Η άλλη πλευρά του καρότου
22/06/2014 09:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η άλλη πλευρά του καρότου

Τελικά, δεν αρκεί ο πολιτικός να ζει σε «γυάλινο σπίτι» όπως λένε οι αγγλοσάξονες. Το ζήτημα είναι επίσης, τι είδους εικόνα εκπέμπει μέσα από τους υαλοπίνακες, ή τις γουέμπ κάμερες...

Διαβάζοντας το σχόλιο του antinews για την φερόμενη υπόθεση του φερέλπιδος πολιτικού με το … καρότο και τα άλλα συμπράγκαλα, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες πρώτες και δεύτερες σκέψεις μου.

Αρχικά, είχα την τάση να συμφωνήσω με τα γραφόμενα του αρθρογράφου και εν πολλοίς, αυτή η τάση δεν έχει αλλάξει δραματικά. Όμως, ειδικότερα, δεν κατάφερα να αποφύγω κάποιες δεύτερες σκέψεις που εκφεύγουν της πολιτικής ορθότητας ίσως, αλλά συνάδουν με τις βασικές αρχές της πολιτικής λογικής.

Πίστευα και πιστεύω πάντα πως κυρίαρχο σημείο της συνολικής εικόνας ενός πολιτικού που θα επιθυμούσα να κυβερνήσει την χώρα μου, την περιφέρεια ή τον Δήμο μου, είναι ακριβώς εκείνο όπου η κοινωνική, επαγγελματική, πολιτική πρακτική του συγκεκριμένου ατόμου συναντάται με την κοινωνία την ίδια. Με άλλα λόγια αυτό ακριβώς που ονομάζουμε «παράδειγμα».

Μου είναι αδιανόητο πως μπορεί κάποιος «φέρελπις» ή «γουόναμπι» πολιτικός να έχει την απαίτηση να γίνει αποδεκτός από το εκλογικό σώμα, μονάχα βάσει όσων λέει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη καθόλου όσα πράττει είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό πεδίο. Κι αυτό επειδή, το σύνολο των πράξεων ενός εκάστου πολιτικού, «φερέλπιδος» ή όχι, απαρτίζουν την αληθινή του εικόνα, χωρίς τα εύκολα και μαυλιστικά ψιμύθια του λόγου, της ιδεολογίας ή των πολιτικών πιστεύω, πίσω από τα οποία κάποιοι προσπαθούν απλώς να οχυρώσουν την προσωπική τους ανεπάρκεια.

Όταν λοιπόν αυτή η προσωπική ανεπάρκεια αρχίσει να «εξορύσσει οφθαλμούς», ο πολιτικός αδυνατεί να μετουσιώσει τον προσωπικό του βίο σε «παράδειγμα» και απλώς αυτό-ακυρώνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι φυσικά αδύνατον να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες αναφορές σε «ιδεολογίες», «προσωπικά δεδομένα» και «ηθικούς» κλασαυχενισμούς.

Τελικά, δεν αρκεί ο πολιτικός να ζει σε «γυάλινο σπίτι» όπως λένε οι αγγλοσάξονες. Το ζήτημα είναι επίσης, τι είδους εικόνα εκπέμπει μέσα από τους υαλοπίνακες (ή τις γουέμπ κάμερες ανάλογα) αυτού του γυάλινου σπιτιού. Με άλλα λόγια ποιο είναι το προσωπικό του παράδειγμα, η στάση ζωής δηλαδή, που προτείνει στην κοινωνία. Χωρίς αυτό, ο πολιτικός δεν είναι παρά μια «ομιλούσα κεφαλή» που δεν (θα έπρεπε να) πείθει κανέναν νοήμονα (έστω και στοιχειωδώς) πολίτη να του εμπιστευτεί την ψήφο του.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 22/06/2014 11:04:27

  Δεν έχεις άδικο αλλά πυροβολείς τον πεθαμένο, ο άνθρωπος έχει τελειώσει πολιτικά. Πέραν αυτού, αν κάνουμε μεν την κριτική μας σε τέτοιες δημοσιογραφικές πρακτικές αλλά σπεύδουμε αμέσως να αξιοποιήσουμε παράλληλα και την πληροφορία εξάγοντας δημοσίως βαρυσήμαντα πολιτικά συμπεράσματα για τον εικονιζόμενο, τότε ίσως καλώς πράττουν οι κίτρινοι δημοσιογράφοι της κλειδαρότρυπας που «ενημερώνουν το εκλογικό σώμα για το πολιτικό ανάστημα του ανδρός». Προσφέρει έργο δηλαδή ο κάθε Μάκης, να τον ευχαριστήσουμε και πρακτικά να προτρέψουμε τη δημοσιογραφία να συνεχίσει να χώνει τη μύτη της ή να διαδίδει διαρροές σεξουαλικού περιεχομένου αποκλίνουσας φύσης, προς όφελος της δημοκρατίας. Όλα στο φως. Αν είχε κυκλοφορήσει το βίντεο στους κόλπους του ίντερνετ το πράγμα θα άλλαζε, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κολασμός της πράξης του Μάκη ως δημοσιογράφος είναι ολοφάνερο πως ιεραρχείται κατά προτεραιότητα. Και για πολλούς λόγους, πιστεύω θα ήταν πάρα πολύ εξυπνότερο αν το αντινιούζ δεν έγραφε την παραμικρή ανάρτηση για το ζήτημα αφήνοντας να βοά όλο το υπόλοιπο ίντερνετ. Θα ήταν μια πολύ ποιοτική στάση απέναντι σε ιδεολογικό αντίπαλο που θα μέτραγε πολύ.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Βασίλης Β. 22/06/2014 13:48:36

   Δεν ειναι η πρωτη φορα που η πολιτικη ζωη του τοπου σκιαζεται απο σκανδαλα. Βεβαια αυτο το συγκεκριμενο λογω της φυσεως του ειναι αποκρουστικο. Εγω ομως εστιαζω στην επιλογη των προσωπων που στελεχωνουν ενα κομμα και αν ο εκαστοτε αρχηγος εχει γνωση. Συγκεντρωνονται με κριτηρια η κανουμε αναρτηση στο ιντερνετ κι οποιος παρουσιαστει;...... Γιατι ετσι οπως εχουν ευτελιστει ολα σημερα, το θεωρω πιθανο ο ενας να φερνει το φιλο του, ο αλλος τη γυναικα του, ο τριτος τη φιλεναδα του και ο τεταρτος την ερωμενη του και ολοι μαζι να καμωνονται πως εγιναν και πολιτικοι....

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ Βασίλης Β. 22/06/2014 13:50:01

   Συμφωνώ. Εδώ δεν έπρεπε να αναρτηθεί σχετικό άρθρο. Όσοι έχουμε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση το αντινιούζ θα το θεωρούσαμε απολύτως φυσιολογικό. Μεγαλύτερο ζουμί έχει η βουλημία του ΔΟΛ να φάει εσπα αλ ντεντε και δια χειρός κέζα άρχισε το σπατουλάρισμα στον Δένδια. και επειδή υπάρχει το τερπνόν μετά του ωφελίμου και ο γυιός θέλει να γίνει επίτροπος (το έχει αναδείξει σχετικώς ήδη και μόνον το αντινιούζ) δια του ίδιου χειρός εξαπολύεται μια αποδόμηση (εξαιρετική κατά τ΄ άλλα) του έτερου φιλοδοξούντος για επίτροπος στας ευρώπας που καμαρώνει πως μεγιστοποίησε την απορροφητικότητα του εσπα (καίτοι, σε δράσεις αέρος κοπανιστού)

   • akenaton avatar
    akenaton @ Βασιλική Κ. Σ. 22/06/2014 14:32:54

    Δεν ξέρω αν θα γράφατε τα ίδια, στην περίπτωση που το εν λόγω "πολιτικό πτώμα" όπως ισχυρίζεστε είχε εκλεγεί δήμαρχος της ΑΘΗΝΑΣ! Επειδή, λίγο έλλειψε για κάτι τέτοιο, πιστεύω πως οι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι είναι δυνατόν να αισθανθούν κάποιες νύξεις συνειδήσεως στο παραπάνω σημείωμα που προσπάθησα να είναι όσο το δυνατόν "πολιτικά ορθό". Ακόμη όμως και η πολιτική ορθότης θα πρέπει να έχει όρια. Και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω επίσης...

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ Βασιλική Κ. Σ. 22/06/2014 14:49:34

    διόρθωση: διά της ιδίας χειρός

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 22/06/2014 15:55:20

  O δεσπότης Πειραιά δε θα μπορούσε να το έχει γράψει καλύτερα. Οι πολιτικοί δηλ. ή γενικά οι άνθρωποι που εσείς θεωρείτε παραδείγματα, είναι σίγουρο ότι έχουν σεξουαλικές πρακτικές που εγκρίνετε; Δεν υπάρχει περίπτωση απλά να μη γνωρίζετε; Μερικές περιπτώσεις είναι εμφανέστατες άλλωστε. Δεν κρίνεται όμως η προσωπικότητα ενός ανθρώπου από το τι κάνει στο κρεβάτι του, αρκεί αυτό να μη διώκεται ποινικά. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι αν μπορεί να το κρύβει, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Υπάρχουν πολλά άλλα πεδία να αντιπαρατεθείτε. Το συγκεκριμένο και δεν έχει αποτέλεσμα και σας αδικεί.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ πολίτης 22/06/2014 16:31:00

   Κατανοητό το σχόλιο σου. Ναι βέβαια είναι δικαίωμα και του πολιτικού η σεξουαλική του ζωή κι οφείλουμε να τη σεβαστούμε πλήρως. Όμως, υπάρχει κι ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών μας. Τα βυζιά της Μιμής δεν είναι η αιτία της σήψης. Όμως, την συμβολίζουν και αναπαραγάγουν την νοοτροπία που μας οδήγησε στην κρίση. Η ισοπέδωση του μεταμοντερνισμού βρήκε έκφραση στη δολοφονία από τον ΑΓΠ των αναγκαίων για τη παραγωγική λειτουργία της Κοινωνίας αξιών.

  • akenaton avatar
   akenaton @ πολίτης 22/06/2014 18:36:08

   Ποιος έκρινε σεξουαλικές πρακτικές αγαπητέ πολίτη; Απερισκεψία, ιντερνετική ευήθεια, ανωριμότητα χαρακτήρος, πολιτική δειλία καθώς και ηθικόλογος κλασαυχενισμός στις πλάτες άλλων ("η αριστερά δεν εκβιάζεται" έγραψε ο συγκεκριμένος στο facebook ως απάντηση (!) στην ζουγκλοεπίθεση), αυτά κρίνονται στο παραπάνω σημείωμα. Είστε σοβαρός πως έτσι θα το έγραφε ο Πειραιώς το σημείωμα; Μήπως με αδικείτε κατάφωρα και ταυτόχρονα και τον εαυτό σας; Μήπως να ξαναδιαβάζατε το σημείωμα χωρίς τον τίτλο και να μου πείτε ως γνήσιος αριστερός που εικάζω πως είσαστε, που διαφωνείτε με όσα γράφω γενικώς; Ευχαριστώ.

   • πολίτης avatar
    πολίτης @ akenaton 23/06/2014 00:06:53

    Aγαπητέ Akenaton, Για τον Μητροπολίτη απλά αστειευόμουν, λυπάμαι αν παρεξηγήθηκα. Διαφωνώ με την άποψή σας για το λεγόμενο παράδειγμα. Τον βρίσκετε ανεπαρκή και μάλιστα αγανακτείτε και στη σκέψη του τι θα είχε γίνει αν είχε βγει δήμαρχος. Τι θα είχε γίνει δηλαδή; Μπορεί να είχε αποδειχτεί πολύ καλύτερος του νυν. Δεν συμφωνώ ότι ο ιδιωτικός βίος φανερώνει απαραίτητα και την πολιτεία. Αρκεί να μην εμπίπτει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Τον πουριτανισμό των Αμερικανών π.χ. που βγαίνουν με όλο τους το σόι για να δείξουν οικογενειάρχες, τον βρίσκω άκρως υποκριτικό. Για να δεχτώ ότι κάποιος που διεκδικεί δημόσιο αξίωμα είναι ανεπαρκής, πρέπει να δω την πολιτεία του. Είχαμε την ευκαιρία να τον κρίνουμε από τη δράση του; Θα δείξει αν αξίζει και στο δημοτικό συμβούλιο πιστεύω. Και αν ήταν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι υποψήφιος του Σύριζα, εδώ τουλάχιστον δεν θα είχε την τιμή να του αφιερωθούν δυο άρθρα για μια τέτοια υπόθεση. Διαφωνείτε με το ότι κατήγγειλε τον εκβιασμό; Έπρεπε κατά τη γνώμη σας να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να παραιτηθεί; Εδώ δεν παραιτούνται για πολιτικά εγκλήματα που θάψανε γενιές και πέσαμε όλοι να φάμε τον συγκεκριμένο; Ομολογώ ότι περίμενα να το αντιμετωπίσετε με περισσότερο χιούμορ και λιγότερη ιερή αγανάκτηση. Τίποτα από τα φοβερά που αποκαλύφθηκαν δεν αποδεικνύει ότι ο Σαλελλαρίδης δε θα ήταν αποτελεσματικός δήμαρχος. Άντε, στη χειρότερη των περιπτώσεων να έβαζε και τα καρότα στα δημοτικά τέλη..

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 22/06/2014 16:12:17

  Σωστά! Πολύ σωστά, Ακενατον. Πολιτικός είναι πρώτιστα άτομο ικανό να εμπνεύσει την Κοινωνία με αρχές αριστοτελικής ηθικής - όχι θεολογικής (μοραλισμολογία) μέσω του πράττειν και του συμπεριφέρεσθαι. Η Κοινωνία - οι ανάγκες της και οι όροι ύπαρξης της - υπερβαίνει το άτομο και τα γούστα του.

 4. panas avatar
  panas 22/06/2014 18:08:39

  "Δημοσιογράφος" με άλλους πρόθυμους αποκάλυψε σεξουαλικές συμπεριφορές πολιτικού που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού - ψηφοφόρων. Έτσι, επήλθε η πολιτική δολοφονία ενός φέρελπι πολιτικού με δημοσιογραφικά αθέμιτο τρόπο αφού περενέβει στην ιδιωτική του ζωή. Ο πολιτικός από τη μεριά του μπορεί να αποφανθεί στη δικαιοσύνη με αγωγές ενάντια στον δημοσιογράφο, να δικαιωθεί και να τον εξοντώσει. Δε νομίζω να έχασε η χώρα ούτε ένα μεγάλο πολιτικό ούτε θα λυπηθούμε από τη ζημιά που θα πάθει ο "δημοσιογράφος". Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, έληξε.

 5. Η άλυτη εξίσωση avatar
  Η άλυτη εξίσωση 23/06/2014 12:17:11

  Γρήγορα, να προωθηθεί τάχιστα Νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους στην πολιτική, να καταθέτουν σεξουαλικά βιογραφικά-ποινικά μητρώα, όπου θα δηλώνουν υπευθύνως (προσκομίζοντας αποδεικτικά ηχητικά + βιντεοσκοπημένα...ντοκουμέντα) οτι η σεξουαλική τους συμπεριφορά, προσφέρεται προς ...παραδειγματισμόν της νεολαίας, της κοινωνίας, καθώς και οτι αυτή συνάδει με τη μέση αντίληψη περί επιτρεπτού (ομαλού) ή απαγορευμένου (ανώμαλου). Εμπρός λοιπόν, γυμνωθείτε ψυχοσωματικά αγαπητοί πολιτευτές, για να περάσει η Επιτροπή των υποκριτών …ηθικωλόγων-δικαστών με το ανωμαλόμετρο ανά χείρας, να σας εγκρίνει ή να σας εξαφανίσει! Δεν ενδιαφέρει τόσο αν είστε ψεύτες, άρπαγες, συνεργοί σε πλήθος εγκλημάτων και ανομιών που καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων! Όλα αυτά, εύκολα δύνανται να τα παραβλέψουνε-αθωώσουν οι ….αδέκαστοι νεοφιλελεύθεροι τιμητές. Κανένα πρόβλημα. Εκεί που είναι ακλόνητα αυστηροί, αμετακίνητα σκληροί, ανυποχώρητα τιμωρητικοί, είναι οι σεξουαλικές σας προτιμήσεις!!!!Νέα Τάξη, νέα …ήθη, νέα …λογική, νέα κατάντια. …Και μη σκεφτείτε άθλιοι ν΄ …αποκρύψετε κάτι, διαθέτει σμήνη φανερών και …καμουφλαρισμένων Τριανταχυδαιόπουλων το …σύστημα και θα σας διαπομπεύσει διαδικτυακώς, μέχρι να πείτε …καρότο!!!:-) Θείε Όργουελ, αναστήσου!! Έχουμε φρέσκο …υλικό.

  • Darki avatar
   Darki @ Η άλυτη εξίσωση 24/06/2014 07:50:20

   Φρεσκα καροτα εχουμε.Τα οποια πρεπει να βαλουμε στ αυτια και στα ματια,για ναμαστε προοδευτικοι.

   • Darki avatar
    Darki @ Darki 24/06/2014 08:02:29

    Και για να το κανω λιανα:Kαι τις τουμπες του Σαμαρα βλεπουμε,και το χαλι που τραβαει η Ντορα,και τις π...στιες του Κακλαμανη,και το δρομο της δικογραφιας για τα υποβρυχια,και τις καθαριστριες,και .και και και.Ολα τα βλεπουμε,σε εναν στοιχειωδως ελευθερο ιστο.Και δοξα τω Θεω,μεσα σ αυτα,θα δουμε σε μια ακρη και το πουλι του Ζαχοπουλου,το χερακι του Μιλτου,η τα ζαρζαβατια του Σακελλαριδη.Μαθαινουμε,αποκτουμε σφαιρικη (χεμ)αντιληψη,και αναλογως πορευομεθα.Αλλα δε θα ρωτησουμε κανεναν τι να δουμε και τι οχι.Αν καταλαβαινεις....

    • Η άλυτη εξίσωση avatar
     Η άλυτη εξίσωση @ Darki 24/06/2014 08:12:37

     Λέω να σας απαντήσει επ΄αυτών, ένας πιο ειδικός από εμένα : '' Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πως πρέπει, του πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.'' Μάνος Χατζιδάκις

     • Darki avatar
      Darki @ Η άλυτη εξίσωση 24/06/2014 10:21:32

      Συγχωρειστε με.Δεν ξερω αν μοιαζω σε καποιο τερας.Ειμαι ελευθερος ανθρωπος και μεγαλωσα ελευθερα παιδια.Που οταν ακουνε για δογματα,κομματα η ομαδες βαζουν τα γελια.Οπως κρινω οποιονδηποτε,εξουσιοδοτω οποιονδηποτε να με κρινει.Κι ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.Προσπαθειστε να δειτε με τη ματια μου,την αφανταστα σαρκαστικη και χαιρεκακη,τα δρωμενα στον τοπο μας.Οσο γι αυτη τη φραση του Χατζιδακι,εχει μπαλωσει καθε τρυπα(μουχαχα)που ανοιχθηκε σ αυτον τον τοπο για δεκαετιες.

     • Darki avatar
      Darki @ Darki 24/06/2014 10:28:50

      Οσο για τους περισσοτερους ,αγαπητε,ας μην τους βαφτιζουμε τερατα.Απλα εχουν καποιες ιδιαιτεροτητες,μικρες ανωμαλιτσες,αλλος για χρημα,αλλος για σεξ,αλλος για εξουσια.Αντιμετωπιστε τους,με γλυκυτητα,αλλα και με καυστικο ,αβυσσαλεο χιουμορ.Χαιρετω σας.

     • Η άλυτη εξίσωση avatar
      Η άλυτη εξίσωση @ Darki 24/06/2014 16:17:04

      Δε γίνεται να φταίεοι ο ...πομπός αν είναι προβληματικός ο ...δέκτης. Καθένας εννοεί, ό,τι μπορεί να εννοήσει.... Καλό απόγευμα.

   • Η άλυτη εξίσωση avatar
    Η άλυτη εξίσωση @ Darki 24/06/2014 08:07:11

    Δεν ξέρω για... προοδευτικοί, αλλά για να είστε απλά ισορροπημένοι, αρκεί να μην διακατέχεστε από την επίμονη φοβία, οτι σας κυνηγάει ο Μπανγκς Μπάνυ για να σας βάλει ένα καρότο στο ...αυτί.

    • my way avatar
     my way @ Η άλυτη εξίσωση 24/06/2014 08:15:15

     Αφήστε τον Bugs Bunny στην ησυχία του! Το είπαμε, διατηρούμε ακόμα μια παιδικότητα, μη μας χαλάτε την illusion!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.