Η σημασία των Καρυάτιδων της Αμφίπολης
08/09/2014 10:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημασία των Καρυάτιδων της Αμφίπολης

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη σφραγίδα για το ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι. Και οι ανιστόρητοι βλάκες στα Σκόπια ή αλλού θα πρέπει πλέον να κλείσουν το στόμα τους.

Οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, δηλαδή σε έναν μακεδονικό τάφο, δεν έχουν άλλο προηγούμενο. Κανείς δηλαδή κατασκευαστής ενός μακεδονικού ταφικού μνημείου δεν χρησιμοποίησε τις Καρυάτιδες ως «φύλακες» του μυστικού. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει πολλά, μπορεί να είναι όμως και το παν.

Αν διαβάσει κανείς την ορολογία της λέξης "Καρυάτις" θα καταλάβει πολλά:

"Καρυάτις" ονομάζονται τα γλυπτά που έχουν γυναικεία μορφή και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. Το αντίστοιχο αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει ανδρική μορφή ονομάζεται Άτλας.

Στην αρχαία αρχιτεκτονική τέχνη, ιδίως στον Ιωνικό ρυθμό οι κίονες συχνά αντικαθίσταντο με αναπαράσταση λυγερής γυναικείας μορφής. Στον Δωρικό ρυθμό αντίθετα, προτιμούσαν τα γεροδεμένα ανδρικά κορμιά.

Οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια ελεύθερα, ενώ το βάρος στηρίζεται απλά και ανάλαφρα με το κεφάλι. Οι Άτλαντες αντίθετα χρησιμοποιούν τους ώμους, την πλάτη και τα χέρια δίνοντας την εντύπωση ιδιαίτερου φόρτου βάρους. Η κλασική μορφή της Καρυάτιδας είναι ντυμένη με απλούς μα και κολακευτικούς πέπλους και χιτώνες. Έχει ευθύγραμμη και λυγερή κορμοστασιά, και τα πόδια ή κλειστά ή το δεξί ή το αριστερό πόδι ελαφριά εμπρός, χωρίς να βαδίζει. Τα χέρια είναι στο πλάι και προς τα κάτω, ενώ μερικές φορές στο ένα χέρι κρατούν ένα αφιέρωμα. Οι δίπλες στα ρούχα τους εναρμονίζουν με τα αυλάκια των κιόνων, κάνουν όμως παραλλαγές, καθώς ακολουθούν τις καμπύλες του σώματος. Οι Καρυάτιδες ήταν επιφανειακά ζωγραφισμένες στην αρχαία εποχή, αλλά τα χρώματα χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

[photo_1]

Οι Καρυάτιδες στο Ερέχθειο της Ακρόπολης ανήκουν στην καλλιτεχνική σχολή του πλούσιου στιλ και επηρέασαν καλλιτεχνικά την αρχιτεκτονική διακοσμητική τέχνη μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.

Εκτός από το Ερέχθειο συναντάμε Καρυάτιδες το 525 π.χ. στον απλό ναό του Θησαυροφυλακίου των Σιφναίων στους Δελφούς, όπου δύο Κόρες με ιωνική ενδυμασία στηρίζουν το αέτωμα.

Καρυάτιδες επίσης βρίσκονταν και στα μικρά προπύλαια της Ελευσίνας. Οι δύο υπερμεγέθεις κόρες αντικαθιστούσαν τους κίονες. Μια από αυτές κατοικεί στο μουσείο της Ελευσίνας ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum του Cabridge.

Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι οι Καρυάτιδες είναι ένα καθαρά ελληνικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αθήνα ενώ σχετίζεται εμμέσως και με την αρχαία Σπάρτη. Και τώρα το βρίσκουμε σε μνημείο του μακεδονικού πολιτισμού, σε έναν τάφο που μπορεί να έχει παγκόσμια σημασία.

Περιμένουμε με… αγωνία τον Γκρουέφκι και την παρέα του να αρχίσουν να κτίζουν και στα Σκόπια Καρυάτιδες αφού αυτοί είναι οι… Μακεδόνες.

Δεν ξέρουμε αν στην Αμφίπολη θα βρεθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου, της αδερφής του ή της γυναίκας του. Πιθανότατα να είναι κάτι σπουδαίο εκεί, άλλωστε το μαρτυρούν οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες.

Το σίγουρο όμως, είναι ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη σφραγίδα για το ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι. Και οι ανιστόρητοι βλάκες στα Σκόπια ή αλλού θα πρέπει πλέον να κλείσουν το στόμα τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 08/09/2014 12:56:16

  Αυτά εμείς ως Έλληνες τα γνωρίζουμε, αυτό όμως που απαιτείται να κάνουμε είναι να πείσουμε περί αυτού και τους αρμοδίους της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας, έτσι ώστε να αποστομώσουν με τη σειρά τους τους ανιστόρητους ή τους συμμετέχοντας σε παιχνίδια συμφέροντος , πολιτικούς των ξένων κρατών. Και να μην δεχθούμε την επιτιμητική δικαιολογία των ...άσπονδων φίλων μας, ότι αγωνιζόμαστε "περί όνου σκιάς", γιατί θα τους υπενθυμίσουμε ότι και οι Βρετανοί δεν τόλμησαν να ονομάσουν τη χώρα τους , "Μεγάλη Βρετανία", γιατί αντέδρασαν οι Γάλλοι που υποστήριξαν ότι μια είναι η Βρετανία, η Γαλλική Βρετάνη!!

 2. remali avatar
  remali 08/09/2014 13:26:57

  οι ανόητοι σκοπιανοι ίσως κάποτε καταλάβουν την ανοησία τους. Αυτοί που δεν θα παραδεχθούν την κακοηθεια τους είναι κάποιοι ηλιθιοι μισσεληνες κατοικοι της Ελλαδος.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/09/2014 13:59:52

  αγαπητέ μου φάκτορα, η ιστορική αλήθεια δεν πιάνει μία σε ιδεοληπτικούς και από τις 2 μεριές των συνόρων. Όση ιστορία και να ξεθάψουμε, όσα τεκμήρια του ελληνισμού των Μακεδόνων και αν ανακαλύψουμε, οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν θα παραμεριστούν. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, δλδ γεωστρατηγικό. οι κατά φαντασίαν μακεδόνες και οι προστάτες τους καίγονται για την ελληνική αναγνώριση, είτε ως ανωκατωμακεδονία, είτε ως βορειοδυτικομακεδονία, έιτε, είτε... το όνομά μας δεν θα το χαρίσουμε σε ΚΑΝΕΝΑ, ούτε στους ψυχασθενείς ψευτομακεδόνες ούτε και στους γραικύλους ενθεν των συνόρων που θέλουν σωνει και καλά να "απαλλαχθούν" από το πρόβλημα.

 4. Ανναμπουμπούλα avatar
  Ανναμπουμπούλα 08/09/2014 14:44:31

  Αυτοί το στόμα τους δεν πρόκειται να το κλείσουν, αλλά καλά θα κάνουνε οι Γερμανοί με πρωτοστάτη τη Μέρκελ να κλείσουνε τ΄αυτιά τους και να σοβαρευτούν, μη ''σπρώχνοντας'' τους φασουλήδες παντίοις τρόποις συμφεροντολογικά να μπούνε στο ΝΑΤΟ, έστω και με παραχαραγμένη Ιστορία και κλεμμένη ταυτότητα.

 5. Σκεπτικισης avatar
  Σκεπτικισης 08/09/2014 14:58:28

  Τις καρυατιδες περιμεναμε να πιστοποιησουν την ελληνικοτητα των αρχαιων μακεδονων; Ας σοβαρευτουμε κι εμεις λιγο. Για τους σκοπιανους δεν λεω, εχουν ξεφυγει τελειως. Αλλα ως βαρβαροι, μπορουν να ειναι γραφικοι. ΥΓ. αλλωστε νομιζω πως υποστηριζουν πως καταγονται απο ους μακεδονες, γιατι σε μια περικοπη ο θουκιδιδης αναφερει πως στην εκστρατεια εναντιον των λυγκιστων, τον περδικα και τον βρασιδα ακολουθουσαν. ... Οι Μακεδονες και οι αλλοι βαρβαροι. Αυτοι θελουν να ναι απογονοι των βαρβαρων...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/09/2014 17:15:22

  Είμαστε στο ωραίο τότε λιμάνι της Αμφίπολης. Οι ενδείξεις πληθαίνουν. Πιο μέσα είναι ο αρχιναύαρχος, ο Νέαρχος; Μήπως και η όμορφη "Ποκαχόντας" του απο τη Σρι Λάνκα; Ήταν σκέτη "Καρυάτιδα", έγραψε ο μεγάλος Στράβωνας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 08/09/2014 22:50:37

   Εσύ πάντως, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αρμόζει να ταφείς. Και να πέσει μπετό μπόλικο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 08/09/2014 23:13:28

    Κάτω από έλατο, με αρκούδα ράτσας Μέλανος Δρυμού, δίπλα στητή, φρουρό ακοίμητο. Άν έχεις κότσια πλησίασε, το δεξί κροσέ αρκούδας είναι ότι πιο εντυπωσιακό.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 08/09/2014 23:16:29

    Δεν έχει μπετά εκεί. Πευκοβελόνες και στα χαμηλά καστανόχωμα. Εχει και κάτι γάταρους, κατηγορίας τζάμπο. Πίσω ποντικαράδες....

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 08/09/2014 23:22:25

   Με εξέπληξες πάντως. Περίμενα να μου προτείνεις Τρανσυλβανία. Με παλούκι από έλατο Καρπαθίων. Κρίμα, το πούλησες φτηνά αυτό το μάτς, ελπίζω στο επόμενο να παίξουμε μπάλα...

 7. helios avatar
  helios 10/09/2014 06:04:07

  δειτε ποσο υπουλα παρουσιαζεται απο το nationalgeographic το θεμα σαν να ειναι κατι διαφορετικο η μακεδονια και η ελλαδα δειτε και τον χαρτη που εχουν βαλει http://news.nationalgeographic.com/news/2014/09/140909-ancient-greek-tomb-alexander-biggest-statues-science-archaeology/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20140909news-greektomb&utm_campaign=Content&sf4560809=1 δυστυχως δεν υπαρχει καποιος μηχανισμος που θα παρακολουθει και θα αντιδρα σε καθε βρωμια και προβοκατσια των σκοπιανων και μη οπως η συγκεκριμενη δημοσιογραφος Heather Pringle που εγραψε το αρθρο,καθως με τετοια αρθρα εκτος απο την κατοχυρωση του ονοματος προσπαθουν να κερδισουν σιγα σιγα και το ζητημα της ιστοριας οχι στους ειδικους-ιστορικους βεβαια αλλα στην κοινη γνωμη με την βοηθεια πληρωμενων σκουπιδιων

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ helios 10/09/2014 11:40:12

   Μια χαρά είναι το κείμενο, ακριβέστατο, που τα γράφει "ύποπτα" το άρθρο;

 8. aprosarmoistos avatar
  aprosarmoistos 10/09/2014 16:17:59

  Ρωτήστε πόσοι Αμερικάνοι ξέρουν να δείξουν στο χάρτη των ΗΠΑ πού βρίσκεται η Πολιτεία στην οποία ζουν...

 9. sender avatar
  sender 10/09/2014 16:22:06

  Γιατί,χρειαζόμαστε αποδείξεις όταν υπάρχουν τα ελληνικά ονόματα των Μακεδόνων Βασιλέων;Μην παγιδευτούμε στην διαδικασία αποδείξεων των αυτονοήτων για κατατρόπωση των ανοήτων και ύπουλων ατόμων.Οχι και να δείχνουμε ότι απολογούμαστε και ότι περιμένουμε από τα ευρήματα να επιβεβαιώσουν(τι;;)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.