Η κυβέρνηση συνεχίζει το σκάνδαλο των «κολλητών» του Μεγάρου
12/05/2015 19:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση συνεχίζει το σκάνδαλο των «κολλητών» του Μεγάρου

Είναι 7 Μαΐου 2014, πριν από ένα χρόνο δηλαδή και 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για το Μέγαρο Μουσικής. Είναι τότε που κατατίθεται από την προηγούμενη κυβέρνηση ρύθμιση η οποία θεωρείται «σωτήρια» για το Μέγαρο το οποίο αν και θα έπρεπε να έχει κλείσει, εντούτοις παραμένει ανοικτό αν και χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για διαχρονικό σκάνδαλο επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ.

Έλεγε η ερώτηση:

Με την υπογραφή τεσσάρων Υπουργών, η Κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σχετικά με το Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με την τροπολογία, το Μέγαρο, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα μπορεί να συναλλάσσεται χωρίς να προσκομίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν θα υπόκειται στις διατάξεις περί συμψηφισμού και αναγκαστικής εκτέλεσης. Παράλληλα, το Δημόσιο δεν θα εισπράττει τόκους και πρόστιμα από τις εγγυήσεις που κατέπεσαν υπέρ του Μεγάρου.

Η τροπολογία αυτή αποτελεί λαμπρή ομολογία πολιτικής αποτυχίας και ενοχής. Αποδεικνύει ότι οι πολιτικές των Κυβερνήσεων για το Μέγαρο, και αδιαφανείς είναι, και έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, καθώς η ίδια η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Οργανισμού.

Στην ερώτησή που καταθέσαμε παρουσιάζουμε τις διαχρονικές ευθύνες. Οι Κυβερνήσεις ενθάρρυναν την κατασκευή της πολυδάπανης νέας πτέρυγας του Μεγάρου σε οικόπεδα του Δημοσίου, με δάνεια που εγγυήθηκαν οι ίδιες. Το ελληνικό Δημόσιο, πέραν των εγγυήσεων, επιβαρύνεται από τόκους και πρόστιμα για τα δάνεια αυτά, ενώ, με διάταξη του 2011, προετοιμάζεται η παραίτηση του Δημοσίου από το δικαίωμα αναγωγής και συμψηφισμού κατά του Μεγάρου. Παρ' όλα αυτά, το Μέγαρο έχει φτάσει στο σημείο να μην έχει καν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Το όλο θέμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ιδιαίτερα σκοτεινό. Οι Κυβερνήσεις δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα δώσουν στον ελληνικό λαό πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί. Τα στοιχεία αυτά αιτηθήκαμε να κατατεθούν στη Βουλή. Οι απαντήσεις που θα πάρουμε, αλλά και οι τυχόν αποσιωπήσεις, θα βοηθήσουν το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και ενώ το Μέγαρο έχει απορροφήσει τόσο δημόσιο χρήμα, σήμερα η Κυβέρνηση επί της ουσίας μας λέει ότι αν δεν περάσει η τροπολογία που κατατέθηκε, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Σε τέτοιο αδιέξοδο έχουν φέρει τα πράγματα; Τόσο πολύ έχουν αποτύχει;

Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν μας παρουσιάζει την τελική πρότασή της; Γιατί, αντί να λύσει το πρόβλημα, παίζει ένα παιχνίδι διαρροών και φωτογραφικών τροπολογιών; Τί φοβάται;

Εμείς θέλουμε ένα Μέγαρο εξυγιασμένο, ένα Μέγαρο του οποίου τα οικονομικά θα είναι στο φως, ένα Μέγαρο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα εξυπηρετεί την πολιτιστική του αποστολή.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι μουσικοί της Καμεράτα, η οποία στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, παραμένουν επί 7 μήνες απλήρωτοι, ενώ τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων είναι διαλυμένες. Η αδιαφάνεια και η εγκατάλειψη είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής για τον Πολιτισμό».

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ξυδάκης καταθέτει ρύθμιση για το Μέγαρο τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί «βιώσιμη λύση». Όπως είπε η επεξεργασία της πρότασης αυτής θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού και στοχεύει και στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

•Παράταση εκ νέου μέχρι 31.8.2015 (έληξε 30.4.2015) η απαλλαγή του ΟΜΜΑ από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας με όλες τις αναφερόμενες συνέπειες (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κλπ)

•Αύξηση σε 90 από 48 που ισχύει σήμερα ο αριθμός των ισόποσων μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές του ΟΜΜΑ προς το ΙΚΑ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Απρίλιο 2014 και έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση.

•Παροχή έκπτωσης 50% στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη των ανωτέρω οφειλών

•Παράταση έως 30.8.2015 της θητείας του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το σκάνδαλο των «κολλητών» του Μεγάρου και πάει ακόμη παραπέρα. Παρατείνει την απαλλαγή του από υποχρέωση ασφαλιστικής ενημερότητας, αυξάνει τις δόσεις πληρωμής, χαρίζει πρόστιμα και προσαυξήσεις και παρατείνει την αποτυχημένη διοίκησή του. Όλα αυτά που κατήγγειλε δηλαδή πριν ένα χρόνο τα κάνει και με το παραπάνω. Άραγε που είναι οι 28 εκείνοι βουλευτές; Που είναι η ερώτηση και οι καταγγελίες για σκάνδαλο διαχρονικής... αξίας; Που κρύβονται ή μήπως κι αυτοί έχουν συμβιβαστεί με τη διαπλοκή ενός Μεγάρου που είναι προβληματικό αλλά που κανείς δεν τολμά να κλείσει αν και η χώρα είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας;

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.