Η «επονείδιστη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης»
12/09/2014 08:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «επονείδιστη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης»

Στα «θανάσιμα σύνορα» της Ευρώπης και το μεταναστευτικό θέμα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο καταγράφει την «επονείδιστη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης».

«Πράσινες τελείες και γραμμές καταγράφουν τα σύνορα στις τεράστιες οθόνες μιας αίθουσας, στο Ευρωπαϊκό Φρούριο, στον 23ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Βαρσοβία. Ο Klaus Rösler, ένας Γερμανός αξιωματικός της αστυνομίας, είναι σε υπηρεσία. Χρησιμοποιεί όρους όπως ‘καταιγίδα στα σύνορα’, ‘περιοχές κινδύνου’ και ‘ξεπέρασμα των κρίσεων’. Ο Rösler είναι ο διευθυντής του τμήματος εργασιών στον οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών, τον Frontex. Ακούγεται σαν να υπερασπίζεται την Ευρώπη εναντίον ενός εχθρού.

Οι πράσινες κουκκίδες εντοπίζουν τους πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί. Οι τελείες είναι μικρές και αραιές μεταξύ των ακτών της Δυτικής Αφρικής και των Καναρίων Νήσων. Γίνονται πιο πυκνές στο Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πράσινη» γράφει το δημοσίευμα ξεκινώντας.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν μόνο ελάχιστοι πολιτικοί στις Βρυξέλλες που ενδιαφέρονταν για το έργο του Frontex, αναφέρει. Ο οργανισμός έχει ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ενάντια σε μια εισροή προσφύγων από το 2005, όμως τώρα ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δημιουργεί εκατομμύρια νέους πρόσφυγες και η επόμενη έξοδος έχει ήδη αρχίσει στο Ιράκ, μετά την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

«Στη Μεσόγειο, η ιταλική ακτοφυλακή συλλαμβάνει απελπισμένους ανθρώπους από ξεχαρβαλωμένος σκάφη σχεδόν καθημερινά. Στη Γερμανία, περίπου 20.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο τον Ιούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 20 χρόνια. Περίπου 200.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία φέτος. Δεδομένων των αριθμών, αλλά και τον εικόνων από υπερφορτωμένα σκάφη στη Μεσόγειο, το ζήτημα της πολιτικής των συνόρων της ΕΕ «αμφισβητεί τον χαρακτήρα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το άρθρο, υπενθυμίζοντας την τραγωδία της Λαμπεντούζα. «Παρ 'όλα αυτά, οι πολιτικές των ευρωπαίων ηγετών δεν έχουν αλλάξει» επισημαίνει. Η ιταλική ακτοφυλακή έχει φέρει περίπου 70.000 ανθρώπους σε ιταλικό έδαφος, απ’ όταν άρχισε η επιχείρηση Mare Nostrum. Η Ιταλία όμως έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, που κοστίζουν στην χώρα 9 εκατ. ευρώ το μήνα, λέγοντας ότι θέλει να αναλάβει ο Frontex.

Ένας αριθμός που ο Frontex δεν καταγράφει, ωστόσο, είναι πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών δημοσιογράφων διαπίστωσε ότι πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τα τελευταία 14 χρόνια. «Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες αναφέρουν κακοποίηση από τους λιμενικούς. Οι Ούγγροι γιατροί των φυλακών τους δίνουν συστηματικά ηρεμιστικά για να κρατούν τα στρατόπεδα των προσφύγων ήρεμα» γράφει.

Η αναφορά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι χαρακτηριστική. Μία πρόσφυγας που έφτασε στη Λέσβο από τη Συρία μαζί με τα δίδυμα παιδιά της θεωρεί ότι είναι «τυχερή που τα κατάφερε», δεδομένων των πνιγμών που έχουν γίνει ένα τακτικό φαινόμενο. «Αυτή είναι μια άμεση συνέπεια των προσπαθειών του Frontex να εξασφαλίσει τα σύνορα. Μέχρι πρόσφατα, οι πρόσφυγες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ήταν σε θέση να φθάσουν στην Ευρώπη από τη στεριά. Στη συνέχεια, όμως, ως απάντηση στην πίεση από την ΕΕ, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της με την Τουρκία. Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε το μοντέλο της Μελίλια και έχτισε έναν φράχτη 10,5 χιλιομέτρων στα σύνορα στον ποταμό Έβρο, αναπτύσσοντας 1.800 επιπλέον αστυνομικούς και ανοίγοντας νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες. Το 2011 και το 2012, ο Frontex επένδυσε περίπου 37 εκατ, ευρώ στην Επιχείρηση Ποσειδών για να ασφαλίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στη Βουλγαρία, με την υποστήριξη της ΕΕ, μόλις ολοκληρώθηκε ένας φράχτης 30 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων. Οι τεχνικές αναβαθμίσεις είναι μέρος της ‘αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων’, λένε αξιωματούχοι του Frontex.

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες παίρνουν πλέον τη θαλάσσια οδό. Τουλάχιστον 218 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μεταξύ Αυγούστου 2012 και Ιουλίου 2014. Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελληνική ακτοφυλακή εξανάγκασε κάποιους να επιστρέψουν στην ανοικτή θάλασσα, όπου πνίγηκαν» γράφει το Spiegel. «Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επανεξετάζουν την κατάσταση του κάθε πρόσφυγα. Αλλά τα έθνη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, αγνοούν επανειλημμένα αυτόν τον κανόνα. Κατά τη διάρκεια παράνομων επιχειρήσεων ‘επιστροφής’, απλά στέλνουν τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες».

Αναφορά γίνεται και στα βασανιστήρια που υπομένουν. «Συμφωνα με κάποιους Σύριους, άντρες με μαύρες στολές μεταφέρουν με τη βία πρόσφυγες σε μια στρατιωτική βάση όπου τους χτυπούν με ξύλινα κλομπ, τους δένουν τα χέρια και τους παίρνουν διαβατήρια και κινητά». Όπως καταγγέλλει ένας Σύριος, οι δυνάμεις ασφαλείας βάζουν τους πρόσφυγες σε βάρκες χωρίς βενζίνη και τους αφήνουν στα ανοιχτά, όπου συνήθως καταλήγουν στα χέρια Τούρκων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεφύγει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η απροθυμία της κυβέρνησης να δεχθεί πρόσφυγες είναι δικαιολογημένη» γράφει το άρθρο. Το 2012, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε να «ανακαταλάβει» τις ελληνικές πόλεις από τους αιτούντες άσυλο, γράφει το περιοδικό. «Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα των μεταναστών. Κατά την ίδια περίοδο, η ΕΕ έκρινε ότι η διασφάλιση των ελληνικών συνόρων αξίζει 228 εκατ. ευρώ». Και καταλήγει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προστατεύσει τα σύνορά της μέχρι τώρα. Θα έπρεπε να αρχίσει να προστατεύει και τους ανθρώπους».

http://www.spiegel.de/international/europe/europe-tightens-borders-and-fails-to-protect-people-a-989502.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμεμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμεμενος 12/09/2014 13:14:40

  1)Έχω πολλές φορές ακούσει το επιχείρημα ότι η ΕΕ δίνει στην Ελλάδα επαρκή χρήματα για τους μετανάστες. Τελικά τα χρήματα συμποσούνται στο εξοργιστικά μικρό ποσό των 4 εκατομμυρίων τον χρόνο, κατά το άρθρο πάντα. 2)Το άρθρο περιγράφει το πρόβλημα αλλά δεν μας λέει ποια είναι η λύση. Μήπως η λύση είναι το Δουβλίνο που προβλέπει οι μετανάστες να επαναπροωθούνται πάντα στην πρώτη χώρα υποδοχής;

 2. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 14/09/2014 12:48:16

  Ποια "μεταναστευτική" πολιτική; Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης άφησαν εκτεθειμένους τους λαούς τους σε κανονική εισβολή εποικιστών. Και μετά, όλοι οι "αφελείς" και οι "ανήξεροι" ψάχνονται για τα αίτια της ανόδου των εθνικιστών. Είναι απλό: Διότι όλοι οι υπόλοιποι έπαψαν να είναι Πατριώτες...

  • Κ. Κατσιμάνης avatar
   Κ. Κατσιμάνης @ Νέστωρ 15/09/2014 17:25:44

   Δε μας τα λέει καθόλου καλά ο Spiegel. Αν κατάλαβα καλά, η το σωστό για το συντάκτη του άρθρου θα ήταν: 1. Τα σύνορα της Ελλάδας να ανοίξουν διάπλατα για τα στίφη των εξ ανατολών αναξιοπαθόυντων. 2. Η Ελλάδα να μην επαναπροωθέι τις χιλιάδες των εισερχομένων στις χώρες της προέλευσής τους. 3. Κα βέβαια η Ελλάδα να μην επιτρέπει στους (λαθρο)μετανάστες να κινούνται προς Ευρώπη με σκοπό την εκεί εγκατάστασή τους. Με αλλά λόγια, ο συντάκτης του άρθρου αποφάσισε για την Ελλάδα ότι δημογραφικά, εθνολογικά και πολιτιστικά οφείλει να αυτόκαταστραφεί στο βωμό της εξυπηρέτησης των απανταχού της γης αναξιοπαθούντων, για τα δεινά των οποίων είναι η τελευταία που ευθύνεται. Συμπάσχουμε με το συνάνθρωπο που υποφέρει, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε το εξιλαστήρια θύμα για τη σωτηρία του. Αν υπάρχει κάτι επαίσχυντα, αυτό είναι να αποφασίζεις εκ του ασφαλούς την καταστροφή του άλλου, όπως κάνει ο Spiegel. Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.