Η αριστεία των αχρήστων
17/02/2015 23:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αριστεία των αχρήστων

Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος εάν είναι αγράμματος...

Ἱππόλοχος δέ μ᾽ ἔτικτε, καὶ ἐκ τοῦ φημι γενέσθαι·

πέμπε δέ μ᾽ ἐς Τροίην, καί μοι μάλα πόλλ᾽ ἐπέτελλεν

Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων

μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν.

Ταύτης τοι γενεῆς τε καὶ αἵματος εὔχομαι εἶναι

ΙΛΙΑΔΑ Ζ, 207-210

Κύριε διευθυντά

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας συγκυβέρνησης ήταν η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα σχολεία, τις οποίες είχε επαναφέρει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Το επιχείρημα του νέου υπουργού α-παιδείας και αποφοίτου του Κολλεγίου Αθηνών κου Μπαλτά είναι η ψυχολογική φόρτιση που επιφέρει η ρετσινιά της αριστείας στις τρυφερές ψυχές των παιδιών της έκτης δημοτικού.

Για όσους έχουν ακόμα μυαλό σε αυτή τη χώρα δε χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Ως παλαιός απόφοιτος Προτύπου σχολείου και φέρων εσαεί το ψυχολογικό άχθος της ρετσινιάς του «αρίστου», το μόνο που έχω να πω είναι κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος εάν είναι αγράμματος.

Μετά τιμής

Γιάννης Φαίλτωρ

ΥΓ. Οι στίχοι της προμετωπίδος αφιερώνονται εξαιρετικώς στον ατάλαντο ποιητή Κουράκη

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/02/2015 18:12:48

  Τ' αγγειά γινήκαν θυμιατά
  και τα σκατά λιβάνι
  οι γύφτοι γίναν δήμαρχοι
  κι οι κλέφτες καπετάνιοι

  Τι περιμένεις λοιπόν Γιάννη;;...
  (με δυο "ν" αν θυμάμαι καλά)

  Τους χαιρετισμούς μου

  • airman avatar
   airman @ Προφήτης 18/02/2015 10:04:09

   Κι εκεί που κρεμούσαν οι κλέφτες τ' άρματα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια. Υ.Γ. Κλέφτες με την έννοια των επαναστατημένων Ελλήνων, να εξηγούμαστε. Γιατί μ' αυτούς που μπλέξαμε ακόμα και το να αποκαλείς κάποιον "σύντροφε" μάλλον πρέπει πλέον να προσδιοριστεί ειδικότερα σε "σύντροφε συναγωνιστή"!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ airman 25/02/2015 01:09:34

    Σοβαρευτείτε και οι δυό, μη σας... Ο όρος "γύφτος" είναι ποινικά κολάσιμος ρατσισμός! Να αναφέρεστε σε "Ρομά"! (όχι ότι σε δυό ακόμα χρόνια δεν θα σημαίνει κι αυτός "σκατό'υφτος"...).

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 17/02/2015 22:56:44

  Πιο ανόητο σκεπτικό δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Τι μυαλό κουβαλάνε αυτοί οι-πιστεύω βαθιά συμπλεγματικοί-τύποι;

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ iconology2009 18/02/2015 08:57:37

   Συμπλεγματικοί και πολύ επικίνδυνοι. Οποιαδήποτε λογική κοινωνία θέλει τους άριστους γιατί η δράση τους την ευνοεί. Στη Δύση δε βάζουν τρικλοποδιές στους ικανότερους αλλά τους βοηθάνε να προχωρήσουν, ώστε να αντλήσουν οφέλη από αυτούς τα κράτη και οι οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο και έτσι το κράτος και η οικονομία της είναι για τα πανηγύρια. Ο υπουργός ουσιαστικά εξέφρασε με θαυμαστή ακρίβεια και ειλικρίνεια αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαία η παλιά παροιμία 'να ήταν η ζήλια ψώρα, θα κόλλαγε όλη η χώρα', ή το αστείο με την επιθυμία του ζηλόφθονου να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Πλέον τα ελαττώματα του λαού έχουν θεσμοποιηθεί. Ο σύγχρονος Έλληνας απεχθάνεται τον έξυπνο και γενικά αυτόν που ξεκινάει από την ίδια αφετηρία αλλά καταφέρνει με τον κόπο και τα προσόντα του να φτάσει μακρύτερα. Δεν παραδέχεται ότι κάποιος είναι καλύτερός του. Οι κομπλεξικοί θα απαντήσουν ότι τέτοιες διακρίσεις είναι ...ρατσιστικές γιατί αδυνατούν, ελλείψει βασικών γνωσιολογικών προϋποθέσεων, να διακρίνουν μεταξύ προσώπου και ενεργειών του προσώπου. Έτσι νομίζουν ότι για να διατηρηθεί η ίση αξία των προσώπων πρέπει να έχουν ίση αξία και οι πράξεις τους. Δε χρειάζεται να αναφέρω τι κοινωνικές συνέπειες θα είχε π.χ. να πιστεύεις ότι οι πράξεις του βιαστή και του δασκάλου έχουν ίση αξία. Ο υπουργός το είπε καθαρά: ο μη άριστος στιγματίζεται. Έτσι δείχνει : 1) πόσο κομπλεξικοί είναι οι αριστεροί, η ιδεολογία των οποίων απευθύνεται διαχρονικά όχι στις κοινωνίες αλλά στα άτομα που αισθάνονται ότι υστερούν και δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να αλλάξουν και θέλουν κάπως να εκτονώνονται. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει γεμίσει πια με τέτοια άτομα. Να σημειώσω ότι στην αριστερή ιδεολογία ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του και διαμορφώνεται αποκλειστικά από το dna και το περιβάλλον, είναι δηλαδή παθητικός, εκτός βέβαια από τους πεφωτισμένους ινστρούχτορες που έχουν αναλάβει να μας βγάλουν από το σκότος. 2) ότι στόχος τους είναι η απαλοιφή των διακρίσεων ποιότητας ώστε να έλθει ο 'παράδεισος' της αταξικής κοινωνίας. Εξάλλου για τους αριστερούς δεν υπάρχουν ποιότητες, μόνο ποσότητες. Για αυτό π.χ. αν τους πεις για ικανότητα δε θα καταλάβουν την έννοια και θα μιλήσουν για εισόδημα. Έχει ενδιαφέρον επίσης η χρήση του όρου 'στιγματίζεται'. Αυτό που θέλει περισσότερο ο στιγματισμένος είναι να απαλλαγεί από το στίγμα. Αυτό δε θα γίνει απλά με το να καταργηθεί ο θεσμός που αναγνωρίζει τον άριστο γιατί ο άριστος εξακολουθεί να υπάρχει, φαίνεται από τα έργα του. Άρα πρέπει να εξαφανιστεί ο άριστος. Τρόποι υπάρχουν διάφοροι, ο πιο ανώδυνος είναι να φτιάξεις δομές όπου αυτός δεν μπορεί να ξεχωρίσει και απορροφάται από το σύστημα. Το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί με αυτή τη λογική, της ισότητας και της μη αριστείας. Για την ευρύτερη σημασία της κατάργησης της διάκρισης ποιοτήτων και τις μελλοντικές της συνέπειες, που ήδη πραγματώνονται, ας διαβάσει κάποιος το '1984' του Όργουελ και το 'Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο' του Χάξλεϋ.

   • airman avatar
    airman @ Παράξενος 18/02/2015 10:45:33

    "Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα άλλους ανθρώπους" (Σωκράτης) Γι' αυτό και "Χτίζουμε πολλούς τοίχους αλλά όχι αρκετές γέφυρες" (Ισαάκ Νεύτων). Οπότε "πρέπει να σωπαίνεις ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή" (Πυθαγόρας) Αφιερωμένα σε όσους θέλουν να λένε ότι σήμερα κυβερνούν αυτή τη χώρα.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Παράξενος 18/02/2015 19:28:39

    Αυτό το γνωμικό του μέγιστου διανοητή Σωκράτη, είναι το κριτήριο με το οποίο ο Σύριζα έδειχνε από χρόνια το επίπεδό του ως αντιπολίτευση και την καταστροφή που μας περίμενε αν γινόταν ποτέ κυβέρνηση. Ποτέ προτάσεις εφικτές, πάντα ύβρεις και σπανίως ορθές διαπιστώσεις.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ iconology2009 18/02/2015 19:26:32

   Αφού ο συμπλεγματικός είναι εξ ορισμού ανόητος μην περιμένεις τίποτε σωστό και λογικό από αυτούς. Την ευθύνη έχουν οι ψηφοφόροι τους που μάλλον είναι του ίδιου επιπέδου αφού δεν τους έχουν καταλάβει τόσα χρόνια με όσα λένε σε Βουλή, τηλεπαράθυρα, εφημερίδες και ραδιόφωνα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.