Η Τουρκία αποσύρει το σχέδιο για πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο
02/03/2015 18:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία αποσύρει το σχέδιο για πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Η Τουρκία υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση μετά την απίστευτη νέα πρόκλησή της, αποσύροντας την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο.

Η Αγκυρα προχώρησε πριν από λίγο στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ (αγγελίες προς αεροναυτιλλομένους) που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή τουρκική κίνηση φέρεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία και στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις, πέραν των εντονότατων διαβημάτων διαμαρτυρίας από την Αθήνα.

Το χρονικό της αναδίπλωσης

Η τουρκική αναδίπλωση σημειώθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις: Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, οι Τούρκοι εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμόν 0900/15 με την οποία αφαιρούσαν την Λήμνο από την περιοχή στην οποία σχεδίαζαν να εκτείνεται το πεδίο βολής τους στο Βόρειο Αιγαίο.

Με τη νέα ΝΟΤΑΜ, η Άγκυρα επιχείρησε να τροποποιήσει την προηγούμενη αγγελία 0889/15 για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιούσε την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που άλλαζε είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούσαν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω προσπάθησαν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Αμεση ήταν και η απάντηση της Αθήνας: Μετά την πρώτη τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ, η Αθήνα απάντησε με την υπ' αριθμόν 421 νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ. Η τουρκική αγγελία 0900 χαρακτηριζόταν «null and void» δηλαδή άκυρη και χωρίς καμία αξία. Κι αυτό διότι μπορεί οι Τούρκοι να είχαν αφαιρέσει τη Λήμνο από το σχεδιασμό για τη δημιουργία του πεδίου βολής, όμως η δεσμευμένη περιοχή συνέχισε να συμπεριλαμβάνει περιοχές εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας και τμήματα του εθνικού εναέριου χώρου, γεγονός που σχεδόν υποχρέωνε την Αθήνα να αντιδράσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση στην τουρκική πρόκληση.

Κατόπιν τούτου, η τουρκική πλευρά οδηγήθηκε στην απόφαση να ανακαλέσει και τη διορθωτική ΝΟΤΑΜ 0900/15 αποσύροντας -τουλάχιστον προσωρινά- το σχεδιασμό για δημιουργία ενός μόνιμου πεδίου βολής στην καρδιά του Αιγαίου και μέσα στο FIR Αθηνών. Η νέα ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμόν 0904/15 ακυρώνει την αγγελία 0900 που δέσμευε την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σκύρου για τη δημιουργία πεδίου βολής.

Η απίστευτη πρόκληση και η αντίδραση της Αθήνας

Η Τουρκία αποσκοπούσε με την πρόκλησή της να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, "κόβοντας" το Αιγαίο στη μέση και δεσμεύοντας σημαντικό τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος.

Πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και το υπουργείο κινείται για να ακυρωθεί η τουρκική αυτή πρόκληση. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έρχεται σε συνέχεια των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που κάνουν κάθε μέρα οι Τούρκοι. Αλλά και των προηγούμενων προκλήσεων με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά ύδατα.

Η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ.

Το βράδυ της Κυριακής, επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:

 • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
 • Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
 • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
 • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
 • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
 • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
 • imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 02/03/2015 19:35:56

  Ύποπτες μου φαίνονται οι κινήσεις της Τουρκίας . Η δέσμευση για πεδίο βολής μιας μεγάλης περιοχής οπου υπάρχουν αεροδιάδρομοι και γραμμές πλοίων για σχεδόν ένα χρόνο είναι απολύτως παράλογη . Η άμεση υποχώρηση είναι επίσης περίεργη . Δεν αποκλείεται να πρόκειται για απόπειρα ενίσχυσης απο ξένο παράγοντα του πατριωτικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ .

  • Έστιν δικής οφθαλμός avatar
   Έστιν δικής οφθαλμός @ Naruto 02/03/2015 19:58:44

   Δεν αποκλείεται επίσης η πρώτη φορά - στις τελευταία 20 χρόνια - που ελληνική κυβέρνηση απείλησε με κατάρριψη και βύθιση να είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ενώ ο "πολύς" Ε.Βενιζέλος έπειρνε πίσω την ανακοίνωση για αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην κύπρο μόνο και μόνο για να έχει "επιτυχία" η επικείμενη επίσκεψη του στην Αγκυρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ.Τσαβούσογλου...

  • George N avatar
   George N @ Naruto 02/03/2015 20:06:59

   Μπορεί όμως να είναι απλά πατάτα κάποιου αξιωματικού με τις συντεταγμένες και που τώρα ψάχνει για σπίτι στο Gaziantep μετά το κουραστικό ταξίδι από την Αγκυρα :-)

  • marios avatar
   marios @ Naruto 02/03/2015 20:27:18

   Δεν παίζεσαι !!!

  • greg avatar
   greg @ Naruto 02/03/2015 20:33:37

   Μπάαα, φοβήθηκαν μήν τά κάνει όλα Κούγκι ο Σαμουήλ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Naruto 02/03/2015 21:04:16

   Σωστό σε βρίσκω. Με το Μπαρμπαρός δεν κάνει πίσω όσο κι αν αντιδρούμε. Γιατί εκεί θέλει ο ξένος παράγοντας "λέγε με Ομπάμα" να μην προχωρήσει εξόρυξη χωρίς την συμφωνία του...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Naruto 02/03/2015 22:43:23

   Συμμερίζομαι τον προβληματισμό σου. Οι Τούρκοι δεν παίρνουν πίσω μια τόσο στρατηγική κίνηση για την επεκτατική τους πολιτική,εάν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρότατος λόγος. Γιατί να εκτεθούν και να υπαναχωρήσουν ντροπιασμένοι μια ημέρα μετά;...

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/03/2015 23:10:07

    O Θρασύς δεν έχει ντροπές...Μετρούν ετοιμότητα...

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 02/03/2015 23:33:05

  Δοκιμάζουν έναν νέο Πρωθυπουργό και το νέο του δόγμα άμυνας.Αν θυμάστε την εύκολη ρήση του Αντρέα ως αντιπολίτευση,"βυθίσατε το Χόρα" και ποια η συνέχεια.Οταν ανέλαβε την εξουσία οι Τούρκοι θέλησαν να δουν αν τότε τα έλεγε σοβαρά.Και βγάζουν το ίδιο πλοίο που είχε αλλάξει όνομα ως Σισμίκ,για να μετρήσουν αντιδράσεις.Είναι επιτυχία του επιτελείου και της κυβέρνησης

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Μεγάλες στιγμές 03/03/2015 08:02:52

   Την ιστορια με το Σισμικ δεν την ξερεις καλα.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 03/03/2015 02:46:49

  ΑΠΕΣΥΡΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ 3η ΝΟΤΑΜ! ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ! Ποιό ήταν το μεγάλο λάθος της Άγκυρας! Γιατί επέλεξε την καρδιά του Αιγαίου! Σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει να κάνει, προχώρησε η Τουρκία στις 2.30 το μεσημέρι, εκδίδοντας και 3η ΝΟΤΑΜ, την υπ΄ αριθμ. Α904/15, με την οποία αποσύρει εντελώς την αρχική τής 27ης Φεβρουαρίου, που δέσμευε προκλητικά το Κεντρικό Αι...γαίο σαν Τουρκικό Πεδίο Βολής! ΔΥΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ Νωρίτερα, περί τις 11.00, η Τουρκία είχε εξαιρέσει τη Λήμνο από τη δέσμευση και στις 14.30 ακύρωσε τελείως όλες τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜ!
  Δύο υποχωρήσεις σε μια μέρα είναι κάτι το τραγικό και πρωτοφανές για το γόητρο και τους συνήθως συντεταγμένους σχεδιασμούς του Τουρκισμού! Και αυτό πλέον, μετά τους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς των διπλωματών μας που αντέδρασαν σωστά και γρήγορα, αρχίζει να προβληματίζει... ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΙΚΕΙ; Το ερώτημα λοιπόν που αρχίζει να βασανίζει τους Επιτελείς μας είναι το "γιατί;" Γιατί έκανε τέτοια χονδροειδή λάθη, με πιό χονδροειδείς ακόμη απανωτές υποχωρήσεις η Τουρκία! Μήπως αμετανόητοι Επιτελείς της Άγκυρας, του Στρατιωτικού φιλοκεμαλικού μπλόκ, αρχίζουν να ξανασηκώνουν κεφάλι; Γιατί στην Τουρκία θα γίνουν Βουλευτικές Εκλογές τον Ιούνιο. Ενώ η δέσμευση της περιοχής μας ήταν έως τον Δεκέμβριο.. Ή μήπως η Τουρκία αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή ότι θα εγκλωβιζόταν από μόνη της σε ένα τεράστιο σφάλμα; ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Το χειρότερο λοιπόν σφάλμα της Άγκυρας ήταν ότι με τη δέσμευση των περιοχών ανάμεσα σε νησιά μας, θα έσπρωχνε την Ελλάδα σε εκείνο που γράφαμε χθες, στο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 10 ή και στα 12 απευθείας μίλια, για να κλείσει τις τρύπες του Αιγαίου! Και τότε η Τουρκία (που δεν είναι ακόμη έτοιμη για Πόλεμο, ενώ έχει και εκλογές τον Ιούνιο), θα έπρεπε να καταπιεί ολόκληρη την ελληνική "πρόκληση", που θα είχε προκαλέσει η ίδια! ΓΙΑΤΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ; Η δέσμευση πάντως της συγκεκριμένης περιοχής του Κεντρικού Αιγαίου δεν υπήρξε καθόλου τυχαία, αφού: 1. Απομονώνει τα ελληνικά νησιά του Βορρά από εκείνα του Νότου, αλλά και τη Θράκη... 2. Απομονώνει ιδιαίτερα τη Λήμνο - το Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο των Στενών - την οποία η Τουρκία απαιτεί αποστρατικοποιημένη και ζητά διαρκώς την εξαίρεσή της από όλες τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ... 3. Ελέγχει την πρόσβαση από και προς τα Στενά του Ελλησπόντου... (εάν έλεγχε το μέρος αυτό το 1912-1913, θα είχε το πλεονέκτημα στο Αιγαίο).. 4. Εφάπτεται με το Πολεμικό Αεροδρόμιο της Σκύρου, το οποίο αποτελεί την πιό νευραλγική Βάση της Αεράμυνας της Ελλάδας, με τον πλέον Στρατηγικό ρόλο σε άμυνα και επίθεση... Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία βγαίνει διπλά τσαλακωμένη και ρεζιλεμένη διεθνώς από το παιχνίδι στο Αιγαίο και θα αναζητήσει άλλως το "κύρος" της και την "αναγνώρισή" της... Δεύτερον η Τουρκία έχει αποδείξει πως μαθαίνει από τα λάθη της... Τρίτον, δεν αλλάζει τους πάγιους προσανατολισμούς και σχεδιασμούς της... Και θα επανέλθει σε τόπο και χρόνο που θα διαλέξει η ίδια.. Και πιθανώς, στα προσφιλή της Δωδεκάνησα... ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο λοιπόν την Άμυνά της, και να σπεύσει πάση θυσία να ενισχύσει την Εθνική της Αμυντική Βιομηχανία, την Εθνική της Παιδεία, να ανατρέψει την Δημογραφική της Αυτοκτονία και να μεγιστοποιήσει την Αποτρεπτικότητά της σε πολλά ταυτόχρονα σημεία και επίπεδα, με ετοιμότητα για δύο μαζί πολέμους (Αλβανία και Τουρκία), με παράλληλη προετοιμασία αυτόνομης Δύναμης Παράλυσης του Αντιπάλου, δηλαδή, με εξασφάλιση εξαπόλυσης Χτυπημάτων πολλαπλασίων εκείνων που πιθανόν να λογαριάζουν εναντίον μας οι Τούρκοι, ώστε πάντα να υπολογίζουν ότι το κόστος θα είναι κατά πολύ βαρύτερο του όποιου "κέρδους"... ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ/ 3 ώρες πριν

 4. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 03/03/2015 11:08:15

  Ό,τι και να έγινε, οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι στην Εξωτερική μας πολιτική ο Κοτζιάς και η κυβέρνησή του μέσα σε ένα μήνα έχουν ήδη δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες, που κανείς πολιτικός μας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε τολμήσει.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 03/03/2015 15:48:44

   Ποιές ακριβώς είναι οι επιτυχίες;

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 03/03/2015 11:43:32

  Δοκιμαστικά κάνουν οι Τούρκοι, με κάθε νέα Ελληνική κυβέρνηση. Η αντίδραση ήταν επιτυχής και η επέμβαση Ομπάμα, σαφής. Τα λοιπά, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 03/03/2015 15:49:40

  "Άποψη: Τουρκία, ΕΕ και ΝΑΤΟ Αθανάσιος Έλλις |Καθημερινή/Πολιτική | 02.03.2015 @20:39 H τουρκική κίνηση να εκδώσει Notam (αγγελία προς αεροναυτιλομένους) με την οποία δέσμευε μία τεράστια περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου και μάλιστα για αδικαιολόγητα μακρύ χρονικό διάστημα, ήρθε να μας υπενθυμίσει δύο βασικές αλήθειες που ως χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε. Η πρώτη έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας. Ακόμη και σε περιόδους καλών διμερών σχέσεων, η Τουρκία θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις κατάλληλες συνθήκες, για να προωθεί και να προβάλει τις αμφισβητήσεις της, και στο πλαίσιο αυτό θα "δοκιμάζει" κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν διαπιστώνει απειρία. Κορυφαίο παράδειγμα η κρίση των Ιμίων. Η δεύτερη – που είναι, νομίζω, και το μεγάλο δίδαγμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών – αφορά τη διαχρονική σημασία που έχουν για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, όπως και της ευημερίας της, οι δίαυλοι επικοινωνίας και η αποτελεσματική συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι ως πιστό μέλος των δύο κορυφαίων αυτών οργανισμών η Ελλάδα κερδίζει πολλά. Η ισχύς και η αξία μίας συγκριτικά μικρής χώρας πολλαπλασιάζεται. Όταν πριν τέσσερις μήνες βρέθηκα στο Κάϊρο για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι κατέστησε απόλυτα σαφές ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αθήνας, όπως και της Λευκωσίας, και ίσως αυτό στο οποίο ο ίδιος απέδιδε τη μεγαλύτερη αξία ήταν το γεγονός πως οι δυο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και δρουν ως “γέφυρα” της χώρας του με την Ένωση. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούν τη χώρα μας και άλλες σημαντικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σε καθαρά επίπεδο ασφάλειας, είναι περιττό να επισημάνει κανείς τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής στην ισχυρότερη αμυντική συμμαχία του κόσμου. Η μεγιστοποίηση των οφελών εναπόκειται, φυσικά, στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και στην ικανότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. Η κρίση τελικά αποσοβήθηκε καθώς η Άγκυρα απέσυρε τη Notam με την οποία δέσμευε την περιοχή από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, από σήμερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Είναι γεγονός ότι “η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο” (με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και άλλα μείζονα ζητήματα όπως οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για το θέμα της οικονομίας). Αλλά τολμώ να εικάσω ότι άλλη θα ήταν η έκβαση της υπόθεσης αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν στο Ευρωατλαντικό δίχτυ ασφαλείας. Οι παράμετροι της επιτυχούς εξέλιξης ήταν πολλές. Ξεκινούν πιθανότατα από σωστούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, και φθάνουν μέχρι τη σοβαρή διπλωματική εκπροσώπηση της Τουρκίας στην Αθήνα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως το όλο σκηνικό θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν η χώρα μας δεν ήταν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.”

 7. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 03/03/2015 16:13:08

  Ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι η ανάκληση αφορά την NOTAM και όχι την NAVTEX. To παιχνίδι συνεχίζεται με πάμπολλες δεσμεύσεις περιοχών ΕΕΧ ή ΕΧΥ και για μεγάλα διαστήματα ώστε να δημιουργούνται και νομικά ερείσματα αλλά και να συνηθίζει η κοινή γνώμη (διεθνής και ντόπια) στην ιδέα ότι το Αιγαίο και ο αέρας του είναι πεδίο διεκδικήσεων. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τελευταία ανακοινώνονται συνδυαστικά με προσπάθειες δέσμευσης αέρα και θάλασσας της ίδιας περιοχής και με δημιουργία θεμάτων στην διαφορά μεταξύ των 6νμ του ΕΧΥ και των 10νμ του ΕΕΧ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση έγινε μια μέρα μετά την εκδήλωση πρόθεσης για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ. Η στρατιωτική διπλωματία δίνει επιχειρήματα στην πολιτική. Από την μία πλευρά κινήσεις τακτικής μελετημένες και σοβαρές και από την άλλη φαμφάρες και χειροκροτήματα για μεγάλες νίκες και θριάμβους ανάλογους με τα κοινωνικά συμβόλαια και τους θεσμούς.

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 03/03/2015 19:58:33

  “3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957 - ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ! Σαν σήμερα έπεσε ανίκητος και άπιαστος, ο "Ζήδρος", ο "Σταυραετός του Μαχαιρά", ο Υπαρχηγός του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου από την στυγνή Βρετανική Κατοχή! Χιλιάδες Άγγλοι Στρατιώτες κυνηγούσαν έναν μονάχα Έλληνα, έναν Γίγαντα, που τον περικύκλωσαν μετά από προδοσία, στη σπηλιά του Μαχαιρά στην Κύπρο! Με ελικόπτερα, με πολυβόλα, με χειροβομβίδες προσπάθησαν να τον ξετρυπώσουν από εκεί μέσα, μα ο ΑΕΤΟΣ, ο Μάστρος δεν παραδίδονταν! Και θέριζε όποιον τολμούσε να πατήσει το μνήμα του! Το μόνο ελεύθερο μέρος στην Κύπρο! Η σπηλιά του Γρηγόρη! 10 ώρες κράτησε η μάχη! 5.000 Άγγλοι είχαν περικυκλώσει ΕΝΑΝ!!! Και δεν μπορούσαν να τον πιάσουν! Και στο τέλος, τραυματισμένο, μα ατσαλένιο, ανίκητο, έριξαν βενζίνη μέσα και τον ΕΚΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ! Μα δεν τον έπιασαν! ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ! Είναι Αετοί! Είναι Αγέρας! Είναι Λευτεριά! Είναι ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ! Δείτε τώρα ένα μοναδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Αετό του Μαχαιρά, με πρωτάκουστο, ηρωϊκό και φλογισμένο λόγο που θα πυρώσει τις καρδιές σας.” ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ http://youtu.be/20hHltM5L3A

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.