Η κυβέρνηση εξαίρεσε την εκκλησία από τα capital controls
14/10/2015 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση εξαίρεσε την εκκλησία από τα capital controls

Η κυβέρνηση εξαίρεσε την Εκκλησία της Ελλάδος από τα capital controls, που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα.

Η εξαίρεση της εκκλησίας από το οδυνηρό μέτρο του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων επιβεβαιώνεται από σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου και στηρίζεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Μητροπόλεις θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 10.000 ευρώ τον μήνα και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην απόφαση του «αξιοτίμου υπουργού Οικονομικών» -προφανώς αναφέρεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο- και αποκαλύπτει ότι έχει δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ, ενώ έχει εκδοθεί και δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ.

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Πρωτ. 4705

Αριθμ. Διεκπ. 2122

Αθήνησι 29η Σεπτεμβρίου 2015

Διά του παρόντος διαβιβάζομεν Υμίν την υπ’ αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672 απόφασιν του Αξιοτίμου κ. Υπουργού Οικονομικών, υπό τον τίτλον «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», δημοσιευθείσαν εις το υπ’ αριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τεύχ. Β΄, ως και το από 28.9.2015 σχετικόν Δελτίον Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, συμφώνως προς τα οποία (παράγρ. 1, εδ. ιθ και κ), κατ’ εξαίρεσιν των επιβληθέντων περιορισμών κινήσεως κεφαλαίων, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών διά τας Ιεράς Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως, εξ ενός πιστωτικού ιδρύματος και εξ ενός λογαριασμού, επί τη προσκομίσει υπευθύνου δηλώσεως του νομίμου εκπροσώπου αυτων, ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάληψιν εντός του τρέχοντος μηνός εξ άλλου λογαριασμού του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Αι ως άνω συναλλαγαί θα διεκπεραιούνται απ’ ευθείας διά του δικτύου των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η είδηση, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για τη χαλάρωση των capital controls (Αρχιεπισκοπή/Μητροπόλεις) προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται το δελτίο με τίτλο "Tί ισχύει στα capital controls" το οποίο:

α) είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις 28/9/15 και

β) αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του στον εξής σύνδεσμο:

http://www.minfin.gr/?q=el/news/news/%CF%84%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-capital-controls

Το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου:

· Ακολούθησε την ΥΠ.Απόφαση της 25/9/2015 με θέμα "Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων" (ΦΕΚ αρ. φύλλου 2100)

· Εκδόθηκε προς ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη χαλάρωση των capital controls και απαντά στο ερώτημα, το οποίο ανέκυψε σήμερα σε δημοσιεύματα σχετικώς με την χαλάρωση των capital controls στις Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή για ανθρωπιστικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο δελτίο Τύπου περιγράφεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά, αλλά και για αρρώστους όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας κ.ό.κ.)

Ιερά Σύνοδος: Για φιλανθρωπικούς λόγους η εξαίρεση της Εκκλησίας από τα capital controls

Σε σχέση με ανεύθυνα δημοσιεύματα, κατά τα οποία δήθεν «η Εκκλησία» (συλλήβδην) «εξαιρέθηκε» προνομιακά από τους περιορισμούς αναλήψεως μετρητών και κίνησης κεφαλαίων (capital controls), σε αντίθεση με τους έλληνες πολίτες, η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει προς αποκατάσταση της αλήθειας:

α. η Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών) της 25.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2100) δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα.

β. η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.).

γ. οι λόγοι της αύξησης του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών ήταν η ώς σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων.

Επομένως η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.