόλοιπους στη βάση του ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση της καλύτερης ευκαιρίας απασχόλησης.
   Από ότι ξέρω η τάξη αυτή σύντομα φτάνει στην αποφοιτηση και την έξοδο στην αγορά εργασίας (ίσως πρακτική εξάσκηση και μετά κάποια πιο μόνιμη θέση νοσηλευτικού προσωπικού, στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα). Αν η κοπέλα ήταν η καλύτερη σπουδάστρια του τμήματος της στον ΟΑΕΔ (έτσι είπαν στα ρεπορτάζ) τότε κάλλιστα θα μπορούσε να έχει στηθεί μια επιβαρυντική κατάσταση και ένα κατηγορητήριο εις βάρος της, ώστε να υπερκεραστεί χωρίς σύγκριση (με εκρεμμούσα ποινική υπόθεση εις βάρος της), κατά την αναζήτηση θέσης απασχόλησης. Αυτού του είδους η παρενόχληση συμβαίνει και σε επαγγελματικούς χώρους, ως εργασιακό bullying. Μου έκανε εντύπωση το ότι κατέθεσαν κυρίως συμμαθητές της. Οι διδάσκοντες καθηγητές, αφού το μάθημα είχε ξεκινήσει γιατί δεν είπαν τη γνώμη τους ; Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό ;

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 03/04/2015 23:12:55

  Το θέμα της παρενόχλησης στα σχολεία, τις σχολές τεχνικές ή μη, αναδεικνύεται σε άκρως σοβαρό και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης από την πολιτεία. Θρηνούμε ήδη θύματα ενώ δεν μας περισσεύει ούτε ένας νέος ή νέα. Η έλλειψη εποπτείας και παρέμβασης των καταγγελόμενων περιστατικών bullying, η συγκάληψη, το γενικό σιωπητήριο που επιβάλλεται μόλις επιχειρηθεί η αποκάλυψη ενός κρούσματος εκφοβισμού και η συνεπαγόμενη ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ των θυτών είναι η αιτία που στο άμεσο μέλλον θα δούμε ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο του σχολικού bullying και τα θύματα θα πολλαπλασιαστούν. Η οικονομική κρίση, η κρίση αξιών, ο ανθρωποφάγος ανταγωνισμός με όρους ζούγκλας επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την υφέρπουσα βία στη νεολαία. Θα πρέπει να συσταθεί μια κεντρική υπηρεσία προσβάσιμη σε κάθε νέο, μαθητή ή σπουδαστή θύμα bullying, όπου θα μπορεί άμεσα και άφοβα να υποβάλλει καταγγελία, είτε ο ίδιος είτε όποιος άλλος από το άμεσο περιβάλλον έχει επίγνωση του φαινομένου. Η υπηρεσία θα πρέπει να έχει εξουσιοδότηση να παρεμβαίνει επιτοπου, να εποπτεύει, να ελέγχει, να διακριβώνει τα καταγγελόμενα και να υποδεικνύει λύσεις, ώστε να επιβάλλονται ποινές στους θύτες, προστατεύοντας τα θύματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.