#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 19:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή ΓκρούεφσκιΘέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας είναι η επίλυση του προβλήματος που αναφέρεται στην ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, απαντώντας σε επιστολή του ομολόγου του Ν. Γκρούεφσκι, με την οποία υποβάλλεται πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνει, ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην απάντησή του, ο κ. Αντ. Σαμαράς σημειώνει ότι η πρόταση του Γκρούεφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ. Αν επομένως, η διαδικασία είχε συνοδευτεί, από την άλλη πλευρά, από την «ίδια πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος και επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα θα είχε προ πολλού διευθετηθεί» σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος για επαφές των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε «ασκήσεις δημοσίων σχέσεων», θα πρέπει να συνοδεύονται «από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης», ενώ παρατηρεί πως «με έκπληξη» αντελήφθη την οπτική Γκρούεφσκι για τον φορέα που εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Υπενθυμίζοντας ότι, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η σύνοδος Κορυφής υποστήριξαν ή έστω ασχολήθηκαν με το αίτημα της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ διέπεται από θεμελιώδεις αξίες, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται, «οι σχέσεις καλής γειτονίας που συνδέονται αναπόσπαστα με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας», κατά «αυτονόητο» τρόπο τίθενται «ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας όλων των χωρών και άρα κατέχουν περίοπτη θέση στις προτεραιότητες της ΕΕ».

Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει, τέλος, στον κ. Γκρούεφσκι, πως μολονότι «κατά τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα σας εκπορεύεται μια ρητορική και πράξεις που θέτουν εμπόδια, στρέφουν τον λαό σας κατ΄ ουσίαν κατά της Ελλάδος, κατηγορώντας την συστηματικά για όλα τα δεινά», παρά ταύτα λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προ μηνών ένα διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς - «η υπογραφή του οποίου όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις». Στην πρόταση αυτή «επί της ουσίας, δυστυχώς δεν απαντήσατε και σας καλώ να την επανεξετάσετε» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς. Διότι η λύση του προβλήματος («όπως ορθά επισημαίνετε στην επιστολή σας») θα είναι προς όφελος των δύο χωρών μας, εφόσον με τον (αντίστοιχο προς την Ελλάδα) εποικοδομητικό τρόπο και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμβάλει σε μια «πραγματική και όχι κατ΄επίφασιν λύση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. konstantinos avatar
  konstantinos 18/07/2013 22:00:14

  Σωστός!!!!

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 18/07/2013 23:35:45

  Σωστός δεν θα πει τίποτα. Κι αν -ας πούμε- δώσει εντολή να κάνουν άσκηση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια και πέσουν "καταλάθος" καμιά τριανταριά οβίδες στο έδαφος των βρομοσλάβων, να δούμε μετά πώς θα πάει ο γενίτσαρος ο Κρούεζας στις διαπραγματεύσεις. Ναι, με λερομένο το βρακάκι θα πάει...

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 19/07/2013 05:48:22

  Μάθημα Υψηλής Διπλωματίας πρός Βορρά πρός Ανατολάς και πέραν του Ατλαντικού.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  ..“Δεκαοκτώ έτη, κ. πρωθυπουργέ, είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο «καπρίτσιο» και μόνον μίας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνετε στο πρόβλημα αυτό”, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  ,,, Απαντώντας στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε “ασκήσεις δημοσίων σχέσεων”, θα πρέπει να συνοδεύονται “από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης”.Προσθέτει, δε, ότι “οι σχέσεις καλής γειτονίας που συνδέονται αναπόσπαστα με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας”, κατά “αυτονόητο” τρόπο τίθενται “ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας όλων των χωρών και άρα κατέχουν περίοπτη θέση στις προτεραιότητες της ΕΕ”.

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 19/07/2013 07:16:59

  Ειναι ομορφος ο Γκρουεφσκι.
  Και αυτος ο Ναβαλσκι που αντιπολιτευεται τον Βλαδιμηρο ειναι ωραιος αλλα ο Βλαδιμηρος τον εβαλε μεσα για ατασθαλιες σε χειρισμο κονδυλιων.
  Και ο Σνοουντεν ειναι ωραιο παιδι.
  Εγω στηριζω ωραιους.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/07/2013 16:19:28

  Μιλάμε για μεγάλη χυλόπιτα. Ίσως μεγαλύτερη από αυτές που του ρίχνει 1 χρόνο τώρα που τον έγραφε κανονικά και δεν απαντούσε καν. Που είναι ο Καμμένος που λέει πως έχει πουλήσει το όνομα της Μακεδονίας μας ο Σαμαράς; Δεν διάβασα κάπου να του είπε συγχαρητήρια για τη στάση του. Είμαι ονειροπόλος το ξέρω...

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 20/07/2013 00:22:17

  Ποτέ δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε όνομα με την λέξη μακεδονία μέσα.

  Αυριο μεθαύριο το κρατίδιο με τους 800.000 σλαβους και τους 700.000 αλβανούς μπορεί να μην υπάρχει. Αν όμως εμείς δώσουμε το όνομα θα το έχουμε δώσει για πάντα.

  Αυτοί ας ονομάζουν εαυτούς όπως θέλουν. Ας ονομαστούν Μακεδόνες, ας ονομαστούν γάλλοι, πορτογάλλοι, κινέζοι, εξωγήινοι....

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 21/07/2013 15:56:36

  Ανακοίνωση Τύπου
  Μακεδονία, 1η Ιουλίου 2013 μ.Χ.

  Κοινή Πρόταση Αξιοποίησης για το «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»
  Από ΜΑΚΕΔΝΟ και ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

  Μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μνημείο της Θεσσαλονίκης
  και,
  Παγκόσμια Ελληνική Ραδιοτηλεόραση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
  Το «CNN» Ελλήνων και Φιλελλήνων

  Προτείνεται ακόμη, να εδρεύει εκεί στο «Παλατάκι» και η Παγκόσμια Ελληνική Ραδιο –Τηλεόραση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», με ζωντανό Ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Πρόγραμμα μέσω Διαδικτύου (Web Radio – TV), από και προς τους Έλληνες όλου του Κόσμου, από την Ιερή Γη της Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της αδερφής του Θεσσαλονίκης. Όσο για το οικονομικό ζήτημα, για το ξεκίνημα μπορεί να υπάρξει βοήθεια Χορηγών και Ομογενών, ενώ στη συνέχεια τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτονται από τα έσοδα του Μουσείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των διαφημίσεων της «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ραδιο-Τηλεόραση» και την τουριστική εκμετάλλευση χώρων, αναψυκτηρίων, εστιατορίων, εκθετηρίων, πωλητηρίων, συναυλιών και εκδηλώσεων.

  Ο Μέγας Αλέξανδρος, μας απέδειξε ότι μπορούμε, όταν θέλουμε!
  Και επειδή θέλουμε, πραγματικά μπορούμε!
  http://www.noiazomai.net/mouseioalex.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.