Θα κάνουμε και συλλειτουργία στην Αγιά Σοφιά και στο Μπλε Τζαμί;
15/10/2015 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα κάνουμε και συλλειτουργία στην Αγιά Σοφιά και στο Μπλε Τζαμί;

Την ίδια στιγμή που εμείς εδώ στο… Αφγανιστάν των Βαλκανίων ασχολούμαστε με το εκατομμυριάκι του ξεχασιάρη υπουργού ή με τη μουστάκα του Βαγγέλα που του ανέβηκε το ζάχαρο και άρχισε τα γαλλικά, κάποια ξένα κέντρα στήνουν τετελεσμένα σε εξωτερικά θέματα μείζονος σημασίας.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να αντιστέκεται.

Πριν από μερικές ημέρες έπεσε στο τραπέζι πρόταση της Μέρκελ για φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο από κοινού με την Τουρκία. Χθες το θέμα επανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε συμπαρατασσόμενος στη γραμμή του Βερολίνου: «Πρότεινα κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στα σύνορα. Θα... ήταν πολύ χρήσιμο» αν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη». Άφησε δε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα βλέπει με θετικό μάτι αυτό το ενδεχόμενο.

«Ζήτησα από τους Έλληνες να επανεξετάσουν τη θέση τους», συμπλήρωσε ο κύριος Γιούνκερ, οι δηλώσεις του οποίου ήρθαν μία μόλις ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι χθες έγιναν πάνω από 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και εικονική αερομαχία με τουρκικά και ελληνικά αεροσκάφη.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι… φίλοι μας στήνουν μια de facto κατάσταση στο Αιγαίο, βάζοντας την Άγκυρα χωροφύλακα της περιοχής και δίνοντάς της το δικαίωμα να κάνει περιπολίες ακόμη και σε ελληνικά ύδατα χωρίς να την εμποδίζει κανείς. Η Ευρώπη βάζει στην ίδια θέση την Ελλάδα με την Τουρκία ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές μελλοντικές διεκδικήσεις και κάνοντας ένα καλό δωράκι στον Ερντογάν που παραπαίει.

Κινητικότητα επικρατεί στο Σκοπιανό με τους Αμερικανούς να πιέζουν την Ελλάδα να δεχθεί έναν συμβιβασμό με σύνθετη ονομασία. Σας ενημέρωσαν ποτέ γι’ αυτό; Ομοίως, τι γίνεται και ποιοι πιέζουν για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου; Και τι θα γίνει αν η Ελλάδα το αναγνωρίσει όταν πριν από μερικές εβδομάδες δεν αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος για να μην προσβάλει τους Εβραίους της Αμερικής;

Τι συμβαίνει με το Κυπριακό και τι είπε ο Τσίπρας στην πολύωρη συνομιλία που είχε με τον Αναστασιάδη κι ενώ πυκνώνουν οι πιέσεις από το εξωτερικό;

Γιατί όλα τα εθνικά θέματα άνοιξαν τώρα που γίνεται της κακομοίρας με την οικονομία και όλα κρίνονται σε μια κλωστή; Είναι ερωτήματα που πρέπει κάποιος να τα απαντήσει και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκεί παρασκηνιακή εξωτερική πολιτική, ειδικά μια κυβέρνηση που έχει πλήρη άγνοια των καταστάσεων και είναι παντελώς άπειρη.

Πολύ φοβούμαστε ότι θα βρεθούμε προ αρνητικών εξελίξεων. Θα μπούνε οι Τούρκοι στην Αθήνα κι εμείς θα κάνουμε «μετάφραση» των γαλλικών του Βαγγέλα ή θα ασχολούμαστε με το ελικοφόρο που πάει την Περιστέρα στο πανεπιστήμιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 15/10/2015 10:22:44

  Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος, η διεθνής θέση της Τουρκίας» διατυπώνει με σαφήνεια τις ηγεμονικές αξιώσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με «δόγμα Νταβούτογλου» η έννοια της “ενιαίας εξωτερικής πολιτικής” και η έννοια του “ενιαίου αμυντικού χώρου” είναι άμεσα συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες. Σε ότι αφορά δε την προς δυσμάς της Τουρκίας εγγίζουσα περιοχή, το ενδιαφέρον επιμερίζεται και εστιάζεται ειδικότερα στο τόξο Δαρδανέλια - Δωδεκάνησα, Ανατολική Μεσόγειος (Καστελλόριζο - Κύπρος) και Θράκη - Βαλκάνια. Ο κ. Νταβούτογλου γράφει συγκεκριμένα τα εξής: «Οι δύο ση-μαντικοί βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η ισχυροποίηση της Βοσνίας και της Αλβανίας μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα θέτει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής. Στο νομικό αυτό πλαίσιο η Τουρκία πρέπει να επιδιώκει συνεχώς την εξασφάλιση εγγυήσεων που θα της παρέχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Η νομιμότητα της επέμβασης της Κύπρου, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, κατέστη δυνατή εντός ενός τέτοιου είδους νομικού πλαισίου».
  Η Ελλάδα, η Κύπρος και τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, και μάλιστα βαρύνουσας σημασίας, στο ηγεμονικό παιχνίδι της Άγκυρας. Ειδικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι στρατηγικοί σκοποί στο Αιγαίο αλλά και στη Θράκη είναι σαφείς. Σκοποί οι οποίοι αποκρυσταλλώθηκαν από τον κ. Νταβούτογλου σε μια ώριμη για την Τουρκία στιγμή και ελάχιστα απέχουν εν προκειμένω από τη θέση των κεμαλικών και ιδιαίτερα των τούρκων στρατηγών. Ακόμα και εάν τελικά η σημερινή στρατηγική της Άγκυρας αποδειχθεί ανεδαφική σε ότι αφορά την πραγμάτωση των στόχων της στο σύνολό τους, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να επιτύχει κατ’ ελάχιστον στην εκπλήρωση των στόχων της στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Είναι δε γεγονός ότι μεγάλα εμπόδια για την πραγμάτωση του νεο-οθωμανικού οράματος αποτελούν τόσο η απουσία τουρκικού ελέγχου στο Αιγαίο όσο και η Κύπρος.
  Τυχόν συμμετοχή σε ένα πολιτικό διάλογο με την Τουρκία απαιτεί καθαρό σχέδιο για έναν καλά υπολογισμένο “συμβιβασμό” καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση υποχώρησης ή εμπλοκής σε χρονοβόρες και αδιέξοδες συνομιλίες, οι οποίες επιδεινώνουν τη θέση της Ελλάδας αλλά ουδόλως ζημιώνουν την τουρκική πλευρά. Τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εφόσον λύνονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επηρέαζαν καθοριστικά τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας από τα Δαρδανέλια ως την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει μια νέα “ναυτική στρατηγική” εμπνεύσεως του κ. Νταβούτογλου, δια της οποίας η Άγκυρα θέλει να παγιώσει μια “ζώνη ασφαλείας” στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, να επιβάλει σταδιακά (με πολιτικά αλλά και στρατιωτικά μέσα) μια “συγκυριαρχία” με την Ελλάδα ως τον 25ο Μεσημβρινό στο Αιγαίο και να αρνηθεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, μέσω της οποίας ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
  Συνεπώς εάν πρόκειται να χάσει η Τουρκία από τα ανατολικά (Κουρδιστάν) θα βρεθούν "ισοδύναμα" στα δυτικά. Και οι συνθήκες, τόσο οι σημεερινές όσο και στην εξέλιξή τους, μάλλον προσφέρονται.

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 15/10/2015 18:50:57

  Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Είναι στο DNA του Έλληνα να κάνει τη διαφορά και να γράφει παγκόσμια ιστορία, στο ακέραιο της ώρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.